Antidepresivele pot reduce riscul de deces cauzat de COVID-19 (studiu)

Tot mai multe dovezi arata că un antidepresivele pot reduce severitatea simptomelor și mortalitatea în urma infecției cu SARS-CoV-2. 

Într-un studiu observațional, pacienții care luau inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) au avut cu 8% mai puține șanse de a muri din cauza COVID-19. Cei care au luat fluoxetină sau fluvoxamină au avut cu 26% mai puține șanse de a muri.

Sunt necesare studii clinice de faza 3 pentru a vedea dacă cercetătorii pot reproduce aceste observații la scară largă.

Studiul a implicat 83.584 de persoane diagnosticate cu COVID-19

Cercetătorii continuă să caute tratamente pentru COVID-19, iar mai multe medicamente au arătat rezultate promițătoare. În prezent, cele două antivirale orale, Molnupiravir, de la Merck și Paxlovid, de la Pfizer, sunt considerate de mulți un răspuns eficient la pandemie. Cu toate acestea, mai există încă câteva întrebări despre eficacitatea și siguranța lor, așa că se desfășoară în continuare studii pentru găsirea unor tratamente sigure și eficiente împotriva acestui virus.

Un studiu observațional publicat recent a arătat că unele dintre cele mai comune antidepresive prescrise pot reduce atât severitatea COVID-19, cât și mortalitatea cauzată de boală.

Cercetătorii de la Universitatea din California și de la Școala de Medicină a Universității Stanford au efectuat un studiu de cohortă retrospectiv care a implicat 83.584 de persoane cu un diagnostic de COVID-19. Ei au descoperit că persoanele care luau ISRS aveau un risc relativ mai scăzut de deces decât cei care nu au folosit aceste medicamente.

În Statele Unite, 13,2% dintre adulți (17,7% dintre femei) iau ISRS. Grupul de medicamente include:

 • citalopram (Celexa)
 • escitalopram (Lexapro)
 • fluoxetină (Prozac, Sarafem)
 • fluvoxamină (Luvox)
 • paroxetină (Paxil)
 • sertralină (Zoloft)

Acest studiu se adaugă la dovezile din cercetările anterioare privind efectele ISRS. Trei studii clinice, unul publicat luna trecută, au descoperit că utilizarea fluvoxaminei are legături cu un risc redus de deteriorare clinică în urma infecției cu SARS-CoV-2.

Dr. William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, Nashville, a comentat despre studiu: „L-aș numi foarte provocator. Este un studiu amplu care se bazează pe informații anterioare care sugerează că această clasă [de medicamente] poate avea de fapt un rol în tratarea infecțiilor [SARS-CoV-2].”

Cum acționează ISRS?

ISRS tratează depresia prin creșterea nivelului de serotonină din creier. Serotonina este unul dintre mesagerii chimici (neurotransmițători) care transportă semnale între celulele nervoase ale creierului (neuroni).

ISRS blochează reabsorbția (recaptarea) serotoninei în neuroni. Acest lucru face disponibilă mai multă serotonină pentru a îmbunătăți transmiterea mesajelor între neuroni. ISRS sunt numiți selectivi, deoarece afectează în principal serotonina, nu alți neurotransmițători. ISRS pot fi, de asemenea, utilizați pentru a trata alte afecțiuni decât depresia, cum ar fi tulburările de anxietate.

În general, toate ISRS-urile funcționează într-un mod similar și pot provoca reacții adverse similare, deși este posibil ca unii oameni să nu experimenteze niciuna. Multe reacții adverse pot dispărea după primele câteva săptămâni de tratament, în timp ce altele vă pot determina pe tine și pe medicul tău să încerci un alt medicament.

Dacă un ISRS nu este bine tolerat, este posibil să poată fi tolerat un altul, deoarece ISRS diferă în capacitatea lor de a bloca recaptarea serotoninei și în cât de repede organismul elimină (metabolizează) medicamentul.

Posibilele efecte secundare ale ISRS pot include, printre altele:

 • Greață, vărsături sau diaree
 • Durere de cap
 • Somnolenţă
 • Gură uscată
 • Insomnie
 • Nervozitate, agitație sau neliniște
 • Ameţeală
 • Probleme sexuale, cum ar fi reducerea dorinței sexuale, dificultăți de a ajunge la orgasm sau incapacitatea de a menține o erecție (disfuncție erectilă)
 • Impact asupra apetitului, ducând la pierderea în greutate sau creșterea în greutate

ISRS scad riscul de mortalitate asociată COVID-19

Dintre cei chestionați în studiu, care apare în JAMA Network, 3.401 au luat ISRS. Cercetătorii au făcut o comparație între participanții care luau ISRS și cei 6.802 din grupul de control  care nu luau ISRS.

Grupul cu ISRS a înregistrat o reducere relativă a mortalității de 8% în comparație cu grupul de control. Scăderea a fost cea mai mare la cei care au luat fluoxetină (reducere cu 28%) și cei care au luat fluvoxamină sau fluoxetină (reducere cu 26%). Alte ISRS nu au prezentat un efect la fel de mare.

„Aceste rezultate confirmă și extind descoperirile anterioare din studiile observaționale, preclinice și clinice care sugerează că anumite antidepresive ISRS […] ar putea fi benefice împotriva COVID-19”, consideră dr. Nicolas Hoertel.

Avantajul ISRS este folosirea la scară largă de mulți ani

Un avantaj al ISRS față de tratamentele mai noi, cum ar fi antiviralele pe care le dezvoltă oamenii de știință, este că acestea au fost utilizate pe scară largă de mulți ani, iar efectele secundare sunt suficient de bine cunoscute.

„Familiaritatea, un anumit nivel de confort, este un mare avantaj. Chiar dacă vaccinurile au fost folosite la milioane de oameni, unul dintre primele lucruri pe care un sceptic la vaccinuri le va spune este că sunt noi; au fost create prea repede. Când am început să folosim dexametazonă, nimeni nu s-a opus medicamentului pe care îl folosim de ani de zile”, a spus dr. Schaffner.

Dar el a avertizat: „Aceste studii au apărut exact în momentul în care au fost produse noi antivirale. Este efectul ISRS suficient de mare pentru a concura cu aceste medicamente antivirale? Sau beneficiul real va fi atât de mic încât este puțin probabil să aibă un beneficiu clinic major?”. 

Totuși, sunt necesare mai multe studii și teste pentru consolidarea dovezilor privind utilizarea ISRS în cazul COVID-19.

Dr. Hoertel afirmă: „Tratamentele eficiente pentru COVID-19 […] sunt necesare urgent pentru a reduce mortalitatea și morbiditatea asociate cu COVID-19”.

Așadar, ar putea ISRS să fie o armă eficientă împotriva COVID-19?

Deși aceste rezultate sunt încurajatoare, autorii subliniază necesitatea „testelor clinice la scară largă, randomizate […] pentru a clarifica efectul ISRS în general, sau mai specific, al fluoxetinei și fluvoxaminei, asupra severității rezultatelor COVID-19”.

Dr. Hoertel consideră că dacă studiile clinice de fază 3 vor avea succes, descoperirea ar putea „îmbogăți arsenalul terapeutic actual cu un medicament ieftin, bine tolerat și ușor de administrat în lupta globală împotriva COVID-19”.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Studiul Fluvoxamine vs Placebo and Clinical Deterioration in Outpatients With Symptomatic COVID-19

Do the Selective Serotonin Reuptake Inhibitor Antidepressants Fluoxetine and Fluvoxamine Reduce Mortality Among Patients With COVID-19?


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0