Ce este dysania și cum se poate remedia?

Se întâmplă, uneori, ca dimineața alarma să sune, să te trezești și să știi că trebuie să te dai jos din pat, dar corpul să refuze să reacționeze. E o senzație pe care o resimțim din când în când, mai ales dacă ne-am culcat târziu sau am avut o zi extrem de obositoare. 

Cu toate acestea, există persoane care se confruntă cu acest sentiment în fiecare zi și ale căror simptome descriu o problemă de sănătate numită „dysania”. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Deși, în prezent, nu este un diagnostic medical oficial, dysania poate fi asociată cu anumite afecțiuni medicale severe, așadar, dacă te regăsești în aceste simptome, e important să mergi la medic pentru a afla dacă nu este vorba despre o problemă de sănătate mai importantă. 

Ce este dysania?

Dysania nu e același lucru cu starea de somnolență și nu se rezolvă prin cele opt ore de somn odihnitor. Din punct de vedere medical, dysania poate fi descrisă mai degrabă ca o inerție de somn sau stare de oboseală acută (extenuare) și reprezintă incapacitatea de a te da jos din pat dimineața. Chiar dacă reușești, în cele din urmă, să te mobilizezi, tot ce îți dorești este să te întorci în pat și să dormi.

Am menționat inerția de somn – aceasta se referă la o stare de amorțeală, specifică atunci când îți este somn, care persistă și după ce ți-ai început ziua. Oamenii de știință o denumesc stare de tranziție între somn și conștiență, pe durata căreia e posibil să nu fii complet productiv. 

Inerția de somn este un fenomen comun pentru persoanele care sunt nevoite să se trezească în toiul unui ciclu de somn, cum ar fi cadrele medicale care fac gărzi. De asemenea, poate apărea frecvent la persoanele care suferă de anumite tulburări psihice, cum ar fi depresia. 

Extenuarea este o senzație copleșitoare de oboseală, care apare adesea în tandem cu o lipsă profundă de motivație. Dacă ai fost supusă unei perioade de stres intens, e posibil să urmeze o perioadă de extenuare. 

Extenuarea trece, în mod normal, în câteva săptămâni. Dacă durează mai mult, e indicat să mergi la medic. 

Dysania și depresia

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale depresiei este sentimentul de neputință de a te da jos din pat. Dacă suferi de depresie severă, e posibil să nu îți dorești să te dai jos din pat deloc. Printre alte simptome ale depresiei se numără:

-    Lipsa dorinței de a face lucruri care înainte îți aduceau plăcere
-    Dureri inexplicabile de cap și musculare
-    Senzație profundă de tristețe
-    Lipsa interesului pentru sex
-    Senzație de amorțeală emoțională și de deznădăjduire

Dacă recunoști aceste simptome, apelează la un medic specialist pentru un diagnostic și tratament adecvat. 

Cauzele dysaniei

Dysania poate fi asociată cu mai multe afecțiuni, printre care se numără:

1. Encefalomielita mialgică (sindromul de oboseală cronică)

Persoanele care suferă de sindromul de oboseală cronică se resimt în permanență extenuați, dar în special după activități fizice sau mentale mai solicitante. Oamenii de știință nu cunosc cu exactitate ce anume cauzează sindromul de oboseală cronică. Adesea apare după o infecție gravă, o boală imună sau după perioade de stres intens. 

2. Depresia

Depresia și dysania sunt strâns legate, pentru că depresia poate cauza probleme de somn, iar acestea pot agrava simptomele depresiei. Uneori, extenuarea cauzată de o altă boală poate duce la depresie. 

Depresia este o afecțiune curabilă. Unul dintre cele mai importante aspecte este să mergi la medic și să îi descrii cu acuratețe simptomele, pentru a putea lucra împreună la o strategie de recuperare. 

3. Durerea emoțională profundă

Persoanele se adaptează diferit la anumite pierderi de ordin emoțional, astfel că aceste pierderi pot cauza o durere profundă. Așadar, pentru unele persoane, perioada imediat după poate aduce simptome precum tristețe acută, furie, anxietate și vinovăție. Efectele asupra organismului sunt cât se poate de reale, cum ar fi problemele de sănătate ale inimii, tulburările de somn și cele ale sistemului imunitar.

4. Tulburările de somn

Oamenii de știință susțin că există aproape 80 de tulburări de somn diferite, iar oricare dintre acestea te poate lăsa cu sentimentul de extenuare și imposibilitate de a te da jos din pat dimineața. Insomnia și apneea în somn se numără printre cele mai frecvente tulburări de somn la momentul actual. 

Dacă suferi de o tulburare de somn, un specialist în somnologie îți poate prescrie un tratament adecvat pentru atenuarea simptomelor. Anumite medicamente și suplimente, cum ar fi melatonina sau terapia cu lumină, alături de schimbări ale stilulului de viață, în materie de sport și alimentație. 

Tratamentele de medicină integrativă pot fi, de asemenea, de ajutor, cum ar fi tehnicile de relaxare, inclusiv meditația, masajul, yoga, hipnoterapia și acupunctura.

5. Afecțiunile tiroidiene

Afecțiunile tiroidei, cum ar fi hipotiroidismul și boala Hashimoto, pot determina o senzație de oboseală acută. Acest simptom poate continua pentru luni sau ani de zile, dacă boala nu este tratată și ținută sub control.

Anumite medicamente pentru inimă, precum și alte afecțiuni, de exemplu tulburarea bipolară, pot afecta buna funcționare a glandei tiroide. De asemenea, anumite tratamente împotriva cancerului pot da curs hipotiroidismului. 

6. Bolile de inimă

Numeroase boli ce afectează inima și vasele de sânge te pot lăsa cu o senzație covârșitoare de oboseală, chiar de la prima oră a dimineții. Dacă ești fumătoare, supraponderală, ai diabet, hipertensiune arterială sau colesterol mărit, prezinți un risc mai crescut de boli de inimă sau de boli pulmonare. 

Dysania în cancer

Dacă suferi de cancer sau ai fost tratat împotriva cancerului în ultimii ani, oboseala cronică pe care o resimți și acum e posibil să aibă legătură cu tratamentul antitumoral. Deși oboseala de la cancer se estompează în decursul unui an de la boală, aproximativ 25-30% dintre pacienți resimt în continuare o senzație intensă de oboseală fizică și emoțională, chiar și după ani de zile de la încheierea tratamentului. 

Când să mergi la medic?

Discută cu medicul curant dacă îți faci griji cu privire la starea ta de sănătate. Nu trebuie să aștepți acutizarea simptomelor. 

Deoarece dysania poate fi un simptom al unei alte afecțiuni, e important să mergi la medic dacă remarci următoarele simptome:

-    Respirație tăiată 
-    Durere de cap severă, dureri abdominale, de spate sau pelvine
-    Senzație de oboseală covârșitoare, care nu îți permite să te dai jos din pat


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - What Is Dysania?
https://www.healthline.com/health/dysania 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0