Catina si uleiul de catina: beneficii si intrebuintari

Cătina este un arbust cu multe ramificații, care crește preponderent în zona montană și care este renumit pentru fructele sale cu efecte uimitoare asupra sănătății. Cătina este folosită în industria alimentară, în industria farmaceutică, precum și pe post de remediu naturist, încorporat în leacuri făcute acasă.

Cătina a fost folosită de secole atât în Europa, cât și în Asia ca aliment, precum și pentru proprietățile sale farmaceutice. Rapoartele anecdotice indică faptul că era folosită în Antichitate pentru a scădea febra, a reduce inflamația și a curăța plămânii. În prezent, cătina este utilizată în continuare ca aliment (în sosuri, gemuri etc.), dar și ca remediu natural pentru tratarea virozelor, a afecțiunilor gastrointestinale și a unor probleme ale pielii, precum și pentru reglarea colesterolului.

Ce conține cătina?

Cătina este bogată în diverse vitamine, minerale și compuși vegetali benefici. Este în mod natural plină de antioxidanți, care contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire și la scăderea riscului de a dezvolta afecțiuni precum cancerul și bolile de inimă.

Fructele de cătină sunt bogate în special în vitaminele A, C, K și E, dar conțin, de asemenea, cantități considerabile de fier, calciu, magneziu, potasiu, cupru și zinc. În plus, semințele și frunzele sunt bogate în fitosteroli, un compus vegetal cu multe beneficii - inclusiv blocarea colesterolului din alimentație pentru a nu fi absorbit în organism. 

Uleiul de cătină este bogat în acizi grași de tip Omega, mai mult de jumătate dintre grăsimile găsite în acest ulei fiind mono și polinesaturate, deci două tipuri de grăsimi sănătoase.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce beneficii au fructele de cătină?

Fructele de cătină pot avea următoarele beneficii pentru sănătate:

  • Tratează problemele gastrointestinale
  • Contribuie la tratarea unor infecții
  • Pot îmbunătăți vederea
  • Consolidează coloana vertebrală
  • Ajută la menținerea sănătății colonului
  • Reduc inflamația din organism
  • Ușurează simptomele astmului
  • Contribuie la buna funcționare a sistemului nervos
  • Scad colesterolul
  • Îmbunătățesc circulația limfatică
  • Fortifică sistemul imunitar
  • Reduc foamea excesivă
  • Încetinesc procesul de îmbătrânire
  • Neutralizează efectul radicalilor liberi
  • Previn și tratează răcelile

Cum consumi fructele de cătină?

Fructele de cătină pot fi consumate ca atare, în salate de fructe, în prăjituri, în piureuri de fructe ori sub formă de suc. Trebuie să știi că fructele de cătină se numără printre fructele cu cele mai multe calorii, o cantitate de 500 ml de suc având un aport caloric de 490 de calorii.

Dacă vrei să îi oferi cătină copilului tău și acesta refuză să o consume, o poți încorpora în piureuri de fructe care îi plac, precum cel de banane, de mere, de mango sau de fructe de pădure.

Ce beneficii are uleiul de cătină?

Poți profita de beneficiile acestui arbust și folosind și uleiul de cătină. Există două tipuri de ulei de cătină: cel obținut din fructele de cătină și cel obținut din semințele de cătină. Ambele au efecte puternice asupra organismului. Uleiul de cătină are următoarele beneficii:

  • Tratează eczemele, pielea uscată și acneea
  • Ajută la scăderea colesterolului și susține sănătatea inimii
  • Poate fi un excelent expectorant
  • Poate fi util pentru calmarea durerilor de stomac
  • Este un bun remediu pentru arsurile solare și rănile superficiale ale pielii
  • Poate ajuta la menținerea greutății corporale normale 

De ce este uleiul de cătină bun pentru piele?

Uleiul de cătină este, cum spuneam, bogat în grăsimi nesaturate, dar și în antioxidanți, fitosteroli, carotenoide și vitaminele E și K, toate având efecte protectoare asupra pielii și stimulând înnoirea celulară. Uleiul de cătină este, de asemenea, bogat în acid palmitoleic, care este un tip de grăsime găsit în mod natural în pielea umană, care poate fi folosit pentru a trata arsurile și pentru a stimula vindecarea rănilor.

Uleiul de cătină este și o sursă bună de acid linoleic, despre care cercetările științifice sugerează că poate reduce acneea și psoriazisul și că poate proteja pielea de uscăciune. Acest ulei conține și acid gamma linolenic (GLA), care poate ajuta la reducerea eczemelor și la atenuarea acneei.

Uleiul obținut din cătină este de obicei adăugat la diferite produse cosmetice care promit reducerea ridurilor și menținerea tinereții pielii. Este, de asemenea, un ingredient des folosit în produsele destinate să trateze pielea uscată, iritată, descuamată sau cu mâncărimi.

De ce este uleiul de cătină util pentru sănătatea inimii?

Uleiul de cătină poate aduce beneficii sănătății inimii în mai multe moduri. În primul rând, este bogat în fitosteroli, acei compuși vegetali cu funcții antioxidante și antiinflamatorii care ajută la protejarea organismului de boli. Acești compuși ajută, de asemenea, la prevenirea creșterii colesterolului rău LDL care, dacă este mărit, poate crea blocaje în vasele de sânge. Apoi, uleiul de cătină este o sursă bună de quercetină, un antioxidant care a fost asociat în unele studii cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă.

Poate avea uleiul de cătină efecte anticancerigene?

