Perioada refractară: ce este și cum diferă la femei și bărbați?

Pot bărbații sau femeile să facă sex din nou imediat după ce au avut orgasm? În timp ce femeile au o perioadă refractară mai mică, majoritatea bărbaților trebuie să aștepte o perioadă considerabilă de timp înainte de a putea face sex din nou, dar nu este o regulă generală.

Care este perioada refractară?

Perioada refractară apare imediat după ce ați atins punctul culminant într-o partidă de sex. Se referă la intervalul de timp dintre un orgasm și momentul când te simți pregătit să fii din nou activ sexual. Se mai numește etapa „rezoluției”.

Are toată lumea perioadă refractară?

Da! Nu se limitează doar la persoanele cu penis! Toți oamenii experimentează o perioadă refractară ca etapă finală a unui ciclu de răspuns sexual format din patru părți, numit ”modelul în patru faze” al lui Masters și Johnson.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Iată cum funcționează:

•    Excitare. Ritmul cardiac crește, respirația devine mai rapidă, iar mușchii se tensionează. Sângele începe să se îndrepte spre organele genitale.
•    Platou. Mușchii tăi continuă să se tensioneze. La bărbați, testiculele se vor contracta și depărta de corp. La femei, clitorisul se contractă și devine extrem de sensibil.
•    Orgasm. Mușchii tăi se contractă și eliberează tensiunea. La bărbați, mușchii pelvieni se contractă pentru a ajuta la eliberarea spermei.
•    Rezoluţie. Mușchii încep să se relaxeze, tensiunea arterială și ritmul cardiac scad, iar corpul devine mai puțin receptiv la stimularea sexuală. Aici începe perioada refractară.

Este diferită la bărbați și femei?

O analiză din 2013 sugerează că sistemul nervos periferic masculin (SNP) este mult mai implicat în modificările organismului după orgasm. Se pare că compușii numiți prostaglandine afectează răspunsul nervos general, rezultând o perioadă refractară mai lungă.

O peptidă numită Somatostatină este, de asemenea, considerată a reduce excitația sexuală imediat după ejaculare. Acest lucru poate explica de ce bărbații au de obicei o perioadă refractară mai lungă.

Care este perioada refractară medie în funcție de sex și vârstă?

Aici nu există date exacte sau universal valabile. Perioada variază foarte mult de la o persoană la alta, în funcție de o varietate de factori, inclusiv starea generală de sănătate, libidoul și dieta.

Datele medii sugerează că, în cazul femeilor, pot trece doar câteva secunde înainte ca excitația sexuală și orgasmul să fie posibile din nou.

Pentru bărbați, există mult mai multe variante. Poate dura câteva minute, o oră, câteva ore, o zi sau chiar mai multe zile. Pe măsură ce îmbătrânești, pot trece 12 până la 24 de ore înainte ca organismul tău să poată să se excite din nou.

O analiză din 2005 sugerează că funcția sexuală se modifică cel mai vizibil - pentru ambele sexe - la vârsta de 40 de ani.

Variază între masturbare și sexul cu un partener?

Da, destul de puțin. O revizuire din 2006 a analizat datele din trei studii diferite despre bărbați și femei care se angajează în masturbare sau în raportul penis-vagin și ajung la orgasm.

Cercetătorii au descoperit că prolactina, un hormon cheie în perioada refractară, are niveluri cu peste 400% mai mari după contactul sexual decât după masturbare.

Acest lucru sugerează că perioada ta refractară poate dura mult mai mult după ce ai avut relații sexuale cu un partener decât după masturbare.

Pot face ceva pentru a scurta intervalul?

În principiu, da. Există trei factori cheie care afectează durata perioadei refractare pe care ai putea să îi controlezi: excitare, funcția sexuală și starea generală de sănătate.

Pentru a stimula excitația

•    Nu te masturba înainte să faci sex. Dacă ai o perioadă refractară mai lungă, masturbarea înainte de sex poate afecta capacitatea ta de a te excita din nou cu partenerul tău. Ascultă-ți corpul și vezi cum reacționezi - dacă durează ceva timp să te exciți din nou, treci peste masturbare și vezi ce se întâmplă.
•    Nu face sex zilnic și testează diferite perioade de pauză. Dacă ești obișnuit să ai contact sexual în fiecare zi, încearcă să treci la o dată pe săptămână. Și dacă deja ai o dată pe săptămână, vezi ce se întâmplă dacă amâni până la două săptămâni. Un program de sex diferit poate duce la o perioadă refractară diferită.
•    Încearcă o nouă poziție. Poziții diferite înseamnă senzații diferite. De exemplu, s-ar putea să descoperi că ai mai mult control asupra excitării și a ejaculării iminente dacă stai deasupra partenerului tău sau dacă el este deasupra ta.
•    Experimentează zone erogene. Pune-ți partenerul să îți stimuleze urechile, gâtul, sfârcurile, buzele, testiculele și alte zone sensibile, cu densitate nervoasă mare.
•    Ia în calcul fantezii sau jocuri de rol. Gândește-te la situații care te excită și împărtășește-le partenerului tău. Luați în considerare interpretarea unei „scene de sex” cu tine și partenerul tău ca personaje.

Pentru a stimula funcția sexuală

•    Practicați exerciții Kegel. Întărirea mușchilor pelvieni vă poate oferi mai mult control asupra ejaculării.
•    Evitați să beți alcool înainte de a face sex. Acest lucru poate interfera cu funcțiile cardiace necesare excitării.
•    Discută cu medicul tău despre medicamentele pentru disfuncția erectilă. Medicamente precum Sildenafil (Viagra) te pot ajuta să ai contact sexual mai rapid după orgasm, relaxând mușchii penisului și îmbunătățind fluxul de sânge. Cu toate acestea, rezultatele individuale pot varia și, în unele cazuri, medicamentele pentru disfuncția erectilă pot fi contraproductive. Cel mai bine este să consulți un terapeut sau un medic specializat în sănătatea sexuală.

Pentru a ajuta starea generală de sănătate

•    Rămâi activ. Fă exerciții fizice cel puțin 20 până la 30 de minute pe zi pentru a-ți  menține tensiunea arterială și colesterolul scăzut.
•    Adoptă o dietă sănătoasă. Completează-ți dieta cu alimente care cresc fluxul de sânge, cum ar fi somonul, citricele și nucile.

Ce trebuie să reții

•    Este important să știi că toată lumea are o perioadă refractară diferită. Poți  observa chiar că perioada ta refractară individuală variază de la o partidă de sex la alta.
•    Totul se reduce la o serie de factori unici. Pe unii îi poți controla, cum ar fi consumul de alcool și dieta. Însă pe unii, cum ar fi afecțiunile cronice și vârsta, nu îi poți schimba.
•    Dacă te îngrijorează cât durează să te exciți sau să îți revii după orgasm, consultă un terapeut sexual sau un medic care are cunoștințe despre sexualitatea umană. Ei pot răspunde la orice întrebări pe care le ai și, dacă este necesar, pot diagnostica sau trata orice afecțiuni subiacente.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0