Un cocktail de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca are rezultate promițătoare în cazul tratării COVID-19 (studiu)

Cocktailul de anticorpi dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva COVID-19, care s-a dovedit că funcționează ca măsură de prevenție a bolii la cei neinfectați, s-a dovedit, de asemenea, salvator de vieți. Un nou studiu arată că acesta previne formele severe de boală atunci când este administrat ca tratament în decurs de o săptămână de la primele simptome.

Terapia AstraZeneca, administrată prin injecție, este prima de acest gen care arată rezultate promițătoare atât ca medicament preventiv, cât și ca tratament pentru COVID-19. Cocktailul este conceput special pentru a proteja persoanele care nu au un răspuns imun suficient de puternic la vaccinuri.

„Aceste rezultate pozitive arată că o doză intramusculară de AZD7442 ar putea juca un rol important în combaterea acestei pandemii devastatoare”, a precizat Hugh Montgomery, cercetătorul principal al studiului și profesor la University College London într-o declarație. „În contextul creșterii continue a cazurilor de infecții grave cu COVID-19 pe tot globul, există o nevoie semnificativă de noi terapii, cum ar fi AZD7442 (Evusheld), care pot fi utilizate pentru a proteja populațiile vulnerabile”, a mai adăugat Montgomery.

Rezultatele cocktailului sunt îmbucurătoare, având în vedere că aproximativ 2% dintre persoanele vaccinate sunt încă vulnerabile la COVID-19 și mai mult de 40% dintre persoanele spitalizate cu infecții descoperite după vaccinare sunt imunocompromise.

Medicamentul a redus cu 50% riscul de COVID-19 sever sau de deces

Medicamentul - care este o combinație de doi anticorpi - denumit AZD7442, a redus cu 50% riscul de COVID-19 sever sau de deces la pacienții nespitalizați care au avut simptome timp de șapte zile sau mai puțin, a transmis producătorul de medicamente anglo-suedez.

AZD7442 conține anticorpi monoclonali care acționează pentru neutralizarea virusului, prevenind astfel COVID-19. Dozele se administrează intramuscular, în decurs de opt zile de la expunere.

Reducerea riscului de dezvoltare a unei forme severe a fost chiar mai bună la pacienții care au început terapia în doar cinci zile de la simptomele inițiale. 

Directorul executiv al AstraZeneca, Mene Pangalos, a declarat presei că rezultatele tratamentului vor sublinia în principal potențiala utilizare în viitor ca metodă de prevenție fără vaccinare.

"Dacă și când acest lucru este aprobat, medicamentul va fi utilizat și în cadrul tratamentului. Dar diferențiatorul real pentru acest anticorp va fi în cadrul profilactic", a spus el.

Și alte companii au dezvoltat terapii similare cu anticorpi monoclonali 

Terapii similare realizate cu o clasă de medicamente numite anticorpi monoclonali sunt dezvoltate de Regeneron, Eli Lilly și GlaxoSmithKline cu partenerul Vir. Aceste terapii sunt aprobate pentru utilizare de urgență în Statele Unite pentru tratarea formelor de COVID-19 ușoare până la moderate.

Tratamentele cu anticorpi sunt considerate un instrument cheie în lupta împotriva COVID-19. Acestea pot fi utilizate pentru a completa vaccinurile pentru persoanele care nu au răspuns puternic la inoculări sau pentru a-i proteja pe cei care nu au putut fi imunizați. Pacienții cu cancer sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit ar putea fi eligibili pentru astfel de cocktailuri.

Terapia Regeneron a arătat 72% protecție împotriva infecției simptomatice în prima săptămână și 93% ulterior.

GSK-Vir a arătat o reducere de 79% a riscului de spitalizare sau deces din orice cauză, în timp ce terapia lui Eli Lilly a arătat o reducere de 70% a încărcăturii virale în ziua a șaptea, comparativ cu un placebo.

La rândul său, Merck & Co subliniază comoditatea utilizării comprimatului său anti-COVID-19, care reduce cu 50% riscul de a ajunge la spital sau de a muri, într-un studiu care a implicat pacienți care au avut cel puțin un factor de risc. 

Merck, în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics, a solicitat autorizația de urgență din SUA pentru medicamentul oral.

AstraZeneca a solicitat autorizația de utilizare de urgență pentru AZD7442

AstraZeneca, al cărui vaccin COVID-19 a fost utilizat pe scară largă în întreaga lume, a solicitat autorităților de reglementare din SUA săptămâna trecută să acorde autorizație de utilizare de urgență pentru AZD7442, ca măsură preventivă.

Astfel, cocktailul este conceput special pentru a proteja persoanele care nu au un răspuns imun suficient de puternic la vaccinuri, în primul rând pe cei care au primit transplanturi de organe sau care se află sub tratament pentru cancer. 

AstraZeneca a declarat că transmite noile date de tratament privind AZD7442 autorităților de reglementare globale din sănătate.

Studiul s-a desfășurat în 13 țări și a implicat peste 900 de participanți adulți, dintre care 90% au suferit de afecțiuni care îi făceau deosebit de vulnerabili la COVID-19, precum cancerul și diabetul. O jumătate au primit cocktailul AZD7442, iar restul un placebo.

Procesul a avut loc în țări printre care Marea Britanie, Brazilia, SUA și Germania, iar AstraZeneca a declarat că intenționează să efectueze un studiu pediatric pentru medicament începând cu începutul anului viitor. Alte studii care urmăresc dacă tratamentul poate ajuta pacienții spitalizați sunt în curs de desfășurare, precum și un studiu care compară administrarea intravenoasă cu cea intramusculară a cocktailului.

AZD7442 conține anticorpi de laborator concepuți să rămână în organism luni de zile pentru a lupta contra virusului în caz de infecție. În schimb, un vaccin se bazează pe un sistem imunitar suficient de puternic pentru a dezvolta anticorpi și celule de combatere a infecțiilor.

Principalele componente ale cocktailului sunt tixagevimab și cilgavimab, care au fost concepute pentru a se atașa la proteina spike a SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19) în două locuri diferite. Prin atașarea la proteina spike, se așteaptă ca medicamentul să oprească virusul să pătrundă în celulele corpului și să provoace infecție. Deoarece anticorpii se atașează la diferite părți ale proteinei, utilizarea lor în combinație poate fi mai eficientă decât utilizarea singură.

AstraZeneca a confirmat că va avea dozele de Evusheld gata dacă și când va primi autorizația, dar a refuzat să dea alte detalii.

Rezultatele complete ale studiilor vor fi transmise spre publicare într-un jurnal evaluat de colegi, au adăugat reprezentanții companiei.


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
AstraZeneca antibody cocktail study shows success treating COVID-19
https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/astrazenecas-covid-19-drug-cocktail-meets-main-goal-late-stage-trial-2021-10-11/
EU starts real-time review of AstraZeneca COVID-19 antibody cocktail
https://www.channelnewsasia.com/world/astrazeneca-covid-19-antibody-therapy-eu-review-2244646
AstraZeneca antibody cocktail succeeds in late-stage study to treat COVID-19, company says
https://www.smh.com.au/world/europe/astrazeneca-antibody-cocktail-succeeds-in-late-stage-study-to-treat-covid-19-company-says-20211011-p58z44.html
AstraZeneca Antibody Drug Effective at Treating Mild Covid in Trial
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-11/astra-antibody-drug-effective-at-treating-mild-covid-in-trial
EvuSheld (AZD7442) Long-Acting Antibody Cocktail
https://www.precisionvaccinations.com/vaccines/evusheld-azd7442-long-acting-antibody-cocktail


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0