Care sunt diferențele dintre vaccinurile BioNTech/Pfizer și Moderna

De la începutul pandemiei cauzate de infecția respiratorie COVID-10, oamenii de știință au întreprins eforturi considerabile pentru un vaccin eficient împotriva virusului SARS-CoV-2. Vaccinul produs de compania BioNTech Pfizer a fost aprobat încă de la începutul lunii decembrie în Statele Unite ale Americii iar, într-un interval scurt de timp, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat cel de-al doilea vaccin viabil, dezvoltat de compania Moderna.   

Așadar, în momentul de față, avem două variante de vaccin disponibile pe teritoriul european, care au trecut cu succes prin toate stadiile de testare clinică. Cele două vaccinuri prezintă numeroase asemănări, dar și câteva deosebiri. Alfă care sunt acestea, mai jos. 

În prezent, cererea depășește oferta în ceea ce privește vaccinurile împotriva COVID-19. Mai precis, capacitatea de producție este limitată, motiv pentru care mai multe opțiuni de vaccin, adică mai mulți producători, este un fapt binevenit, care ne poate duce, mai repede, către încheierea stării de pandemie. Este important de reținut, însă, că selectarea unui anumit tip de vaccin ține atât de anumite criterii medicale, cum ar fi istoricul de afecțiuni, cât și de disponibilitatea vaccinurilor.   

Moderna versus Pfizer

În timp ce Pfizer este un conglomerate farmaceutic și biotehnic extrem de mare, Moderna este o companie axată pe biotehnologie cu sediul în Cambridge, Massachusetts. Aceasta a fost înființată în anul 2010, iar, până în prezent, nu a realizat niciun produs eliberat pe piață. Mai mult, până la vaccinul împotriva COVID-19, nu a dus niciun produs până în faza trei a studiilor clinice. 

Încă înainte de izbucnirea pandemiei, oamenii de știință de la Moderna colaborau cu cercetători de la National Institutes of Health pentru un potențial vaccin împotriva unui alt coronavirus, și anume MERS. Prin urmare, în momentul în care virusul SARS-CoV-2 a început să infecteze populația generală, aceștia aveau, deja, un avans în cercetare, ceea ce i-a dus mai aproape de conceperea unui vaccin fiabil și eficient.  

Vaccinul celor de la Moderna poartă numele de mRNA-1273 și a fost realizat cu ajutorul experților de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases, din SUA. De asemenea, US Biomedical Advance Research and Development Authority (BARDA) a finanțat studiile clinice din faza a treia și a susținut procesul de producție. 

Primele studii clinice demarate de Moderna au fost aprobate de FDA pe 3 martie, urmând să se ajungă într-un stadiu avansat al acestora la jumătatea lunii iulie, fiind primul studiu în faza a treia finanțat de guvernul american pentru un vaccin anti COVID-19. Moderna a aplicat pentru aprobare de urgență a vaccinului pe data de 30 noiembrie. 

Care sunt tehnologiile din spatele celor două tipuri de vaccin?

Atât vaccinul Pfizer, cât și cel Moderna, sunt concepute pe tehnologia ARN-ului mesager. Acest lucru înseamnă că, prin intermediul vaccinului, corpul poate învăța să creeze proprii anticorpi necesari împotriva virusului SARS-CoV-2. Anticorpii se activează în momentul în care individul vaccinat este expus la virus. Într-o asemenea, situație, ARN-ul mesager penetrează celulele umane pentru a semnala pericolul, ceea ce duce la producția de proteine virale din care se dezvoltă, apoi, anticorpii. Te poți întreba ce se întâmplă cu ARN-ul mesager și, mai precis, cât va rămâne în corp de la momentul inoculării. Nu ai de ce să te îngrijorezi, deoarece părțile componente ale ARN-ului mesager sunt descompuse de enzimele din celulele corpului în decursul a 5-7 zile. De asemenea, ARN-ul mesager nu afectează în niciun fel ADN-ul celular, deoarece nu pătrunde în nucleul celulelor. 

