Un antiviral dezvoltat de Pfizer scade riscul de COVID-19 în formă gravă și spitalizare

În afară de vaccinul anti-COVID-19 realizat de Pfizer, compania a lucrat și la dezvoltarea unui medicament care să trateze bolnavii infectați cu SARS-COV-2. În studii, antiviralul a avut rezultate promițătoare pentru scăderea riscului de COVID-19 în formă gravă.

În luna martie 2021, reprezentanții Pfizer au anunțat că fac progrese în ceea ce privește viitorul medicament anti-COVID-19. Aceștia au analizat pastila într-un studiu de fază 1, desfășurat în SUA, pe adulți sănătoși, pentru a evalua siguranța și tolerabilitatea acestui nou antiviral terapeutic investigativ pentru SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. 

Candidatul clinic antiviral oral PF-07321332, un inhibitor al proteazei SARS-CoV-2-3CL, a demonstrat o activitate antivirală in vitro puternică împotriva noului coronavirus precum și activitate împotriva altor coronavirusuri, sugerând potențialul de utilizare în tratamentul COVID-19, precum și utilizarea potențială pentru a aborda amenințările viitoare ale coronavirusurilor.

Potrivit ofițerului științific șef al departamentului de cercetare și dezvoltare a medicamentelor din cadrul companiei Pfizer, prof. dr. Mikael Dolsten, abordarea pandemiei de COVID-19 necesită atât prevenirea bolii prin vaccin, cât și tratament specific pentru cei care contractează virusul. Având în vedere apariția de tulpini noi ale SARS-CoV-2 și impactul global continuu al bolii COVID-19, este important să existe opțiuni terapeutice atât în perioada pandemiei, cât și în viitor. 

Inițierea acestui studiu a fost susținută de cercetări preclinice care au demonstrat activitatea antivirală a acestui potențial agent terapeutic anti-SARS-CoV-2 de primă clasă, conceput special pentru a inhiba replicarea noului coronavirus. Pfizer a investigat, de asemenea, un inhibitor al proteazei administrat intravenos, PF-07304814.

Spre finalul lunii aprilie 2021, Albert Bourla, CEO Pfizer, a declarat pentru CNBC că medicamentul experimental oral pentru tratarea COVID-19 la primul semn de boală ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului, dacă studiile merg bine și pastila este aprobată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Avantajul acestui medicament ar fi că persoanele bolnave de COVID-19 nu ar mai trebui să meargă la spital pentru a primi tratamentul, așa cum se întâmplă în prezent cu tratamentele disponibile. De asemenea, medicamentul ar putea fi eficient și împotriva variantelor emergente de SARS-CoV-2.

În iulie 2021, Pfizer a inițiat studiul EPIC-HR în urma rezultatelor pozitive ale studiilor clinice de fază 1 și a continuat să evalueze antiviralul experimental în studii EPIC suplimentare. În august 2021, compania a inițiat studiul de faza 2/3 EPIC-SR pentru a evalua eficacitatea și siguranța la pacienții cu diagnostic confirmat de COVID-19 care prezentau un risc standard (adică, risc scăzut de spitalizare sau deces). EPIC-SR a inclus o cohortă de pacienți vaccinați care aveau o infecție simptomatică acută cu COVID-19 și factori de risc pentru o formă gravă de boală. În septembrie 2021, Pfizer a inițiat faza 2/3 EPIC-PEP pentru a evalua eficacitatea și siguranța la adulți expuși la SARS-CoV-2 de către un membru al familiei.

PAXLOVID™ poate reduce semnificativ decesele cauzate de COVID-19

În noiembrie 2021, reprezentanții Pfizer au anunțat într-un comunicat oficial că noul candidat antiviral oral pentru COVID-19, pe care l-au numit PAXLOVID™, a redus semnificativ spitalizarea și decesul, pe baza unei analize intermediare de fază 2/3 EPIC-HR, studiu randomizat, dublu-orb, cu pacienți adulți nespitalizați cu COVID-19, care prezentau un risc ridicat de a evolua către o formă gravă de boală.

