Ce ar trebui să faci dacă ai simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2?

Pandemia COVID-19 se află în cursul celui de-al doilea val de reinfectări accelerate, așadar este important să te protejezi, dar să îi protejezi și pe cei din jurul tău, prin luarea măsurilor de igienă impuse de autorități.

În cazul în care te simți rău și suspectezi că ai putea avea boala COVID-19, mai întâi va trebui să recunoști simptomele. Așadar, cele mai frecvent întâlnite simptome asociate cu infecția cu noul coronavirus sunt după cum urmează:

  • Temperatură crescută și frisoane;
  • Tuse seacă;
  • Respirație tăiată sau dificultăți de respirație;
  • Stare de oboseală și slăbiciune;
  • Dureri de corp/musculare;
  • Dureri de cap persistente;
  • Pierderea gustului și/sau a mirosului;
  • Durere în gât;
  • Nas congestionat
  • Stare de greață și/sau vărsături;
  • Dureri abdominale cu disconfort abdominal (diaree).

De asemenea, ia în calcul faptul că nu trebuie să manifești toate aceste simptome pentru a fi suspectă de COVID-19. Așadar, dacă te afli în situația în care e posibil să te fi infectat cu virusul SARS-CoV-2 și te confrunți cu simptome, este important să știi ce ai de făcut. Mai jos, regăsești principalii pași de parcurs. 

1.Rămâi acasă și sună medicul de familie

Dacă nu este vorba despre o urgență medicală, asta însemnând simptome severe, este important să rămâi la domiciliu, pentru a evita răspândirea virusului. Chiar dacă simptomele pe care le manifești sunt ușoare, ține cont de faptul că riscul de contagiere există, așadar evită expunerea altor persoane la infecție. De asemenea, va trebui să suni medicul de familie și să îi comunici că prezinți simptome suspecte. Medicul de familie este persoana avizată pentru a te îndruma cu privire la următorii pași. Ai posibilitatea de a te testa, dar, pentru această situație, este absolut esențial să porți masca de protecție și să păstrezi toate măsurile de siguranță necesare. De preferat, dacă trebuie să părăsești domiciliul, este să eviți mijloacele de transport în comun și aglomerația.

În același timp, dacă simptomele se agravează și ai nevoie de asistență medical, apelează medicul de familie sau, în caz sever, sună la 112, și nu te duce direct la spital, pentru a evita infectarea altor persoane. Atât medicul de familie, cât și operatorii liniei 112, te pot ghida în acest demers.  

2. Oferă toate informațiile cerute de cadrele medicale 

Atunci când îi comunici medicului de familie situația sau mergi să te testezi, ți se vor solicita mai multe informații, pe care este foarte important să le comunici detaliat și sincer, cu privire la riscul de infectare dar și de transmitere asociat cu situația ta. Printre factorii de risc de infectare se numără călătoriile în anumite state, cu pondere ridicată de infectare sau expunerea la o persoană sau mai multe confirmate cu noul coronavirus. 

În ceea ce privește întrebările la care va trebui să te aștepți, acestea pot fi:

  • Ai avut contact direct cu cineva infectat cu noul coronavirus? Prin contact direct se înțelege petrecerea a minimum 15 minute împreună cu o persoană infectată, în cadru apropiat (mai puțin de 2 metri distanță între tine și acea persoană).
  • Manifești simptome precum temperatură ridicată, frisoane, dificultăți de respirație, dureri musculare, dureri în gât, pierderea simțului și a mirosului, diaree, dureri de cap, stare de slăbiciune, stare de greață cu sau fără vărsături și nas congestionat?
  • Ai călătorit în ultimele 14 zile într-o țară străină, cu pondere ridicată de infectări?

Acestea sunt câteva exemple de întrebări uzuale, la care este recomandat să răspunzi cu onestitate și să oferi toate detaliile solicitate. În cazul în care te testezi, iar rezultatul este unul pozitiv, se poate iniția o anchetă epidemiologică de către DSP, unde, din nou, va trebui să oferi toate informațiile cerute. 

3.Urmează indicațiile oferite de medicul de familie

În funcție de informațiile oferite, deja, cu privire la simptome, medicul de familie îți va da anumite instrucțiuni prin telefon, pe care este foarte important să le urmezi, pentru a te recupera cu succes și pentru a-i proteja pe cei din jur. În funcție de gradul riscului de a fi contractat virusul SARS-CoV-2, medicul îți poate recomanda următoarele acțiuni:

  • Să continui să îți monitorizezi simptomele și să revii cu apel către acesta dacă faci febră sau dezvolți simptome mai supărătoare.
  • Să rămâi acasă și să eviți contactul cu alte persoane. Este foarte important să eviți contactul cu ceilalți membri ai familiei în această perioadă și să porți mască pentru a nu-i expune la riscul de infectare. 
  • Să te deplasezi la un centru de testare (în condiții de siguranță, cu mască de protecție purtată corespunzător), pentru a te testa pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Este recomandat să te deplasezi singur, fără compania membrilor de familie, pe care trebuie să îi protejezi de o posibilă infectare.
  • Să îți recontactezi medicul de families sau, în caz de urgență, serviciul 112, dacă simptomele se agravează (febră foarte ridicată, insuficiență respiratorie, albăstrirea buzelor sau a pielii, stare de confuzie).

4. Păstrează normele de igienă cu strictețe

Este de la sine înțeles că, în această perioadă, va trebui să fii de două ori mai atentă cu privire la măsurile de igienă (purtarea corectă a măștii, dezinfectarea și spălarea frecventă a mâinilor, tușitul și strănutarea într-un șervețel de unică folosință), pentru a nu risca să infectezi alte persoane din jur. Când te speli pe mâini, ai grijă să o faci temeinic, pentru cel puțin 40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde, în special înainte să pui mâna pe alimente sau să gătești, după ce ai strănutat, tușit sau ți-ai suflat nasul, după ce ai folosit toaleta, etc.

5. Păstrează-ți calmul

Posibilitatea de a contracta virusul SARS-CoV-2 este, într-adevăr, înfricoșătoare, mai ales în lumina expunerii acestei infecții pe canalele de media. Cu toate acestea, este important să știi că majoritatea persoanelor fac forme ușoare ale bolii și, chiar și în situația unor simptome mai supărătoare, șansele de recuperare complete sunt foarte mari. Atât timp cât te protejezi, ai grijă de tine prin odihnă la pat, hidratare corespunzătoare și remedii adjuvante, chiar dacă te-ai infectat cu virusul SARS-CoV-2, ai toate șansele să treci cu bine peste această perioadă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Symptoms of Coronavirus
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html 
WHO - Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0