Perioada refractară: ce este și cum diferă la femei și bărbați?

Pot bărbații sau femeile să facă sex din nou imediat după ce au avut orgasm? Depinde. În timp ce femeile au o perioadă refractară mai mică, chiar de câteva secunde, majoritatea bărbaților trebuie să aștepte o perioadă mai mică sau ceva mai mare de timp înainte de a putea face sex din nou.

Perioada refractară apare imediat după ce ați atins punctul culminant într-o partidă de sex. Se referă la intervalul de timp dintre un orgasm și momentul când te simți pregătit să fii din nou activ sexual. Se mai numește etapa „rezoluției”. Această perioadă poate varia în lungime și este influențată de factori precum vârsta, sănătatea generală, nivelul de stres, nivelul de excitare prealabilă și nivelul de satisfacție sexuală al fiecărei persoane. Perioada refractară este considerată un aspect natural al răspunsului sexual și poate juca un rol important în ritmul și calitatea actului sexual.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Are toată lumea perioadă refractară?

Da. Aceasta nu se limitează doar la bărbați, se referă și la femei. Toți oamenii experimentează o perioadă refractară ca etapă finală a unui ciclu de răspuns sexual format din patru părți, numit „modelul în patru faze” al lui Masters și Johnson.
Iată despre ce este vorba:

Excitare

În această primă fază, ritmul cardiac crește, respirația devine mai rapidă, iar mușchii se tensionează. Sângele începe să se îndrepte spre organele genitale.

Platou

Mușchii continuă să se tensioneze. În cazul bărbaților, testiculele se vor contracta și se vor depărta puțin de corp. La femei, clitorisul se contractă și devine extrem de sensibil.

Orgasm

Mușchii se contractă și eliberează tensiunea. La bărbați, mușchii pelvieni se contractă pentru a ajuta la eliberarea spermei.

Rezoluţie

În această ultimă fază, mușchii încep să se relaxeze, tensiunea arterială și ritmul cardiac scad, iar corpul devine mai puțin receptiv la stimularea sexuală. Aici începe perioada refractară.

Este perioada refractară diferită la bărbați și femei?

O analiză de dată recentă sugerează că sistemul nervos periferic masculin este mult mai implicat în modificările organismului care au loc după orgasm. Se pare că acei compuși numiți prostaglandine afectează răspunsul nervos general, rezultând o perioadă refractară mai lungă. O peptidă numită somatostatină este, de asemenea, considerată a reduce excitația sexuală imediat după ejaculare. Acest lucru poate explica de ce bărbații au de obicei o perioadă refractară mai lungă.

Care este perioada refractară medie în funcție de gen și de vârstă?

Aici nu există date exacte sau universal valabile. Perioada refractară variază foarte mult de la o persoană la alta, în funcție de o multitudine de factori, așa cum spuneam, inclusiv starea generală de sănătate, libidoul și dieta. Datele medii sugerează că, în cazul femeilor, pot trece doar câteva secunde înainte ca excitația sexuală și orgasmul să fie posibile din nou.

Pentru bărbați, există mult mai multe variante. Perioada refractară poate dura câteva minute, o oră, câteva ore, o zi sau chiar mai multe zile. Pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, pot trece 12 până la 24 de ore înainte ca organismul să poată să se excite din nou. O altă analiză sugerează că funcția sexuală se modifică cel mai vizibil - pentru ambele genuri - undeva după vârsta de 40 de ani.

Perioada refractară este diferită dacă e vorba de masturbare sau de sexul cu un partener?

Da, dar destul de puțin. O revizuire a trei studii a analizat date despre bărbați și femei care se angajaseră în masturbare sau într-un raport sexual penis-vagin și ajunseseră la orgasm. Cercetătorii au descoperit că prolactina, un hormon cheie în perioada refractară, are niveluri cu peste 400% mai mari după contactul sexual decât după masturbare. Acest lucru sugerează că perioada refractară poate dura mult mai mult după ce o persoană a avut relații sexuale cu un partener decât după masturbare.

Se poate face ceva pentru a se scurta perioada refractară?

În principiu, da. Există trei factori cheie care influențează durata perioadei refractare pe care ai putea să îi controlezi: excitare, funcție sexuală și stare generală de sănătate.

Pentru a stimula excitația

Nu te masturba înainte să faci sex. Dacă ai o perioadă refractară mai lungă, masturbarea înainte de sex poate afecta capacitatea ta de excitare cu partenerul tău. Ascultă-ți corpul și vezi cum reacționezi - dacă durează ceva timp să te exciți din nou, treci peste masturbare și vezi ce se întâmplă.

Nu face sex zilnic și testează diferite perioade de pauză. Dacă ești obișnuit să ai contact sexual în fiecare zi, încearcă să treci la o dată la două-trei zile. Dacă ai contact de două ori pe săptămână, vezi ce se întâmplă dacă amâni până la o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni. Un program de sex diferit poate duce la o perioadă refractară diferită.