Analiza intermediară programată a arătat o reducere cu 89% a riscului de spitalizare sau deces cauzat de COVID-19, comparativ cu placebo, la pacienții tratați în decurs de trei zile de la debutul simptomelor (obiectivul principal); 0,8% dintre pacienții cărora li s-a administrat PAXLOVID™ au fost internați până în ziua 28 după randomizare, comparativ cu 7% dintre pacienții cărora li s-a administrat placebo și au fost internați sau au decedat. Fiecare pacient a fost randomizat (1:1) pentru a primi PAXLOVID™ sau placebo oral la fiecare 12 ore, timp de cinci zile.

Semnificația statistică a acestor rezultate a fost ridicată. Reduceri similare ale spitalizării sau decesului legate de COVID-19 au fost observate la pacienții tratați în decurs de cinci zile de la debutul simptomelor; 1% dintre pacienții care au primit PAXLOVID™ au fost internați până în ziua 28 după randomizare, comparativ cu 6,7% dintre pacienții care au primit un placebo.

Printre pacienții evaluați pentru evenimente adverse apărute în urma tratamentului, la pacienții cărora li s-a administrat PAXLOVID™ au fost observate mai puține evenimente adverse grave (1,7% față de 6,6%) și întreruperea tratamentului de studiu din cauza evenimentelor adverse (2,1% față de 4,1%) la placebo.

În întreaga populație de studiu, până în ziua 28, nu au fost raportate decese la pacienții cărora li s-a administrat PAXLOVID™, comparativ cu 10 decese la pacienții cărora li s-a administrat placebo. Astfel, dacă este aprobat sau autorizat de către autoritățile de reglementare, medicamentul are potențialul de a salva viețile pacienților, de a reduce severitatea bolii COVID-19 și de a elimina necesitatea a până la nouă din zece spitalizări.

PAXLOVID™, rezultate promițătoare împotriva noii tulpini Omicron

În decembrie 2021, compania Pfizer a anunțat rezultatele finale ale analizei la care au participat 2.246 adulți înscriși în faza 2/3 EPIC-HR a candidatului antiviral oral COVID-19 PAXLOVID™ (comprimate de nirmatrelvir [PF-07321332] și comprimate de ritonavir).

Aceste rezultate au fost în concordanță cu analiza intermediară anunțată în noiembrie 2021, arătând că PAXLOVID a redus semnificativ riscul de spitalizare sau deces cu 89%, comparativ cu placebo, la pacienții adulți cu COVID-19, nespitalizați, cu risc ridicat, tratați în decurs de trei zile de la debutul simptomelor.

Într-un obiectiv secundar, PAXLOVID a redus riscul de spitalizare sau deces din orice cauză cu 88% comparativ cu placebo la pacienții tratați în decurs de cinci zile de la debutul simptomelor. Datele au fost partajate cu Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) ca parte a unei depuneri continue pentru autorizația de utilizare de urgență (EUA).

Nirmatrelvirul a demonstrat o activitate antivirală consistentă in vitro împotriva variantelor de îngrijorare identificate până în prezent și a inhibat puternic proteaza 3CL asociată cu varianta Omicron într-un test biochimic in vitro. Deși acest lucru indică potențialul nirmatrelvirului de a menține o activitate antivirală robustă împotriva tulpinii Omicron, cercetări suplimentare sunt în curs de desfășurare.

Dacă este aprobat sau autorizat, PAXLOVID™ ar fi primul antiviral oral de acest gen, un inhibitor de protează SARS-CoV-2-3CL special conceput. După finalizarea cu succes a restului programului de dezvoltare clinică EPIC și sub rezerva aprobării sau autorizării, acesta ar putea fi prescris ca tratament la domiciliu pentru a ajuta la reducerea severității bolii, a spitalizărilor și a deceselor, precum și la reducerea probabilității de boală, după expunere, în rândul adulților. 

Tratamentul a demonstrat o activitate antivirală puternică in vitro împotriva variantelor circulante de îngrijorare, precum și a altor coronavirusuri cunoscute, sugerând potențialul său ca agent terapeutic pentru mai multe tipuri de infecții cu coronavirus. 

