Ce efecte adverse pot avea vaccinurile anti-COVID-19?

Toate vaccinurile, inclusiv cele pentru COVID-19, pot avea reacții adverse. Pe tot globul, există în prezent 15 vaccinuri COVID-19 care sunt autorizate pentru utilizare. Care sunt efectele adverse care pot apărea la persoanele vaccinate? Cele mai frecvente efecte secundare după vaccinurile COVID-19 sunt oboseala, febră, dureri de cap, dureri de corp, frisoane, greață, diaree și durere la locul injectării, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Toată lumea este afectată diferit de vaccinare. Unele persoane pot prezenta câteva efecte secundare sau deloc, în timp ce altele pot prezenta mai multe efecte secundare și se pot simți destul de rău.

În cele ce urmează, îți explicăm ce trebuie făcut în cazul unor efecte secundare ale unui vaccin COVID-19.

La ce să te aștepți?

În timp ce organimsull tău dezvoltă anticorpi specifici antivirusului SARS Cov2, este normal să experimentezi efecte secundare minore.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), efectele secundare comune ale unui vaccin COVID-19 includ:

  • febră
  • oboseală
  • dureri de cap
  • dureri musculare
  • frisoane
  •  greaţă
  • diaree
  • durere la locul injectării,

Tratamente fără prescripție medicală

Oricine este preocupat de efectele secundare ale vaccinării s-ar putea întreba dacă ar trebui să ia un medicament fără prescripție medicală înainte de a se vaccina, pentru a preveni orice reacții adverse.

Cu toate acestea, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) nu recomandă această soluție. Cel mai bine este să aștepți și să vezi dacă apar efecte secundare, apoi tratează-le individual, evită să faci presupuneri greșite și să iei mai multe produse fără prescripție medicală înainte de vaccinare.

Ar trebui să întrebi medicul înainte de a lua orice medicamente fără prescripție medicală pentru a diminua efectele secundare ale vaccinului. Deoarece medicul tău curant are experiență în admimistrarea medicamentelor, pe baza istoricului tău medical, poate înțelege orice interacțiuni pot apărea.

Dar ce se întâmplă dacă nu poți contacta medicul de familie și ai nevoie de un remediu rapid pentru dureri musculare, durerie la locul injectării, febră sau o combinație a acestor probleme? În acest caz, următoarele medicamente te pot ajuta:

•    ibuprofen 
•    acetaminofen sau paracetamol 
•    acid acetilsalicilic
•    Remedii naturale

Pentru oricine preferă să nu ia medicamente fără prescripție medicală sau caută tratamente alternative, mai multe soluții simple pot ajuta la ameliorarea oricărui efect secundar al vaccinării COVID-19.

Pentru reacții la locul injectării, cum ar fi durerea sau inflamația, utilizează un prosop umed și curat pentru a crea o compresă. Acest lucru ar putea ajuta, de asemenea, la atenuarea durerilor musculare și articulare.

Pentru a diminua durerea sau rigiditatea brațului, mișcă-l cât mai mult posibil. Acest lucru poate provoca un pic de disconfort, dar ajută la prevenirea rigidității suplimentare prin antrenarea mușchilor dureroși.

Oricine are frisoane și febră ar trebui să se asigure că bea multă apă pentru a evita deshidratarea.

Ce este „brațul COVID”?

Acesta poate fi un efect secundar al vaccinării cu Moderna pentru COVID-19. Este o erupție roșie, care poate apărea în jurul locului de injectare, de obicei la aproximativ 7 zile după primirea primei doze de vaccin, deși intervalul poate varia.

Deși aspectul erupției poate fi alarmant, nu îți pune viața în pericol. Dacă această erupție se dezvoltă și este deranjantă, utilizează o compresă rece - fie o cârpă umedă rece, curată, fie o pungă de gheață învelită într-un prosop.

O altă opțiune este să discuți cu un medic pentru a determina dacă este recomandată administrarea unui antihistaminic. Antihistaminicele pot provoca somnolență, astfel încât nu este recomandată conducerea unui vehicul până când nu știi sigur ce efecte îți produce medicamentul.

Erupția tinde să dureze aproximativ 5 zile, dar poate dura până la 3 săptămâni.

Efecte secundare rare

Un efect secundar mai putin obișnuit este inflamarea ganglionilor laterocervicali sau axilari (la subsuoară sau gât), pe aceeași parte a brațului unde a fost făcut vaccinul. Acest lucru poate dura aproximativ 10 zile, dar dacă durează mai mult, consultați medicul.

