Expunerea la substanțe chimice din materialele plastice duce la obezitate în copilărie [studiu]

Îngrijorările legate de bisfenolul A (BPA), o substanță chimică întâlnită frecvent în materialele plastice, au dus la o creștere a produselor fără BPA. Acum, un nou studiu sugerează că și substanțele chimice menite să înlocuiască BPA pot avea efecte nocive, mai ales în rândul copiilor.

Boală cronică cu care se confruntă milioane de copiii români, plasând țara noastră pe locul 2 în Europa, obezitatea nu doar că provoacă dificultăți în viața de zi cu zi, ci poate pune viața în pericol. Principalii responsabili pentru creșterea ratei obezității sunt regimurile alimentare nesănătoase, în combinație cu lipsa activității fizice. Oamenii de știință atrag atenția că și expunerea la substanțele chimice obișnuite din materialele plastice, alimentele conservate și hârtia termică poate avea un rol în apariția obezității în copilărie.

Oamenii de știință spun că expunerea la două substanțe chimice comune menite să înlocuiască BPA - numite bisfenol S (BPS) și bisfenol F (BPF) - favorizează apariția obezității în copilărie. Atât BPS, cât și BPF au o structură similară cu BPA și sunt folosite la ambalajele din plastic sau la căptușirea dozelor de aluminiu.

Produse chimice care perturbă hormonii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

BPA este o substanță care se întâlnește cu precădere în produsele din plastic (policarbonat) precum sticlele pentru apă, biberoane, suzete, jucării, cutii de conserve (stratul interior), tuburi de aluminiu, care conțin unguente. Pentru că pot trece în alimente, mai ales când este temperatura ridicată, oamenii de știință au descoperit că bisfenolului A (BPA) are rol de perturbator endocrin, având efect asemănător hormonilor feminini – estrogenii. Prin urmare, se pare că acesta este de vină pentru apariția pubertății precoce la fete, avort, creșterea riscului de cancer de sân și de prostată, precum și creșterea riscului de obezitate și diabet zaharat tip 2.

Potrivit unui studiu1 recent, oamenii de știință au analizat informațiile de la peste 1.800 de copii și adolescenți din Statele Unite ale Americii, cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, care au participat la un studiu național de sănătate, desfășurat în perioada 2013- 2016. În cadrul acestui studiu, participanții au fost supuși unui examen fizic și au dat probe de urină. Cercetătorii au examinat nivelurile de BPA, BPS și BPF din probele de urină ale participanților. În urma analizării acestor probe, oamenii de știință au descoperit că la 97% dintre participanți s-au identificat niveluri detectabile de BPA în probele de urină, 88% au avut niveluri detectabile de BPS, iar 55% au avut niveluri detectabile de BPF.

Copiii cu un nivel ridicat de BPS în probele de urină sunt mai predispuși să devină obezi, așa cum a fost determinat de indicele lor de masă corporală (IMC), comparativ cu copiii și adolescenții care au un nivel scăzut de BPS, mai susțin specialiștii.

În plus, participanții cu niveluri detectabile de BPF aveau mai multă probabilitate de obezitate abdominală, ceea ce înseamnă că aveau o circumferință de talie deosebit de mare, comparativ cu copiii care nu aveau niveluri detectabile de BPF.

Cercetătorii au ajuns și la concluzia că este posibil ca adolescenții și copiii care riscă să devină obezi să consume mai multe produse alimentare și băuturi care sunt ambalate cu materiale care au în compoziție bisfenol.

Nici produsele fără BPA nu sunt sigure

În urma cercetărilor recent efectuate, oamenii de știință au descoperit că nici aceste două substanțe chimice bisfenolul S și bisfenolul F nu sunt benefice pentru organism. Prin urmare, faptul că s-a înlocuit bisfenolul A (BPA) cu substanțe similare nu se reduce riscul pe care substanțele acestea le au asupra sănătății noastre, dacă suntem expuși la acestea.

Surprinzător, noul studiu nu a găsit o legătură directă între BPA și obezitatea în copilărie, spre deosebire de studiul 2 din 2013. Lipsa unei legături directe cu BPA în noul studiu se poate datora neîntrebuințării acestui compus chimic în materialele plastice în ultimii ani, ceea ce a dus la o scădere a expunerii la această substanță chimică, susțin autorii studiului.

În studiul din 2012, concentrația medie de BPA la probele de urină a fost de 2,8 nanograme pe mililitru (ng/ml), comparativ cu doar 1,3 ng/ml în studiul curent.

 

Sursă: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie

 1 Studiul „Exposure to common chemicals in plastics linked to childhood obesity: Study finds replacement chemicals for BPA aren't safe for consumers”, publicat în The Endocrine Society, în 2019, autori Melanie H Jacobson, Miriam Woodward, Wei Bao, Buyun Liu, Leonardo Trasande

 2 Studiul „Urinary Bisphenol A and Obesity in US Children”, publicat în American Journal of Epidemiology, în 2013, autori Ruchi Bhandari, Jie Xiao și Anoop Shankar

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0