Amalaki (coacăzul indian): beneficii și utilizări

Amalaki (Phyllanthus emblica) sau coacăzul indian este un pom fructifer originar din Asia, ale cărui fructe sunt foarte bogate în vitamina C. La noi se găsesc suplimente cu amalaki, indicate în probleme de stomac, lipsă de energie sau pentru sănătatea părului.

Coacăzul indian are unele potențiale beneficii pentru sănătate, potrivit anumitor cercetări, deși sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate și efectuate pe oameni pentru a confirma aceste posibile efecte pozitive. Suplimentele cu amalaki sunt comercializate de obicei sub formă de pulbere sau capsule umplute cu pulbere de fructe de amalaki. Majoritatea suplimentelor conțin între 500 și 1000 mg de pulbere și sunt vândute pe post de tonic gastrointestinal, ajutor pentru o imunitate mai puternică și remediu pentru un păr mai viguros și o piele cu aspect mai tânăr.

Amalaki poate fi util pentru calmarea arsurilor gastrice

Un studiu¹ cu durata de patru săptămâni, realizat pe 68 de persoane cu boală de reflux gastroesofagian (BRGE), a investigat efectele administrării zilnice a 1000 mg de comprimate de coacăz indian asupra arsurilor gastrice. Cercetătorii au observat că participanților care au luat aceste comprimate li s-a micșorat frecvența și li s-a atenuat severitatea arsurilor la stomac comparativ cu cei din grupul placebo.

Amalaki ar putea contribui la consolidarea imunității

Datorită conținutului său de vitamina C, amalaki ar putea ajuta la susținerea imunității, reducând leziunile celulare și inflamația cronică. Mai mult, vitamina C poate ajuta la consolidarea sistemului imunitar prin stimularea proliferării fagocitelor, celule imunitare specializate care ajută la distrugerea invadatorilor nocivi. De asemenea, poate ajuta organismul să dezvolte anticorpi împotriva agenților patogeni.

Amalaki poate avea efecte antiîmbătrânire

Datorită conținutului ridicat de vitamina C, coacăzul indian pare a avea unele beneficii promițătoare împotriva îmbătrânirii. Vitamina C este un antioxidant care poate ajuta la prevenirea deteriorării celulare, încetinind procesul natural de îmbătrânire a corpului.

Pe lângă activitatea sa antioxidantă, amalaki poate contribui la prevenirea descompunerii colagenului, care formează matricea proteică fermă, dar flexibilă, a pielii și a țesuturilor moi. Extractul de coacăz indian este utilizat în mod obișnuit în Thailanda pentru a stimula creșterea părului, iar unele dovezi arată că poate inhiba o enzimă care contribuie la căderea părului.

În studii efectuate în eprubete, extractul de coacăz indian a protejat împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă prin îmbunătățirea sănătății mitocondriale a celulelor oculare.

Amalaki poate susține sănătatea inimii

Una dintre cele mai frecvente utilizări ale coacăzului indian este pentru a sprijini sănătatea inimii. Extractul de coacăz indian poate proteja împotriva daunelor oxidative asociate cu leziunile cardiace, potrivit rezultatelor unor studii efectuate pe animale. Un studiu la care au luat parte pacienți cu diabet zaharat de tip 2 a constatat că administrarea zilnică a 1000 mg de coacăz indian îmbunătățește funcția endotelială în aceeași măsură ca medicamentul atorvastatină.

Studii efectuate pe oameni au observat că amalaki poate reduce semnificativ inflamația, considerată un factor cheie în dezvoltarea bolilor de inimă și că poate îmbunătăți profilul lipidic, scăzând trigliceridele mari și colesterolul total și pe cel rău LDL, și crescând în același timp colesterolul bun HDL. Se pare că amalaki poate ajuta și la reducerea nivelului ridicat al tensiunii arteriale, acționând ca vasodilatator sau prin lărgirea vaselor de sânge.

Remediile cu amalaki pot fi de folos și în prevenirea formării cheagurilor de sânge, care pot provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă blochează o arteră. Deși s-au efectuat și studii umane care să observe aceste efecte, sunt necesare mai multe cercetări înainte ca acest remediu să fie considerat un supliment cu adevărat eficient pentru sănătatea inimii.

