Campania #metoo, nasterea unei alte mentalitati legate de hartuirea sexuala?
Campania #metoo, nasterea unei alte mentalitati legate de hartuirea sexuala?
Campania #metoo, nasterea unei alte mentalitati legate de hartuirea sexuala?
Hărțuirea sexuală și comportamentul abuziv par să fi intrat într-o altă epocă datorită Internetului și campaniei #metoo, fiindcă acum femeile au ocazia să se informeze, să își povestească experiențele și mai ales să ceară ajutor. Primul lucru important de reținut: hărțuirea sexuală este infracțiune!
Campania #metoo este o mișcare socială globală care a început să capete amploare în 2017, fiind orientată împotriva hărțuirii sexuale și agresiunilor sexuale. A fost marcată de un val de mărturii personale, în special din partea femeilor, despre experiențele lor cu astfel de comportamente. Pentru că astfel de agresiuni sunt întreținute nu numai de o anumită mentalitate, dar și de un soi de tulburare de comportament, cazurile care implică hărțuirea sexuală, fizică sau psihică, online sau în viața reală, se petrec peste tot în lume sub diferite forme. Toate au însă efecte negative pe termen lung asupra victimelor.
Un raport publicat în revista Clinical Psychology Review a cumulat datele a 40 de ani de cercetări, în cadrul a aproape 200 de studii independente, realizate pe un total de peste 230.000 de adulți. Concluzia comună a acestor studii a fost că hărțuirea sexuală, indiferent de forma sa, este asociată cu un risc substanțial crescut de anxietate, depresie, suicid, tulburare de stres posttraumatic, dependență de droguri, tulburare obsesiv compulsivă și tulburare bipolară.
Iar efectele nu se opresc aici, ci se pot manifesta și ca o anxietate generalizată, indusă de anumite elemente care îi amintesc victimei de momentul sau momentele în care a fost hărțuită. De exemplu, victima poate evita anumite activități sociale normale, pe care le practica înainte, o anumită zonă geografică, un anumit cartier sau oraș, bărbații cu anumite caracteristici fizice, parfumuri sau culori care îi amintesc de momentul agresiunii. Chiar și după luni sau ani întregi, anxietatea poate reveni de la un stimul aparent nesemnificativ.
Nu mai puțin important, dacă hărțuirea sexuală ajunge până la punctul unui contact sexual forțat, victima se poate alege nu doar cu traume psihice, ci și cu urme fizice: rănire, sarcină nedorită, chiar nașterea unui copil, căruia îi va fi dificil să înțeleagă contextul în care a fost procreat, boli cu transmitere sexuală etc.
Cum te poți feri de hărțuirea sexuală?
Nu doar la noi în țară, ci și în alte zone ale lumii unde credința extremistă și pudicitatea sunt frecvente, există mentalitatea greșită că victima încurajează de fapt agresorul (prin vestimentație, gesturi, comportament), ceea ce este total fals. Cazurile de agresiune apar și în cazul unor femei îmbrăcate foarte decent fiindcă apar pe fondul unor tulburări psihice ale agresorului care nu au nicio legătură cu vârsta, înălțimea sau ce haine poartă victima.
Orice moment este unul bun bun pentru ca multe femei, mai ales tinere, să conștientizeze că există astfel de personaje negative, care îmbracă diverse chipuri, cu care ne putem întâlni chiar și în mijlocul zilei, la ore de vârf, în zone foarte frecventate din oraș, și că puțină precauție nu strică.
Cel mai important sfat: evită situațiile riscante! Încearcă să nu mergi singură pe stradă în zone pustii sau întunecate, la ore târzii, fii mereu în contact sau înconjurată de colegi, prieteni, ține telefonul mobil la îndemână și învață cum poți folosi apelurile de urgență. Când mergi la o întâlnire cu un necunoscut, spune unor persoane din anturaj că faci acest lucru sau chiar roagă pe cineva să te însoțească și să rămână prin apropiere ca să poată interveni în caz de ceva.
În plus, fii comunicativă în viața de zi cu zi nu doar cu familia ta, ci și cu cei din jur - vecini, colegi. Agresorii își aleg de regulă victime care par mai introvertite, mai timide, mai rușinoase din fire, care comunică mai puțin cu cei din jur și par astfel mai puțin capabile să raporteze unei autorități gestul unui abuz sau să îl facă public.
De aici apare de multe ori hărțuirea sexuală raportată mult mai târziu, la ani distanță, din cauza rușinii victimei - așa cum a fost în campania #metoo - pentru că femeii îi este greu să recunoască că a trecut prin așa ceva, îi este teamă de repercusiuni și de o eventuală răzbunare a agresorului. Mai mult, se teme că va fi privită cu respingere de viitori posibili pretendenți pentru o relație, se teme că va fi privită diferit de rude, colegi și prieteni și judecată greșit.
Mergi la un curs de tehnici de apărare: un astfel de curs îți va oferi în primul rând o încredere sporită în tine, fiindcă nu te vei mai simți atât de vulnerabilă în fața ideii de a fi atacată de un bărbat cu mai multă forță fizică decât tine.
Ce faci când un agresor îți scrie pe toate canalele de comunicare online?
