Afectiunile urechilor - semnificatia bolilor in medicina chineza

În medicina tradițională chineză Apa guvernează în principal rinichii, dar și sistemul imunitar, măduva spinării și urechile. Există mai multe afecțiuni la nivelul urechilor. În primul rând, medicii chinezi caută să echilibreze qi-ul de la nivelul acestora, ca  apoi să aplice alte metode de vindecare simple și fără efecte secundare.

Medicina tradițională chineză se bazează pe principiul că bunăstarea mentală și fizică sunt legate între ele. La rândul lor, practicanții cred că sănătatea optimă este guvernată de echilibrarea qi-ului (forța vitală a vieții) unei persoane cu forțele complementare ale yin (pasiv) și yang (activ) și cele cinci elemente: foc, apă, pământ, lemn și metal. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Afecțiunile urechilor în medicina chineză

În medicina tradițională chineză (MTC), urechea este conectată direct sau indirect cu 12 meridiane, iar stimularea urechii poate restabili echilibrul dintre Qi și sânge. Acupunctura auriculară (AA) este o metodă de diagnosticare și tratare a disfuncțiilor fizice și psihosomatice prin stimularea unui punct specific al urechii. Stimularea urechii implică reflexul neurologic, neurotransmițătorii, citokinele, sistemul imunitar și inflamația 1.  

O parte din masajul chinezesc este și presopunctura, cunoscută și ca “masajul cu degetele”, care se bazează pe același principiu ca acupunctura și ambele sunt folosite pentru a face să circule qi-ul și pentru a-l întări, precum și pentru a restabili echilibrul fragil dintre forțele yin și yang. 

Diferite afecțiuni ale urechilor și remediile aplicate de specialiștii chinezi: 

Țiuitul în urechi

Se manifestă prin sunete ritmice generate în urechea internă care pot provoca amețeală, iar în cazuri mai grave, chiar leșin. Potrivit chinezilor, qi-ul rinichilor comunică cu urechile; atunci când rinichii funcționează bine, pot fi auzite cele cinci tipuri de sunet. Termenul de rinichi (shen), așa cum este folosit de medicii chinezi antici, se referă la un complex funcțional care astăzi este greu de legat de anumite organe, dar despre care se crede că implică nu numai rinichii, ci și sistemul endocrin. 

Conform ideilor tradiționale, qi-ul rinichilor slăbește odată cu îmbătrânirea (mai ales după vârsta de 50 de ani) și, prin urmare apar dificultăți de auz, precum și deficiențe ale celorlalte simțuri, în special ale vederii. 

Potrivit investigațiile moderne, tinitusul poate apărea în combinație cu tulburările comune care apar odată cu înaintarea în vârstă, precum anemia, tulburările cardiace și ale vaselor de sânge (de exemplu, hipertensiune arterială, hiperlipidemie, arterioscleroză) și efectul acumulat al numeroaselor infecții ale urechii sau expunerii la zgomot foarte puternic o perioadă lungă de timp (câțiva ani).

Potrivit chinezilor, când yin și yang sunt în echilibru, cele cinci organe viscerale funcționează în mod corespunzător împreună: vederea este clară și auzul este acut. Conform acestui concept, atât agitația yang (din deficiența de yin), cât și deficiența de yang pot duce la tulburări de auz. În cazurile de deficiență de yang, corpul este copleșit de yin (substanța) și comunicarea se blochează; organele nu interacționează corect între ele sau cu manifestările lor externe, cum ar fi ochii și urechile.

O altă cauză a apariției tinusului, când pacientul poate leșina, își poate pierde auzul sau poate avea obstrucție a intestinului sau a urinei, este de obicei indus de haosul qi-ului și a sângelui din interior. În astfel de cazuri, trebuie să reglați fluxul de qi și sânge pentru a restabili funcțiile normale. În ceea ce privește cauza acestui haos, chinezii spun că durerile de cap, țiuitul în urechi și obstrucția celor nouă orificii sunt de obicei cauzate de dezechilibre ale stomacului și intestinelor. Prin îmbunătățirea practicilor alimentare și prin utilizarea terapiei de armonizare pentru a îmbunătăți și coordona funcțiile stomacului și intestinului, aceste probleme pot fi atenuate.

Conform Manualului Avansat de Medicină Tradițională Chineză și Farmacologie, în abordarea tratamentului tinitusului, este important să se facă distincția între tulburările recent dobândite (acute, cu debut brusc) și tulburările pe termen lung (care prezintă o dezvoltare treptată), între tulburări continue și tinitus intermitent și, de asemenea, între tipul de exces (atribuit acumulării de substanțe patogene care afectează urechea) și tipul deficitului (atribuit stării nutriționale inadecvate). 

Tinitusul cu sindrom de exces este adesea experimentat doar la o ureche (sau începe distinct într-o ureche și mai târziu se dezvoltă în a doua ureche într-o măsură mai mică), în timp ce tinitusul cu sindrom de deficiență tinde să se dezvolte în ambele urechi și se poate îmbunătăți intermitent, fiind mai puțin grav. ziua și mult mai rău noaptea. Este posibilă o combinație de sindroame de deficiență și exces, în special la persoanele cu alte boli sau cu tinitus care persistă de câțiva ani.

În caz de țiuit continuu în urechi se recomandă investigații de specialitate pentru a se vedea dacă nu cumva este o problemă gravă, mai ales tumoră. 

