Ce este cardiologia interventionala azi?

Astazi, cardiologia interventionala a ajuns in etapa in care, pe calea vaselor sanguine, se pot trata unele boli ale valvelor cardiace.

cardiologie interventionala

Cardiologia - de la clasic la modern

Cardiologia este o ramura a medicinei care face parte din trunchiul comun al medicinei interne si care se ocupa de prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor de inima. Pana in urma cu 30-40 de ani, cardiologii erau acei medici internisti cu o preocupare speciala pentru bolile cardiace si se ocupau cu predilectie de acestea, avand scopul de a recunoaste si de a trata si alte boli asociate. Asta deoarece pacientii cu boli cardiace au deseori si diabet zaharat, suferinte renale cronice sau accidente vasculare cerebrale, ciroza hepatica sau ulcer, numai ca exemple de cumul de boli care pot interesa concomitent un organism.

Cardiologia este una dintre specialitatile medicale care se bazeaza foarte mult, in mod esential chiar, pe diagnosticul prin imagini. Astfel, cu timpul, unii cardiologi au devenit specialisti in imagistica inimii si a vaselor de sange: ecocardiografia dezvoltata exploziv in ultimii 20 de ani are deja specialistii ei, care se dedica aproape exclusiv acestui tip de investigatie.

Astazi nu se poate concepe activitatea cardiologului clinician fara diagnostic ecocardiografic, atat cardiac, cat si al vaselor de sange, asa zisul Doppler vascular. Apoi, unii radiologi s-au specializat in diagnosticul imagistic al bolilor cardiovasculare si, cu ajutorul cardiologilor, s-au dezvoltat de asemenea recent supra-specializarile in angiografia prin tomografie computerizata sau prin rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Aceste tehnici au fost rafinate actualmente atat de mult, incat permit evidentierea depunerilor anormale din peretii vaselor si care le ingusteaza sau diferentiaza in grosimea muschiului cardiac celulele sanatoase de cicatrici sau tesut inflamator.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe langa aceste tehnici imagistice de diagnostic modern in cardiologie, unele complexe si scumpe, altele accesibile, exista si metode de diagnostic care sa permita concomitent si tratamentul bolilor identificate de medic. Vorbim astfel despre cardiologia interventionala si electrofiziologie ca metode moderne de diagnostic si tratament al bolilor de inima sau ale vaselor de sange.

Cateterismul cardiac

Cele doua subspecializari derivate din cardiologie, cardiologia interventionala si electrofiziologia, au la baza o metoda de investigatie invaziva practicata in vivo, denumita cateterism cardiac. Un medic german, Werner Forssmann, a fost primul doctor care, in 1929, a folosit o sonda lunga de 60 cm pe care si-a introdus-o singur in una din venele bratului si pe care a avansat-o pana in interiorul inimii sale, efectuandu-si o radiografie a toracelui.

Utilitatea practica a acestei descoperiri (si anume ca vasele de sange de sub piele pot fi folosite ca niste cai de acces la diversele organe interne si mai ales la inima) nu a fost recunoscuta de la inceput. Calea venoasa centrala a fost folosita timp de mai multe decenii numai pentru administrarea unor medicamente.

La inceputul anilor '50, Andre Cournand a preluat ideea lui Forssmann si a imbunatatit-o prin imaginarea unor sonde (sau catetere) care pot fi conduse prin vase, de la exteriorul pacientului, in diverse locuri din organism, de unde se pot inregistra presiunile intracavitare si se poate injecta un medicament radio-opac (substanta de contrast) cu scopul de a identifica unele anomalii anatomice ale vaselor sau ale inimii.

Forssmann si Cournand au impartit Premiul Nobel pentru medicina in 1956, pentru ideea de folosi cateterismul in vivo pentru diagnosticul bolilor cardiovasculare.

Angiografia si studiul electro-fiziologic

Injectarea substantelor radio-opace in interiorul vaselor de sange sau al inimii poarta numele de angiografie cu substanta de contrast. Pe baza acestei metode de diagnostic, cuplata cu caterismul cardiac, au putut fi efectuate primele interventii de chirurgie cardiaca, atat asupra valvelor cardiace, cat si asupra vaselor inimii, interventia de bypass aorto-coronarian, incepand din anii '60.