Încearcă o nouă poziție. Poziții diferite înseamnă senzații diferite. De exemplu, s-ar putea să descoperi că ai mai mult control asupra excitării și a ejaculării iminente dacă stai deasupra partenerului tău sau dacă el este deasupra ta, dacă sunteți față în față sau nu etc.

Experimentează zone erogene noi. Fiecare cuplu stabil știe ce îi place partenerului și ce nu, dar mai pot fi descoperite oricând lucruri noi. Avem mai multe zone sensibile, cu densitate nervoasă mare, așa că nu e exclus să mai descoperi o nouă zonă erogenă.
Ia în calcul fantezii sau jocuri de rol. Gândește-te la situații care te excită și împărtășește-le partenerului tău. Luați în considerare interpretarea unei „scene de sex” cu tine și partenerul tău ca personaje.

Pentru a stimula funcția sexuală

Practicați exerciții Kegel, utile atât pentru femei cât și pentru bărbați. Întărirea mușchilor pelvieni vă poate oferi mai mult control asupra organsmului și senzații mai intense.

Evitați să beți alcool înainte de a face sex. Pentru unele cupluri, consumul moderat de alcool poate relaxa atmosfera și îmbunătăți comunicarea și intimitatea. Cu toate acestea, pentru altele, poate duce la conflicte sau la comportamente nepotrivite. De asemenea, consumul de alcool poate interfera cu funcțiile cardiace necesare excitării. Alcoolul poate inhiba funcțiile cognitive și motorii, ceea ce ar putea afecta performanța sexuală, iar la unele persoane ar putea duce la scăderea sensibilității, ceea ce le-ar putea reduce plăcerea. Consumul excesiv de alcool, în general, poate afecta sănătatea sexuală pe termen lung, prin scăderea libidoului și creșterea riscului de disfuncție erectilă. 

Dacă ești bărbat și observi dificultăți în viața intimă, discută cu medicul tău despre medicamentele pentru disfuncția erectilă. Medicamente precum sildenafilul te pot ajuta să ai contact sexual mai rapid după orgasm, relaxând mușchii penisului și îmbunătățind fluxul de sânge. Cu toate acestea, rezultatele individuale pot varia și, în unele cazuri, medicamentele pentru disfuncția erectilă pot fi contraproductive. Cel mai bine este să consulți un terapeut sau un medic specializat în sănătatea sexuală.

Pentru a ajuta starea generală de sănătate

Fii și rămâi activ pe măsură ce înaintezi în vârstă. Activitatea fizică nu este doar pentru copii și tineri, dimpotrivă, îți e cu atât mai utilă cu cât îmbătrânești. Efectuează exerciții fizice cel puțin 20 până la 30 de minute pe zi sau alte forme de mișcare pe gustul tău (mers pe bicicletă, box, înot, dans etc.) pentru a-ți menține tensiunea arterială și colesterolul scăzute, dar și pentru a-ți menține o formă bună și o stimă de sine ridicată.

Ai grijă ce mănânci. Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți și substanțe nutritive care susțin sănătatea vasculară și a inimii, esențială pentru o circulație sangvină sănătoasă în zona genitală. Optează pentru o diversitate de fructe și legume colorate, care sunt adesea bogate în vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina C, vitamina E și zincul. Carnea slabă, peștele, ouăle și leguminoasele (fasolea, lintea, năutul) furnizează organismului proteine esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor. Acestea sunt importante pentru menținerea sănătății musculare și hormonale. Zincul este un mineral important pentru producția de testosteron și spermatozoizi. Sursele bune de zinc includ carnea slabă, crustaceele, semințe de dovleac și nucile. 

Ca o concluzie, este important să știi că toată lumea are o perioadă refractară, dar că durata și intensitatea perioadei refractare pot varia de la o persoană la alta și poate fi influențată de o varietate de factori fizici și emoționali. Poți observa chiar că perioada ta refractară individuală variază de la o partidă de sex la alta. Totul se reduce la o serie de factori unici. Pe unii îi poți controla, cum ar fi consumul de alcool și dieta sau chiar stresul, însă pe alții, cum ar fi vârsta și unele afecțiuni cronice, nu îi poți schimba și e nevoie să te adaptezi.

Dacă te îngrijorează cât durează să te exciți sau să îți revii după un orgasm, mergi la un medic specialist în sexualitate, care să îți răspundă la orice întrebări pe care le-ai putea avea și, dacă este necesar, să îți stabilească un diagnostic și un tratament pentru orice afecțiuni subiacente ar putea exista.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Sexual Response Cycle
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9119-sexual-response-cycle
Science Direct - The neurobiology of the male sexual refractory period
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763417304888
Studiul „The neurobiology of the male sexual refractory period”, apărut în Neuroscience & Biobehavioral Reviews, Volume 92, September 2018, Pages 350-377, autori: Curtis A. Seizert et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0