Analize de sange: totul despre hematocrit

In cadrul analizelor hematologice se testeaza, printre altele, si valorile hematocritului (globulele rosii din sange).

Hematocritul este procentul ocupat de eritrocite (numite si globule rosii ori hematii) in volumul sanguin, el fiind unul dintre parametrii hematologici importanti, care ajuta in diagnosticarea anumitor afectiuni.

Hematocritul masora volumul de globule rosii din sange, comparativ cu volumul total de sange (adica globulele rosii sanguine si plasma). Valoarea normala a hematocritului, la barbati, este intre 40 si 54%. Pentru femei, valoarea este cuprinsa intre 36 si 48% (uneori intre 37% si 47%). Aceasta valoare poate fi determinata direct prin centrifugarea microhematocritului sau poate fi calculata indirect.

Deshidratarea influenteaza valoarea hematocritului

Atat hemoglobina, cat si hematocritul sunt bazate pe cantitatea intreaga de sange si, prin urmare, sunt dependente de volumul de plasma din sange. Daca un pacient este deshidratat sever, hemoglobina si hematocritul vor aparea la analize cu valori mai mari decat daca pacientul ar fi fost cu un volum normal de apa in organism. Daca pacientul are un exces de fluide in organism, atunci valorile hemoglobinei si ale hematocritului vor fi mai mici decat nivelul lor adevarat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

In ce se exprima hematocritul si cum se masoara?

Hematocritul reprezinta proportia, prin volum, a sangelui care este alcatuit din globule rosii (eritrocite). Hematocritul (hct) este exprimat sub forma de procente. De exemplu, o valoare a hematocritului egala cu 25% inseamna ca exista 25 de mililitri de eritrocite intr-un volum de 100 de mililitri de sange.

Hematocritul este, in general, masurat dintr-o mostra de sange, printr-o masinarie automata care face mai multe masuratori ale sangelui, in acelasi timp. Aceasta masinarie nu masoara in mod direct hematocritul, ci in schimb ii calculeaza valoarea pe baza determinarii cantitatii de hemoglobina si a volumului mediu de eritrocite din sange.

De asemenea, hematocritul poate fi determinat si printr-o metoda manuala, prin folosirea unei centrifuge. Cand un tub cu mostra de sange este centrifugat, eritrocitele se vor aglomera in partea de jos a tubului. Proportia de globule rosii raportata la volumul total de sange poate fi apoi masurata vizual.

Ce inseamna un hematocrit normal

Valorile normale pentru hematocrit depind de varsta si, dupa adolescenta, de sexul pacientului. Valorile normale sunt urmatoarele:

- nou-nascuti: 55%-68%

- bebelusii de 1 saptamana: 47%-65%

- bebelusii de 1 luna: 37%-49%

- bebelusii de 3 luni: 30%-36%

- copiii de 1 an: 29%-41%

- copiii de 10 ani: 36%-40%

 
 

- barbatii adulti: 42%-54%

- femeile adulte: 38%-46%

 
 

- femeile adulte insarcinate: aproximativ 30%-34% (limitele inferioare) si 46% valoarea superioara.

Aceste valori pot sa varieze cu cateva procente, in functie de diferitele laboratoare la care iti faci analizele de sange.

Ce inseamna valorile mici ale hematocritului?

O persoana care are o valoare mica a hematocritului este considerata anemica. Exista multe motive pentru care apare anemia (adica un volum insuficient de globule rosii sanatoase in sange). Unele dintre cele mai intalnite cauze ale anemiei sunt:

- pierderea sangelui (un traumatism sau accident, o interventie chirurgicala, sangerare, cancer la colon),

- o deficienta nutritionala (fier, vitamina B12, acid folic),

- probleme ale maduvei osoase (inlocuirea maduvei osoase de pe urma cancerului, medicamentele folosite in chimioterapie care afecteaza starea pacientului)

- si hemoglobina anormala (anemia cu celule in secera sau siclemia).

Uneori, hematocritul scazut poate sa indice si un numar mare de globule albe in sange, din cauza unei boli pe termen lung, din cauza unei infectii sau din cauza unei afectiuni precum leucemia sau limfomul. Valori mici ale hematocritului pot indica si deficientele de vitamine si de minerale in corp, cat si o pierdere de sange recenta sau pe termen lung.

Ce inseamna valorile mari ale hematocritului?

Valorile mai mari decat cele considerate normale ale hematocritului reprezinta un numar foarte mare de eritrocite in sange. Hematocritul cu valori mari poate fi intalnit in cazul persoanelor care locuiesc la altitudini mari si in cazul fumatorilor cronici.

Deshidratarea produce un rezultat fals extrem de mare al hematocritului, care dispare atunci cand este restabilit echilibrul lichidelor in organismul pacientului.

Alte cauze (nu tocmai frecvente) ale hematocritului crescut sunt afectiunile pulmonare, afectiunile inimii, anumite tumori, o afectiune a maduvei osoase numita policitemia vera (care face ca organismul sa produca prea multe eritrocite) si folosirea abuziva a unui medicament (eritropoietina).

 

De ce se face analiza de sange pentru hematocrit

Testul pentru determinarea hematocritului face parte din hemograma completa. Masurarea proportiei de eritrocite in sangele pacientului il poate ajuta pe medic sa puna un diagnostic sau sa monitorizeze raspunsul pacientului la un tratament.

 

Bibliografie:

  • Volumul "Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations.", a treia editie, Walker HK, Hall WD, Hurst JW - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK259/
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/polycythaemia/
  • Lab Tests Online - https://labtestsonline.org/tests/hematocrit

 

Sursa foto: shutterstock.com


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0