Anunțul Pfizer vine în urma altor știri promițătoare despre tratamentul COVID-19: un antiviral dezvoltat de Merck & Co., care funcționează printr-un mecanism diferit, a fost aprobat în Marea Britanie. Oamenii de știință consideră că, dacă tratamentul de la Pfizer se alătură arsenalului pandemic, ar putea deveni rapid o armă puternică pentru a preveni simptomele grave ale bolii COVID-19 și pentru a ajuta pacienții să elimine virusul mai rapid, ceea ce ar reduce, de asemenea, transmiterea.

Ce medicamente sunt administrate în prezent persoanelor spitalizate cu COVID-19?

Pentru tratamentul pacienților spitalizați cu COVID-19, medicii din SUA utilizează următoarele:

Dexametazonă

Mulți medici tratează pacienții cu COVID-19 în formă gravă cu corticosteroizi precum dexametazona chiar de la începutul pandemiei. Aceștia sunt utili pentru acei pacienți care au dezvoltat un răspuns hiperimun (o furtună de citokine) la infecția virală. În aceste cazuri, reacția exagerată a sistemului imunitar dăunează plămânilor și altor organe și duce adesea la deces.

Remdesivir

În octombrie 2020, FDA a aprobat medicamentul antiviral remdesivir pentru a trata COVID-19. Medicamentul poate fi utilizat pentru a trata adulți și copii cu vârsta de 12 ani și peste și cu o greutate de cel puțin 40 kg, care au fost spitalizați pentru COVID-19. Studiile clinice sugerează că la acești pacienți, remdesivirul poate accelera modest timpul de recuperare. Cercetările au arătat că remdesivirul are efecte benefice nu doar asupra pacienților cu forme severe de COVID-19, ci și asupra celor cu forme moderate, după 5 zile de tratament.

Baricitinib în combinație cu remdesivir

În noiembrie 2020, Food and Drug Administration (FDA) a emis o autorizație de utilizare de urgență (EUA) pentru utilizarea baricitinibului în combinație cu remdesivirul la adulți spitalizați și copii cu vârsta de 2 ani și peste care necesită sprijin respirator. 

Tofacitinib

Dacă baricitinibul nu este disponibil sau nu este fezabil de utilizat, medicii pot recomanda tofacitinib.

Medicamente anticoagulante

Aproape toate persoanele internate în spital cu COVID-19 primesc medicamente pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. De obicei, medicii prescriu heparină sau enoxaparină cu doze mici. Cu toate acestea, unii pacienți necesită doze complete de anticoagulante dacă au deja dezvoltate cheaguri de sânge sau prezintă un risc ridicat de cheaguri.

Ce medicamente sunt autorizate în Uniunea Europeană pentru tratamentul COVID-19?

În Uniunea Europeană, tratamentul autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru COVID-19 este remdesivirul. EMA are în curs de evaluare, de asemenea, alte potențiale tratamente (tixagevimab / cilgavimab, molnupiravir, sotrovimab) și analizează cererile de autorizare pentru baricitinibului, anakinra, regdanvimab, tocilizumab și casirivimab / imdevimab.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pfizer - Pfizer Initiates Phase 1 Study of Novel Oral Antiviral Therapeutic Agent Against SARS-CoV-2 
https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-initiates-phase-1-study-novel-oral-antiviral

https://www.science.org/content/article/pfizer-antiviral-slashes-covid-19-hospitalizations
CNBC - Pfizer’s new at-home pill to treat Covid could be available by end of the year, CEO hopes
https://www.cnbc.com/2021/04/27/pfizer-at-home-covid-pill-could-be-available-by-year-end-ceo-albert-bourla-says.html
Pfizer - Pfizer’s Novel COVID-19 Oral Antiviral Treatment Candidate Reduced Risk Of Hospitalization Or Death By 89% In Interim Analysis Of Phase 2/3 EPIC-HR Study
https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizers-novel-covid-19-oral-antiviral-treatment-candidate
Harvard Health Publishing - Treatments for COVID-19
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/treatments-for-covid-19
NIH - Therapeutic Management of Hospitalized Adults With COVID-19
https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/management/clinical-management/hospitalized-adults--therapeutic-management/
European Medicines Agency - COVID-19 treatments
https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/covid-19-treatments


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0