Molnupiravir, primul tratament oral antiviral aprobat pentru COVID-19

Molnupiravir a obținut autorizația de punere pe piață în Marea Britanie ca prim tratament antiviral oral pentru COVID-19 în tratarea formelor ușoare-moderate de COVID-19 la adulții care au test de diagnostic SARS-CoV-2 pozitiv și prezintă cel puțin un factor de risc de evoluție severă.  In plus, compania a depus cererea de autorizare de punere pe piata si la Agentia Europeana a Medicamentului.
 

„Molnupiravirul vine în completarea gamei de vaccinuri și terapii utilizate până acum pentru a contracara pandemia de COVID-19”, a declarat dr. Dean Y. Li, vicepreședinte executiv și președinte al MSD Research Laboratories. „Suntem foarte recunoscători medicilor învestigatori, pacienților și familiilor lor pentru contribuția esențială avută în studiul MOVe-OUT care a făcut posibilă această autorizare”.

În procesul de evaluare și aprobare, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor Medicale (MHRA s- a  bazat  pe rezultate pozitive din analiza intermediară a studiului clinic de fază 3 MOVe-OUT, care a apreciat ca adminsitrarea de molnupiravir 800 mg, de două ori pe zi la pacienți cu forme ușoare-moderate de COVID-19 (confirmat printr-un test PCR) care nu sunt spitalizați, cu simptome care au debutat în intervalul de cinci zile anterior randomizarii in studiu și care au cel puțin un factor de risc pentru o evoluţie către o formă severă a bolii COVID-19 și spitalizare, prezentand  de exemplu, afecțiuni cardiovasculare sau diabet.

Molnupiravirul  este astfel  primul tratament antiviral oral, sub formă de capsulă, care combate COVID-19 si alimenteaza speranta ca boala va putea fi controlata si poate chiar, pandemia eradicata intr-un viitor apropiat.
 
Celelalte terapii împotriva COVID-19, cum sunt Remdesivirul și un cocktail de anticorpi monoclonali, trebuie administrate intravenos sau prin injecție, ceea ce face dificil accesul oamenilor la tratament înainte de a fi suficient de bolnavi pentru a ajunge la spital. În plus, remdesivirul este aprobat numai pentru cei care sunt deja spitalizați cu COVID-19.
 
Oamenii de știință sunt de acord că dacă boala poate fi combătută mai devreme în evoluția ei, acest lucru vine atât în avantajul pacientului, cât și al sistemului sanitar, care nu va mai fi astfel sufocat de spitalizări. În principiu, cu cât pacientul este mai bolnav, cu atât medicamentele sunt mai puțin eficiente în tratarea bolii. O pastilă pentru COVID-19, care ar avea nevoie pur și simplu de o rețetă și un drum până la farmacie odată ce apar simptomele ar face tratamentul timpuriu mult mai ușor.

Cum acționează molnupiravirul în COVID-19?

Molnupiravirul, la fel ca remdesivirul, este un analog nucleozidic, ceea ce înseamnă că imită unele dintre elementele constitutive ale ARN-ului, dar compușii funcționează în moduri complet diferite. Când SARS-CoV-2 intră într-o celulă, virusul trebuie să-și dubleze genomul ARN pentru a forma noi virusuri. Remdesivirul oprește enzima care construiește aceste „lanțuri” de ARN de la adăugarea de legături suplimentare. 

Molnupiravir, pe de altă parte, se încorporează în firele de ARN în plină dezvoltare și, odată ajuns în interior, acționează. Compusul își poate schimba configurația, mimând uneori citidina nucleozidică și uneori imitând uridina. Aceste catene de ARN devin planuri defecte pentru următoarea rundă de genomi virali. 

Potrivit cercetătorilor, oriunde se introduce compusul și are loc schimbarea conformațională, apare o mutație punctuală. Când se acumulează suficiente mutații, populația virală se prăbușește (mutageneză letală). Cu alte cuvinte, virusul mutează până se distruge. Și pentru că mutațiile se acumulează aleatoriu, este dificil pentru virus să dezvolte rezistență la molnupiravir - un alt plus pentru acest tratament.

Dar potențialul mutagen al compusului în celulele umane - posibilitatea ca acesta să se încorporeze în ADN - ridică anumite probleme de siguranță, spun unii cercetători. Merck nu a publicat încă date detaliate despre siguranță, dar medicamentul poate fi utilizat în siguranță dacă este utilizat conform prescripției.

Cât de eficient este molnupiravirul?

Potrivit comunicatului emis de Merck la începutul lunii octombrie 2021, molnupiravir (MK-4482, EIDD-2801), a redus semnificativ riscul de spitalizare sau deces la o analiză intermediară planificată a studiului de fază 3 MOVe-OUT la pacienții adulți cu risc, nespitalizați, cu COVID-19 ușor până la moderat. 

La analiza intermediară, molnupiravirul a redus riscul de spitalizare sau deces cu aproximativ 50%; 7,3% dintre pacienții care au primit molnupiravir au fost spitalizați sau au decedat până în ziua 29 după randomizare, comparativ cu 14,1% dintre pacienții tratați cu placebo. La recomandarea unui comitet independent de monitorizare a datelor și în consultare cu Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), recrutarea în studiu a fost oprită mai repede datorită acestor rezultate pozitive. 