Remedii alimentare: 
- consumați des rinichi de porc sau de vită 
- evitați consumul de zahăr, grăsimi și alimente procesate 
- fierbeți în abur ginseng, beți apă și înghițiți bucățica de ginseng 
- consumați zilnic ceai de crizantemă, consumați midii, miez de nucă și ghimbir crud 
- trageți de lobii urechilor în jos de mai multe ori pe zi 
- Apa poate fi îmbunătățită considerabil prin ingerarea uleiului cu Omega-3 

Pierderea auzului 

Tot mai mulți oameni suferă de pierderea auzului, iar incapacitatea de a auzi cuvinte sau sunete este foarte frustrantă, motiv pentru care oamenii te pot percepe confuz sau necooperant. Conform Medicinei Tradiționale Chineze, surditatea și tinitusul sunt legate de disfuncția rinichilor, inimii, ficatului, vezicii biliare și a splinei. Slăbiciunea qi-ului renal, deficiența yin-ului renal, vertijul sau ticul facial din cauza disfuncției ficatului (adică, agitația yang hepatică), stagnarea qi-ului hepatic, deficiența qi-ului inimii și vitalitatea diminuată a splinei sunt cauzele surdității și tinitusului. 

De exemplu, Ye Tianshi, un renumit medic din dinastia Qing, a subliniat că urechea era conectată cu rinichiul, inima și vezica biliară în diferite moduri.  

Dacă te confrunți cu incapacitatea de a auzi cuvinte sau sunete, pot fi sechele ale copilăriei (pojar, meningită, inflamarea urechii mijlocii, expunerea la sunete puternice), iar adoptarea unui regim sărac în grăsimi și bogat în plante poate fi un factor important în recuperarea auzului. 

Alte remedii: 
 - evitați lactatele de orice fel 
 - evitați expunerea la zgomote puternice 
 - consumați arahide proaspete și rinichi de porc 
 - trageți-vă de urechi, apăsați pe mai multe puncte ale lobilor urechilor 
 - masați-vă urechile 
 - păstrați-vă energia rinichilor prin abstinență sexuală sau măcar printr-o activitate sexuală disciplinată 

Vertijul și boala Meniere

Vertijul se referă la un tip de amețeală, iar boala Meniere se referă la vertij auditiv sau vertij recurent care este însoțit de pierderea auzului și/sau tinitus. Boala Meniere apare de obicei în „atacuri” care durează 3-24 de ore și apoi se remit treptat. Boala implică urechea internă; la cei cu boala Meniere persistentă, pierderea auzului se dezvoltă treptat și poate exista tinitus care se agravează în asociere cu un atac. În cazurile severe, medicii pot efectua o procedură chirurgicală (neurectomie vestibulară) pentru a opri impulsurile nervoase asociate cu simptomul de vertij.

Medicii tradiționali chinezi împart vertijul în patru categorii majore, două asociate cu afecțiuni de tip exces și două asociate cu afecțiuni de tip deficiență:

  • Hiperactivitatea yang-ului renal, secundară unui sindrom de stagnare a qi-ului hepatic, dezvoltarea afecțiunilor hepatice și deteriorarea yin-ului hepatic. 
  • Reținerea flegmei, care rezultă din consumul unei cantități prea mari de alimente grase și/sau dulci, motiv pentru care este afectată capacitatea splinei și a stomacului.
  • Deficiență de rinichi (yin), care poate fi rezultatul deficienței congenitale, îmbătrânirii sau stresului excesiv asupra sistemului renal.  
  • Deficiență de qi și sânge, care poate rezulta din boli prelungite, pierderi masive de sânge sau deficiențe cronice ale funcției splinei și stomacului.  

În general, tratamentul bolii Meniere este paralel cu cel al tinitusului și al pierderii auzului.

Semne că afecțiunile urechii apar când suferim

Afecțiunile urechilor apar atunci când trăim o suferință, iar semnele pe care le primim sunt de genul: 
 - durerea de ureche indică faptul că o critică la adresa mea “mi-a ajuns la urechi” 
 - infecția la ureche – auzul unor cuvinte care m-au iritat 
 - otită - neputință legată de cuvinte pline de violență 
 - dureri de urechi la copii - incapacitatea de a interveni în certurile părinților sau de a-și expune punctul de vedere 
 - dureri de urechi la adulți - dificultatea de a comunica verbal 
 - urechi înfundate sau senzația de dop în ureche - atunci când vrem să ne ascundem, să nu mai auzim nimic căci acele cuvinte auzite dor prea tare 

Ce putem face ca să blocăm aceste sunete înainte de a fi trimise la creier și înainte de a-mi deranja liniștea interioară? 

Să acceptăm să ciulim urechea la vocea noastră interioară, care este cel mai bun sfătuitor pe care îl avem în viața noastră. Cel mai frumos act de iubire pe care îl putem face este acela de a ne deschide inima. Să acceptăm să auzim mesajele și să fim deschiși față de ceilalți, să ne regăsim liniștea interioară, să ieșim din umbră pentru a trăi în sfârșit în lumina înțelepciunii noastre interioare. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization (WHO) - WHO International Standard Terminologies on Traditional Chinese Medicine
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/352306/9789240042322-eng.pdf
1 Studiul „Analysis of the Characteristics of Dominant Diseases in Traditional Chinese Medicine: Based on 95 Diseases”, Evid Based Complement Alternat Med. 2022, Hanting Wu, Yi Liang, Qiushuang Li, Peijie Hei, Juan Liang, Rongchen Dai, Conghua Ji 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9192295/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0