Arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare

De cele mai multe ori, pacientii care sufera de arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare dezvolta si alte boli cardiovasculare, precum boala coronariana, boala cerebrovasculara, chiar daca au beneficiat de tratamente de revascularizare cu stent

Ce este arteriopatia obliteranta?

Arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare este o boala ocluziva cardiovasculara, care evolueaza cu ingustarea progresiva a diametrului vaselor arteriale, avand drept consecinta si reducerea fluxului sanguin local. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evolutia este lenta pentru aproximativ 75% dintre pacienti, deoarece obstructia este compensata prin circulatia colaterala. La 25% dintre ei insa, boala evolueaza spre ischemie cronica si necesita interventii de revascularizare si amputatii

Leziunea principala este reprezentata de placa de aterom pe care pacientii cu arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare o mai prezinta si in alte zone, precum arterele coronare si arterele carotide, factorul ce declanseaza boala fiind lezarea endoteliului vascular (acel strat care formeaza o "captuseala" a vaselor de sange). 

Factorii de risc care produc disfunctia endoteliala pot fi: 

•    Fumatul; 
•    Diabetul zaharat; 
•    Obezitatea
•    Hipercolesterolemia; 
•    Hipertensiunea arteriala; 
•    Varsta inaintata - mai ales persoanele care au implinit 50 de ani au risc crescut
•    Istoricul medical de boala arteriala periferica, de boala cardiovasculara sau de accident vascular cerebral
•    Anumite molecule ale inflamatiei precum fibrinogenul, proteina C reactiva, moleculele de adeziune.

Care sunt cauzele arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare?

Numita si boala arteriala periferica, aceasta este cauzata adeseori de ateroscleroza. Ce inseamna, de fapt? In cazul aterosclerozei, depozitele de grasimi (placa ateromatoasa) se acumuleaza pe peretii arterelor si reduc circulatia sangvina.

Desi multe dintre complicatiile aterosclerozei se axeaza in principal in zona inimii, maladia afecteaza si arterele din restul corpului. Cand placa ateromatoasa se afla in arterele care iriga cu sange membrele inferioare, ea duce la aparitia bolii arteriale periferice (numita si arteriopatie obliteranta periferica).

Mai rar, cauzele arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare pot fi: inflamarea vaselor de sange, leziunile sau traumatismele la nivelul picioarelor, anatomia anormala a ligamentelor sau muschilor ori expunerea la radiatii.

Simptomele arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare

Cel mai frecvent simptom al bolii arteriale care implica membrele inferioare sunt crampele, durerea sau oboseala in picioare sau in muschii soldului in timpul mersului sau in timp ce pacientul urca scarile. De regula, aceasta durere dispare in timpul repausului (daca pacientul se odihneste) si reapare atunci cand persoana merge din nou pe anumite distante.

Multi oameni confunda simptomele arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare cu altceva si, din pacate, boala trece nediagnosticata de multe ori.

Multi oameni care au arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare au simptome usoare ori, in unele cazuri, ei nu au deloc simptome, iar unii dintre acesti pacienti au durere la nivelul picioarelor in timpul mersului, care se numeste claudicatie.

Simptomele claudicatiei includ durere musculara sau crampe in picioare sau brate (pentru ca arteriopatia obliteranta poate fi si la nivelul membrelor superioare), care este declansata de o activitate, cum ar fi mersul pe jos, insa aceasta durere dispare dupa cateva minute de odihna.

Localizarea durerii depinde de locul unde se afla artera ingustata sau infundata. Durerea in zona gambei este locul unde apare cel mai frecvent aceasta durere.

Severitatea claudicatiei variaza de la un pacient la altul - de la un usor disconfort, pana la o durere debilitanta. Cand claudicatia este severa, pacientului ii este greu sa mearga sau sa aiba alte tipuri de activitate fizica.

Alte semne si simptome in arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare:

 • crampe in unul sau in ambele solduri, in coapse sau in muschii gambei dupa anumite activitati: mersul pe jos, urcatul pe scari
 • amorteala picioarelor sau slabiciune in picioare
 • cresterea lenta a unghiilor de la picioare
 • nu se simte pulsul ori pulsul este extrem de slab in zona picioarelor
 • partea inferioara a picioarelor sau laba piciorului este rece, in comparatie cu cealalta parte
 • rani sau leziuni pe degetele de la picioare, pe picioare care nu se vindeca
 • culoarea de pe picioare se modifica
 • caderea parului de pe picioare sau cresterea lenta a parului pe picioare
 • piele care "luceste" pe picioare
 • disfunctie erectila la barbati.

Tratamentul de revascularizare

Tratamentul in arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare poate fi interventional sau chirurgical, in functie de gravitatea afectiunii, de istoricul medical al pacientului si de alte afectiuni asociate

Tratamentul interventional presupune realizarea de angioplastie percutanata cu sonda cu balon, urmata sau nu de introducerea unui stent. Odata montat stentul, pacientii vor urma tratament antiagregant.

Fumatul este complet interzis pentru acesti pacienti, altfel riscul complicatiilor majore creste exponential, ajungandu-se pana la obliterarea completa a vaselor si la recomandarea amputatiei membrului afectat.

La tratamentul factorilor de risc se asociaza si:

•    Tratamentul durerii, care se face cu medicamente antalgice (care calmeaza durerea) obisnuite, pana la opiacee
•    Tratamentul patogenic, care se realizeaza prin administrarea de vasodilatatoare precum pentoxifilin retard si cilostazil (inhibitor de fosfodiesteraza); 
•    Tratamentul antiagregant plachetar cu aspirina 75-350 mg/zi; pentru pacientii ce prezinta contraindicatii pentru aspirina se poate utiliza clopidogrel (plavix) 1 tb/zi  sau dabigatranum etexilatum (pradaxa 150 mg)
•    Administrarea de prostaglandine vasodilatatoare intravenos si de factori angiogenetici. 

La fel de important, tratamentului farmacologic i se asociaza si recomandarea de miscare - mers cate 30 de minute de trei ori pe saptamana, cel putin 12 saptamani. Aceasta faciliteaza circulatia sanguina la nivelul membrelor inferioare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

 • American Heart Association - https://www.heart.org/en/health-topics/peripheral-artery-disease/about-peripheral-artery-disease-pad
 • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peripheral-artery-disease/symptoms-causes/syc-20350557

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0