Dacă trebuie să faceți screening pentru sân (o ecografie sau mamografie) sau tiroida  trebuie să menționați că ați făcut vaccinul. 

Vaccinările împotriva coronavirusului pot provoca aparitia ganglioni limfatici măriți la axilă, care vor apărea ca pete albe pe mamografii. Acest tip de inflamare a ganglionilor  este o reacție normală la vaccin și va apărea de obicei pe aceeași parte cu brațul în care a fost administrat injectarea. De obicei durează doar câteva săptămâni.

Dar efectul vaccinului asupra mamografiilor poate fi îngrijorător pentru radiologi, a adăugat ea, pentru că „dacă cineva ar avea cancer de sân am putea vedea și ganglioni limfatici măriți”.

Deoarece acest tip de inflamare a lantului ganglionar poate fi confundat cu un semn de cancer, Society of Breast Imaging recomandă să încercați să vă programați mamografia de rutină înainte de prima doză de vaccin Covid-19 sau cel puțin o lună după a doua doză de vaccin.

Dacă vi se face o mamografie de diagnostic din cauza unui nodul suspect sau a altor simptome ale bolii cancerului de sân sau că sunteți o persoană care a fost tratată pentru cancer de sân și trebuie să faceți examene regulatei,  păstrați programarea actuală pentru mamografie, precum și programarea pentru vaccinare și spuneți radiologului dumneavoastră data la care ați primit vaccinul.

O altă opțiune este să primiți vaccinul în coapsă în loc de braț. Medicii recomandă  injecția in muschii  coapsei pacienților care sunt tratați pentru cancer de sân sau care au antecedente de cancer mamar.

Aceste reacții adverse durează în mod normal mai puțin de o săptămână. Dacă reacțiile adverse par să se înrăutățească, sunați la 112 sau mergeti la medical de familie ori infecționist. Dacă solicitați sfatul unui medic, asigurați-vă că le spuneți despre vaccinarea dvs., astfel încât să vă poată evalua corect.

In urma vaccinării cu vaccinul Janssen COVID-19 au fost raportate si  cazuri rare de tulburare neurologică, sindromul Guillain-Barré . Cele mai multe au avut loc în termen de 42 de zile de la vaccinare. Deși aparitia pare afi rara, Johnson & Johnson și-a actualizat fișa informativă privind vaccinul COVID-19 pentru a include informații importante despre aceste cazuri rare și despre semnele și simptomele sindromului Guillain-Barré. 

Efecte secundare pentru fiecare doză

Nu toate vaccinurile împotriva Coronavirusului sunt la fel. Unele tind să provoace mai multe reacții adverse după prima doză, altele provoacă mai multe reacții adverse după a doua doză. Efectele secundare foarte frecvente sunt aceleași și ar trebui să dureze doar o zi sau două.

Chiar dacă aveți efecte secundare după prima doză, totuși a doua doză trebuie efectuată. Vaccinarea  completă recomandată va oferi cea mai bună protecție împotriva virusului.

Febra după vaccinul împotriva coronavirusului

Este probabil să dezvoltați febră după vaccinare, însoțită uneori și de frison, senzație de hipotermie, stare de oboseală și somnolență . Acest lucru se întâmplă în mod normal în 48 de ore de la vaccinare și, de obicei, dispare în 48 de ore, însă la unele persoane senzația de oboseală și somnolență poate persista mai multe zile.  Dacă febra debutează  la mai mult de 48 de ore după vaccinare sau durează mai mult de 48 de ore, ar trebui să vă autoizolați și să efectuati un test PCR sau de sânge, întrucât e posibil să fi survenit infecția în “fereastra” de imunizare.

Probleme legate de apariția cheagurilor de sânge 

Deși sunt foarte rare, Agențiile europene de Monitorizare a efectelor medicamentelor efectuează o analiză detaliată a rapoartelor despre problemele de coagulare a sângelui si tromboză care au fost semnalate de un număr mic de persoane care au efectuat vaccinul Oxford / AstraZeneca.

Problema se poate întalni și la persoanele care nu au fost vaccinate și încă nu este clar de ce afectează unele persoane.

Rata actuală raportată a acestei afecțiuni în Marea Britanie, de exemplu, este de aproximativ 15 cazuri la un milion de prime doze administrate.

