Schimbari simple pe care le poti face pentru o relatie fericita

Orice relație, indiferent de tipul ei, necesită timp și eforturi pentru a funcționa. Iar acest lucru se aplică în special relațiilor de cuplu, care de multe ori au de suferit fiind „înghițite” de problemele zilnice, de programul aglomerat sau de prioritizarea copiilor.

Un nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences arată că persoana pe care o alegem nu este nici pe departe la fel de importantă ca relația pe care o construim 1. Se pare că a avea o relație fericită înseamnă mai puțin să găsești partenerul perfect sau să-ți schimbi partenerul actual, ci înseamnă construirea acelei relații în sine – crearea condițiilor care vor permite relației să înflorească, susțin specialiștii.

Vrei să afli mai multe despre tine?

Iată ce poți să faci ca să ai o relație fericită!

Includeți mici obiceiuri în programul zilnic

Știm, nu veți avea niciodată timp săptămânal să mergeți la o cină romantică. Dar ce ați spune de 5 minute la cafea, în fiecare dimineață? Sau 10 minute înainte de culcare, când totul s-a linistit în casă?
Important este ca în aceste clipe de liniște și de regăsire să discutați despre voi, despre lucrurile care vă plac, despre planuri de viitor, să râdeți și să glumiți. Nu folosiți aceste momente pentru a rezolva probleme de familie, pentru a calcula bugetul familiei, fiindcă pot escalada rapid în conflicte.

Priviți aceste mici ferestre ca pe momentele voastre speciale, când puteți intra într-o „bulă” sau într-un univers paralel, unde nu existați decât voi și relația voastră de cuplu. Vă iubiți de ani buni, nu uitați asta nicio clipă!

Certurile sunt normale și constructive

Evident, dacă nu se întâmplă zilnic, nu devin violente și se lasă cu plecarea unuia dintre voi de acasă. Însă idealul unui cuplu care nu se ceartă niciodată nu va fi atins de nimeni, credeți-ne. Sunteți două persoane diferite, aveți păreri diferite, iar atunci când trebuie să decideți împreună, vă puteți „ciocni”.

Învățați însă cum să vă certați inteligent. Sau, mai bine spus, transformați certurile în dezbateri. Învățați să argumentați înainte să trântiți ușa în nasul celuilalt și să înțelegeți că de multe ori adevărul este undeva la mijloc. Toți suntem subiectivi și tindem să ne simțim nedreptățiți mai mult decât este cazul.

Faceți un program bine definit pentru relații intime

Când vedem în filme că soții își „programează” câte o oră sau două din când în când pentru sex, tindem să râdem și să îi considerăm exagerați. Dar să fim sinceri, de câte ori oboseala și lipsa de inițiativă nu ne-au împiedicat să facem acest lucru?

Tumultul zilnic ne prinde și realizăm după două sau trei luni că nu ne-am mai întâlnit deloc cu partenerul în dormitor, în acel mod intim care ne apropia în trecut. Sexul este o cărămidă importantă în structura unui cuplu, fiindcă este, de altfel, și una dintre nevoile noastre primare. În plus, „bifează” și nevoile de a ne simți iubiți, apreciați, mângâiați, admirați.

Așadar, nu lăsați timpul să treacă și programați-vă acest timp pentru voi. Primele dăți vi se vor părea stânjenitoare, dar veți observa că după un timp veți așteapta cu nerăbdare aceste momente. Nu uitați să vă pregătiți cu lenjerie intimă nouă, cu un parfum incitant sau cu o nouă coafură.

Respectă timpul personal al partenerului tău

Uneori este mai ușor pentru noi să cerem să ni se aloce un timp personal, pe care îl dedicăm doar propriei persoane, decât să alocăm un timp persoanei pe care o iubim. Egoul nostru înțelege importanța spațiului personal atunci când avem nevoie de el, dar ce se întâmplă atunci când partenerul sau partenera are nevoie de puțin spațiu?
Important este să găsești un echilibru în toată această ecuație, pentru că uneori este posibil ca partenerul tău să aibă nevoie să petreacă un timp singur, iar în același timp tu să simți că ai nevoie de mai

multă atenție și de mai multă intimitate din partea lui. Nu uita: întotdeauna fă tot posibilul să îi acorzi partenerului tău spațiul necesar atunci când el sau ea chiar are nevoie. Iar dacă știi sau intuiești momentul când vrea să petreacă un timp singur sau singură, cu atât mai bine.

Închide smartphone-ul la masă

Dacă ești "lipit" de telefonul mobil în timpul cinei, atunci este momentul să te deconectezi de la mediul online. Un studiu publicat în revista "Computers în Human Behavior" a analizat datele obținute de la 1.160 de persoane căsătorite și a constatat că există o legătură negativă între timpul lung petrecut pe social media (respectiv rețelele de socializare) și fericirea relației. Deși nu face rău nimănui să trimiți un mesaj de dragoste, un mesaj romantic sau să flirtezi cu partenerul online, vei primi mai multe rezultate și reacții dacă ești mai direct(ă) cu partenerul, mai ales atunci când este vorba de un subiect cu adevărat important.

