Care sunt cele mai discutate tratamente în combaterea infecției cu SARS-CoV-2

Pandemia cauzată de infecția cu virusul SARS-CoV-2 este una dintre cele mai mari provocări aduse la adresa medicinei moderne. Cadrele medicale și oamenii de știință se străduiesc din răsputeri să identifice forme de tratament și medicamente care pot salva viețile persoanelor infectate și, în egală măsură, care pot preveni transmiterea virusului. 

În prezent, există numeroase tratamente aflate în curs de testare, în studii clinice pe subiecți umani, dar și pe rozătoare, iar în timp ce unele dintre acestea par deosebit de promițătoare, altele sunt fie controversate, fie ineficiente. 

Un tratament împotriva COVID-19 nu există, în momentul de față. Singurul medicament aprobat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA), autoritatea americană în domeniul sănătății, este remdesivir, un antiviral care, potrivit cercetărilor, poate aduce îmbunătățiri modeste la pacienții bolnavi de COVID-19. 

De asemenea, FDA a autorizat utilizarea în cazuri de urgență a altor tipuri de tratamente, dar eficiența acestora împotriva COVID-19 încă nu este pe deplin demonstrată, pe scară largă, prin teste clinice randomizate. Oamenii de știință au analizat o paleta largă de alte posibile tratamente, însă majoritatea se află încă în stadiile incipiente de cercetare. Printre cele mai discutate tratamente, în curs de studiu și/sau aflate deja în folosință, împotriva infecției cu SARS-CoV-2, se numără următoarele:   

Remdesivir

Remdesivir este un antiviral conceput de compania Gilead Sciences și este primul medicament care a primit aprobare de folosință din partea FDA, în tratamentul împotriva COVID-19. Remdesivir a fost testat inițial ca agent antiviral împotriva virusurilor responsabile pentru hepatita C și Ebola, fără a oferi rezultate promițătoare. În ceea ce privește COVID-19, un studiu1 clinic randomizat din mai 2020 a adus rezultate bune, potrivit cărora acest medicament a scurtat perioada de internare a pacienților COVID-19 de la 15 la 11 zile. Studiul nu a oferit nicio informație relevantă cu privire la impactul antiviralului asupra riscului de mortalitate la pacienții infectați cu COVID-19. 

Cu toate că medicamentul este folosit de ceva vreme în tratamentul bolii COVID-19, dovezile cu privire la eficiența acestuia nu sunt încă 100% justificate. Așadar, potrivit unui studiu demarat în octombrie 2020 de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), realizat pe 2.750 de pacienți internați, rezultatele utilizării Remdesivirului nu au fost la fel de bune ca cele obținute în studiul din mai. Deși unii experți critică maniera în care a fost organizat studiul, majoritatea sunt de acord cu faptul că acest medicament este mai eficient în tratamentul pacienților aflați în faza incipientă a bolii. 

Favipiravir

Conceput inițial pentru tratamentul gripei, favipiravir are capacitatea de a bloca abilitatea unui virus de a copia propriul material genetic, deci a se multiplica. O serie de cercetări de mică anvergură realizate în primăvara acestui an sugerează că favipiravir poate susține sistemul imunitar în procesul de eliminare a virusului din căile aeriene. Mai multe studii clinice ample sunt în curs de desfășurare, în prezent. 

Molnupiravir

Molnupiravir, cunoscut și drept MK-4482, este tot un medicament antiviral creat, initial, pentru tratamentul gripei. În momentul de față, companiile Ridgeback Biotherapeutics și Merck lucrează împreună pentru a transforma acest medicament într-un remediu eficient împotriva COVID-19. Molunpiravir a adus rezultate promițătoare în ceea ce privește combaterea noului coronavirus în studii efectuate pe celule umane și pe animale. În luna octombrie, cele două companii farmaceutice au inițiat faza 2 a unui studiu2 clinic, pentru a vedea în ce măsură molnupiravir poate reduce mortalitatea și accelera recuperarea la pacienții COVID-19.

