5 exerciții care îți îmbunătățesc viața sexuală la menopauză și nu numai

Exercițiile fizice în sine, o viață echilibrată și o dietă sănătoasă ajută la creșterea dorinței sexuale. În ceea ce privește sportul, efectul benefic asupra libidoului este binecunoscut, deoarece eliberează testosteron. Acesta este un hormon important pentru stimularea sexuală, a apetitului sexual atât la bărbați cât și la femei, dar și un hormon care elimină stresul, dând senzația de bine și de încredere de sine.

Menopauza poate aduce cu ea o serie de schimbări hormonale care pot afecta negativ viața sexuală a femeilor. Printre aceste schimbări se numără scăderea nivelului de estrogen și lubrifierea vaginală redusă, ceea ce poate duce la dureri sau disconfort în timpul actului sexual.

Iar pe de altă parte, activitatea sexuală este o capacitate fiziologică ce aduce sănătate, echilibru fizic, hormonal și mintal și nu ar trebui s-o privim ca pe un subiect tabu. În plus, activitatea fizică te ajută să-ți înțelegi mai bine organismul, puterea, tonifică musculatura striată, "la vedere", dar și musculatura netedă, abdominală și viscerală, ceea ce contribuie la sănătatea și funcționarea optimă a tuturor organelor interne, inclusiv a celor care fac parte din aparatul genital feminin.

Iată care sunt cele mai bune exerciții pentru a stimula viața în cuplu:

Recomandările experților DOC.ro

1. Exercițiile Kegel

Aceste exerciții sunt foarte importante pentru femei, deoarece tonifierea mușchilor din zona pelviană inferioară crește vascularizația, fortifică musculatura perineului și favorizează contactul intim. În plus, aceste exerciții ajută la prevenirea sau chiar ameliorarea pierderii involuntare de urină. 

Pentru a efectua acest exercițiu pur și simplu trebuie să contractezi mușchii din regiunea pelviană. Pentru unii oameni, ar putea fi mai ușor de înțeles modul în care ar trebui să fie făcut acest exercițiu, respectiv prin încercarea de a opri și elibera, sistematic, jetul, în timpul urinării. 

Această contracție ar trebui să aibă loc timp de 3 până la 5 secunde, de 10 ori la rând și în orice moment al zilei, când conduci, în trafic, când ai câteva minute la birou, pe canapea în timp ce te uiți la un film și poate fi practicat în orice poziție, așezat, culcat sau în picioare. Pe măsură ce exersezi, poți mări timpul fiecărei contracții și numărul de repetiții.

Un studiu, publicat în Jurnalul European de Obstetrică, Ginecologie și Biologie Reproductivă în 2014, a evaluat efectul unui program de exerciții Kegel asupra funcției sexuale la femeile aflate la menopauză. Studiul a constatat că exercițiile Kegel au dus la o îmbunătățire semnificativă a satisfacției sexuale și a orgasmelor la femeile care au participat.

Atenție! Nu efectua exercițiile Kegel în timp ce urinezi, deoarece crești riscul unei infecții urinare.

 

 

2. Exercițiile aerobice

Practicarea a cel puțin 40 de minute de exerciții aerobice pe zi, cum ar fi alergarea, mersul cu bicicleta, sau pe jos, în ritm mai alert sau înotul îmbunătățesc circulația sângelui la nivel pelvian și ajută la problemele de erecție, ușoare și moderate (dacă vorbim despre bărbați).

Mai mult decât atât, acest tip de activitate practicată în aer liber, eliberează persoana de stres, care este cel responsabil de ejacularea precoce la unii bărbați, dar și responsabil pentru producția scăzută a testosteronului, hormonul care crește dorința sexuală. 

Soarele, socializarea, diferențele de temperatură din mediul natural, transpirația și creșterea necesității fiziologice de hidratare - toți sunt factori care contribuie la detoxifierea naturală a organismului, cresc pofta de viață și implicit, stimulează libidoul și dorința de a fi activi, din toate punctele de vedere, dar și sexual.

