Tusea nocturnă: ce semnifică și cum poate fi combătută

Tusea nocturnă poate fi extrem de supărătoare, tulburând somnul atât pentru persoana în cauză, cât și pentru partenerul de somn. În mod normal, tusea reprezintă o formă de apărare a organismului, având drept scop eliminarea materiilor străine și secrețiilor din căile respiratorii.

Tusea este un reflex esențial de protecție și apărare pe care organismul îl folosește pentru a elimina mucusul, substanțele nocive și iritanții din laringe, trahee și bronhii; un reflex de tuse afectat sau absent poate fi periculos. Tusea nocturnă este frecventă și poate rezulta dintr-o varietate de etiologii. Femeile tind să aibă o tuse cronică mai des întâlnită și au o sensibilitate crescută la reflexul tusei în comparație cu bărbații. Este de înțeles că tusea nocturnă este supărătoare și poate provoca tulburări de somn.

Recomandările experților DOC.ro

Tusea nocturnă poate avea multe cauze, astfel, pentru a identifica cauza exactă și apoi pentru a o gestiona corect, este nevoie de o muncă în echipă de către diferite specialități. Printre care:

Examenul medical ar trebui să includă:

  • Căutarea unui sept nazal deviat, a hipertrofiei turbinală, a polipilor și a sinuzitei.
  • Urechile: Inflamația membranei timpanice sau a canalului extern.
  • Sistemul respirator: Respirație șuierătoare bilaterală în BPOC, astm bronșic sau chiar insuficiență cardiacă; respirația șuierătoare localizată poate apărea în caz de obstrucție cu un corp străin sau o tumoare. 

Posibile cauze

Iată care sunt principalele cauze ale tusei nocturne, la persoanele nefumătoare (la care cauza este bronșita tabacică și complicațiile ulterioare) :

Refluxul gastro esofagian

Foarte mulți pacienți care suferă de gastrită se pot confrunta cu tusea seacă nocturnă din cauza refluxului gastro-esofagian, atunci când produsele alimentare din interiorul stomacului se întorc în esofag. De regulă acești pacienți se trezesc dimineața cu o senzație neplăcută de durere în gât, ce iradiază înspre urechi, senzație care dispare în primele faze ale bolii după consumul de ceai și micul dejun. Boala și iritarea sistematică a mucoasei esofagiene persistă, așa că trebuie consultat un medic gastroenterolog pentru găsirea unor soluții terapeutice.

Gripe, răceli sau alergii

În aceste condiții, tusea nocturnă este iritantă, excesivă și se agravează pe timp de noapte, pentru că atunci când stăm în poziția orizontală, drenarea secrețiilor din tractul respirator este mult mai dificilă, favorizând acumularea de secreții.

Principalele cauze ale tusei nocturne la copii sunt:

  • alergiile respiratorii cum ar fi astmul sau rinita alergică;
  • infecții recente virale ale tractului respirator, cum ar fi răceala, gripa sau pneumonia, situații în care trebuie monitorizată febra;
  • prezența corpurilor străine în nas, cum ar fi porumb sau alte boabe ori semințe, jucării mici, nasturi etc.
  • tensiunea emoțională, frica de întuneric, frica de a dormi singur;
  • reflux gastro-esofagian: atunci când produsele alimentare din stomac regurgitează la nivelul esofagului, generând și alte complicații ORL și "un veșnic” roșu în gât.

O altă cauză posibilă a tusei nocturne este hipertrofia vegetațiilor adenoidiene, o structură de protecție între nas și gât, care printr-o dezvoltare excesivă, poate favoriza acumularea secrețiilor, așa numiții popular "polipi".

Dacă tușiți noaptea, ba chiar nu puteți dormi din cauza tusei, când aceasta s-a instalat de mai mult de 5 zile pe săptămână, frecvent sau în cazul în care este însoțită de secreții purulente, de culoare galben-verzuie, sau chiar roz, febră și frisoane, trebuie să vă adresați de urgență medicului. Însă tusea iritativă poate persista și la persoane sănătoase, din alte cauze, care țin mai degrabă de mediu.

