Brânca-ursului: beneficii și contraindicații
Brânca-ursului: beneficii și contraindicații
Brânca-ursului: beneficii și contraindicații
Brânca-ursului sau Heracleum sphondylium L. este o plantă erbacee foarte comună, din familia umbeliferă Apiaceae, ce este cunoscută și sub denumirea de crucea-pământului. Brânca-ursului poate fi întrebuințată pentru proprietățile sale terapeutice sub formă de capsule, tinctură sau ceai.
Ce este brânca-ursului?
Brânca-ursului este o plantă bienală sau perenă ce poate fi recunoscută după mari, compuse, florile mici cu cinci petale, dispuse în mod caracteristic în ciorchini mari. Brânca-ursului este originară din Eurasia și s-a naturalizat în estul Americii de Nord. Planta ajunge la aproximativ 1,8 metri în înălțime și are tulpini mari, scorburoase, cu fire de păr. Brânca-ursului are flori roz până la albe, ce sunt dispuse în ciorchini cu diametrul de până la 20 cm.
Brânca-ursului crește foarte frecvent în pajiști și poieni, în special în zonele montane de până la 2500 m altitudine. Această plantă medicinală preferă solurile umede și bogate în azot. Brânca-ursului se recoltează primăvara și vara. Lăstarii săi cresc din nou și din nou, dacă sunt tăiați. Cele mai bune părți ale plantei sunt frunzele tinere, care nu sunt complet desfăcute.
Alte speci de brânca-ursului sunt uneori, confundate cu plante din familia Apiaceae, inclusiv cu tărâțele de apă (lat. Cicuta), păstârnacul sălbatic (lat. Pastinaca sativa) și păstârnacul de apă (lat. Sium) sau Giant hogweed (lat. Heracleum mantegazzianum), care este o plantă mult mai mare, ce are de obicei, pete purpurii pe tulpini, precum și frunze mai ascuțite. Nativii americani din Alaska, Columbia Britanică, Marile Câmpii Centrale și Arizona au folosit Brânca-ursului în scopuri medicinale și nutriționale. Nativii americani din Alaska au mâncat interiorul tulpinilor crude și au fiert rădăcinile pentru a extrage zahărul. În Arizona, apașii au mâncat frunzele și tulpinile tinere și au folosit rădăcinile pentru a trata epilepsia. Practic, atunci aceste popoare au folosit Brânca-ursului ca legumă verde.
Beneficii brânca-ursului
Brânca-ursului poate fi utilizată ca remediu pentru bolile aparatului genital, pentru că această plantă medicinală reglează ciclul menstrual, stimulează activitatea ovarelor, relaxează mușchii vaginali și uterini. În plus, poate să aibă efect și asupra anexitelor sau bolilor cu transmitere sexuală cum ar fi sifilisul, gonoreea și chlamydia. Mai mult decât atât, brânca-ursului poate fi întrebuințată și de către femeile care sunt predispuse la o instalare prematură a menopauzei.
Această plantă medicinală are totodată, efect asupra infertilității cauzate de dereglările hormonale. Brânca-ursului este un remediu potrivit și pentru a preveni infecțiile urinare, pentru că are proprietăți antibiotice și antispetice, contribuie la eliminarea microorganismelor care afectează aparatul urinar.
Pentru că brânca-ursului ajută la o mai bună circulație a sângelui la nivelul organelor genitale masculine și stimulează secreția gonadelor, poate fi o soluție împotriva impotenței. Mai mult decât atât, sporește posibilitățile de concepție, deoarece crește numărul de spermatozoizi și îmbunătățește mobilitatea acestora. Brânca-ursului este totodată, un remediu împotriva apariției osteoporozei, pentru că stimulează secreția de estrogen, hormon care asigură metabolizarea calciului în organism.
Cum mai poate fi utilizată brânca-ursului
Rădăcina și frunzele de brânca-ursului sunt recomandate în pentru pacienții care sunt diagnosticați cu ulcer, boli de ficat sau de stomac ori boli ale vezicii biliare. De asemena, suplimentele pe bază de brânca-ursului pot fi consumate de copiii cu epilepsie sau tulburări psihice, alături de tratamentul adiministrat la recomandarea unui medic. Mai mult decât atât, brânca-ursului este o plantă sălbatică comestibilă. Lăstarii tineri de Brânca-ursului au un gust vag de țelină și un miros asemănător cu cel specific morcovilor.
Cum poate fi întrebuințată brânca-ursului?
Frunzele de brânca-ursului pot fi fierte sau sotate cu ulei pentru aproximativ 10 minute. Brânca-ursului este bogată în calciu, fosfor și magneziu. Rădăcinile și frunzele sale au efect afrodisiac, ușor expectorant, sedativ și de asemenea, ajută la digestie. Alte părți ale acestei plante care pot fi utilizate sunt fructele și semințele sale.
Ceaiul de brânca-ursului este recomandat în caz de:
• amenoree (absența menstruației);
• tulburări de menopauză;
• astenie generală și sexuală;
• infecții urinare;
• laringită;
• bronșită;
• astm bronșic.
