Carcinomul de mucoasa: un motiv in plus de a merge la stomatolog

Debutul unei leziuni maligne este greu de stabilit, motiv pentru care pacientii se prezinta la medic de cele mai multe ori cu leziuni foarte avansate.

Leziunile incipiente sunt, in cele mai multe cazuri, foarte mici, asimptomatice, ramanand nemodificate vreme indelungata. Diagnosticul precoce al carcinomului de mucoasa bucala se face in continuare pe baze clinice, datorita faptului ca aceasta forma este usor accesibila unui examen vizual.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rolul medicului stomatolog este fundamental in acest demers, iar controlul oncologic stomatologic este un gest obligatoriu in cazul fiecarui pacient nou prezentat in cabinet. Carcinomul de mucoasa poate debuta atat pe leziuni preexistente, cat si pe mucoasa sanatoasa. Vizibil sau nu, acest proces este precedat de anumite modificari la nivel celular.

In prezent este bine stabilit ca la baza procesului malign stau mutatii genetice. Aceste mutatii pot fi spontane sau produse de agenti fizici, chimici, biologici, ce actioneaza pe un teren biologic fragil, uneori mostenit.

Cauzele favorizante ale malignizarii: cel mai intalnit tip de malignizare la nivelul zonei buco-maxilo-faciale este carcinomul spino-celular, reprezentand circa 94% din cazuri. Aceasta incidenta mare se datoreaza faptului ca zona cavitatii bucale este expusa la multiple noxe, dintre care cele mai importante sunt legate de practici umane artificiale, cum ar fi fumatul si alcoolismul, asociate cu factori de ordin general. La acestea se adauga si un alt factor nou, cum ar fi drogurile.

Cauze favorizante:

  1. Varsta si sexul. Este mai rar intalnit sub 40 ani, sexul masculin fiind mai interesat, cu o rata de 3:1 fata de sexul feminin;
  2. Ereditatea;
  3. Rasa si statutul socio-economic. Rasa neagra este mai susceptibila la aparitia carcinomului oral decat caucazienii atunci cand sunt expusi la aceleasi noxe, fumatul si alcoolul;
  4. Imunosupresia. Lipsa controlului imunitar face ca tumorile sa apara mai frecvent la persoanele cu deficiente imune congenitale sau dobandite.
  5. Factorii nutritionali. Dieta bogata in fructe si legume proaspete in vitamina A si C, scade riscul de aparitie a carcinomului oral.

 

Creste riscul de aparitie a carcinomului oral in:

  • Deficitul cronic de Fier
  • Asocierea anemie – candidoza cronica
  • Alcoolismul cronic
  • Tutunul
  • Sifilisul tertiar
  • Virusul herpetic
  • Virusul papiloma (HPV)
  • Marijuana
  • Lipsa de igiena si focarele dentare
  • Radiatiile ultraviolete si lumina solara
  • Apa de gura cu continut alcoolic si produsele de albire a dintilor ultilizate in exces.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In concluzie, trebuie retinut ca oncogeneza este un proces stadial, ce cuprinde modificari genetice progresive, care duc in final la transformarea unei prime celule normale in celula maligna. Indiferent daca aceste leziuni debuteaza pe leziuni preexistente sau mucoasa sanatoasa, controalele stomatologice periodice ar putea, printre altele, sa le depisteze, iar pacientii sa fie referiti catre clinici de specialitate, unde se pot trata precoce, avand un prognostic favorabil.

Zambeste vietii cu incredere!
 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0