Când primești mesaje agresive, există funcția „block” și ar trebui să nu stai pe gânduri în a o utiliza. Chiar și un răspuns evaziv ori unul tranșant pot fi socotite de persoane cu astfel de devieri comportamentale drept o încurajare, așadar nu comunica nimic și anunță-i pe apropiați că te consideri agresată și aflată în vizorul unui astfel de personaj, mai ales dacă acesta te contactează pe mai multe canale. Evită întâlnirile cu astfel de persoane, chiar dacă iei în considerare că pot fi lămuritoare.
Ce faci când primești propuneri nepotrivite în mediul școlar sau academic?
Profesorii nu au voie să rămână singuri într-o cameră închisă cu un elev sau cu un student, așa că dacă vreun profesor te invită după ore într-un birou pentru o discuție între patru ochi, anunță-l că vei veni cu unul dintre colegi. De multe ori o asemenea atitudine descurajează încă de la început un posibil abuz.
Dacă ești studentă și primești invitații de la un profesor la el acasă, pentru proiecte speciale, sau orice alt fel de propunere care ți se pare suspectă, refuză și întreabă printre colegii tăi dacă au trecut prin aceeași experiență cu profesorul respectiv sau dacă au auzit ceva printre alți studenți. Apoi, dacă apar hărțuirea verbală sau chiar hărțuirea sexuală din partea profesorului respectiv, nu te feri să faci plângeri oficiale.
Ce faci dacă te confrunți cu hărțuirea sexuală la serviciu?
Hărțuirea sexuală include avansuri sexuale nedorite, solicitări de favoruri sexuale, comentarii sau gesturi nepotrivite, care creează un mediu de lucru ostil sau intimidant. Odată cu campania #metoo, au fost introduse noi legi și politici la locul de muncă pentru a combate hărțuirea sexuală.
În primul rând, când te angajezi undeva, din start nu încuraja aluziile sau glumele cu tentă sexuală din partea vreunui coleg sau a unui șef. Arată-te vizibil deranjată de astfel de enunțuri, chiar dacă se fac în particular sau în public și încearcă să readuci discuția în zona profesională. Este important să recunoști că nu este vina ta și că ai dreptul la un mediu de lucru sigur.
Dacă simți că șeful tău direct te vizează și îți face aluzii diverse, notează fiecare incident într-un jurnal, incluzând data, ora, locul, ce s-a întâmplat și dacă au existat martori. De asemenea, discută și cu alți colegi, femei și bărbați, în care ai încredere, legat de atitudinea șefului, pentru ca și alte persoane din companie să fie la curent. Păstrează orice mesaje nepotrivite îți trimite șeful. Apoi, poți merge la resurse umane pentru a discuta situația. Majoritatea companiilor au o politică împotriva hărțuirii sexuale, deci consultă manualul angajatului sau regulamentele interne pentru a afla cum poți depune o plângere. Dacă nu primești sprijin din partea companiei sau dacă situația escaladează, un avocat specializat în dreptul muncii te poate sfătui despre pașii legali.
Dacă te afli în afara orașului sau în afara țării în vreun context de muncă, nu accepta niciodată invitația vreunui coleg sau a șefului în camera lui de hotel (sau autoinvitația lui în camera ta) ori în alte spații private. Cere ca discuția să aibă loc la fotoliile care se află de regulă la recepția oricărui hotel, pentru ca mai multe persoane să fie prezente în preajmă.
Cum eviți hărțuirea sexuală sau agresiunile la o întâlnire romantică?
Mamele și bunicile aveau dreptate când spuneau că nu trebuie să fii prea intimă cu un băiat la prima întâlnire. Nici dacă ești femeie adultă nu înseamnă că ești ferită de pericole când te întâlnești prima dată cu un necunoscut. Ține minte că hărțuirea sexuală și violul sunt evenimente care pot avea loc în seara primei întâlniri romantice, când acceptul tău de a ieși în oraș poate fi interpretat greșit de către un astfel de agresor.
Dacă un bărbat pe care nu l-ai mai întâlnit îți solicită o întâlnire la care ești de acord să mergi, chiar dacă ți se pare că este un om de calitate, ia-ți măsuri de prevedere până apuci să îl cunoști mai bine și poți avea o părere mai clară cu privire la personalitatea lui. În primul rând, alege sau acceptă ca loc de întâlnire un spațiu în care sunt mulți oameni (cofetărie, restaurant, un parc des tranzitat de adulți și copii), într-o zonă populată a orașului, și la o oră nu foarte înaintată.
În al doilea rând, ideal ar fi să iei cu tine un frate sau un prieten care să stea neobservat pe lângă locul întâlnirii voastre și să poată interveni dacă vede că se întâmplă ceva nepotrivit. Dacă acest lucru nu este posibil, anunță pe cineva din anturaj, o rudă sau un prieten, legat de locul unde vei avea întâlnirea, spune-i cum se numește bărbatul respectiv și arată-i și o poză cu el (eventual profilul lui de pe vreo rețea de socializare). De asemenea, fă-ți locația vizibilă pe telefon pentru acea persoană și stabiliți ce vei face tu și ce să facă persoana cu pricina dacă locația ta se schimbă sau dacă nu răspunzi la un mesaj de verificare, de exemplu.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Britannica - Me Too movement
https://www.britannica.com/topic/Me-Too-movement
Acas working for everyone - Preventing sexual harassment
https://www.acas.org.uk/sexual-harassment/steps-for-employers-to-prevent-sexual-harassment
Te-ar mai putea interesa și...