Compuși precum flavonoidele și antioxidanții din uleiul de cătină pot avea efecte anticancerigene, arată unele cercetări. De exemplu, cătina este bogată în quercetină, care pare să ajute la distrugerea celulelor canceroase, iar carotenoidele și vitamina E pot oferi, de asemenea, protecție împotriva dezvoltării bolii canceroase.

Câteva studii efectuate în eprubetă și pe animale sugerează că extractele de cătină pot ajuta la prevenirea răspândirii celulelor canceroase, însă sunt necesare studii de înaltă calitate cu participanți umani pentru a confirma aceste presupuse beneficii.

Ce beneficii anecdotice are uleiul de cătină?

Nu toate afirmațiile despre uleiul de cătină sunt susținute de studii științifice de calittate înaltă, ci doar de studii mici pe animale, în eprubetă sau de dovezi anecdotice. Așadar, uleiul de cătină:

  • Ar putea îmbunătăți digestia - studiile pe animale indică faptul că uleiul de cătină poate ajuta la prevenirea și tratarea ulcerelor de stomac;
  • Ar putea ameliora simptomele menopauzei - cătina poate reduce uscarea vaginală și poate acționa ca un tratament alternativ eficient pentru femeile aflate în postmenopauză care nu pot lua estrogen;
  • Ar putea trata ochii uscați - un studiu a asociat aportul zilnic de cătină cu reducerea înroșirii și arsurilor oculare;
  • Ar putea îmbunătăți aspectul părului - cătina conține cantități mici de lecitină, un tip de grăsime care poate elimina excesul de ulei din păr. De asemenea, poate ajuta la repararea părului deteriorat și la restabilirea elasticității acestuia.

Uleiul de cătină în tratamentele de înfrumusețare

Uleiul de cătină este bogat în beta-caroten și în acidul gras Omega 7, caracteristici care îl fac extrem de prețios și pentru tratamentele de înfrumusețare. Așa cum spuneam, uleiul de cătină poate încetini procesele de îmbătrânire și reprezintă o sursă sănătoasă de grăsimi de calitate. 

În plus, poate fi un ingredient hidratant util pentru persoanele cu pielea grasă, care își găsesc cu dificultate produse cosmetice pentru hidratare care să nu încarce și mai mult tenul. Acest lucru se datorează faptului că uleiul de cătină conține acid linoleic, care este o componentă a uleiului propriu al pielii - sebumul. Acidul linoleic ajută la reglarea nivelului de umiditate a pielii.

Uleiul de cătină se poate administra sub formă de suplimente alimentare, preferabil în combinație cu alți acizi grași esențiali - Omega 3, Omega 6 și Omega 9. Acestea sunt un exemplu de luat în calcul, datorită compoziției echilibrate cu 4 tipuri de ulei de calitate.

Un alt supliment cu beneficii pentru piele, păr și unghii, care poate fi util atât pentru femei cât și pentru bărbați este cel care, pe lângă uleiul de cătină, conține hidroxitirozol, antioxidanți precum vitamina B2, zinc, cupru, vitamina B12, acid folic, provitamină A, toate cu beneficii extraordinare asupra sănătății și frumuseții pielii.

Cum se folosește uleiul de cătină?

Uleiul de cătină ca atare poate fi folosit atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern. Doza potrivită pentru consumul intern este de 20 picături de 3 ori pe zi, timp de o lună (se fac cel mult trei cure pe an). Pe de o parte, ambele tipuri de ulei de cătină sunt bune pentru consumul intern, însă cel obținut din semințe are cele mai multe efecte benefice. Pe de altă parte, pentru uz extern este indicat uleiul din fructe de cătină.

Uleiul de cătină este recomandat pentru adulți, dar și pentru copiii, cu acordul medicului pediatru.

Reacții adverse și contraindicații ulei de cătină

Uleiul de cătină este considerat, în general, sigur de utilizat la dozele recomandate, iar efectele secundare sunt rare. În urma consumului de ulei de cătină pot apărea, totuși, efecte adverse precum diareea, spasmele abdominale, dar și alte probleme de natură gastrointestinală. Supradozele de ulei de cătină pot provoca, de asemenea, probleme renale ori deshidratare.

Dacă urmezi un tratament medicamentos cu efecte vasodilatatoare, ar trebui să eviți consumul de ulei de cătină, întrucât acesta stimulează circulația sangvină și poate interfera cu acțiunea medicamentelor. 

Deși remediile din cătină pot avea beneficii pentru sănătate, ca pentru orice supliment alimentar, este necesar să se ceară sfatul medicului înainte de administrarea acestora, pentru a te asigura că nu interferează cu tratamentele medicamentoase sau că nu îți agravează starea de sănătate dacă suferi de anumite boli. În plus, în prezent nu există cercetări privind siguranța administrării remediilor cu cătină la femeile însărcinate sau care alăptează sau la copii, așa că e indicat ca aceste categorii de populație să le evite - ar putea fi luate doar la recomandarea medicului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8389226/
Studiul „Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production”, apărut în Antioxidants (Basel). 2021 Aug; 10(8): 1279, doi: 10.3390/antiox10081279, autori: Agnieszka Jaśniewska, Anna Diowksz
NCBI - The impact of sea buckthorn oil fatty acids on human health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6589177/
Studiul „The impact of sea buckthorn oil fatty acids on human health”, apărut în Lipids Health Dis. 2019; 18: 145, doi: 10.1186/s12944-019-1065-9, autori: Marta Solà Marsiña, Aleix Pellejero Cuenca


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0