Ce tratamente anti-COVID-19 se dezvoltă în prezent?

Diverse medicamente, unele existente, altele nou-descoperite, sunt testate împotriva bolii COVID-19. Deși dezvoltarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus este în plină desfășurare, speranțele sunt bazate și pe găsirea de medicamente pentru tratarea oamenilor deja bolnavi.

Dezvoltatorii de medicamente, laboratoarele academice și alte organizații la nivel global dezvoltă diverse tratamente pentru COVID-19, în încercarea de a veni în ajutorul celor infectați cu SARS-CoV-2. Tratamentele potențiale includ medicamente utilizate în prezent sau studiate pentru a trata alte boli (la care se referă ca fiind „reutilizate”), precum și medicamente nou-identificate sau concepute spaecial pentru a trata COVID-19.

De la începutul pandemiei și până în prezent, s-au făcut o multitudine de încercări pentru a trata boala COVID-19. În urma multiplelor dovezi științifice legate de eficiența și de siguranța administrării, o serie de medicamente au fost aprobate de autoritățile sanitare pentru a trata diverse forme de COVID-19, de la cele ușoare și moderate la cele grave și foarte grave.

Ce este foarte important de reținut: medicamentele autorizate pentru tratarea bolii COVID-19 și cele cu potențial de tratare se vor lua doar la recomandarea medicilor! Populația NU trebuie să caute să obțină aceste medicamente pe alte căi și să și le administreze, deoarece, luate după ureche, pot avea efecte secundare grave. Medicamentele împotriva COVID-19 sunt destinate doar persoanelor bolnave ajunse sub îngrijire medicală.

Medicamente anti-COVID-19 aprobate de FDA

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat antiviralul remdesivir pentru a trata boala COVID-19 la adulți și copii cu vârste de peste 12 ani. Acest medicament poate fi prescris persoanelor care sunt spitalizate cu COVID-19. FDA a acordat o autorizație de utilizare de urgență și  pentru baricitinib, un medicament care pare să acționeze împotriva COVID-19 prin reducerea inflamației și având activitate antivirală. 

Baricitinibul¹ poate fi utilizat în combinație cu remdesivirul la persoanele spitalizate cu COVID-19 care se află pe ventilatoare mecanice sau au nevoie de oxigen suplimentar. Combinația de medicamente reduce timpul de recuperare și îmbunătățește starea pacienților.

Două medicamente pe bază de anticorpi monoclonali au primit și ele autorizația de utilizare de urgență de la FDA: bamlanivimabul și o combinație de doi anticorpi numiți casirivimab și imdevimab. Ambele medicamente sunt utilizate pentru a trata formele ușoare și moderate de COVID-19 la persoanele care prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă gravă a bolii. Pentru a avea eficiență maximă, aceste medicamente trebuie administrate la scurt timp după ce apar simptomele de COVID-19 și înainte de spitalizare.  

De asemenea, FDA a acordat autorizația de utilizare de urgență pentru terapia cu plasmă convalescentă pentru a trata COVID-19. Plasma convalescentă este sângele donat de persoanele care s-au recuperat după ce au avut COVID-19. Aceasta se utilizează pentru tratarea pacienților spitalizați cu COVID-19.

Ghidul terapeutic pentru pacienții cu COVID-19 realizat de NIH

Ghidul realizat de Institutele naționale de sănătate din SUA (NIH) menționează că:

  • Anticorpii monoclonali anti-SARS-CoV-2 bamlanivimab și combinația casirivimab-imdevimab sunt disponibili prin intermediul autorizațiilor de utilizare de urgență pentru pacienții nespitalizați cu risc crescut de progresie a bolii COVID-19.
  • Remdesivirul, dexametazona sau combinația dintre remdesivir și dezametazonă să fie utilizată pentru pacienții spitalizați cu COVID-19.
  • Dexametazona și combinația de remdesivir cu dezametazonă să fie utilizată pentru pacienții spitalizați care au nevoie de oxigen suplimentar.

Tratamente potențiale pentru COVID-19: antivirale, anticorpi monoclonali, supresoare imune

Antiviralele sunt medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor virale. Acestea pot funcționa în moduri diferite, cum ar fi prevenirea pătrunderii virusului în celulele gazdă, reproducerea sau eliberarea particulelor virale pentru a infecta alte celule. Printre antiviralele aflate în studii ca potențial tratament pentru COVID-19 se numără fluvoxamina, EIDD-2801, AT-527, niclosamida.