Amalaki poate regla nivelul de zahăr din sânge

În studiile pe animale, coacăzul indian a arătat că poate ajuta la obținerea unor niveluri mai mici de zahăr din sânge. Aceste efecte au fost observate și într-un mic studiu² efectuat pe 32 de persoane, în care administrarea zilnică a 1-3 grame de pulbere de coacăz indian timp de 21 de zile a scăzut semnificativ nivelul de zahăr din sânge pe stomacul gol și după masă, comparativ cu grupul de control.

Având în vedere aceste efecte, amalaki ar putea fi util în prevenirea și tratarea diabetului de tip 2, dar sunt necesare mai multe studii umane de înaltă calitate.

Amalaki ar putea oferi protecție împotriva afectării hepatice

În studii pe șobolani, extractul de coacăz indian a oferit protecție împotriva afectării ficatului cauzate fie de o dietă bogată în grăsimi, fie de N-nitrosodietilamină, o substanță toxică pentru ficat. Acest rezultat se datorează probabil activității sale antiinflamatorii și antioxidante, dar, în orice caz, efectul nu a fost încă investigat la oameni.

Amalaki poate neutraliza celule canceroase

În studii efectuate în eprubete sau pe animale, extractele de amalaki au neutralizat anumite tipuri de celule canceroase, inclusiv cancer de sân, de col uterin, ovarian și pulmonar. Se pare că extractul poate juca un rol și în prevenirea cancerului datorită numeroaselor substanțe fitochimice, cum ar fi taninurile și flavonoide.

Cu toate acestea, nu s-au efectuat cercetări pe oameni în ceea ce privește efectele coacăzului indian asupra cancerului, deci este nevoie de studii umane ample, de calitate superioară.

Ce efecte secundare poate avea amalaki?

Datorită proprietăților sale anti-trombocitare, coacăzul indian³ poate subția sângele și poate preveni coagularea normală, deci persoanele care au o tulburare de sângerare sau se află în tratament cu un diluant de sânge trebuie să ceară neapărat sfatul medicului înainte de a lua un supliment cu amalaki.

La fel de important, persoanele care iau amalaki și se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală trebuie să înceteze administrarea acestui supliment cu două săptămâni înainte de operație din cauza riscului de sângerare excesivă.

Având în vedere că există unele dovezi cum că remediile cu amalaki pot scădea nivelul zahărului din sânge, bolnavii de diabet de tip 1 sau de tip 2 ori cei care au alte probleme de gestionare a zahărului din sânge ar trebui să discute cu medicul curant dacă este bine sau nu să ia suplimente cu coacăz indian.

Pentru că nu există dovezi cu privire la siguranța suplimentelor cu amalaki, femeile care vor să rămână însărcinate, precum și cele gravide sau care alăptează ar trebui să evite administrarea acestora.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Efficacy and safety of Amla (Phyllanthus emblica L.) in non-erosive reflux disease: a double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29526236/
1. Studiul „Efficacy and safety of Amla (Phyllanthus emblica L.) in non-erosive reflux disease: a double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial”, apărut în J Integr Med. 2018 Mar;16(2):126-131. doi: 10.1016/j.joim.2018.02.008. Epub 2018 Feb 13, autori: Shahnaz Karkon Varnosfaderani et al.
Pub Med - Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21495900/
2. Studiul „Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients”, apărut în Int J Food Sci Nutr. 2011 Sep;62(6):609-16. doi: 10.3109/09637486.2011.560565. Epub 2011 Apr 18, autori: Muhammad Shoaib Akhtar et al.
Pub Med - A systematic review on the cardiovascular pharmacology of Emblica officinalis Gaertn
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30386531/
3. Studiul „A systematic review on the cardiovascular pharmacology of Emblica officinalis Gaertn”, apărut în J Cardiovasc Thorac Res. 2018;10(3):118-128. doi: 10.15171/jcvtr.2018.20. Epub 2018 Sep 25, autori: Fataneh Hashem-Dabaghian et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0