Deși este foarte inconfortabilă și obositoare, poate fi rezolvată prin măsuri simple dacă nu există o patologie specifică, așa cum am arătat mai sus, ce trebuie adresată medicului.

Strategiile pentru stoparea tusei nocturne în lipsa patologiei sunt următoarele:

1. Hidratarea mucoasei gâtului

Este indicat să dormiți cu un pahar de apă în care ați pus o feliuță de lămâie sau o sticluță de apă pe noptieră, în care ați strecurat în prealabil câteva picături stoarse dintr-o felie de lămâie, pentru a lua rapid o înghițitură, la temperatura camerei. Apa cu lămâie calmează tusea prin hidratarea mucoasei comune aparatului gastric și respirator, și astfel puteți adormi la loc fără a mai tuși.

Copiilor este indicat să le preparați un ceai cald, eventual îndulcit cu miere și în care să adăugați de asemenea, lămâie, pentru a hidrata eficient și emulsiona mucoasa esofagului și faringelui, atunci când apare tusea. Deși nu trebuie să devină un obicei, pentru tusea iritativă la copii, le puteți administra puțin lapte cald îndulcit cu miere care ajută copilul să adoarmă mai repede la loc.

2. Păstrați căile respiratorii curate

Pe lângă evitarea stagnării secrețiilor și suflarea cu putere a nasului înainte de culcare, este important să se evite acumularea de secreții prin folisirea unui spray cu apă de mare sau să faceți o baie de aburi înainte de culcare, în care ați picurat câteva picături de ulei de eucalipt sau mentol, ce fluidifică secrețiile.

3. Evitați aerul uscat în interiorul camerelor

Pentru a evita aerul uscat, puteți lăsa un vas cu apă în apropierea ventilatorului sau aparatului de aer condiționat. O altă posibilitate este de a uda un prosop cu apă caldă și lăsați-l pe un scaun ori, cel mai simplu, însă mai costisitor, utilizați un umidificator de aer.

Puteți realiza foarte simplu o ședință de aromaterapie înainte de culcare, care previne tusea și oferă un miros plăcut în interior punând 2 până la 4 picături de ulei esențial cu aroma preferată, într-un vas umplut cu apă fierbinte și lăsați aburul să se răspândească în cameră.

4. Păstrați casa curată

Tusea uscată și iritantă este de obicei legată și de alergiile respiratorii, de aceea este important să se păstreze curățenia acasă și la birou. Astfel:

  • Aerisiți mereu casa, chiar și în zilele caniculare, lăsând ferestrele mai multor camere deschise simultan, timp de minim 15-30 de minute.
  • Renunțați la obiectele inutile care acumulează praf - perne decorative, ce nu pot fi spălate, animale împăiate, perdele și covoare; dacă aveți posibilitatea înlocuiți mocheta cu parchetul, care poate fi mai ușor spălat zilnic de praf.
  • Curățați casa în fiecare zi, fără a folosi produse cu miros puternic.
  • Nu acumulați rafturi de cărți sau haine vechi (din alt sezon) în dormitor.
  • Optați pentru perne, saltele și pilote anti-alergice.
  • Scoateți la aerisit, la soare și vânt, saltelele, pilotele și pernele ori de câte ori este posibil.
  • Schimbați pernele și pilotele de învelit, cuverturile de pat, periodic, deoarece acestea acumulează acarieni, piele moartă, microorganisme diverse, fungi și mucegaiuri, care sunt dăunătoare pentru sănătatea aparatului respirator.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
How to Stop Coughing at Night: 20+ Tips and Tricks - https://www.healthline.com/health/coughing-at-night 
Nocturnal Cough - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532273/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0