

Ce sunt imunoglobulinele si ce rol au
Imunoglobulina (numita si gamaglobulina) este o substanta facuta din plasma din sangele uman.
Plasma procesata din sangele uman donat contine anticorpi care protejeaza corpul impotriva bolilor. Atunci cand ti se administreaza o imunoglobulina, corpul tau foloseste anticorpii din plasma sangelui altor persoane, pentru a ajuta la prevenirea imbolnavirii. Si, desi imunoglobulinele sunt obtinute din sange, ele sunt purificate astfel incat sa nu poata transmite bolile la persoana care le primeste.
Exista tipuri specifice de imunoglobulina, care sunt create pentru a proteja organismul impotriva anumitor boli, cum ar fi hepatita, varicela sau pojarul.
Definitia medicala a imunoglobulinei
Imunoglobulina este o proteina produsa de celulele plasmatice si de limfocite si este caracteristica acestor tipuri de celule. Imunoglobulinele joaca un rol esential in sistemul imunitar al corpului nostru. Ele ataca substantele straine, cum ar fi bacteriile, si asista corpul in distrugerea lor. Imunoglobulina este abreviata Ig.
Clasele de imunoglobuline sunt:
- imunoglobulina A (IgA) - o clasa majora de imunoglobuline (anticorpi) care se gasesc in limfa si in secretiile externe ale corpului, cum ar fi saliva, lacrimile si transpiratia, precum si in tractul gastrointestinal si tractul respirator; aproximativ 10-15% din anticorpii prezenti in corp sunt anticorpi IgA.
- imunoglobulina G (IgG) - o clasa de imunoglobuline care se gasesc in toate lichidele corporale; sunt cei mai mici, dar cei mai comuni anticorpi (75-80%) din corp. Sunt foarte importanti in lupta contra infectiilor bacteriene si virale. Anticorpii IgG sunt singurul tip de imunoglobuline care pot patrunde prin placenta unei femei insarcinate, pentru a ajuta fatul;
- imunoglobulina M (IgM)- o clasa de imunoglobuline care se gasesc in sange si in limfa; acestia sunt primul tip de anticorpi produsi de organism, ca raspuns la o infectie; anticorpii IgM reprezinta aproximativ 5-10% dintre toti anticorpii din organismul nostru.
- imunoglobulina D (IgD) - o clasa de imunoglobuline care se gasesc in cantitati mici in corp, a caror functie exacta nu este clara;
- imunoglobulina E (IgE) - o clasa de imunoglobuline care include anticorpii care sunt important in raspunsul alergic. O persoana care are o alergie prezinta, adeseori, niveluri ridicate ale anticorpilor IgE din sange. Anticorpii IgE ataca si se implica in invadarea "armatei" de alergeni.
Injectiile cu imunoglobulina pot:
- sa ofere protectie pe termen scurt impotriva anumitor boli sau pot sa reduca severitatea anumitor boli;
- sa protejeze fatul daca esti insarcinata si daca ai un risc de sensibilizare la Rh, potrivit healthlinkbc.ca;
- sa scada capacitatea sistemului imunitar de a ataca tesuturile din corp, in unele cazuri de boli autoimune;
- sa ajute oamenii care au o problema mostenita genetic sa produca propriii lor anticorpi sau pot sa ajute persoanele care fac tratament pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemia; tratamentele pentru unele cancere pot determina organismul sa inceteze producerea propriilor anticorpi, facand astfel necesar tratamentul cu imunoglobuline.
Imunoglobulinele au rol in preventia bolilor
Daca esti expus la anumite boli infectioase, cum ar fi hepatita A, rubelola sau rujeola, este posibil sa ti se administreze o imunoglobulina. Trebuie sa stii ca imunoglobulina poate preveni sau poate reduce severitatea bolii tale, daca este administrata la scurt timp dupa expunere.
Perioada de timp in care o injectie cu imunoglobuline iti ofera acest beneficiu variaza de la cateva zile, la cateva luni, in functie de boala.
Imunoglobulinele nu ofera protectie pe termen lung in acelasi mod in care o poate face un vaccin clasic. Protectia pe care o ofera imunoglobulinele este pe termen scurt, iar, de regula, protectia aceasta dureaza cateva luni. Inca e posibil sa iei boala dupa ce efectul imunoglobulinelor s-a dus.
Sensibilizare la antigenul Rh (in sarcina)
Cand o femeie cu Rh negativ ramane insarcinata si are un fat cu Rh pozitiv (care poate avea loc cand sangele tatalui are Rh-ul pozitiv), atunci sistemul imunitar al femeii gracide produce anticorpi care pot distruge sangele fatului intr-o viitoare sarcina. Acest raspuns la anticorpi se numeste sensibilizare Rh si apare doar daca sangele fatului se amesteca cu cel al femeii insarcinate, lucru care se poate intampla in timpul nasterii.
Pentru a preveni sensibilizarea la Rh in timpul sarcinii, trebuie sa faci o injectie cu imunoglobuline cu Rh, daca ai Rh-ul negativ. Aceasta injectie se face in timpul sarcinii si dupa nastere, pentru a proteja bebelusul dintr-o viitoare sarcina.
Imunoglobulinele, folosite pentru a trata unele boli autoimune
Imunoglobulina este uneori folosita si pentru a trata purpura trombocitopenica idiopatica, o boala autoimuna in care organismul ataca celulele responsabile pentru coagularea sangelui (plachetele sangvine), rezultant astfel sangerarea. Cauza purpurei trombocitopenice este necunoscuta (de aici si denumirea de idiopatica).
Persoanele care au aceasta afectiune pot avea vanatai grave si semne pe piele (purpura). Hemoragia interna este o complicatie mai grava care poate sa apara in acest caz. Boala este caracterizata de eruptii hemoragice subcutanate. In unele cazuri, ea poate sa dispara de la sine si nu necesita tratament. In alte cazuri, este posibil sa fie nevoie de tratament, pentru a controla hemoragia.
Unele medicamente pot ajuta organismul sa produca mai multe plachete sangvine, insa uneori pacientul poate primi o infuzie intravenoasa dintr-o substanta facuta din plasma sangelui de origine umana (imunoglobulina).
Sursa foto: Shutterstock