3 tradari mici de zi cu zi care va pot ruina relatia

Infidelitatea

Este cea mai discutata si blamata forma de tradare in societatea noastra, in timp ce relatiile sunt cu adevarat distruse de alte tradari mult mai mici si mai subtile.

Cand partenerii renunta unul la altul, zi dupa zi, increderea si angajamentul incep sa dispara.  Chiar si cand sunt constienti de astfel de actiuni neloiale, partenerii le trec cu vederea pentru ca gravitatea faptelor nu li se pare la fel de importanta ca o aventura serioasa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nimic mai gresit! Orice incalca regulile stabilite de comun acord ale unei relatii serioase, ca respectul, increderea si protectia, poate duce la un dezastru in timp.

La baza tradarii stau doua elemente fundamentale: inselatoria (cand iti reprimi adevaratele dorinte de teama unui conflict) si o dorinta de apropiere emotionala din afara relatiei.

Exista si alte tipuri de tradari care pot ruina o relatie, 3 dintre ele fiind prezentate mai jos. Increderea reciproca a partenerilor pierduta de pe urma acestora poate fi redobandita doar prin confruntarea si asumarea responsabilitatii pentru faptele fiecaruia.

 

 

Tradare emotionala

O prietenie platonica poate foarte usor sa creasca, zi dupa zi, atunci cand la locul de munca petreci mult timp alaturi de un coleg sau o colega in mod special. Chiar si prietenii pe care ti-i faci la sala de fitness sau la cafenea pot ajunge sa-ti ameninte relatia de acasa.

Chiar daca nu se bazeaza pe sexualitate, aceste relatii aduc partile implicate in situatii in care ajung sa-si impartaseasca detalii intime despre vietile lor.

Nu in asta consta tradarea! O astfel de prietenie devine asemenea unei tradari atunci cand partenerul tau se supara pentru ca ai povestit anumite lucruri sau se simte incomod atunci cand va vede impreuna.

5 semne ca prietenia partenerului tau nu e doar o legatura nevinovata:

1. Prietenia a fost tinuta secret?

2. Orice intrebari pui despre aceasta prietenie, raspunsul este „nu-ti face griji” sau pur si simplu e un raspuns menit sa te descurajeze?

3. Ti-ai rugat partenerul/a sa puna capat acestei relatii, iar el/ea ti-a raspuns cu "Nu"?

4. Limitele relatiei voastre au fost incalcate?

5. Este acel prieten subiectul unor fantezii sau comentarii in momentele de cumpara ale relatiei voastre?

Daca ai raspuns afirmativ la vreuna din intrebarile de mai sus, este posibil ca prietenia partenerului sa fie prea intima.

Iubire conditionata

Cuplurile nu mai simt acelasi sprijin reciproc atunci cand unul dintre parteneri nu se mai implica in totalitate. Este neplacut sa simta ca partenerul nu le este mereu alaturi si ca nu face totul pentru relatia lor.

In astfel de situatii, cel tradat va da vina pe un anume factor declansator, cand problema este, de fapt, lipsa de angajament. Uneori, un partener il va presa pe celalalt sa se mute impreuna sau sa se casatoreasca, in speranta ca aceste noi etape din viata lor le vor intari legatura. Din pacate, poate fi greu sa traiesti intr-un mariaj fericit daca acesta este construit pe dorinta de a crea o legatura puternica, cand ar trebui, de fapt, ca fericirea sa fie rezultatul unei legaturi puternice.

O legatura superficiala nu va rezista in timp si doar va dauna relatiei.

 

 

Cum sa cultivi iubirea neconditionata?

Cand cuplurile ignora sau amana discutiile despre anumite probleme, angajamanetul isi pierde din importanta si devine ceva superficial.

Folosit drept catalizator pentru a se apropia unul de altul, conflictul le ofera cuplurilor sansa de a-si folosi in mod intentionat problemele ca pe o sansa de a discuta despre scopuri, temeri si visuri.

Motto-ul celor care se iubesc neconditionat este: „Draga mea, dragul meu, cand esti suparat, lumea se opreste in loc, iar eu iti sunt alaturi”.

Retragerea emotionala

Izolarea emotionala poate varia de la lucruri importante, ca participarea la o intalnire de afaceri in locul unei inmormantari de familie, la lucruri mai mici, ca evitarea partenerului cand acesta cauta sprijin emotional.

O relatie serioasa necesita ca ambii parteneri sa se sprijine reciproc in momentele de cumpana ale vietii si in fata problemelor de zi cu zi.

La fel si in cazul momentelor fericite.

Fiecare se exprima in stilul sau. Intr-o relatie, este responsabilitatea amandurora sa descopere si sa desecopere preferintele celuilalt, ca sa poata intelege ce nevoi are si cum trebuie protejat, iubit si incurajat.

Intr-unul dintre studiile sale, Dr. John Gottman a descoperit ca partenerii fericiti vor cauta sprijin unul la celalalt in 86% din timp, pe cand un cuplu nefericit face acest lucru in doar 33% dintre cazuri.

Asta inseamna 67% izolare emotionala in restul timpului.

Solutia?

Pentru a va imbunatati legatura emotionala, trebuie sa va concentrati pe reconstruirea si innoirea relatiei voastre, sa va cunoasteti mai bine.

Invatati sa va admirati si sa va oferiti afectiune, sa cautati sprijin reciproc mai des.

Daca vreunul dintre cele 3 exemple de mai sus vi se par cunoscute sau va fac sa va simtiti nelinistit, s-ar putea sa treceti printr-o tradare a partenerului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu conteza cat de serioasa este problema, important este sa recunoasteti problema si sa incercati sa va reparati impreuna relatia.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0