9 motive care te vor convinge să iei Astaxantina în fiecare zi

Fiind un antioxidant, Astaxantina are multe beneficii pentru sănătate. Printre ele sunt cele legate de o piele mai sănătoasă, imunitate, fertilitate masculină, sănătatea inimii și a creierului, dureri articulare. De asemenea, Astaxantina poate avea chiar un viitor în tratamentul cancerului.

Ce este Astaxantina? 

Astaxantina este un pigment roșiatic, care face parte dintr-un grup de substanțe chimice numite carotenoide. Ea se găsește în mod natural în anumite microalge și tot ea este cea care da culoarea roz sau roșie unor viețuitoare, cum ar fi somonul, păstrăvul, homarul, creveții și alte fructe de mare. De asemenea, astaxantina se găsește și sub formă de suplimente.

Recomandările experților DOC.ro

Beneficiile pentru sănătate

În acest articol, sunt detaliate câteva beneficii importante pe care le are astaxantina. Vei descoperi, în acest mod, cele mai importante motive care îți vor arăta de ce merită să iei acest gen de supliment nutritiv în fiecare zi.

1.  Astaxantina are acțiune antioxidantă

După cum probabil știi, antioxidanții sunt buni pentru sănătatea corpului, drept urmare și astaxantina. Aceasta a fost asociată cu o îmbunătățire a fluxului sanguin și de scăderea stresului oxidativ la fumători și persoanele supraponderale. Un studiu de comparație de astaxantină și alți carotenoizi a arătat că aceasta a afișat cea mai mare activitate antioxidantă împotriva radicalilor liberi. Proprietățile antioxidante ale astaxantinei oferă principala sursă a afirmațiilor de sănătate și a beneficiilor suplimentului, în special atunci când este utilizat pentru a ajuta la tratarea cancerului.

2. Astaxantina protejează inima și reduce riscul de boală cardiovasculară

Chiar dacă există foarte multe potențiale cauze ale bolilor cardiovasculare, se crede că stresul oxidativ și inflamația sunt cauze importante care duc cel mai desea la astfel de afecțiuni.

Potrivit unei analize1 din 2009, există 8 studii clinice care au măsurat efectele astaxantinei, rezultatele au arătat că suplimentele cu această substanță pot să reducă atât markerii inflamației din corp, cât și markerii stresului oxidativ. O altă analiza2 a sugerat că astaxantina ar putea să protejeze împotriva aterosclerozei, condiție caracterizată de acumularea de grăsimi și de colesterol în artere, ducând la pierderea elasticității acestora. Desigur, pentru a avea un sistem cardiovascular sănătos, este important să adopți o dietă echilibrată, care să conțină și astaxantina, să faci mișcare și să mergi la controale medicale regulate.

Administrarea astaxantinei în mod regulat ar putea reduce riscul de inflamație în sistemul cardiovascular, iar acest lucru a fost confirmat de oamenii de știință. În cadrul unui studiu, participanții care au luat 12 miligrame de astaxantina pe zi au putut să reducă prezența proteinei C reactive în organism, care este un indicator al inflamației. Într-un alt studiu7, șoarecii afectați de miocardită (afecțiune a miocardului) au avut o reducere a dimensiunilor infarctului, odată ce li s-a administrat astaxantina.

Studiile experimentale8 realizate pe mai multe specii, în cazul unui model de infarct miocardic, au demonstrat că astaxantina protejează miocardul, adică mușchiul inimii, când este administrată atât oral, cât și intravenos, înainte ca animalelor să le fi fost indus un eveniment cardiovascular ischemic.

3. Astaxantina te ajută să ai vederea bună

Problemele oculare, cum ar fi degenerescența maculară și cataractă sunt probleme frecvente, care sunt asociate cu procesul de îmbătrânire. Acestea pot cauza diverse simptome, cum ar fi vederea încețoșată. În cazul în care vrei să afli ce poate face astaxantina pentru ochii tăi, mai multe studii au arătat că această substanță poate îmbunătăți sănătatea oculara și ajută la menținerea acuității vizuale.

De exemplu, un studiu3 realizat pe șoareci a arătat că astaxantina ajută la protejarea celulelor din retină, împotriva stresului oxidativ. Un alt studiu4 realizat pe 48 de adulți, care aveau oboseală oculară a arătat că un supliment ce conținea, printre altele, și astaxantină și luteină, a ajutat la reducerea simptomelor oboselii oculare.

4. Astaxantina stimulează imunitatea

Specialiștii spun că acest antioxidant nu doar că ajută la temperarea inflamației din corp, ci în același timp, astaxantina are un rol în sporirea imunității. Un studiu5 controlat din 2010 a arătat că suplimentarea cu astaxantină a sporit răspunsul imun al subiecților umani și, în același timp, a redus stresul oxidativ.