3. Fortificarea picioarelor și gluteilor (mușchii fesieri)    viata sexuala

Exercițiile pentru coapse și gambe ajută la modelarea picioarelor și dau fermitate musculaturii membrelor inferioare, ajutând la o mai mare rezistență în momentul relației intime, ușurință pentru a încerca poziții noi și evitarea oboselii, atât la bărbați, cât și la femei. 

Astfel, ar trebui să investești timp zilnic în exerciții care să consolideze coapsele și fesele, cum ar fi genuflexiunile.

Se pot vedea exemple ale acestor exercitii aici.

Un studiu a constatat că un program de exerciții care implică antrenarea musculaturii pelvine și a mușchilor fesieri a dus la o îmbunătățire semnificativă a funcției sexuale la femeile aflate la menopauză. Programul de exerciții a inclus exerciții de forță pentru mușchii fesieri, exerciții de stretching pentru mușchii pelvieni și exerciții de contracție a mușchilor pelvieni.

4. Întinderea sau stretchingul

Exercițiile de întindere ajută la eliberarea tensiunii musculare și a stresului și oferă o mai mare flexibilitate corpului, facilitând menținerea în cazul pozițiilor sexuale mai îndelungate și adaptarea la noi poziții. 

Practicarea yoga poate ajuta la îmbunătățirea flexibilității, a echilibrului și a controlului respirației, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra activității sexuale. De asemenea, yoga poate reduce stresul și anxietatea, care pot afecta negativ libidoul și performanța sexuală.

Yoga și Pilates au, de asemenea, avantajul de a consolida și tonifia mușchii, mai ales pe cei paraspinali, abdominali și pelvieni, atât la bărbați cât și la femei, crescând performanța în raporturile sexuale.

 

 

5. Exercițiile pentru creșterea masei musculare

Cu siguranță că aceste tipuri de exerciții admirate în special de bărbați, garantează creșterea nivelului de testosteron, hormonul libidoului, întărirea și creșterea în volum a mușchilor, îmbunătățește stima de sine la mulți bărbați, tineri sau mai puțin tineri, dar și dorința de a menține raporturi sexuale de durată și cu o intensitate mai mare.

Există câteva studii care sugerează că exercițiile de creștere a masei musculare pot îmbunătăți viața sexuală la femeile aflate la menopauză. Acest lucru se datorează faptului că exercițiile de creștere a masei musculare pot crește nivelul de testosteron, hormonul sexual masculin, în organism, ceea ce poate îmbunătăți dorința sexuală și funcția sexuală.

Un studiu, publicat în revista Menopause, a examinat efectele unui program de exerciții de forță asupra funcției sexuale la femeile aflate la menopauză. Cercetătorii au constatat că femeile care au participat la programul de exerciții de forță au avut o îmbunătățire semnificativă a dorinței sexuale și a satisfacției sexuale.

În cazul creșterii masei musculare, exercițiile se practică de cel puțin 4 ori pe săptămână, timp de 40 de minute.

În concluzie, exercițiile de fortificare a picioarelor și a fesierilor, precum și exercițiile Kegel, dar și cele de creștere a masei musculare, exercițiile aerobice și stretchingul pot fi benefice pentru îmbunătățirea funcției sexuale la femeile aflate la menopauză. Dacă vrei să începi un program nou de sport dar nu ști ce se potrivește cel mai bine în cazul tau, discută cu medicul tău și cu un specialist în nutriție și sport, care te pot ajuta cu cele mai bune sfaturi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Effects of Physical Exercise on Sexual Function and Quality of Sexual Life Related to Menopausal Symptoms in Peri- and Postmenopausal Women: A Systematic Review”, autori: María del Carmen Carcelén-Fraile, Agustín Aibar-Almazán, Antonio Martínez-Amat, David Cruz-Díaz, Esther Díaz-Mohedo, María Teresa Redecillas-Peiró, and Fidel Hita-Contreras - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7215442/ 
“The impact of menopause on sexual function in women and their spouses”, autori: Zahra Bostani Khalesi, Fatemeh Jafarzadeh-Kenarsari, Yalda Donyaei Mobarrez, and Mahmood Abedinzade - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8351832/ 


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0