Vaccinul împotriva coronavirusului vă poate împiedica să vă îmbolnăviți grav sau să muriți din cauza infecției cu  coronavirus. Pentru persoanele în vârstă de 40 de ani sau peste și cele cu condiții de sănătate asociate, beneficiile vaccinării depășesc orice risc de apariție a problemelor de coagulare, însă este bine să vă adresați medicului pentru gestionarea acestora și să comunicați înainte de vaccinare dacă ați avut astfel de episode sau urmați tratament anticoagulant.

Dacă ați avut deja o primă doză de vaccin Oxford / AstraZeneca fără a suferi efecte secundare grave, ar trebui să finalizați programul de vaccinare (cu excepția cazului în care există un motiv medical pentru care nu vi se recommendă același vaccin).

Când sunați la 112

Sunați imediat la 112 dacă aveți oricare dintre aceste simptome începând cu aproximativ 4 zile până la 4 săptămâni după vaccinare:

- o durere de cap severă care nu este ușurată cu analgezice sau se înrăutățește
 când te culci sau apleci capul
- o durere de cap puternică , vedere încețoșată, senzație de rău, probleme de vorbire, slăbiciune, somnolență sau convulsii
- o erupție care arată ca mici vânătăi sau sângerări sub piele
- dificultăți de respirație instalate brusc, dureri în piept, însoțite de  umflarea importantă a picioarelor sau dureri abdominale persistente 

Sindromul de sângerare capilară

Rapoarte extrem de rare de sindrom de sângerare capilară  au fost raportate după vaccinul AstraZeneca la persoanele cu antecedente vasculare de acest tip. Este posibil să vi se ofere un vaccin alternativ împotriva coronavirusului în prezența acestei condiții medicale în antecedente, adresați-vă medicului de familie.

Inflamația miocardului

La nivel mondial, au existat, de asemenea, cazuri rare de inflamație a miocardului sau pericardului numite miocardită sau pericardită raportate după vaccinurile cu coronavirus, deși nu este încă clar că acestea sunt cauzate de vaccinuri.

Aceste cazuri au fost observate mai ales la bărbații mai tineri în decurs de câteva zile de la vaccinare. Majoritatea acestor persoane și-au revenit și s-au simțit mai bine după odihnă și tratamente simple.

Ar trebui să solicitați asistență medicală urgent dacă aveți:

-    dureri  puternice în piept
-    dificultăți de respirație
-    senzații de accelerarea a ritmului cardiac (palpitații) 
-    creșterea tensiunii arteriale

Probleme de ciclu menstrual  și sângerări vaginale neașteptate

Unele femei au raportat modificări temporare în perioadele lor după administrarea vaccinului coronavirus. Unele femei au raportat sângerări mai mari decât de obicei,  întârzierea ciclului sau sângerări vaginale în afara acestuia. 

Agențiile de reglementare a medicamentelor și produselor medicale și alți experți monitorizează îndeaproape aceste rapoarte.

Efecte adverse la persoanele cu trombocitpenie imuna

Mai multe studii desfasurate in clinicile de hematologie au cercetat daca vaccinarea împotriva COVID-19 poate afecta negativ pacienții cu trombocitopenie imună (ITP). Desi majoritatea pacinetilor  nu au avut nici o agravare a simptomelor clinice  și nicio scădere semnificativă a numărului de trombocite, in jur de 10-12%dintre pacinetii diagnosticati anterior cu aceasta afectiune  au avut o scădere mediană a numărului de trombocite de 96% în decurs de 2-5 zile după vaccinare cu noi simptome de sângerare; după terapia de salvare cu corticosteroizi +/- imunoglobulină intravenoasă, trombocitele s-au recuperat la >30  trei zile mai târziu. Exacerbarea ITP a avut loc independent de starea de remisiune, de tratamentul concomitent pentru ITP sau de tipul de vaccin. Sfatuiti-va cu  medicul dvs hematolog daca sunteti diagnosticati cu aceasta boala si urmati tratament pentru a gestiona pre si post vaccinare starea de sanatate.

Cât durează efectele secundare?

Efectele adverse ale vaccinurilor COVID-19 ar trebui să dureze doar câteva zile.  Dacă durează mai mult, contactează un medic.

Unele reacții adverse, cum ar fi febra, frisoanele și oboseala, sunt, de asemenea, simptome ale COVID-19. Este posibil să ai o infecție cu SARS-CoV-2 chiar înainte sau după administrarea vaccinului - înainte ca organismul să aibă timp să  producă anticorpii potriviți și să crească imunitatea. De asemenea, deși vaccinurile sunt foarte eficiente, ele nu garantează o protecție 100% împotriva virusului.