Mergeți la culcare la aceeași oră

Simți că nu aveți niciodată un moment liber pe care să îl petreceți împreună? Dacă mergeți în pat la aceeași oră, acest lucru vă va ajuta. Ora la care vă culcați ar putea fi singura ocazie în care sunteți singuri, raportată la întreaga zi. Chiar dacă ești o "pasăre de noapte", poți, desigur, să stai în pat până când partenerul tău adoarme.

Fă o ceașcă de cafea pentru partenerul tău

Marile gesturi nu sunt singurul mod prin care îți poți exprima iubirea. Chiar și un lucru simplu cum ar fi faptul că îi faci partenerului o ceașcă de cafea, dimineața, ajută la îmbunătățirea relației, spun specialiștii. De exemplu, 373 cupluri au fost studiate mai bine de 28 de ani de cercetătorii de la Universitatea din Michigan (Survey Research Center). Cercetarea amplă a arătat că frecvența gesturilor mici de bunătate sunt un indicator al fericirii într-o relație.

Pune-i o întrebare nouă

În calitate de cuplu, probabil că petreceți cel mai mult timp discutând despre muncă, despre copiii voștri sau despre prietenii voștri. Când a fost ultima oară când te-ai oprit din discuție și ai pus o întrebare nouă partenerului tău? Toată lumea se schimbă pe măsură ce relațiile progresează, așa că sunt șanse mari ca partenerul tău să aibă interese și pasiuni diferite, comparativ cu primii ani ai relației voastre. Așadar, întreabă-ți partenerul orice lucru pe care, în mod normal, nu l-ai pune sub forma unei întrebări: despre filme, muzică sau chiar ce ar face cu banii pe care i-ar câștiga la loterie.

Ține-ți partenerul de mână cât mai des

Găsește cât mai multe oportunități de a ține de mână cu partenerul: fie în timp ce stați la masă și luați micul dejun sau când urmăriți filmul preferat la televizor. Apoi, petrece câteva minute vorbind despre ceva din viața ta care îți provoacă stres și anxietate. Poate este vorba despre o problemă la locul de muncă, o problemă cu copiii sau o îngrijorare financiară. Orice ar fi, ține-ți partenerul de mână în timp ce vorbești despre asta.

Potrivit cercetătorilor, atingerea este o modalitate puternică de a-ți construi legătura cu cineva și că ținutul de mână reduce stresul. Un specialist în neuroștiință de la Universitatea din Virginia a recrutat 16 femei căsătorite pentru a participa la un studiu despre modul în care ținutul de mână afectează creierul. Pentru a simula stresul, el a supus fiecare femeie la un șoc electric ușor, în timp ce femeia se afla în trei scenarii: singură, ținând mâna unui străin și ținând mâna soțului ei.

Scanările creierului au arătat că stresul de a fi șocat era mai mic atunci când femeia ținea de mână pe cineva. Dar când femeia ținea mâna soțului ei, efectul calmant a fost și mai mare și a fost similar cu efectul unui medicament pentru ameliorarea durerii.  

De ce ținutul de mână face diferența într-o relație? Specialiștii au ajuns la concluzia că un parteneriat stabil oferă creierului oportunitatea de a externaliza unele dintre cele mai dificile lucrări neuronale. Acest lucru înseamnă, practic, că atunci când partenerii ne iau de mână, ei poartă și o parte din povara noastră emoțională.

Împărtășește cum ar arăta ziua perfectă pentru tine

Imaginează-ți cum ar arăta ziua perfectă și împărtășește-o cu partenerul tău la masă. Oferă cât mai multe detalii, astfel încât să oferi informații despre plăcerile, antipatiile, speranțele și visele tale. Motivul pentru care întrebările îi apropie pe oameni este că îi forțează pe oameni să dezvăluie ceva despre ei înșiși. A vorbi despre ziua ta perfectă este o formă de autodezvăluire și te poate ajuta să creezi o conexiune mai profundă cu partenerul tău.

Practicați împreună recunoștința

Notează trei lucruri despre partenerul tău pentru care te simți recunoscător. Apoi citește ce ați scriu unul despre celălalt. Ești surprins de sentimentele partenerului tău? Vorbiți despre aceste momente de recunoștință și despre cum acestea vă ajută să fiți mai conectați unul cu celălalt.

Arătarea recunoștinței în fiecare zi este o practică comună de mindfulness care  stimulează fericirea, ne ajută să dormim mai bine și chiar să reducem bolile. De asemenea, exercițiile de recunoștință ne pot face să ne simțim mai aproape de partenerii noștri romantici, să ne întărească prieteniile și chiar să ne facă colegi mai buni la locul de muncă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Cuplurile recunoscătoare sunt mai mulțumite în relațiile lor, iar sentimentele de recunoștință pot chiar prezice dacă cuplurile rămân împreună sau se despart. Un studiu a numit recunoștința „o doză de întărire” pentru relațiile romantice. Concluzia specialiștilor este că cu cât exersați mai mult recunoștința față de partener, cu atât vă veți simți mai conectați.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Machine learning uncovers the most robust self-report predictors of relationship quality across 43 longitudinal couples studies”, 2020, Proceedings of the National Academy of Sciences, Samantha Joel, Paul W. Eastwick, Colleen J. Allison et al.
https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.1917036117

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1