Ce este și cum se tratează sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian reprezintă o neuropatie compresivă a nervului median in interiorul tunelului carpian al incheieturii mâinii. Orice afecțiune care scade dimensiunile tunelului carpian poate produce simptome de sindrom de tunel carpian. Acest sindrom a primit o atenție deosebită in ultimii ani, datorită faptului că poate apărea la persoane a caror muncă presupune  activitați repetitive ale mâinilor.

Ce este sindromul de tunel carpian

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din punct de vedere anatomic, tunelul carpian este localizat pe față dorsală a incheieturii mâinii, si este format din oasele mâinii pe o parte, si de ligamentul carpian transversal pe de alta. Practic oasele carpului formează un sanț, iar ligamentul transformă acest șanț intr-un canal. Nervul median trece prin tunelul carpian, si ajunge in regiunea palmară.

Traumatismele, cum ar fi o fractură la incheietura mâinii sau o luxație, pot duce la apariția sindromului de tunel carpian acut. Sarcina poate provoca retenția de lichid, ceea ce duce la o presiune suplimentară in tunelul carpian. Diabeticii, pacienții cu hipotiroidie sunt mai predispuși la această afecțiune. Tumorile sau chisturile in încheietura mâinii, pe tendoane, sau in tunelul carpian pot provoca, de asemenea, sindromul de tunel carpian. Fumatul, obezitatea, reprezintă factori de risc adiționali.

Simptome și diagnosticare

Primele simptome ale sindromului de tunel carpian sunt furnicăturile și amorțeala la nivelul mâinii. Acestea sunt urmate de obicei de durere surda, vaga. Simptomele sunt mai accentuate in primele ore ale dimineții sau pe timpul nopții si pacientul se trezește cu senzația de amorțeala a mâinilor. In cazul in care afecțiunea progresează, musculatura degetului mare se poate atrofia. 

Simptomele sindromului de tunel carpian pot include:

 

 • Amorțeală, furnicături, arsuri și durere - în principal la degetul mare și arătător, mijlociu și inelar
 • Senzații ocazionale asemănătoare șocului care iradiază către degetul mare și degetul arătător, mijlociu și inelar
 • Durere sau furnicături care pot călători în sus pe antebraț spre umăr
 • Slăbiciune și stângăcie în mână - acest lucru poate face dificilă efectuarea de mișcări fine, cum ar fi să-ți inchizi nasturii sau sa legi sireturile
 • Scaparea lucrurilor din mana - din cauza slăbiciunii, amorțelii sau pierderii propriocepției (conștientizarea locului în care se află mâna în spațiu)

În cele mai multe cazuri, simptomele sindromului de tunel carpian încep treptat, fără o leziune specifică. Mulți pacienți constată că simptomele lor apar și dispar la început. Cu toate acestea, pe măsură ce starea se agravează, simptomele pot apărea mai frecvent sau pot persista perioade mai lungi de timp.
Simptomele pe timp de noapte sunt foarte frecvente. Deoarece mulți oameni dorm cu încheieturile îndoite, simptomele te pot trezi din somn. În timpul zilei, simptomele apar adesea atunci când țineți ceva pentru o perioadă prelungită de timp cu încheietura mâinii îndoită înainte sau înapoi, cum ar fi când folosiți un telefon, conduceți sau citiți o carte.
Mulți pacienți consideră că mișcarea sau strângerea mâinilor ajută la ameliorarea simptomelor.

 

Teste si diagnostic 

 
Descrierea simptomelor si examenul clinic al pacientului sunt cele mai importante parți din diagnosticul de sindrom de tunel carpian. Suplimentar se poate face o testare a vitezei de conducere nervoasă.  Teste electrofiziologice. Aceste teste vă vor ajuta medicul să măsoare cât de bine funcționează nervul median și să determine dacă există prea multă presiune asupra nervului. Testele vă vor ajuta, de asemenea, medicul să determine dacă aveți o altă afecțiune nervoasă, cum ar fi neuropatia, daca aveti si diabet sau exista alte locuri de compresie nervoasă care ar putea contribui la simptomele dumneavoastră.
 

Testele electrofiziologice pot include:
 
 • Studii ale conducerii nervoase. Aceste teste măsoară semnalele care călătoresc în nervii mâinii și brațului și pot detecta când un nerv nu își conduce semnalul în mod eficient. Studiile de conducere nervoasă vă pot ajuta medicul să determine cât de severă este problema dumneavoastră și vă pot ajuta să ghidați tratamentul.
 • Electromiograma (EMG) măsoară activitatea electrică a mușchilor. Rezultatele EMG pot arăta dacă aveți leziuni nervoase sau musculare.

Imagistica folosita pentru a diagnostica sindromul de tunel carpian poate consta in unul sau mai mute examinari, cum ar fi :

 • Ecografia folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a ajuta la crearea imaginilor osoase și ale țesuturilor. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o ecografie a încheieturii mâinii pentru a evalua nervul median pentru semnele de compresie.
 • Radiografia  oferă imagini ale structurilor dense, cum ar fi osul. Dacă aveți mișcare limitată la încheietura mâinii sau dureri ale încheieturii mâinii, medicul dumneavoastră vă poate prescrie radiografii pentru a exclude alte cauze ale simptomelor dumneavoastră, cum ar fi artrita, leziunea ligamentului sau o fractură.
 • Scanări imagistice prin rezonanță magnetică (RMN). Aceste studii oferă imagini mai bune ale țesuturilor moi ale corpului. Medicul dumneavoastră poate recomanda un RMN pentru a ajuta la determinarea altor cauze ale simptomelor dumneavoastră sau pentru a căuta țesuturi anormale care ar putea afecta nervul median. Un RMN vă poate ajuta, de asemenea, medicul să determine dacă există probleme cu nervul însuși, cum ar fi cicatricile de la o leziune sau o tumora.
 