5. Astaxantina este un aliat important în sănătatea creierului

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, riscul de a dezvolta afecțiuni neurodegenerative (precum maladia Alzheimer sau boala Parkinson) continuă să crească. Aceste afecțiuni sunt caracterizate de pierderea progresivă a neuronilor din creier și pot duce la pierderi de memorie, confuzie, tremur, agitație și anxietate.

Numeroase cercetări efectuate în acest sens au arătat că astaxantina are beneficii pentru creier și ajută la păstrarea funcției cognitive. În cadrul unui studiu6 pe șoareci, suplimentele cu astaxantina au sporit formarea de noi celule în creier (neuroni) și a perfecționat memoria spațială a șoarecilor.

6. Astaxantina protejează împotriva cancerului

Datorită proprietăților sale antioxidante, au existat multe cercetări despre modul în care astaxantina ar putea ajuta la tratarea diferitelor tipuri de cancer. Un studiu a găsit beneficii pe termen scurt și lung pentru tratamentul cancerului de sân, inclusiv creșterea redusă a celulelor cancerului de sân.

Costul ridicat al astaxantinei purificate a limitat utilizarea sa în studii ulterioare și tratamente împotriva cancerului.

7. Astaxantina menține pielea sănătoasă

Astaxantina poate fi utilizată local pentru a menține pielea sănătoasă. Un studiu din 2012 a arătat că combinarea dozelor topice și orale de astaxantină poate ajuta la netezirea ridurilor, la reducerea petelor de vârstă și la menținerea umidității pielii. Au existat rezultate pozitive atât la bărbați, cât și la femei, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste constatări.

8. Astaxantina poate calma durerile articulare 

Astaxantina poate avea, de asemenea, un viitor în tratamentul durerilor articulare, inclusiv afecțiuni precum artrita reumatoidă și sindromul de tunel carpian. Totuși, până acum rezultatele au fost mixte.

Unele studii arată că astaxantina poate reduce inflamația și simptomele durerii legate de artrită. Cu toate acestea, un studiu privind relația dintre astaxantina și sindromul de tunel carpian nu a găsit nicio dovadă care să susțină afirmația.

9. Benefică pentru fertilitatea masculină

Într-un studiu din 2005, astaxantina a arătat rezultate pozitive pentru fertilitatea masculină. Pe parcursul a trei luni, studiul dublu-orb a examinat 30 de bărbați diferiți care sufereau anterior de infertilitate.

Cercetătorii au observat îmbunătățiri ale parametrilor spermatozoizilor, cum ar fi numărul și motilitatea, precum și fertilitatea îmbunătățită în grupul care a primit o doză puternică de astaxantină. Deoarece acesta a fost un studiu la scară relativ mică, sunt necesare mai multe dovezi și cercetări pentru a susține această afirmație.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946307/ 
Antioxidant activities of astaxanthin and related carotenoids, Naguib Y - ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10775364
1 "Astaxanthin, oxidative stress, inflammation and cardiovascular disease." Fassett RG, Coombes JS - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19656058/ 
2 "Potential Anti-Atherosclerotic Properties of Astaxanthin" Yoshimi Kishimoto, Hiroshi Yoshida, Kazuo Kondo. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26861359/ 
3 "Astaxanthin, a dietary carotenoid, protects retinal cells against oxidative stress in-vitro and in mice in-vivo." Nakajima Y, Inokuchi Y, Shimazawa M, Otsubo K, Ishibashi T, Hara H - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18812030/ 
4 "Effect of Multiple Dietary Supplement Containing Lutein, Astaxanthin, Cyanidin-3-Glucoside, and DHA on Accommodative Ability" Keiko Kono, Yoshiki Shimizu, Satomi Takahashi, Sayuri Matsuoka, Kei Yuib - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997915/ 
5 "Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans", Jean Soon Park, Jong Hee Chyun, Yoo Kyung Kim, Larry L Line, Boon P Chew - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20205737/ 
6 "Astaxanthin supplementation enhances adult hippocampal neurogenesis and spatial memory in mice.", Yook JS, Okamoto M, Rakwal R, Shibato J, Lee MC, Matsui T, Chang H, Cho JY, Soya H. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26643409/ 
7. "Disodium Disuccinate Astaxanthin (Cardax) attenuates complement activation and reduces myocardial injury following ischemia/reperfusion.", Lauver DA, Lockwood SF, Lucchesi BR. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15872041/ 
8. "Astaxanthin: A Potential Therapeutic Agent in Cardiovascular Disease", Robert G. Fassett, Jeff S. Coombes. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21556169/ 


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0