Este unul dintre vaccinuri mai eficient?

În ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor, acestea se situează aproximativ la același nivel. Vaccinul Comirnaty, cel al companiei BioNTech Pfizer prezintă o eficacitate de 95%, în timp ce vaccinul mRNA-1273, al companiei Moderna, are o eficacitate de 94.1%. Cu toate acestea, specialiștii încă nu se pot pronunța în ce măsură cele două vaccinuri pot preveni infecția asimptomatică, manifestată la nivelul unui eșantion mare de populație, până în prezent. Recent, directorul executiv al companiei americane Moderna, Stephane Bancel, a spus că este posibil să existe un potențial de protecție pentru aproximativ doi ani, după administrarea vaccinului mRNA-1273.

Există restricții de vaccinare?

Aici avem câteva diferențe între cele două vaccinuri. Astfel, vaccinul companiei Pfizer poate fi administrat oricărei persoane de la 16 ani în sus, iar vaccinul celor de la Moderna poate fi administrat persoanelor începând cu vârsta de 18 ani. În ceea ce privește sarcina și alăptarea, nu au fost realizate studii clinice pe femei însărcinate sau care alăptează, așadar nu se cunoaște cu exactitate care ar putea fi efectele. Cu toate acestea, mai multe studii preclinice sugerează că aceste vaccinuri nu prezintă riscuri asupra sarcinii, fătului sau fertilității. Dacă intenționezi să te vaccinezi și ești însărcinată sau alăptezi, este recomandat să te consulți cu medicul curant. 

Cum sunt distribuite cele două vaccinuri?

Ambele vaccinuri trebuie depozitate și menținute la temperaturi foarte joase, dar cu diferențe considerabile. Așadar, vaccinul companiei Moderna necesită stocare la -20°C, iar vaccinul companiei Pfizer, la -80°C. Odată decongelat, vaccinul companiei Pfizer rămâne stabil timp de 5 zile, la o temperatură medie de 2-8°C, iar vaccinul companiei Moderna prezintă stabilitate aproximativ  30 de zile, tot la 2-8°C. Nu în ultimul rând, vaccinul Pfizer vine într-un flacon a 5 doze de vaccin și necesită diluare cu ser fiziologic, în timp ce un flacon de vaccin Moderna conține 10 doze și poate fi injectat imediat, fără diluare prealabilă.  

Există diferențe de administrare între cele două vaccinuri?

Atât vaccinul Comirnaty, cât și mRNA-1273, necesită două doze. În cazul vaccinului Comirnaty, a doua doză se injectează la 21 de zile, în timp ce în cazul vaccinului mRNA-1273 este nevoie de 28 de zile. 

Care sunt reacțiile adverse?

Pentru ambele tipuri de vaccin s-au semnalat reacții adverse ușoare sau moderate, foarte asemănătoare între ele. Printre acestea se numără durere la nivelul brațului injectat, stare de oboseală, dureri musculare, dureri de cap, febră și umflarea ganglionilor limfatici. Dacă, la momentul vaccinării, vei remarca simptome precum cele de mai sus, este important să nu te îngrijorezi. Acestea apar în urma stimulării sistemului imunitar și sunt manifestări trecătoare. În concluzie, diferențele dintre cele două tipuri de vaccin sunt minore și neîngrijorătoare. Așadar, indiferent de tipul de vaccin care îți va fi administrat, poți conta pe eficacitatea și siguranța acestuia. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
European Medicines Agency – Comirnaty Vaccine
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/comirnaty 
Guvernul României - RoVaccinare: Diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna
https://vaccinare-covid.gov.ro/rovaccinare-diferentele-dintre-vaccinurile-biontech-pfizer-si-moderna/?fbclid=IwAR3swwRxZRMsAxfFNXaNig4fU8SVVb8CYdieKpJhRaJpfISOpjAVPqmdBM0 
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0