Daca Forsmmann si Cournand au folosit sonde subtiri ca niste tuburi pentru a introduce substanta de contrast in interiorul inimii si al vaselor, alti cardiologi preocupati de tulburarile de ritm cardiac, ca manifestari ale instabilitatii electrice a muschiului inimii, au folosit electrozi introdusi pe aceeasi cale a vaselor de sange in interiorul cavitatilor cardiace.

Scopul a fost acela de identificare precisa a locului unde se nasc tulburarile ritmului inimii, mai ales cele foarte rapide si care ameninta viata. Aceeasi metoda intravasculara se poate utiliza pentru implantul sondelor de stimulare cardiaca in cazul ritmurilor cardiace foarte lente (implantarea de pacemaker sau stimulator cardiac permanent).

Cardiologia interventionala ca metoda de tratament

Cateterismul cardiac a stat la baza dezvoltarii tratamentului bolilor cardiovasculare pe calea vaselor de sange, prin acces trans-cutanat, prin piele, fara a necesita interventia chirurgicala clasica. Andreas Gruentzig a imaginat pentru prima oara, in 1977, o metoda de dilatare a vaselor cardiace ingustate cu ajutorul unor sonde cu balonas, la Zurich. Aceasta procedura poarta numele de angioplastie coronariana si este asociata astazi aproape constant cu implantarea unor proteze vasculare cunoscute sub numele de stenturi.

Angioplastia cu stent este astazi cea mai raspandita metoda de tratament endovascular si este practicata cu utilitatea cea mai mare in bolile acute ale inimii, cum este infarctul miocardic acut. In aceste cazuri, procedura este deseori salvatoare de viata, prin deschiderea urgenta prin angioplastie a vaselor inimii care au fost inchise brusc prin formarea de cheaguri pe ingustari ale vaselor cardiace, produse mai ales prin depuneri de colesterol si de calciu.

Deschiderea urgenta a vasului prin cateterism cardiac si angioplastie salveaza muschiul inimii, care altfel se poate distruge ireversibil.
Stenturile sunt folosite pentru dilatarea celor mai diferite vase din organism, de la arterele carotide care duc sangele spre creier, pana la arterele rinichilor sau ale membrelor inferioare, toate fiind afectate de acelasi proces al aterosclerozei, care poate ingusta tuburile vasculare.

Astazi, cardiologia interventionala a ajuns in etapa in care, pe calea vaselor sanguine, se pot trata unele boli ale valvelor cardiace cum este stenoza aortica, pulmonara sau insuficienta valvei mitrale. Se trateaza pe aceeasi cale boli congenitale ale inimii sau vaselor de sange: in aceasta categorie intra defectele congenitale ale peretilor intracardiaci (defectele septale) sau fistulele (comunicatiile anormale) vaselor sanguine. Pot fi tratate pe aceeasi cale dilatatiile marcate ale aortei toracice sau abdominale, cunoscute sub numele de anevrisme de aorta. Toate aceste boli sunt tratate exclusiv prin acces prin piele sau prin interventii chirurgicale minim invazive. 

Cand ar trebui sa mergeti la medicul cardiolog

Daca aveti durere in piept, nu ignorati acest simptom. Medicul de familie va poate da un bilet de trimitere, catre un medic cardiolog, pentru un consult amanuntit. Este important sa aveti in vedere istoricul familial. Daca cineva din familie a avut probleme cu inima, ar trebui sa discutati cu un medic cardiolog despre simptomele pe care le aveti.

Un alt criteriu de care sa tineti cont este valoarea colesterolului total: cu cat este mai mare nivelul, cu atat este mai mare riscul de boala cardiovasculara.

In cazul in care sunteti diabetic, suferiti de hipertensiune arteriala si ati fost sau sunteti fumator, aveti alte motive in plus sa va adresati unui medic cardiolog, pentru un diagnostic corect.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0