Adaptogenii, arma eficienta in lupta cu stresul

Adaptogenii sunt acele plante vindecatoare care ajuta organismul sa se adapteze la conditiile de stres astfel incat sa nu mai fie afectat deloc de efectele pe care stresul le are asupra sanatatii fizice si mentale. Asadar, adaptogenii sunt un instrument oferit de natura prin care ne putem proteja de efectele nocive ale stresului prezent din ce in ce mai mult in vietile noastre.

Stresul la care suntem expusi din ce in ce mai mult determina glandele suprarenale sa secrete mai mult cortizol (n.r. hormonul stresului). Cortizolul in exces declanseaza o serie de reactii in lant in organism, provocand probleme de natura hormonala, emotionala si chiar si probleme grave de sanatate. Anxietatea cu tulburarile sale specifice, fie de panica, fie de tip obsesiv-compusiv, depresia, bolile autoimune, dezechilibrele hormonale, sindromul de colon iritabil precum si greutatea oscilanta sunt doar cateva dintre consecintele nivelului ridicat de cortizol din organism. Asadar, stresul nu numai ca ne face sa ne simtitm inconfortabil si ne afecteaza activitatea de la locul de munca, insa ne afecteaza si sanatatea, atat din punct de vedere psihic, cat si din punct de vedere fizic.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Adaptogenii au un efect benefic asupra glandelor suprarenale, estompand secretia se cortizol, diminuand deci efectele pe care stresul le are asupra organismului. Drept urmare, cu ajutorul plantelor cu efect adaptogen, stresul va deveni o parte din viata noastra fara sa ne mai afecteze in vreun fel.

Medicina ayurvedica, precum si sistemul medicinal chinez, vechi de mii de ani, folosesc dintotdeauna adaptogenii pentru combaterea stresului, dar si pentru energizarea organismului.

Adaptogenii nu numai ca suprima productia de cortizol, insa stimuleaza celulele astfel incat sa elimine toxinele, dar le ajuta si sa se oxigeneze in mod adecvat.

 

 

Cei mai eficienti adaptogeni

Ginseng – de mii de ani ginsengul asiatic este considerat ca fiind una dintre cele mai puternice plante medicinale, iar studiile facute de catre oamenii de stiinta au confirmat proprietatile acestei plante de origine asiatica. Ginsengul influenteaza in mod direct metabolismul, crescand rezistenta la stres. Totodata, acesta faciliteaza regenerarea celulara si sporeste longevitatea.

Doza recomandata: 100-200 mg pe zi de extract de ginseng sau 1-2 g de radacina de ginseng.

 

 

Busuioc sfant – busuiocul este eficient in lupta cu stresul, acesta ajutand organismul sa se adapteze cu usurinta in situatiile tensionate.

Doza recomandata: 300 mg – 600 mg de frunze de busuioc uscate in scop preventiv, iar 600 mg – 1800 mg in scop curativ.

 

Ashwaganda – cunoscuta si sub denumirea de ginseng indian, aceasta planta regleaza sistemul imunitar si combate anxietatea. Aceasta este folosita pentru proprietatile sale relaxante de mai bine de 2.500 de ani.

Doza recomandata: 250 mg de extract de ashwaganda de doua ori pe zi.

 

Lemn dulce – aceasta planta erbacee energizeaza organismul, sporeste anduranta, intareste sistemul imunitar si protejeaza organismul de efectele nocive pe care stresul le are asupra organismului.

Doza recomandata: 300 mg de extract de lemn dulce pe zi.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oricare dintre acesti adaptogeni ai alege sa folosesti in lupta cu stresul, ar fi bine sa te consulti in prealabil cu medicul tau pentru a te asigura ca aceste plante nu interactioneaza in niciun fel cu alte afectiuni pe care le ai sau cu tratamente medicamentoase pe care le urmezi.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0