Bisfenolul S (BPS) din plastic afectează inima [studiu]

Bisfenolul S (BPS) din plastic afectează inima în câteva minute de la o singură expunere, potrivit unui nou studiu.

Efectele asupra sănătății ale acestei substanțe care tulbură sistemul endocrin numită bisfenol A (BPA) a dus la înlocuirea ei parțială cu bisfenol S (BPS) în anumite produse precum caserolele de plastic pentru mâncare și jucării. Oamenii de știință au legat doze foarte mici de bisfenol A expunere la tipuri de cancer, afectarea funcției imune, debut precoce al pubertății, obezitate, diabet și hiperactivitate, 

Dar este acest înlocuitor mai puțin periculos pentru sănătate? Cercetări recente arată că nu.

Bisfenolul S, la fel de nociv ca bisfenolul A

Bisfenolul A este un monomer folosit la fabricarea unor bunuri de larg consum, precum caserole pentru depozitarea alimentelor, biberoane, conserve, ojă, precum și pentru țevi de apă industriale. Bisfenolul A nu este considerat o substanță chimică rezistentă, însă expunerea continuă (cauzată de existența lui într-o varietate de surse) duce la prezența constantă în corp. Cercetări recente au arătat că bisfenolul A  are o influență negativă asupra sănătății, fiind asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, precum boala coronariană, angina sau infarctul miocardic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În acest context, bisfenolul S este folosit din ce în ce mai mult ca înlocuitor pentru BPA, deși are efecte estrogene similare. Bisfenolul S se găsește într-un număr mare de produse des folosite, inclusiv în recipientele de alimente sau băuturi și în jucării. O cercetare în care au fost examinate persoane din SUA și din șapte țări asiatice a detectat BPS în 81% dintre mostrele de urină ale participanților, ceea ce indică o expunere largă la această substanță.

Îngrijorător este faptul că expunerea acută la BPS arată același efect nociv asupra inimii pe care îl are BPA. Acest lucru este problematic mai ales pentru persoanele care suferă de hipertensiune, diabet sau obezitate, deoarece efectele bisfenolului S cresc riscul unui infarct miocardic și, mai mult decât atât, riscul unui infarct miocardic sever.

Un studiu¹ realizat pe șoareci și publicat în Scientific Reports, în care inimile acestora au fost tratate cu BPA și BPS la aceleași niveluri în care s-au găsit în organismul uman, a arătat că fiecare dintre aceste substanțe afectează sistemul cardiovascular, influențând negativ funcția cardiacă și încetinind circulația sângelui. În plus, BPS a avut un impact mult mai rapid, acționând în câteva minute de la expunere.

Copiii expuși la bisfenoli riscă să ajungă obezi

Cercetări recente au evaluat asocierea între bisfenoli (bisfenol A, bisfenol S și bisfenol F) și indicele de masă corporală la copii cu vârste între  6 și 19 ani. S-a observat astfel că acei copii cu un nivel mare de BPS ȘI BPF în urină aveau un risc mai mare de obezitate față de cei cu niveluri mici.

Deși BPS și BPF sunt teoretic folosiți pentru a înlocui BPA și sunt considerați mai siguri, în realitate, având aproape aceeași structură chimică cu BPA, se comportă aproape la fel în organsim. Practic, aceste substanțe chimice mimează efectul anumitor hormoni, precum estrogenul sau glucocorticoizii, care joacă un rol extrem de important în metabolizarea grăsimilor și în sănătatea reproductivă.

Ce alte consecinte poate avea bisfenolul asupra sanatatii?

Un alt studiu din 2020 condus de M Thoene Department of Medical Biology, Faculty of Health Sciences, University of Warmia and Mazury Polonia a dovedit ca expunerea alimentară la  bisfenol S sau BPS este probabil mai toxică decat la bisfenolul A și pare să provoace mai multe patologii în sistemul reproductiv decat acesta  sau oricare dintre ceilalți analogi BPA. BPS a avut un efect egal cu toți ceilalți bisfenoli in  obezogeneza și tulburări metabolice si  toxicitatea BPS în sistemul nervos. Expunerea alimentară la BPS pare să fie cea mai puțin probabilă să promoveze un anumit tip de cancer de sân, să provoace leziuni ale ADN-ului sau să slăbească sistemul imunitar. Cu toate acestea, în toate cazurile, expunerea la bisfenol S a promovat aceste efecte patologice, în comparație cu martorii. Autorii acestui studiu sunt de acord cu majoritatea celorlalți autori analizați aici: BPS ar trebui să fie supuși acelorași restricții legale ca BPA.

Cum să eviți expunerea la bisfenoli

Având în vedere că bisfenolii se găsesc în mediul înconjurător și în multe produse de uz obișnuit, este dificilă evitarea lor completă. Oamenii de știință spun că aceste chimicale pot fi prezente în aproape orice. În afară de recipientele de plastic și conservele de aluminiu, BPS, de exemplu, poate fi găsit pe o varietate de suprafețe, cum ar fi foile de hârtie care ies din imprimantele termice. De asemenea, multe creme și loțiuni de corp sunt comercializate în recipiente de plastic, ceea ce crește riscul expunerii la bisfenoli direct pe piele.
Pentru a evita expunerea la bisfenoli, câteva recomandări pot fi utile:

  • Cumpără produse comercializate în borcan, nu în conservă. Acasă, depozitează mâncarea proaspătă sau gătită în vase de sticlă sau de inox, nu de plastic.
  • De câte ori se poate, evită conservele și cumpără produse proaspete, congelate sau uscate.
  • Nu încălzi mâncarea la cuptorul cu microunde în recipiente de plastic .
  • Nu pune recipientele de plastic în mașina de spălat vase, iar când le speli (de mână) nu folosi detergenți sau bureți abrazivi.
  • Când cumperi jucării, alege unele de lemn în locul celor de plastic.
  • Dacă alăptezi, păstrează acest obicei pentru mai mult timp și evită hrănirea bebelușului cu biberonul.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:
Nature - Bisphenol S rapidly depresses heart function through estrogen receptor-β and decreases phospholamban phosphorylation in a sex-dependent manner
https://www.nature.com/articles/s41598-019-52350-y
1 Studiul „Bisphenol S rapidly depresses heart function through estrogen receptor-β and decreases phospholamban phosphorylation in a sex-dependent manner”, apărut în Scientific Reports, 2019; 9 (1) DOI: 10.1038/s41598-019-52350-y, autori Melissa Ferguson, Ilka Lorenzen-Schmidt, W. Glen Pyle.
Science Daily - BPA replacement, BPS, hinders heart function, study reveals 
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200109130211.htm
Healthline - Food Industry’s Switch to Non-BPA Linings Still Poses Health Risks
https://www.healthline.com/health-news/common-chemicals-in-plastics-linked-to-childhood-obesity#Children-with-higher-levels-are-more-likely-to-be-obese
The facts about Bisphenol A
https://www.webmd.com/children/bpa#1
ChemTrust - Bisfenols
https://chemtrust.org/bisphenol-a-bpa/

Bisphenol S in Food Causes Hormonal and Obesogenic Effects Comparable to or Worse than Bisphenol A: A Literature Review, Michael Thoene, Ewa Dzika, S.Gonkowski, 2020

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0