Tinctura de brânca-ursului are efecte precum:
• revigorarea organismului și întârzierea proceselor de îmbătrânire;
• creșterea libidoului;
• crearea condițiilor favorabile pentru restaurarea fertilității compromise atât la femei, cât și la bărbați;
• îmbunătățirea vieții sexuale;
• tonfierea organismului;
• susținerea activității secretorii a glandelor sexuale la ambele sexe;
• optimizarea numărului de spermatozoizi;
• reducerea stărilor de oboseală, epuizare, surmenaj;
• îmbunătățirea stării generale și a rezistenței organismului;
• creșterea vitalității organismului la bărbați, dar și la femei.
Totodată, tinctura de brânca-ursului este recomandată persoanelor care au de obicei, mâinile și picioarele reci, pentru că are efect vasodilatator la nivel periferic.
Precauții și contraindicații brânca-ursului
Deși în majoritatea situațiilor, brânca-ursului este bine tolerată de către consumatori, există rareori, cazuri în care pot să apară fotosensibilitatea sau alergiile cutanate. Aproape toate speciile de brânca-ursului pot provoca iritații ale pielii de aceea, trebuie să ai grijă atunci când culegi brânca-ursului, deoarece substanțele chimice din sevă pot provoca fitofotodermit, în special în lumina puternică a soarelui, iar în acest mod pot provoca arsuri neplăcute și dureroase.
Copiii și persoanele cu pielea sensibilă sau care sunt susceptibile la arsuri solare ar trebui să fie foarte atente. Este indicat să porți mănuși, mai ales dacă pielea ta intră în contact cu seva de brânca-ursului. Seva poate persita pe piele și poate produce arsuri odată ce te expui la lumina directă a soarelui. Brânca-ursului nu este recomandată în cazul persoanelor care suferă de hipertrofie benignă de prostată (adenom de prostată), fibrom uterin, tumori benigne şi maligne, mamare şi genitale sau în caz de sarcină, alăptare ori alergie la brânca-ursului sau intoleranţă la lactoză. În plus, brânca-ursului este contraindicată în cazul pacienților care suferă de tensiune arterială scăzută sau de afecțiuni ale prostatei.
Odată ce începi o cură cu această plantă este indicat să eviți expunerea la soare, întrucât consumul de brânca-ursului crește fotosensibilitatea pielii, iar unul dintre efectele adverse este dermatita de contact sau dermatita toxică. Mai mult decât atât, sunt situații în care această plantă nu este ușor tolerată de sistemul digestiv și de aceea, pot apărea simptome precum vărsături și stări de greață.
Cum se administrează preparatele pe bază de brânca-ursului?
În cazul comprimatelor de brânca-ursului se iau câte două capsule de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea mesei. Ceaiul de brânca-ursului se consumă cu 15 minute înainte de mesele principale și se beau câte trei căni pe zi, iar tinctura de brânca-ursului se administrează câte o lingură, adică 30-50 de picături, de trei ori pe zi.
Curele cu brânca-ursului pot dura între 21 de zile și 3-6 luni. Unii specialiști recomandă cure de 3 luni cu 3 săptămâni de pauză, iar alții sugerează ca tratamentul cu brânca-ursului să se mențină în general, cel puțin o lună. Cu toate acestea, administrarea acestei plante, indiferent sub ce formă se ia, trebuie realizată doar sub îndrumarea unui medic, pentru că dozajul și perioada de administrare a oricărui produs pe bază de brânca-ursului depinde de afecţiunea pacientului şi de gravitatea condiției sale medicale.
Cum se obțin preparatele pe bază de brânca-ursului?
Tinctura de brânca-ursului este o soluție hidroalcoolică obținută prin prepararea la rece din semințele și rădăcina plantei. Ceaiul de brânca-ursului, din frunze și semințe, se pregătește prin punerea a două lingurițe de frunze și fructe (semințe) în 100 ml de apă, care se lasă la macerat de seara până dimineața. După macerare, se strecoară lichidul, iar peste planta rămasă în vas se toarnă 150 ml de apă clocotită. Se lasă 15 minute la infuzat și în infuzia obținută se adaugă apa în care s-a macerat planta peste noapte.
O altă modalitate de a prepara ceai de brânca-ursului este cea în care o linguriță de flori și frunze ale plantei se adaugă într-o cană cu apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat timp de un minut și apoi se strecoară.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Plant Systematics and Evolution: „On flower visitors and true pollinators: The case of protandrous Heracleum sphondylium L.(Apiaceae)”, https://link.springer.com/article/10.1007/s00606-006-0493-y
Britannica: „Hogweed”, https://www.britannica.com/plant/common-hogweed
Discover Life:„Apiaceae Heracleum lanatum”, https://www.discoverlife.org/nh/tx/Plantae/Dicotyledoneae/Apiaceae/Heracleum/lanatum/
Phytoalimurgia: Heracleum sphondylium L, https://phytoalimurgia.com/heracleum sphondylium-l/
Te-ar mai putea interesa și...