Anticorpii monoclonali antrenează sistemul imunitar pentru a ataca virusurile care pătrund în organism. La fel ca anticorpii produși de sistemul imunitar al organismului, aceste molecule fabricate în laborator vizează un invadator specific, în cazul de față, SARS-CoV-2. Printre anticorpii monoclonali sau combinațiile de anticorpi aflați în studii ca potențial tratament pentru COVID-19 se numără AZD7442, CT-P59, EB05, REGN-COV2, VIR-7831.

La unele persoane cu COVID-19, sistemul imunitar acționează exagerat, eliberând cantități mari de proteine mici numite citokine. Oamenii de știință cred că această „furtună de citokine” poate fi motivul pentru care anumite persoane cu forme grave de COVID-19 sever trebuie puse pe ventilație artificială. În acest context, mai multe supresoare imune sunt testate în studiile clinice pentru a afla dacă pot înăbuși furtuna de citokine. Printre cele aflate în studii se numără infliximab, abatacept, cenicriviroc.

Oamenii de știință cercetează, de asemenea, și alte modalități de a trata complicațiile date de COVID-19, cum ar fi utilizarea unor medicamente pentru artrită, medicamente care subțiază sângele, canabinoizi, medicamente pentru diabet, oxid de azot etc.

Medicamente și vaccinuri autorizate în Uniunea Europeană (UE)

În UE, în momentul de față, pentru prevenirea bolii COVID-19 sunt aprobate vaccinurile de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca, iar pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 sunt autorizate dexametazona și remdesivirul.

Medicamente aflate în curs de investigație în UE

Printre medicamentele potențial utile în tratarea bolii COVID-19, aflate în curs de investigație de către European Medicines Agency (EMA), se numără antivirale, imunomodulatoare și alte terapii. Unele dintre acestea se află în faza clinică de cercetare, cum ar fi:

  • Acalabrutinib, dezvoltat de Acerta Pharma BV;
  • Imunoglobulină hiperimună policlonală anti-SARS-CoV-2, proiect al alianței Biotest AG, Bio Products Laboratory, LFB, Octapharma, CSL Behring și Takeda;
  • APN01, dezvoltat de Apeiron Biologics;
  • Apremilast, dezvoltat de Amgen Europe BV;
  • Baricitinib, dezvoltat de Eli Lilly;
  • BI 764198, dezvoltat de Boehringer Ingelheim International GmbH;
  • CD24Fc, dezvoltat de Oncoimmune Inc;
  • ChAdOx1-SARS-CoV-2, devoltat de Vaccitech/AstraZeneca;
  • Danoprevir, dezvoltat de Ascletis Pharmaceuticals Co Ltd;
  • Eculizumab, dezvoltat de Alexion;
  • Emapalumab și anakinra dezvoltate de Swedish Orphan Biovitrum AB (SOBI);
  • Favipiravir, dezvoltat de Glenmark Pharmaceuticals Ltd;
  • Gimsilumab, dezvoltat de Roivant;
  • Itolizumab (Bmab 600), dezvoltat de Biocon Biologics Limited;
  • Itolizumab (Bmab 600), dezvoltat de Biocon Biologics Limited;
  • Meplazumab, dezvoltat de Jiangsu Pacific Meinuoke Biopharmaceutical Co Ltd;
  • RESP301, dezvoltat de Thirty Respiratory Limited (30 Technology);
  • Otilimab, devoltat de GSK;
  • Ravulizumab, dezvoltat de Alexion;
  • RBT-9, dezvoltat de Renibus Therapeutics Inc;
  • SCTA01, dezvoltat de Sinocelltech Ltd.;
  • Siltuximab, dezvoltat de EUSApharma;
  • SNG-001, dezvoltat de Synargein;
  • Tocilizumab, dezvoltat de Roche;
  • UNI911, dezvoltat de Union Therapeutics;
  • VIR-7831, VIR-7832, dezvoltate de Vir Biotechnology/GSK.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The New England Journal of Medicine - Baricitinib plus Remdesivir for Hospitalized Adults with Covid-19
https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2031994
1. Studiul „Baricitinib plus Remdesivir for Hospitalized Adults with Covid-19”, apărut în The New England Journal of Medicine December 11, 2020 DOI: 10.1056/NEJMoa2031994, autori: Andre C. Kalil et al.
FDA - Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Monoclonal Antibody for Treatment of COVID-19
https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-authorizes-monoclonal-antibody-treatment-covid-19
European Medicines Agency - Treatments and vaccines for COVID-19: authorised medicines
https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/treatments-vaccines-covid-19-authorised-medicines
European Medicines Agency - Treatments and vaccines for COVID-19: research and development
https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/treatments-vaccines-covid-19-research-development
Mayo Clinic - COVID-19 (coronavirus) drugs: Are there any that work?
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/expert-answers/coronavirus-drugs/faq-20485627


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0