

Ce spune saliva despre sanatatea ta
Saliva joaca un rol important in procesul de digestie, dar contribuie si la mentinerea sanatatii orale, protejand dintii, prevenind infectiile si facilitand inghitirea alimentelor.
Saliva poate trada o multime de probleme de sanatate, trebuie doar sa fii foarte atent la semnalele pe care aceasta ti le transmite. Ne umezeste gura pentru a preveni respiratia urat mirositoare, ne ajuta sa vorbim, sa digeram alimentele si sa apreciem gustul alimentelor. Saliva conține, de asemenea, calciu, enzime și agenți antibacterieni pentru a ne ajuta să luptăm împotriva cariilor dentare și a bolilor gingivale.
Iata ce spune saliva ta despre starea de sanatate!
Lipsa salivei – senzatia de gura uscata este una neplacuta, pe care cu totii am experimentat-o la un moment dat. Unul dintre cele mai comune motive pentru care cantitatea de saliva ste redusa este tratamentul cu anumite medicamente. Spre exemplu, medicamentele pentru decongestionarea nazala, dar si antihistaminicele determina aparitia senzatiei de gura uscata intrucat reduc semnificativ cantitatea de saliva. In asemenea perioade, hidrateaza-te corespunzator si spala-te pe dinti mai des, pentru a preveni problemele dentare.
Alte cauze care determina scaderea cantitatii de saliva sunt: fumatul, chimioretapia sau radioterapia, anxietatea ori bolile precum Parkinson sau HIV.
Saliva in exces –sialoreea- sau ptialismul este o afecțiune care provoacă supraproducția de salivă.
O cantitatea mare de saliva poate indica, in cazul femeilor, o sarcina. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot cauza greturi puternice, precum si saliva in exces. O guma mentolata, fara zahar, te va ajuta sa remediezi situatia.
Sialoreea (salivarea sau salivația excesivă) este o problemă frecventă la copiii cu deficiențe neurologice, de exemplu, cei cu retard mental sau paralizie cerebrală, dar poate aparea și la adulții care au boala Parkinson sau au avut un accident vascular cerebral. Este cel mai frecvent cauzat de un control slab al mușchilor orali și faciali.
Sialoreea mai poate aparea in:
- sinuzite, faringite sau infecții peritonsilare( in zonele adiacente amigdalelor)
- purtarea protezelor dentare
- ulceratii si inflamație la nivelul mucoasei bucale
- igiena orală precară.
Medicamentele care pot provoca supraproducția salivei includ:
- aripiprazol.
- clozapină.
- pilocarpină.
- ketamină.
- clorură de potasiu.
- risperidonă.
- piridostigmină.
Saliva de culoare alba, cu textura lipicioasa – atunci cand saliva capata o culoare alba si i se schimba si textura, e posibil sa fie vorba despre o infectie orala precum candidoza bucala, cauzata de infectia cu ciuperca Candida Albicanis. nfecțiile orale cu Candida pot provoca leziuni temporare sau permanente glandelor salivare, ducând la distrugerea celulelor acinare și la formarea țesutului cicatricial. Funcția restricționată a glandelor salivare duce la disconfort și boli ale mucoasei bucale, cum ar fi gura uscată și infecțiile asociate. Mergi la medic si acesta iti va prescrie un tratament antifungic pentru curatarea cavitatii bucale.
Pentru a te orienta in legatura cu posibilitatea prezentei candidei in cavitatea orala, poti face un test simplu, care poate fi considerta un pic „scarbos” pentru unii, dar este ușor și convenabil. Urmați acești pași simpli și urmăriți cum funcționează.
- Înainte de culcare, turnați apă îmbuteliată sau purificată într-un pahar transparent și puneți-l pe noptieră.
- Primul lucru dimineața,adunati cat mai multa saliva in gura și scuipati-o în paharul cu apă.
- Verificați dacă există activitate la fiecare 15 minute timp de 1 oră.
- În mod normal, daca nu exista infcetia cu candida, saliva ar trebui să dispară în apă.
Dacă aveți o problemă de dezvoltare excesivă a tuplinilor de Candida, veți vedea oricare dintre aceste trei formațiuni:
A - Șiruri precum meduzele care călătoresc în jos de la saliva care plutește deasupra.
B - Particule sau pete tulburi suspendate în apă.
Mergeti la medic pentru confirmarea prezentei ciueprcii prin exudat faringian sau teste de sange.
Saliva a devenit foarte acida – pH-ul cavitatii bucale trebuie sa fie in jur de 7, potrivit specialistilor. pH-ul poate fi masurat rapid de catre medicul stomatolog, care te poate preveni daca descopera probleme. Saliva cu aciditate crescuta poate eroda dintii. Poti combate aciditatea salivei consumand alimente bogate in arginina precum carnea rosie ori carnea de pui.
Saliva este amara sau acra – gustul acru sau amar al salivei poate indica reflux gastroesofagian. Aciditatea crescuta a stomacului si refluxul pot determina schimbarea gustului salivei. Un medic te poate ajuta, cu sfaturi sau cu tratament, sa rezolvi aceasta problema sau sa tii simptomele sale sub control.
Saliva are o textura lipicioasa – saliva lipicioasa apare daca te deshidratezi sau daca obisnuiesti sa respiri pe gura. Straduieste-te sa respiri numai pe nas si nu uita sa te hidratezi, iar aceasta problema va disparea complet.Saliva care formează o spumă albă poate fi de aesmenea, un semn al uscăciunii gurii. Este posibil să observați saliva spumoasă la colțurile gurii, pe suprafata limbii sau în altă parte a gurii. În plus, puteți prezenta alte simptome ale uscăciunii gurii, cum ar fi o limbă aspră, buze crăpate sau senzație de sete si arsură pe limba si mucoasa.
Saliva ofera limbii tale o culoare pala – scoate-ti limba din gura si uita-te in oglinda. Daca observi ca limba a capatat o nuanta pala, e posibil sa suferi de un deficit de fier, care determina, la randului lui, instalarea anemiei. Daca observi o asemenea problema, comunica-i medicului tau generalist acest lucru.
Saliva tradeaza o multime de afectiuni asa ca si tu, dar si medicul tau puteti monitoriza culoarea si textura salivei pentru a depista din timp problemele medicale.
Testarea salivei este utilizată pentru a depista sau diagnostica numeroase afecțiuni și stări de boală, inclusiv boala Cushing, anovulația, HIV, prezenta virusului hepatitic C, a antigenelor anti Sars-Cov-2, dar si a genelor raspunzatoare pentru predispozitia la cancer, paraziții, hipogonadismul, alergiile etc. Specialistii au facut chiar si o legatura intre saliva si stres. Stresul schimba compozitia salivei, glandele salivare secretand un anumit tip de enzime atunci cand suntem expusi la factori de stres.
Sursa foto: Shutterstock
Herenia P, Lawrence DM. Salivary markers of systemic disease: Noninvasive diagnosis of disease and monitoring of general health, March 2002;68(3). Retrieved, Feb 29, 2008
Raff H. Utility of salivary cortisol measurements in Cushing’s syndrome and adrenal insufficiency. J Clin Endocrinol Metab 2009;94:3647-55.
Interpretation of oral fluid tests for drugs of abuse. Saliva testing for drugs of abuse. Ann NY Acad Sci 2007;1098:51-103