Este important să reții că niciun vaccin nu poate provoca COVID-19 deoarece niciunul nu conține întregul virus SARS-CoV-2. Oricine dezvoltă COVID-19 după ce a primit vaccinul a fost probabil expus la virus înainte de a putea acumula suficientă imunitate.

Dacă efectele secundare care seamănă cu simptomele COVID-19 persistă, fă un test COVID-19, anunță medicul de familie și urmează instrucțiunile locale de autoizolare.

Când să ceri sfatul farmacistului?

Un farmacist te poate ajuta să stabilești dacă medicamentele eliberate fără rețetă sunt sigure și adecvate pentru fiecare persoană și, dacă da, care sunt cele mai bune opțiuni.

Ei iau în considerare istoricul medical al unei persoane și se asigură că orice produs luat fără rețetă nu va interacționa cu alte medicamente. În plus, un farmacist poate recomanda remedii la domiciliu și te poate sfătui dacă este cazul să  contactezi un medic. De asemenea, ei îți pot explica cum să utilizezi un medicament, cum funcționează și ce efecte secundare trebuie să ai în vedere.

Când să mergi la medic?

Contactează un profesionist din domeniul sănătății dacă reacțiile adverse se agravează semnificativ. Acest lucru ar putea implica sensibilitate extremă, durere sau roșeață la locul injectării. De asemenea, solicită îngrijire medicală adecvată  dacă reacțiile adverse durează mai mult de câteva zile.

Oricine ar putea avea o reacție alergică severă la vaccin ar trebui să sune la 112 sau să primească asistență medicală de urgență. Această reacție poate duce la anafilaxie și poate implica dificultăți de respirație, umflarea gâtului, a feței și urticarie.

Aceste reacții la vaccin sunt foarte rare, iar anafilaxia afectează între 2 și 5 persoane la 1 milion din cei care primesc un vaccin COVID-19.

Reacțiile anafilactice la vaccin tind să apară rapid după inoculare. După administrarea unei doze de vaccin, o persoană va fi monitorizată de un profesionist din domeniul sănătății timp de aproximativ 15 minute. Acest lucru este pentru a se asigura că, dacă apare o reacție alergică, profesioniștii din domeniul medical sunt aproape și sunt pregătiți să intervină.

Monitorizarea efectelor secundare

Am descris anterior unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinului, dar experimentarea altor efecte adverse nu indică neapărat că ceva nu este în regulă.

Efectele secundare arată că vaccinul funcționează, că organismul creează anticorpi și dezvoltă memorie imună pentru a combate viitoarele infecții cu SARS-CoV-2.

Toată lumea reacționează diferit la vaccinuri, iar unele persoane prezintă efecte secundare mai severe decât altele. Severitatea efectelor secundare nu se corelează cu nivelul de imunitate al organismului.

Iata care sunt efectele secundare in functie de tipul vaccinurilor folosite in tara noastra, conform unui Raport al Pharmaceutichal Technology, publicat in septembrie 2021:

 

Oxford-AstraZeneca, Vaxzevria

În martie, mai multe țări din Europa au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca după ce au fost raportate cazuri rare de cheaguri de sânge letale la un număr mic dintre cei care au primit injectarea. O lună mai târziu, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a concluzionat că cheaguri de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute, cunoscute acum sub numele de trombocitopenie imună indusă de vaccin și tromboză, ar trebui enumerate ca efect secundar foarte rar al Vaxzevria.

EMA susține că beneficiul vaccinului depășește riscul de apariție a cheagurilor de sânge – și este important de reținut că riscul de apariție a cheagurilor de sânge este mult mai mare la cei care fac boala Covid-19.

Comitetul de evaluare a riscurilor de farmacovigilență (PRAC) al EMA a concluzionat, de asemenea, că persoanele care au avut anterior sindromul de extravazare capilară, o afecțiune rară, dar gravă, care provoacă extravazareai de lichid din vasele mici de sânge, nu trebuie vaccinate cu Vaxzevria. Comitetul a mai spus că sindromul de sangerare capilare ar trebui să fie enumerat ca un nou efect secundar al vaccinului, după ce a analizat șase cazuri de afecțiune la persoanele care au primit injectarea AstraZeneca, inclusiv o persoană care a murit.

