5 activitati pentru intreaga familie, pentru a avea o minte sanatoasa si un corp sanatos

In sezonul cald, profita cat mai mult de zilele frumoase si insorite si petrece timpul cu familia ta, alegand cateva activitati care va vor ajuta pe toti sa aveti o minte sanatoasa, intr-un corp sanatos.

Comportamentul sedentar este blamat de nutritionisti si nu numai, asa ca pentru a reduce riscurile pentru sanatate, copiii cu varste intre 5 si 12 ani ar trebui sa reduca timpul alocat activitatilor sedentare (jocurile video, programele TV, desenele animate). Pentru a reusi sa reduceti acest timp, cei mici trebuie incurajati sa limiteze folosirea dispozitivelor electronice (televizorul, calculatorul, tableta, jocurile video, telefonul inteligent) la nu mai mult de 2 ore pe zi. Cu cat acest timp este mai scazut (cand copilul sau pre-adolescentul sta cu ochii in ecranul unui dispozitiv), cu atat sunt mai reduse riscurile pentru sanatatea lui.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca parinti, este important sa ii motivati pe cei mici sa faca miscare si sa se joace afara, asa ca perioadele lungi de inactivitate ar trebui intrerupte cat mai des, iar copilul ar trebui incurajat sa aiba si alt gen de activitati.

Iata cateva exemple de activitati pe care sa le incercati cu intreaga familie, pentru ca acestea vor contribui la un stil de viata mai sanatos si ii vor pune copilului creierul la contributie:

1. Mergeti la gradina zoologica sau intr-un parc tematic

Un drum pana la zoo are multe beneficii, iar copiii se vor bucura din plin sa vada animalutele. Pentru voi, parintii, este o modalitate grozava de a va relaxa, de a va indeparta de ecranul calculatorului sau laptopului si de a petrece timp in aer liber, pret de cateva ore.

Daca alegeti sa mergeti intr-o zi de sambata si sa faceti o activitate pe care de regula nu o aveti, mersul la zoo va ajuta sa luati o binemeritata pauza mintala de la munca de zi cu zi. Daca nu aveti o gradina zoo in orasul vostru, puteti alege un parc tematic cu exponate (de exemplu, cu dinozauri sau alte animalute) ori un parc de aventura, unde cei mici pot avea de ales intre tiroliana si alte activitati asemanatoare.

2. Alegeti jocuri care va pun mintea la contributie

Exista numeroase locuri in care puteti sa jucati asa-numitele jocuri de societate sau boardgames. Daca nu aveti acasa astfel de jocuri educative (sahul, scrabble-ul sunt doar doua exemple), puteti cauta pe internet in ce locuri puteti rezerva o masa (exista astfel de restaurante) unde puteti incerca jocuri de acest gen, contra cost.

Cei mici se vor bucura enorm sa se joace cu voi si vor invata si notiuni noi, pe baza acestor jocuri: puteti alege unele de tip scrabble, pentru a-i provoca sa formeze cuvinte noi, sau puteti alege jocuri care presupun calcule matematice ori jocuri bazate pe evenimente istorice.

3. Invatati sa pictati pietre

Ia-ti copiii si plimba-i in natura, iar daca vremea este frumoasa si aveti chef sa pictati, adunati pietre in diverse forme, pe care sa le colorati apoi. In plus, asa ii vei indemna pe copii sa faca si putina miscare, pentru ca adunatul pietrelor este o activitate fizica buna.

Pietrele trebuie sa fie netede si suficient de mari pentru ca cei mici sa le poata picta si sa isi puna in valoare creativitatea. Dupa ce acuarelele s-au uscat si dupa ce ati terminat de pictat in diverse culori si modele, puteti folosi pietrele fie ca suport pentru foi, fie ca decoratiuni pentru gradina.

4. Gatiti impreuna o mancare sanatoasa

De cele mai multe ori, gatitul poate ti se pare o adevarata corvoada si poate nu ai timpul necesar pentru a pregati preparate hranitoare. Insa specialistii recomanda sa incerci sa gatesti mai des impreuna cu copiii tai si sa petreceti timp in bucatarie, pentru ca aceasta va fi o experienta diferita si placuta.

In acest fel, ca parinti, veti avea ocazia de a vorbi cu copiii vostri despre ce inseamna o alimentatie sanatoasa, ce alimente sunt hranitoare si benefice si, totodata, veti avea ocazia sa ii faceti pe cei mici sa inteleaga ca anumite preparate culinare nu doar ca sunt benefice pentru corp, insa sunt sanatoase inclusiv pentru celulele din structura creierului.

5. Evitati rutina si mergeti in locuri care va stimuleaza intelectual

Chiar daca in timpul saptamanii, programul celor mici este bine pus la punct, asta nu inseamna ca in weekenduri nu puteti avea o activitate care sa va stimuleze intelectual. Lasand la o parte sarcinile din timpul saptamanii - mersul la banca, la cumparaturi, la serviciu, apoi drumul de la serviciu pana acasa - retine ca dincolo de rutina cu care v-ati obisnuit, aveti si optiuni distractive pentru intreaga familie, care va pot stimula imaginatia si creativitatea.

In timpul liber, vizitati locuri care sa va stimuleze intelectual, cum ar fi muzeele, librariile si magazinele din care cei mici isi pot cumpara fie DVD-uri educative, boardgames educative, puteti vizita anumite parcuri din preajma orasului sau case memoriale in care au locuit mari scriitori sau poeti romani. Faptul ca incercati ceva nou, macar o data pe luna, ii va oferi creierului vostru suficient "antrenament" pentru a se mentine pe calea cea buna.

Daca, insa, oboseala psihica nu va da pace, ca adulti, puteti incerca sa luati anumite suplimente pentru creier si memorie, nu inainte de a cere sfatul medicului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0