Pe ce lucruri se bazeaza o relatie solida?

Să ai succes când vine vorba de întâlnirile amoroase este doar o etapă din viață ta, însă când vine vorba de relația de cuplu pe termen lung, lucrurile stau cu totul altfel. Iată ce poți face pentru a avea o relație cât mai solidă!

Îți dorești să ai o relație trainică alături de persoana iubită? Pentru a o construi, ai nevoie de o bază solidă. Dacă te afli pe calea cea bună și te-ai îndrăgostit, specialiștii au câteva sfaturi importante pentru a te ajuta să construiești un fundament pentru relația ta aflată la început de drum. Iată care sunt lucrurile pe care trebuie să pui accentul pentru a construi o relație solidă cu partenerul:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fii deschis către iubire

Poate crezi că ai bifat deja acest lucru, când te-ai îndrăgostit, dar știi cumva dacă ești deschis nu doar spre a iubi, ci și spre a fi iubit de altă persoană? A fi deschis în relația de iubire nu înseamnă doar să te distrezi cu noul tău partener și să te bucuri de fiecare minut pe care îl petreci cu el. Trebuie, totodată, să fii vulnerabil și să îi împărtășești lucruri despre tine pe care poate nu ești obișnuit să le scoți în evidență. Când faci parte dintr-o relație funcțională și sănătoasă, acest lucru înseamnă să le permiți sentimentelor tale să fie cunoscute, să nu ascunzi lucruri doar ca să eviți să fii rănit și să accepți iubirea persoanei de lângă tine.

Ai încredere în tine

Tu te cunoști cel mai bine, mai bine decât oricine altcineva, așa că atunci când este vorba de a face ca o nouă relație să funcționeze, cea mai importantă unealtă pe care o ai este propria intuiție. Cu cât ai mai multă încredere în tine, cu atât mai ușor îți va fi să „navighezi” pe apele relației. 

Nu ignora felul în care se poartă persoana de lângă tine și fii atent dacă vorbele i se potrivesc cu faptele. Dacă percepi discrepanțe, comunică despre acest lucru. Nu trebuie să te temi să spui ceea ce gândești și să spui ce nevoi ai. Uneori, doi oameni au nevoi asemănătoare, alteori nu, și atunci nu are rost să insiști pe o relație care nu va funcționa pe termen lung.

Discută despre orice

Cum spuneam mai sus, comunicarea onestă este extrem de importantă. Este vital să discutați despre ce vă doriți de la relație, ce așteptări aveți pentru drumul vostru împreună, dar să fiți deschiși și la faptul că poate, pe parcurs, veți dori să schimbați anumite aspecte. La fel de important, când unul dintre parteneri se simte deranjat de anumite aspecte ale relației sau de comportamentul celuilalt, lucrurile trebuie aduse în discuție. Nu uitați că vreți să deveniți o echipă și că scopul vostru este să funcționați bine împreună.

Nu analiza lucrurile prea mult

Analizatul excesiv, faptul că te gândești prea mult la anumite lucruri într-o nouă relație este un lucru normal în anumită măsură și este aproape imposibil să nu faci asta. Sfatul specialiștilor este să nu cazi în extrema de a supraanaliza lucrurile. 

Cu cât petreci mai mult timp făcându-ți griji în legătură cu faptul că partenerul simte sau nu la fel ca tine, cu atât petreci mai puțin timp în calitate de participant productiv la această relație. Tindem să analizăm lucrurile excesiv deoarece acest aspect ne oferă iluzia că am avea un fel de control, însă dacă despici constant firul în patru în legătură cu relația ta, este o pierdere de timp care poate să aibă, în cele din urmă, un efect negativ. 

Dacă simți că nu poți avea încredere în persoana de lângă tine, e mai bine să nu rămâi în acea relație. Crizele de gelozie nu sunt o opțiune pentru o relație sănătoasă și nici urmărirea partenerului, controlul telefonului sau al e-mail-urilor sau interdicțiile de a se vedea cu rudele sau cu prietenii.

Bucură-te de călătorie

Poate că ți se pare un sfat evident când ești într-o relație nouă, dar din ce în ce mai mulți oameni au nevoie să li se reamintească faptul că trebuie să ia lucrurile pe rând într-o relație nouă și să se bucure de fiecare etapă. O relație solidă se construiește și pe bucuria care vine din faptul că ai alături o persoană de care îți pasă, la care ții. Cea mai mare favoare pe care o poți face pentru tine, pentru noul tău partener și pentru noua ta relație este să te asiguri că ești relaxat și că te simți bine în această etapă a vieții tale amoroase.

Întreprindeți activități diverse împreună

Pentru a cunoaște cât mai bine un om, acesta trebuie văzut în mai multe circumstanțe și medii. Așadar, nu ezitați să gătiți împreună, să mergeți împreună la meciuri și la evenimente artistice, să ieșiți cu prietenii tăi sau ai partenerului, să vă vizitați părinții și alte rude. Aceste lucruri vă vor ajuta să aflați dacă vă potriviți, dacă vă înțelegeți și dacă puteți construi o relație solidă.

Învață să asculți

Într-o relație nu trebuie să te rezumi la a vorbi și la a transmite non-stop ce îți dorești tu. Ascultă-ți partenerul, află ce are de spus, ce preocupări are, ce îl îngrijorează și așa mai departe. Încercați să discutați mereu dintr-o poziție de egalitate, de parteneri de echipă, nu încercați să păreți superiori unul altuia și nu aruncați jigniri dacă aveți opinii diferite.

Cere-ți iertare când greșești

Nimeni nu este perfect și, de-a lungul unei relații, fiecare partener va face uneori lucruri care îl vor deranja pe celălalt. Dacă știi că ai făcut ceva greșit (de exemplu, ai promis că îi iei partenerului costumul de la curățătorie și apoi nu ai făcut acest lucru), cere-ți iertare și revanșează-te.

Nu desconsidera gesturile mici

Spune „Te rog” și „Mulțumesc”, oferă îmbrățișări și oferă-te să faci lucruri mici dar cu însemnătate mare pentru persoana de lângă tine. Fiecare partener trebuie să fie atent la celălalt și să îi facă din când în când mici bucurii. De exemplu, dacă un partener este cel care duce de obicei gunoiul, dar într-o seară este prea obosit de la serviciu, celălat ar trebui să facă un gest amabil și să îl ducă el.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
HelpGuide - Tips for Building a Healthy Relationship 
https://www.helpguide.org/articles/relationships-communication/relationship-help.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0