PRAC a declarat în iulie că informațiile despre produs pentru Vaxzevria ar trebui să includă un avertisment cu privire la cazurile de sindrom Guillain-Barré (GBS) raportate după vaccinare. GBS este o tulburare rară a sistemului imunitar care poate provoca durere, slăbiciune musculară și dificultăți de mers și a fost identificată în timpul procesului de autorizare a introducerii pe piață a jab-ului ca un posibil eveniment advers care necesită o monitorizare specifică a siguranței.

În septembrie, Agenția Europeană pentru Medicamente a enumerat oficial GBS ca un posibil efect secundar foarte rar al Vaxzevria. Acesta a spus că o relație cauzală între vaccin și tulburare este „cel puțin o posibilitate rezonabilă”.

Pfizer-BioNTech, Comirnaty

EMA a spus că există o posibilă legătură între Comirnaty și cazuri foarte rare de afecțiuni cardiace inflamatorii, miocardită și pericardită. PRAC a recomandat actualizarea informațiilor despre produsul vaccinului pentru a include condițiile ca potențiale efecte secundare, după ce a analizat 145 de cazuri de miocardită și 138 de cazuri de pericardită la cei care au primit vaccinul Pfizer în Spațiul Economic European (SEE). La acel moment, peste 177 de milioane de doze de Comirnaty fuseseră administrate în SEE.


PRAC investighează în prezent rapoartele de eritem multiform, o reacție alergică a pielii, pentru a stabili dacă este un efect secundar al vaccinului Pfizer.

Glomerulonefrita, inflamația filtrelor în rinichi și sindromul nefrotic, o tulburare care determină rinichii să elimine  proteinele   în urină, sunt, de asemenea, evaluate de PRAC ca potențiale efecte secundare ale Comirnaty.

Moderna, Spikevax

Pe lângă vaccinul Pfizer, EMA a concluzionat, de asemenea, o posibilă legătură cauzală între Spikevax de la Moderna și cazurile de miocardită și pericardită și a recomandat ca acestea să fie enumerate ca potențiale efecte secundare ale vaccinarii.

Potrivit Washington Post, acest tip de vaccin nu a fost încă autorizat pentru adolescenți din cauza îngrijorărilor FDA că ar putea fi asociat cu un risc mai mare de miocardită decât se credea anterior. O sursă a spus că datele din Canada au sugerat că tinerii care primesc vaccinul Moderna - în special bărbații cu vârsta sub 30 de ani - pot prezenta un risc mai mare de miocardită decât cei care primesc vaccinul Pfizer-BioNTech.

De asemenea, PRAC evaluează în prezent dacă glomerulonefrita, sindromul nefrotic și eritemul multiform ar putea fi efecte secundare ale vaccinului Spikevax.

Johnson & Johnson, Covid-19 Vaccine Janssen

Vaccinul J&J a fost, de asemenea, asociat cu tromboza rara a tulburării de coagulare a sângelui cu sindromul trombocitopeniei (TTS). După ce administrarea vaccinuluii în SUA a fost întreruptă pe scurt, FDA a concluzionat că riscul de trombocitopenie a fost foarte scăzut, dar a recomandat ca furnizorii de asistență medicală și beneficiarii  să citească foaia informativă privind vaccinul J&J, inclusiv informații despre afecțiune.

De asemenea, EMA a recomandat ca J&J să includă un avertisment cu privire la riscul de trombocitopenie în informațiile despre produs pentru vaccin.

Ca și în cazul Vaxzevria, EMA a recomandat ca persoanele care au avut anterior sindrom de sangerare capilară să nu fie vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson (J&J) și a spus că afecțiunea ar trebui adăugată ca un nou efect secundar al produsului, împreună cu un avertisment pentru profesioniștii din domeniul sănătății și pacienți.

EMA a anunțat, de asemenea, că sindromul Guillain-Barré va fi listat ca un efect secundar foarte rar al vaccinului J&J și că va fi inclus un avertisment în informațiile despre produs pentru a crește gradul de conștientizare a riscului pentru cei carefaca cest vaccin.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

https://www.nhsinform.scot/covid-19-vaccine/the-vaccines/side-effects-of-the-coronavirus-vaccines
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/expect/after.html

https://www.pharmaceutical-technology.com/features/covid-19-vaccines-adverse-events-explained/

Exacerbation of immune thrombocytopenia following COVID-19 vaccination, 2021David J Kuter 1


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0