Ce sunt feromonii: functii, ce rol indeplinesc si studii

Un feromon este o substanta chimica pe care un animal o produce si care modifica intr-un fel anume comportamentul altui animal din aceeasi specie.

Unii oameni de stiinta descriu feromonii ca fiind un fel de agenti care modifica comportamentul. Insa multi dintre noi nu stiu ca feromonii declanseaza si alte comportamente in cazul animalelor din aceeasi specie, pe langa comportamentul sexual.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hormonii, de regula, functioneaza intern si au un efect direct doar asupra individului sau fiintei care ii secreta. Spre deosebire de majoritatea celorlalti hormoni, feromonii sunt ectohormoni. Ei sunt secretati in exteriorul corpului si tot ei influenteaza comportamentul unui alt individ. Astazi ne indreptam atentia asupra functiilor pe care le au feromonii si daca acestia se gasesc si la oameni.

Pe scurt: despre feromoni

  • Feromonii sunt substante similare hormonilor, dar care functioneaza in afara corpului.
  • Ei induc activitate in cazul altor indivizi, cum ar fi excitarea sexuala.
  • Cele mai multe insecte folosesc feromonii pentru a comunica.
  • Unele substante chimice au fost studiate pentru a testa actiunile feromonilor la oameni, insa dovezile stiintifice sunt slabe in acest sens.
  • Exista patru tipuri de feromoni.

Functia lor

Animalele secreta feromoni pentru a declansa multe tipuri de comportamente, cum ar fi:

  • trag un semnal de alarma,
  • semnalizeaza o urma de mancare,
  • declanseaza excitarea sexuala,
  • spun altor insecte femele sa isi depuna ouale in alta parte,
  • delimiteaza un teritoriu,
  • creeaza o legatura intre mama si descendenti,
  • avertizeaza alt animal ca e cazul sa se dea inapoi.


Expertii spun ca sistemul de feromoni al insectelor este mult mai usor de inteles decat cel al mamiferelor, care nu au un comportament atat de simplu si de stereotipic ca al insectelor.

Se crede ca mamiferele detecteaza feromonii prin intermediul unui organ situat in nas, numit organul lui Jacobson (sau organul vomeronasal). Acesta face conexiunea cu hipotalamusul, in creier.

La oameni, organul vomeronasal este alcatuit din mici adancituri sau fose care probabil nu fac nimic. Interesant este ca organul vomeronasal este prezent, in mod clar, la fetusi, insa se atrofiaza inainte de nastere. Daca oamenii raspund la hormoni, scrie medicalnewstoday.com, cel mai probabil ca isi folosesc sistemul olfactiv.

La oameni

Potrivit miilor de site-uri ori magazine online care promit clientilor ca vor face cuceriri sexuale daca vor cumpara anumite pilule, feromonii umani exista. Cu toate acestea, cele mai bine controlate studii din domeniu nu au reusit sa prezinte vreo dovada clara cum ca feromonii exista la oameni.

Se crede ca Gustav Jäger, un medic german, este primul om de stiinta care a scos la iveala ideea de feromoni umani, pe care el ii numea antropine. Gustav Jäger spunea ca acestia erau compusi lipofilici asociati cu pielea si cu foliculii care marcau "semnatura" individuala a mirosurilor emanate de oameni. Compusii lipofilici sunt aceia care tind sa se combine cu (sau sunt capabili sa se dizolve in) lipide sau grasimi.

Ce spun studiile

Un studiu, publicat in ianuarie 2016 in revista "Respirology", a aratat ca o substanta numita AND (un derivat din progesteron) a cauzat umflarea tesutului erectil din nasurile participantelor de sex feminin. Acest lucru a fost considerat drept o dovada ca AND ar putea fi un feromon functional.

Un alt "concurent" pentru rolul de feromon uman este androstadienonul. Exista unele dovezi ce arata ca androstadienonul, un compus din transpiratia barbatilor, sporeste atractia, afecteaza starea de spirit si valorile cortizolului si activeaza zone din creier care sunt asociate cu cognitia sociala. Un studiu a descoperit ca acest compus din transpiratie a sporit comportamentele cooperative in randul barbatilor.

Androstenonul, secretat doar de barbati, a fost de asemenea testat pentru potentialul sau rol de feromon. Potrivit unor studii, androstenonul poate creste libidoul unei femei, in special daca ea este in prezenta acestei substante, in apropierea perioadei in care ar fi la ovulatie.

In general, dovazile existentei feromonilor la oameni sunt slabe, dar acestea nu pot fi excluse in intregime. Daca feromonii umani vor fi descoperiti vreodata, efectele lor sunt, probabil, foarte subtile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0