Analiza intermediară planificată a evaluat datele de la 775 de pacienți care au fost inițial înscriși în studiul de fază 3 MOVe-OUT la sau înainte de data de 5 august 2021. La momentul deciziei de a opri recrutarea pe baza rezultatelor de eficacitate interimare convingătoare, studiul se apropia de recrutarea completă a dimensiunii eșantionului de fază 3 a 1.550 de pacienți, cu mai mult de 90% din dimensiunea eșantionului intenționat deja înscris.

Criteriile de eligibilitate au impus ca toți pacienții să aibă COVID-19 ușor până la moderat confirmat de laborator, cu debutul simptomelor în 5 zile de la randomizarea studiului. Pentru toți cei înscriși era necesar să aibă cel puțin un factor de risc asociat cu perspectivele negative ale COVID-19 la intrarea în studiu. 

Molnupiravir a redus riscul de spitalizare și / sau deces în toate subgrupurile cheie; eficacitatea nu a fost afectată de momentul apariției simptomelor sau de factorul de risc subiacent. În plus, pe baza datelor disponibile de secvențiere virală ale unor participanți la studiu (aproximativ 40% dintre cei înscriși), molnupiravirul a demonstrat eficacitate consistentă în variantele virale Gamma, Delta și Mu. Incidența oricărui eveniment advers a fost comparabilă în grupurile cu molnupiravir și placebo (35% și, respectiv, 40%). 

„Sunt necesare urgent mai multe instrumente și tratamente pentru a combate pandemia de COVID-19, care a devenit o cauză principală de deces și continuă să afecteze profund pacienții, familiile și societățile și să pună presiune asupra sistemelor de îngrijire a sănătății din întreaga lume. Cu aceste rezultate convingătoare, suntem optimiști că molnupiravirul poate deveni un medicament important ca parte a efortului global de combatere a pandemiei”, a declarat Robert M. Davis, director executiv și președinte Merck.

Cum se administrează molnupiravirul?

S-a demonstrat că molnupiravirul este activ în mai multe modele preclinice de SARS-CoV-2, inclusiv pentru profilaxie, tratament și prevenirea transmiterii. În plus, datele preclinice și clinice au arătat că molnupiravirul este activ împotriva celor mai frecvente variante SARS-CoV-2. 

Medicamentul este destinat administrării în primele două până la cinci zile de la îmbolnăvire: cu cât mai devreme, cu atât mai bine, spun cercetătorii. În studii, molnupiravir a fost administrat oral la fiecare 12 ore timp de cinci zile la adulții cu COVID-19 în formă ușoară până la moderată. 

Nu au existat evenimente adverse grave și nu au existat constatări semnificative clinic în laboratorul clinic, semnele vitale sau electrocardiografie.

Merck se așteaptă să producă 10 milioane de tratamente până la sfârșitul anului 2021 și cel puțin 20 de milioane de cure în 2022. Compania se angajează să ofere acces în timp util la molnupiravir la nivel globa și intenționează să implementeze o abordare de stabilire a prețurilor bazată pe criteriile de venit ale țării Băncii Mondiale pentru a reflecta capacitatea relativă a țărilor de a-și finanța răspunsul la sănătate la pandemie.

Comitetul pentru medicamente de uz uman al CHMP din cadrul Agentei Europene a Medicamentului  EMA a început o evaluare continuă a medicamentului antiviral oral molnupiravir, dezvoltat de Merck Sharp & Dohme în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics pentru tratamentul COVID-19 la adulți.  O evaluare continuă este un instrument de reglementare pe care EMA îl folosește pentru a accelera evaluarea unui medicament sau a unui vaccin promițător, în timpul unei urgențe de sănătate publică. În mod normal, într-o cerere formală de autorizare de punere pe piață, toate datele referitoare la eficacitatea, siguranța și calitatea unui medicament sau vaccin și toate documentele necesare trebuie să fie gata la începutul evaluării.Cand se va primi autorizarea, molnupiravir va fi accesibil si in Romania dupa ce va primi aprobarea si din partea Agentiei Nationale a Medicamentului.


 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck - Merck and Ridgeback Announce Submission of Emergency Use Authorization Application to the U.S. FDA for Molnupiravir, an Investigational Oral Antiviral Medicine, for the Treatment of Mild-to-Moderate COVID-19 in At Risk Adults
https://www.merck.com/news/merck-and-ridgeback-announce-submission-of-emergency-use-authorization-application-to-the-u-s-fda-for-molnupiravir-an-investigational-oral-antiviral-medicine-for-the-treatment-of-mild-to-moderate-c/
Merck - Merck and Ridgeback’s Investigational Oral Antiviral Molnupiravir Reduced the Risk of Hospitalization or Death by Approximately 50 Percent Compared to Placebo for Patients with Mild or Moderate COVID-19 in Positive Interim Analysis of Phase 3 Study
https://www.merck.com/news/merck-and-ridgebacks-investigational-oral-antiviral-molnupiravir-reduced-the-risk-of-hospitalization-or-death-by-approximately-50-percent-compared-to-placebo-for-patients-with-mild-or-moderat/

https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-ema-starts-rolling-review- molnupiravir

https://journals.asm.org/doi/10.1128/AAC.02428-20


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0