Orgasmul îți poate da dureri de cap?

Imaginează-ți următorul scenariu: ești în mijlocul unei partide pasionale de sex, apoi dintr-o dată simți o durere puternică în cap când ești pe cale să ajungi la orgasm. Durerea durează câteva minute sau poate persista timp de câteva ore.

Ceea ce este posibil să fi experimentat este cunoscut sub numele de cefalee legată de activitatea sexuală sau orgasm sau „cefalgie coitală”, un tip rar - dar adesea inofensiv - de durere de cap care apare înainte sau în momentul climaxului.

Cum se simt durerile de cap asociate activității sexuale?

O cefalee legată de activitatea sexuală este unul dintre cele două tipuri de dureri de cap care pot apărea în timpul unei partide de sex. Vei ști că te confrunți cu o durere de cap legată de orgasm dacă simți o durere bruscă, severă în cap înainte sau în timpul orgasmului.

Al doilea tip este o durere de cap sexuală benignă. Durerile de cap benigne sexuale încep ca o durere surdă și constantă în cap și gât care se tot intensifică pe măsură ce devii mai excitat sexual, ducând la o durere de cap intensă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Unii oameni pot experimenta ambele tipuri de dureri de cap simultan. De obicei, acestea durează câteva minute, dar unele pot continua ore întregi sau chiar până la trei zile.

Durerile de cap sexuale pot apărea ca un episod unic sau pot fi constante, pe parcursul a câteva luni. Până la jumătate din toate persoanele care au dureri de cap sexuale le au pe o perioadă de aproximativ șase luni. Unele cercetări au arătat că până la 40 la sută din toate durerile de cap sexuale sunt cronice și persistă pentru mai mult de un an.

Ce cauzează o durere de cap sexuală?

Deși durerile de cap sexuale pot apărea în orice moment în timpul activității sexuale, cele două tipuri au de fapt cauze diferite.

O cefalee sexuală benignă apare deoarece creșterea excitației sexuale determină contractarea mușchilor capului și gâtului, declanșând dureri de cap. O durere de cap legată de orgasm, pe de altă parte, apare din cauza unei creșteri a tensiunii arteriale care determină dilatarea vaselor de sânge. Mișcarea înrăutățește durerea de cap legată de orgasm.

Cine are dureri de cap sexuale?

Bărbații sunt mai susceptibili de a avea dureri de cap legate de orgasm decât femeile. Persoanele care suferă deja de migrene au, de asemenea, un risc mai mare de a avea o durere de cap sexuală.

Ce opțiuni de tratament sunt disponibile?

Tratarea durerii de cap asociată orgasmului va depinde foarte mult de cauza principală. Cefaleele coitale nu sunt asociate de obicei cu o afecțiune de bază, așa că administrarea unui analgezic ar trebui să fie suficientă pentru a atenua simptomele. De asemenea, medicul tău îți poate prescrie medicamente zilnice, pentru a preveni apariția durerilor de cap sexuale.

În unele cazuri, durerea de cap apărută în timpul orgasmului poate indica o problemă gravă. Dacă durerea de cap sexuală este însoțită de probleme neurologice, cum ar fi înțepenirea gâtului sau vărsături, ar putea însemna că ai de-a face cu:

•    hemoragii cerebrale
•    accident vascular cerebral
•    tumoră
•    hemoragie în lichidul cefalorahidian
•    anevrism
•    boală coronariană
•    inflamaţie
•    efecte secundare ale medicamentelor

Medicul tău va stabili cel mai bun protocol de tratament după ce a identificat cauza principală. Acest lucru poate însemna începerea sau oprirea medicamentelor, intervenția chirurgicală, drenarea fluidelor sau supunerea la radioterapie.

Când să te adresezi medicului

Durerile de cap ocazionale asociate orgasmului sunt normale și, de obicei, nu trebuie să îți faci griji. Cu toate acestea, o durere de cap sexuală poate fi uneori un simptom al unei afecțiuni de bază. Ar trebui să consulți medicul dacă este prima durere de cap sexuală sau dacă aceasta debutează brusc.

De asemenea, ar trebui să consulți medicul dacă experimentezi:

•    pierderea conștienței
•    pierderea simțurilor
•    vărsături
•    un gât înțepenit
•    durere severă care durează mai mult de 24 de ore
•    slăbiciune musculară
•    paralizie parțială sau completă
•    convulsii

Consultarea medicului te va ajuta să excluzi sau să începi tratamentul pentru orice probleme grave ai putea avea.

Cum sunt diagnosticate durerile de cap sexuale?

Deși o durere de cap legată de orgasm nu este, de obicei, un motiv pentru care ar trebui să te sperii, ar trebui să te asiguri că nu se poate întâmpla ceva mai grav.

După ce îți evaluează simptomele, medicul tău va efectua o serie de teste pentru a exclude orice probleme neurologice. Ar putea fi nevoie să faci:

•    RMN al capului pentru a examina creierul
•    Scanare CT pentru examinarea capului și creierului
•    Angiografie MRA sau CT pentru a vedea vasele de sânge din creier și gât
•    angiografie cerebrală pentru a examina gâtul și arterele creierului
•    puncție spinală pentru a determina dacă există o infecție

Care sunt șansele de vindecare?

Durerea de cap asociată orgasmului nu durează prea mult, iar mulți oameni se confruntă cu o durere de cap sexuală o singură dată sau deloc.

Cu excepția cazului în care există o problemă de bază, care poate fi depistată prin testele precizate anterior, o cefalee asociată orgasmului nu va provoca alte complicații. Viața ta sexuală poate continua în mod normal atâta timp cât iei medicamentele pentru a trata sau a preveni durerile de cap.

Pe de altă parte, dacă există o afecțiune de bază, poate fi necesar un tratament pe termen lung. Medicul tău îți poate da toate informațiile despre starea ta, așa că discută cu el despre ceea ce poate surveni pe termen scurt și lung.

Poți preveni durerile de cap sexuale?

Dacă ai antecedente de dureri de cap asociate activității sexuale, dar nu ai o afecțiune de bază, medicul tău îți poate prescrie un medicament zilnic pentru a ajuta la prevenirea viitoarelor dureri de cap.

În afară de administrarea de medicamente, nu poți face prea multe pentru a preveni durerea de cap asociată orgasmului. Ai putea evita o perioadă apariția durerii dacă încetezi actul sexual înainte de a atinge punctul culminant. De asemenea, ai putea adopta un rol mai pasiv în timpul sexului, pentru a ajuta la prevenirea sau calmarea durerii.

De asemenea, poți încerca următoarele remedii împotriva durerilor de cap

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0