Campania #metoo va naste o altfel de mentalitate in privinta hartuirii sexuale?

Hartuirea sexuala si comportamentul abuziv par sa fi intrat intr-o alta epoca datorita tehnologiei si internetului, fiindca acum avem ocazia sa ne informam, sa ne povestim experientele si sa cerem ajutor. Schimbarea in bine se poate produce mai usor acum, desi pare greu de sperat, mai ales in randul barbatilor din tara noastra, unde predomina din pacate o mentalitate primitiva, rolul femeii in societate si in viata barbatului fiind inca privit intr-un mod eronat. Si in cazul femeilor exista mentalitati gresite, credule, o incredere oarba in respectul reciproc, in divinitate sau in destin, ca nu se pot trezi intr-o astfel de situatie traumatizanta.

Pentru ca astfel de agresiuni sunt intretinute nu numai de o anumita mentalitate, dar si de un soi de tulburare de comportament, cazurile de hartuire sexuala, fizica sau psihica, online sau in viata reala, se petrec peste tot in lume sub diferite forme. Toate au insa efecte negative pe termen lung asupra victimelor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un raport publicat in revista Clinical Psychology Review cumuleaza datele a 40 de ani de cercetari, in cadrul a aproape 200 de studii independente, realizate pe un total de peste 230.000 de adulti. Concluzia comuna a acestor studii este ca hartuirea sexuala, indiferent de forma sa, este asociata cu un risc substantial crescut de anxietate, depresie, risc de suicid, tulburare de stres posttraumatic, dependenta de droguri, tulburare obsesiv compulsiva si tulburare bipolara.

Iar efectele nu se opresc aici, ci se pot manifesta si ca o anxietate generalizata, indusa de anumite elemente care ii amintesc victimei de momentul sau momentele in care a fost hartuita. De exemplu, victima poate evita anumite activitati sociale normale, pe care le ptractica inainte, o anumita zona geografica, un anumit cartier sau oras, barbatii cu anumite caracteristici fizice, parfumuri sau culori care ii amintesc de momentul agresiunii. Chiar si dupa luni sau ani, anxietatea poate reveni de la un stimul aparent nesemnificativ.

Nu in ultimul rand, daca hartuirea escaladeaza pana la punctul unui contact sexual fortat, victima se poate alege si cu traume fizice: raniri, sarcini nedoritesichiar nasterea unui copil, caruia ii va fi dificil sa inteleaga contextul in care a fost procreat, boli cu transmitere sexuala, etc.

Cum te poti feri de astfel de agresiuni

Nu doar la noi in tara, ci in special in zonele unde credinta extremista si pudicitatea sunt frecvente, exista mentalitatea gresita ca victima incurajeaza de fapt agresorul (prin vestimentatie, gesture, comportament), ceea ce este total fals. Cazurile de agresiune pot sa apara si in cazul unor tinere imbracate foarte decent fiindca, asa cum spuneam mai sus, de multe ori apar pe fondul unor tulburari mentale ce nu tin seama de varsta, inaltimea sau culoarea parului victimei.

Poate ca este un moment bun pentru ca multe tinere sa consientizeze ca exista astfel de personaje, ce imbraca diverse chipuri, cu care ne putem intalni chiar si in mijlocul zilei, la ore de varf, in zone foarte frecventate din oras, si ca putina precautie nu strica!

Cel mai important sfat: evita situatiile riscante! Incearca sa nu mergi singura pe strada in zone pustii sau intunecate, la ore tarzii, fii mereu in contact sau inconjurata de colegi, prieteni, tine telefonul mobil la indemana si invata cum poti folosi apelurile de urgenta.

In plus, fii comunicativa cu cei din jur si cu familia ta. Agresorii isi aleg de regula victime ce par mai introvertite, mai timide, mai rusinoase din fire, care comunica putin cu cei din jur si par astfel, mai putin capabile sa raporteze unei autoritati gestul unui abuz sau sa il faca public. De aici apar de multe ori hartuirile recunoscute sau raportate tarziu, la ani distanta, din cauza rusinii victimei – femeii ii este greu sa recunoasca ca a trecut prin asa ceva, ii este teama de repercusiuni si o eventuala razbunare a agresorului, se teme ca va fi privita cu respingere de viitori posibili pretendenti pentru o relatie, se teme ca va fi privita diferit de colegi si prieteni si judecata gresit.

Mergi la un curs de tehnici de aparare: un astfel de curs iti va oferi in primul rand o incredere sporita in tine, fiindca nu te vei mai simti atat de vulnerabila in fata ideii de a fi atacata de un barbat cu mai multa forta fizica decat tine.

Ce faci cand un agresor iti scrie pe toate canalele de comunicare online?

Exista functia „block” si ar trebui sa nu stai pe ganduri in a o utiliza. Nu sta de vorba cu un astfel de personaj nepofit in viata ta, taie orice posibiitate de comunicare ce oricum nu duce nicieri. Chiar chiar si un raspuns evaziv ori unul transant pot fi socotite de persoane cu astfel de devieri comportamentale drept o incurajare, asadar nu comunica si anunta-i pe cei din jur ca te consideri agresata si aflata in vizorul unui astfel de personaj. Evita intalnirile cu aceste persoane, chiar daca iei in considerare ca pot fi lamuritoare. Timpul si energia ta nu merita sa fie risipite in acest sens  si in plus, ii pot incuraja.

Ce faci cand primesti propuneri nepotrivite in mediul scolar sau academic?

Daca vreun profesor te invita dupa ore intr-un cabinet pentru o discutie, anunta-l ca vei veni cu unul dintre parinti. De multe ori o asemenea atitudine descurajeaza inca de la inceput un posibil abuz.

Daca esti studenta si primesti invitatii de la un profesor la el acasa, pentru proiecte speciale, sau orice alt fel de propunere care ti se pare suspecta, refuza si incearca sa discuti si cu alte student daca au trecut prin aceeasi experienta. Apoi, nu te feri sa faci plangeri oficiale!

Ce faci daca esti hartuita sexual la serviciu?

Nu incuraja aluziile sau glumele cu tenta sexuala cu care vreun coleg sau sef te gratuleaza. Arata-te vizibil deranjata de astfel de enunturi, chiar daca se fac in particular sau in public. Incearca sa readuci discutia in zona profesionala.

Daca simti ca seful tau direct te vizeaza si iti face aluzii diverse, adu-ti cat mai des prietenul sau iubitul in peisaj! Roaga l sa te viziteze la birou, sa te astepte dupa program, adu-l mereu in discutie de fata cu seful si colegii.

Daca un coleg sau seful tau iti propune o discutie la tine in camera, fii ferma in contrapropunerea de a cobora la un ceai in holul hotelului sau amana pana dimineata la micul dejun. Daca te afli in afara orasului in vreun context, nu accepta niciodata autoinvitatia lui in camera ta de hotel sau in alte spatii inchise.

Cum eviti hartuirea la o intalnire romantica?

Mamele si bunicile aveau dreptate cand spuneau ca nu trebuie sa fii prea intima cu un baiat la prima intalnire. Majoritatea violurilor si actelor de agresiune sexula au loc in seara primei intalniri romantice cand acceptul tau poate fi interpretat gresit de catre un astfel de agresor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca un barbat pe care nu il cunosti iti solicita insistent o intanire si totusi te tenteaza, mergi impreuna cu o prietena. In acest fel il cunosti mai bine si poti avea si o parere mai detasata cu privire la personaliatea lui. Atitudinea ta precauta il poate dezarma.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0