 
 

Tratamentul sindromului de tunel carpian

Daca un pacient este diagnosticat cu sindrom de tunel carpian, atunci activitațile care cauzeaza simptomele trebuie sa fie modificate sau oprite, daca este posibil. Trebuie evitate mișcarile repetitive ale mâinii, ridicarea  obiectelor grele si acele poziții ale mâinii ce presupune flexia palmară. 

O fașa elastică pentru incheietura mâinii va scadea simptomele din fazele incipiente  ale sindromului de tunel carpian pentru ca ține incheietura mâinii intr-o poziție de repaus. O orteză poate fi utila mai ales pe timp de noapte, evitând astfel indoirea mâinii in timpul somnului si astfel scad durerile  si amorțelile nocturne.

Medicamentele anti-inflamatorii pot ajuta pentru a reduce simptomele sindromul tunelului carpian. In cazul in care aceste măsuri simple nu ajută in a controla simptomele, o injecție cu un preparat cortizonic in tunelul carpian poate aduce ameliorări. 

Intervenția chirurgicală

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca metodele medicamentoase nu mai dau rezultate, chirurgia poate fi utilă si necesară pentru a reduce presiunea asupra nervului median. O intervenție chirurgicală nu este recomandată in cazul in care există leziuni avansate ale nervilor.

 • Operația standard pentru sindromul de tunel carpian consta intr-o incizie de aproximativ 3-4 cm, pe fața palmară a incheieturii mâinii, cu secționarea ligamentului carpian transversal.
 • O procedură mai noua, numită eliberare endoscopică de tunel carpian, permite sectionarea ligamentului carpian transversal.  In chirurgia endoscopică, medicul  face una sau două incizii mai mici ale pielii – numite portaluri – și folosește o cameră miniaturală – un endoscop – pentru a vă vedea interiorul mâinii și încheieturii mâinii. Un cuțit special este folosit pentru a diviza ligamentul carpian transvers, similar procedurii de eliberare deschisă a tunelului carpian.


Rezultatele operației deschise și ale chirurgiei endoscopice sunt similare. Există beneficii și riscuri potențiale asociate ambelor tehnici. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre ce tehnică chirurgicală este cea mai bună pentru dumneavoastră.


Recuperare

Imediat după operație, veți fi încurajat să ridicați mâna deasupra inimii și să vă mișcați degetele pentru a reduce umflarea și a preveni rigiditatea.
Ar trebui să vă așteptați la unele dureri, umflături și rigiditate după procedură. Durerea minoră în palmă poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni.
Forța de prindere revine de obicei la aproximativ 2 până la 3 luni după operație. Dacă starea nervului median era precară înainte de operație, totuși, puterea de prindere și de prindere s-ar putea să nu se îmbunătățească timp de aproximativ 6 până la 12 luni.
Este posibil să fiți nevoit să purtați o atela sau orteza pentru încheietura mâinii timp de câteva săptămâni. Vi se va permite totuși să vă folosiți mâna pentru activități ușoare, având grijă să evitați disconfortul semnificativ. Conducerea, activitățile de îngrijire personală și ridicarea ușoară și prinderea pot fi permise imediat după operație.
Medicul  va discuta cu dumneavoastră despre când vă veți putea întoarce la muncă și dacă veți avea vreo restricție în ceea ce privește activitățile dvs. de muncă.

Pentru majoritatea pacienților, intervenția chirurgicală va îmbunătăți simptomele sindromului de tunel carpian. Cu toate acestea, recuperarea poate fi treptată, iar recuperarea completă poate dura până la un an.
Dacă aveți durere și slăbiciune semnificativă mai mult de 2 luni, medicul dumneavoastră vă poate trimite la un terapeut de mână care vă poate ajuta să vă maximizați recuperarea.


Dacă aveți o altă afecțiune care provoacă durere sau rigiditate în mână sau încheietura mâinii, cum ar fi artrita sau tendinita, vă poate încetini recuperarea generală. În cazurile de lungă durată de sindrom de tunel carpian cu pierdere severă a senzației și/sau pierdere musculară în jurul bazei degetului mare, recuperarea va fi, de asemenea, mai lentă. Pentru acești pacienți, o recuperare completă poate să nu fie posibilă.
Ocazional, sindromul de tunel carpian poate recidiva, deși acest lucru este rar. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să aveți nevoie de tratament suplimentar sau de intervenție chirurgicală

Este recomandată kinetoterapia pentru șase pana la opt săptamani post-operator. Masajul blând la nivelul zonei de incizie poate ajuta la reducerea sensibilitații si la limitarea formarii de țesut cicatricial. Urmează exerciții de tonifiere a mușchilor brațului, antebrațului si mâinii, precum și cele de imbunătățire a controlul motor si dexteritații mâinii.

Complicații

Deși complicațiile sunt posibile cu orice intervenție chirurgicală, medicul dumneavoastră va lua măsuri pentru a minimiza riscurile. Cele mai frecvente complicații ale operației de eliberare a tunelului carpian includ:

 • Sângerare
 • Infecţie
 • Agravarea sau leziunea nervilor

 

Bibliografie: https://www.aaos.org/quality/quality-programs/upper-extremity-programs/carpal-tunnel-syndrome/


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0