Alimente cu efect detoxifiant pentru ficat

Ficatul este unul dintre cele mai complexe și solicitate organe din corp, având numeroase atribuții esențiale pentru o funcționare propice a organismului, cum ar fi producția de proteine, carbohidrați, colesterol, vitamine, minerale și secreție biliară. 

Ficatul îndeplinește funcții vitale în corp și este singurul organ care are abilitatea de a se regenera. Pe lângă multe alte roluri, ficatul procesează toxinele din alcool, din medicamente și din compușii naturali ai corpului, contribuind la combaterea instalării diverselor boli.

Prin urmare, este important ca, în fiecare zi, să i se acorde grija cuvenită. Deși ficatul știe să își poarte singur de grijă, poate fi ajutat prin consumul de alimente și băuturi cât mai nutritive, care să nu îi îngreunze funcțiile, ci să i le sprijine. 

Alimente care susțin sănătatea ficatului

O serie de alimente și băuturi contribuie la o stare mai bună de sănătate a ficatului și sprijină funcția de detoxificare a organismului. Iată despre ce este vorba:

Cafeaua

Consumul moderat de cafea susține sănătatea ficatului, îl protejează de boli și este benefic chiar și pentru persoanele care au probleme hepatice. Conform mai multor studii clinice, cafeaua poate scădea riscul de ciroză sau insuficiență hepatică, la persoanele care suferă de afecțiuni hepatice cronice. Mai mult, consumul de cafea poate oferi protecție împotriva cancerului la ficat și are efecte pozitive în rândul pacienților cu boli hepatice, atenunând procesul de inflamație din corp. 

Toate aceste beneficii provin din calitatea cafelei de a preveni acumularea de grăsimi și colagen la nivelul ficatului, aceștia fiind principalii markeri în boala hepatică. Pe lângă faptul că ajută la scăderea nivelului de inflamație din corp, cafeaua stimulează creșterea nivelului de glutation, un antioxidant puternic care neutralizează radicalii liberi și susține sănătatea și starea de bine. 

Atenție, persoanele care suferă de insomnii trebuie să aibă în vedere că dacă beau cafea după-amiaza sau seara acest lucru le poate accentua tulburările de somn, având în vedere aportul de cofeină. Prin urmare, ar trebui să ia în calcul să bea cafea cu cofeină doar până în ora 14.00, iar după această oră să apeleze la cafeaua decofeinizată.

Grepfrutul

Acest fruct este bogat în antioxidanți care protejează, în mod natural, ficatul. Principalii antioxidanți din compoziția grepfrutului sunt naringenina și naringina. Protecția oferită de consumul de grepfrut se produce în două moduri: prin reducerea nivelului de inflamație și prin protejarea celulelor hepatice. Numeroase studii clinice au arătat că antioxidanții din grepfrut reduc riscul de fibroză hepatică, o afecțiune gravă care se produce, de regulă, pe fondul unui proces inflamatoriu cronic. 

Mai mult, potrivit unui studiu efectuat pe șoareci de laborator, naringenina, prezentă în grepfrut, poate reduce nivelul de grăsime din ficat și crește, în schimb, numărul de enzime necesare bunei funcționări a acestuia. Nu în ultimul rând, antioxidanții din grepfrut ajută la îmbunătățirea capacității de metabolizare a alcoolului și de a combate anumite efecte negative ale consumului de alcool, în general. 

Grepfrutul este foarte bun pentru a fi consumat ca gustare, între micul dejun și prânz, deoarece un fruct întreg este și sățios și oferă și energia necesară desfășurării activităților zilnice. 

Afinele și merișoarele

Afinele și merișoarele conțin antocianină, un antioxidant puternic, responsabil pentru culoarea distinctivă a acestor fructe. Dar rolul acestui antioxidant este mai important de atât, el fiind responsabil pentru numeroasele beneficii aduse de consumul acestor fructe de sezon. Consumul regulat (3-4 ori pe săptămână) de afine sau de merișoare protejează ficatul, crește imunitatea celulară și stimulează producția de substanțe enzimatice. 

Potrivit unui studiu recent efectuat pe șoareci de laborator, antioxidanții conținuți de afine și merișoare ajută la încetinirea dezvoltării leziunilor hepatice sau chiar a fibrozei.  În plus, extractul de afine are proprietăți demonstrate de inhibare a dezvoltării tumorilor canceroase la nivelul ficatului, la oameni. Așadar, consumul de afine și de merișoare trebuie să constituie o parte importantă din dieta fiecărei persoane, datorită multiplelor beneficii pentru sănătate. 

Afinele și merișoarele pot fi consumate cu ușurință la micul dejun, peste un bol cu fulgi de ovăz înmuiați în lapte, de exemplu. Acesta este un mic dejun și sănătos, și gustos și care taie și senzația de foame pentru multe ore.

Strugurii

Strugurii, în special cei roșii și cei negri, conțin o varietate de substanțe benefice pentru sănătate. Cel mai cunoscut compus este resveratrolul, care are numeroase proprietăți esențiale atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe, fiind considerat unul dintre puținele ingrediente anti-aging cu acțiune dovedită. Pe lângă toate beneficiile cunoscute, strugurii pot susține și buna funcționare a ficatului, prin scăderea inflamației, prevenirea deteriorării celulelor hepatice și sporirea nivelului de antioxidanți din corp. 

Conform unui studiu recent, consumul de suplimente pe bază de extract de sâmburi de struguri, în rândul unui grup de pacienți cu insuficiență hepatică, a îmbunătățit funcțiile hepatice ale subiecților.

Cu toate acestea, având în vedere faptul că extractul de sâmburi de struguri reprezintă varianta cea mai concentrată a acestui fruct, consumul de struguri în formă proaspătă nu va putea aduce aceleași beneficii, decât printr-un consum susținut în timp.

Așadar, este bine ca strugurii să facă parte din alimentația obișnuită atunci când le este sezonul, pentru numeroasele lor beneficii, mai ales pentru persoanele care suferă de afecțiuni hepatice. Aceștia sunt ideali pe post de gustare, între masa de dimineață și cea de prânz sau între prânz și cină, ori adăugați într-o salată de legume sau fructe.

Ceaiul verde

Ceaiul verde are multe beneficii pentru sănătate, de la faptul că este un aliat în cura de slăbire, până la faptul că îmbunătățește funcționarea creierului și încetinește procesul de îmbătrânire a acestui organ, scade riscul de boli cardiovasculare și de diabet de tip 2.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

O cană de ceai verde băută dimineața, înainte de micul dejun, oferă energie, crește puterea de concentrare și îmbunătățește starea de spirit. Acest ceai este destul de aspru ca atare, așa că poate fi o idee bună să se aleagă ceai verde în combinație cu iasomie, lămâie, mentă etc. De asemenea, nu trebuie lăsat la infuzat mai mult de trei minute. Ca și în cazul cafelei, având în vedere că și ceaiul verde are cofeină în conținut, persoanele cu tulburări de somn ar trebui să se limiteze la a-l bea doar în cursul dimineții.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Narayana Health - Diet for a healthy liver
https://www.narayanahealth.org/blog/diet-for-a-healthy-liver-dos-and-donts/
BMC - All coffee types decrease the risk of adverse clinical outcomes in chronic liver disease: a UK Biobank study
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-10991-7 
Studiul „All coffee types decrease the risk of adverse clinical outcomes in chronic liver disease: a UK Biobank study”, apărut în BMC Public Health 21, 970 (2021). https://doi.org/10.1186/s12889-021-10991-7, autori: Kennedy, O.J., Fallowfield, J.A., Poole, R. et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0