Spre deosebire de remdesivir, care se administrează intravenos, molnupiravir poate fi administrat pe cale orală, sub formă de capsulă, ceea ce reprezintă un potențial avantaj pentru stoparea progresului bolii chiar din faza inițială. 

Ivermectin

Timp de mai multe decenii, ivermectin a fost utilizat în tratamentul parazitozelor. Medicii folosesc ivermectinul pentru tratarea unor afecțiuni de origine parazitară, iar acest medicament poate fi folosit și în tratamentul împotriva viermilor la câini. Mai multe cercetări indică faptul că ivermectinul are un potențial antiviral demn de luat în considerare, însă specialiștii nu au strâns încă suficiente dovezi, din studii, pentru a valida această ipoteză. Prin urmare, ivermectinul, deși intens dezbătut la ora actuală, nu a fost aprobat, momentan, ca tratament antiviral împotriva COVID-19. 

În prezent, mai multe studii clinice au fost demarcate pentru a se identifica o doză sigură pentru consum de ivermectin, suficient de puternică, însă, pentru a avea efect împotriva COVID-19. În acelați timp, în Singapore, la Spitalul Național Universitar se desfășoară, la ora actuală, un studiu clinic pe 5.000 de subiecți sănătoși, pentru a vedea în ce măsură acest medicament poate fi folosit ca tratament de prevenție împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2. Momentan, nu s-au raportat concluzii decisive în niciun sens.  

Dexametazona și alți corticosteroizi

Corticosteroizii, cunoscuți și drept steroizi, sunt utilizați, de regulă, pentru a opri procesele inflamatoare în diverse afecțiuni, precum alergii sau boli respiratorii, cum ar fi astmul cronic. În anii `60, medicii au început să folosească steroizii ca tratament pentru pneumonie, precum și pentru alte afecțiuni respiratorii severe, dar rezultatele studiilor clinice inițiale nu au fost concludente.  
Pandemia COVID-19 a retrezit interesul specialiștilor pentru această clasă de medicamente, după ce o serie de studii clinice au fost demarate, la scurt timp de la debutul pandemiei. 

În iunie 2020, dexametazona, medicament din familia steroizilor, a fost prima data introdus ca formă de tratament împotriva COVID-19, cu scopul de a reduce rata mortalității. Un studiu3 realizat pe un segment de peste 6.000 de subiecți umani a adus în lumină faptul că dexametazona poate reduce mortalitatea pacienților COVID-19 cu până la o treime, la pacienții aflați pe ventilație mecanică, respectiv cu până la o cincime, la pacienții aflați pe suplimentare cu oxigen. În prezent, dexametazona se folosește ca tratament de urgență, numai în cazurile grave, la pacienții care se află pe un suport respirator, precum ventilația mecanică sau terapia cu oxigen suplimentat. 
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul Remdesivir for the Treatment of Covid-19 — Final Report, publicat în NEJM, în noiembrie 2020, autori: John H. Beigel, M.D., Kay M. Tomashek, M.D., M.P.H., Lori E. Dodd, Ph.D., Aneesh K. Mehta, M.D., Barry S. Zingman, M.D., Andre C. Kalil, M.D. et al.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2007764 
Studiul Efficacy and Safety of Molnupiravir (MK-4482) in Non-Hospitalized Adult Participants With COVID-19 (MK-4482-002), publicat în Clinical Trials, în octombrie 2020, autori: Merck Sharp & Dohme Corp.
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04575597?term=Molnupiravir&cond=covid-19&phase=2&draw=2&rank=2 
Studiul Dexamethasone in Hospitalized Patients with Covid-19 — Preliminary Report, publicat în NEJM, în iulie 2020, autori: eter Horby, F.R.C.P., Wei Shen Lim, F.R.C.P., Jonathan R. Emberson, Ph.D., Marion Mafham, M.D., Jennifer L. Bell, M.Sc., Louise Linsell, D.Phil. et al.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2021436?query=featured_home 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0