Bullyingul sau hartuirea la locul de munca: cum recunosti semnele?

Credeai ca bullying-ul se intampla doar in scoli? Specialistii spun ca fenomenul poate fi prezent in orice tip de comunitate sau in orice grupuri, inclusiv la locul de munca. Din pacate, de multe ori, fenomenul bullying se ascunde sub mai multe "masti" sau forme (bullying fizic, psihologic sau verbal) si poate ca nu ne este tocmai usor sa il recunoastem la serviciu, dar asta nu inseamna ca el nu exista.

Cum sunt definite bullyingul si hartuirea

Hartuirea, in termeni generali, este o conduita ori un comportament nedorit/a, afectand demnitatea femeilor si a barbatilor la locul de munca.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ea poate fi legata de varsta, sexul, rasa, dizabilitatea, religia, orientarea sexuala, nationalitatea sau orice alta caracteristica personala a individului si, totodata, hartuirea poate fi persistenta sau poate fi un incident izolat.

Esenta acestor concepte este urmatoarea: actiunile sau comentariile venite din partea unor colegi de la locul de munca sunt vazute de catre destinatar (tinta bullyngului) ca fiind injositoare, degradante si de neacceptat.

Bullyingul poate fi caracterizat ca un comportament ofensator/jignitor, intimidant (persoana care este tinta se simte intimidata de agresor), rauvoitor sau insultator; el poate fi caracterizat ca un abuz de putere sau ca o intrebuintare gresita a puterii, prin mijloacele destinate sa il submineze, sa il umileasca, sa il denigreze sau sa il raneasca pe cel care este tinta.

Cum iti dai seama daca esti sau nu hartuit / bullied la locul de munca?

In ciuda preconceptiilor, nu toate formele de bullying sunt fizice (nu vorbim de o agresiune vizica), iar hartuirea poate sa se ascunda sub multe forme. De aceea, iti este dificil sa dovedesti ca esti hartuit sau ca te simti amenintat la locul de munca.

Pentru a determina daca seful sau colegii tai de munca te hartuiesc sau nu, daca esti o tinta a fenomenului bullying sau nu, pune-ti urmatoarele intrebari si incearca sa raspunzi cat mai sincer la ele:

  • Ma simt intimidat/a sau amenintat/a la locul de munca?
  • Sunt umilit/a sau ridiculizat/a in mod regulat, in fata colegilor mei de la locul de munca?
  • Mi s-au pus porecle, iar aceste nume nedorite s-au raspandit / le-au aflat si altii?
  • Eforturile mele pe plan profesional sunt in mod constant subevaluate sau neglijate / sunt trecute cu vederea?
  • Simt ca mi se face rau sau ca mi-e greata cand sunt nevoit/a sa lucrez cu un anumit coleg sau cu managerul?


Psihologii spun ca daca raspunsul la aceste intrebari este "Da", atunci exista o posibilitate destul de mare sa fii tinta bullyingului la locul de munca.

Retine ca bullyingul poate da nastere stresului si anxietatii in randul multor angajati si ca el este unul dintre cei mai mari factori care contribuie la problemele de sanatate ce apar pe fondul stresului. Aici putem mentiona starile dese de anxietate, atacurile de panica si chiar depresia clinica. In unele cazuri, bullyingul poate duce chiar si la sinucidere.

Cine sunt tintele bullyingului la locul de munca?

Angajatii - nu toti - sunt agresati si abuzati la locul de munca, iar agresiunea sau bullyingul poate sa aiba mai multe forme. Potrivit expertilor, cel mai adesea, urmatoarele persoane sunt tintele agresorilor:

Angajatii competenti - Este posibil sa fii luat in vizor de un bully la locul de munca deoarece primesti multa atentie (in sensul pozitiv) pentru munca pe care o depui. Pentru ca esti inteligent, determinat, creativ si contribui in mod regulat cu idei noi si inovatoare, drept consecinta, un bully te poate lua in vizor deoarece se simte inferior sau deoarece se ingrijoreaza ca munca sa este pusa intr-un con de umbra de munca depusa de tine.

Angajatii care sunt populari sau placuti de ceilalti - Nu toate tintele bullyingului sunt persoane singuratice, izolate, care nu au prieteni si care nu socializeaza la locul de munca - acesta este un mit! De cele mai multe ori, angajatii care sunt populari, bine vazuti si placuti de ceilalti sunt cei mai vulnerabili cand vorbim despre bullyingul la locul de munca.

Angajatii care sunt oameni buni - Daca te descrii ca fiind o persoana careia ii pasa, careia ii place sa socializeze si sa colaboreze cu colegii, acesta poate fi motivul pentru care un bully te-a facut tinta sa. Pentru un bully de la locul de munca, aceste trasaturi ii fura puterea pe care o detine la birou. Un bully vrea sa detina controlul si sa traga toate sforile, asa ca este posibil sa devii o tinta daca esti genul de angajat care lucreaza bine in echipa. Asta nu inseamna, insa, ca trebuie sa iti schimbi comportamentul.

Angajatii care sunt vulnerabili si care nu vor sa intre in confruntari - Daca esti o persoana introvertita, anxioasa sau supusa/ascultatoare, ai riscuri mai mari sa fii tinta unui bully la locul de munca, decat persoanele care sunt extrovertite. In plus, exista unele dovezi ce arata ca depresia si alte conditii sau afectiuni asociate cu stresul ar putea atrage atentia unui bully.

Discuta problema cu superiorul tau

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poti merge la superiorul tau si sa ii explici problema, daca simti ca esti agresat psihologic sau in alte moduri de un coleg de la locul de munca. Explica-i care este comportamentul adoptat de colegul bully, ce te supara, daca este vorba de un anumit incident, cand s-a intamplat si care sunt dovezile (emailuri, mesaje pe telefon, etc.).

Pe de alta parte, poti sa ceri si sfatul unui psiholog sau psihoterapeut, care te va invata, in timp, anumite tehnici pentru a trece peste aceasta problema.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0