3 motive pentru care ar trebui sa te impaci cu fostul iubit

Indiferent de cât de devastat te simți atunci când o relație se încheie, în general nu este o idee prea bună să cazi pradă iluziei potrivit căreia cea de-a două încercare în aceeași relație ar avea mai mult succes.

După o despărțire de un partener, mulți oameni își pun în cele din urmă întrebarea: ar trebui să mă împac cu fostul/fosta? Răspunsul poate fi dificil pentru că împăcarea necesită o încredere reciprocă între două persoane. Fără ea, reconcilierea nu este posibilă. 

Oamenii ar putea să se tolereze unii pe alții sau să treacă cu vederea greșelile într-o anumită măsură, dar nu sunt cu adevărat împăcați. Hai să vedem câteva puncte de reflecție care te pot ajuta să iei o decizie.

Împăcarea poate dura timp

Reconcilierea nu este atât de simplu de realizat dacă ai fost trădat și rănit profund de un partener. Nu rezultă în mod natural din iertare și căutarea iertării. Trebuie să iei reconcilierea - încredere profundă - centimetru cu centimetru. Împăcarea necesită răbdare din partea ambelor persoane.

Nu trebuie să ai încredere totală imediat pentru a avea o relație bună. Lasă iertarea să apară. Lasă împăcarea să apară.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În reconciliere, fii conștient de faptul că încrederea necesită timp pentru a se construi dacă rănile au fost profunde sau dacă persoana a intrat în relația cu tine deja profund rănită în trecut de alții. S-ar putea să fii nevoit să suporți durerea acestor răni din trecut ale partenerului tău, care ar putea avea nevoie de timp pentru a se vindeca. Iertarea partenerului tău față de cei care i-au făcut rău va ajuta probabil la vindecarea emoțională.

Fă diferența între împăcare și iertare

Uneori, reconcilierea este confundată cu iertarea celuilalt. Reconcilierea nu poate fi la fel cu iertarea, deoarece reconcilierea nu este o virtute morală. Nu își are originea în interiorul unei persoane, ci este un ansamblu de comportamente între oameni, care practic reprezintă restabilirea încrederii reciproce.

Trebuie să fim atenți pentru că împăcarea și iertarea sunt văzute ca sinonime, mulți oameni criticând iertarea ca fiind periculoasă, mai ales când a existat un abuz de vreun fel (violență fizică, psihică). 

Ce așteptări poți avea de la un partener care a greșit?

Poți începe să ai încredere când vezi cei 3 R-uri în celălalt: remuşcare (durere interioară autentică văzută în ochii celuilalt), pocăinţă (o scuză rostită care survine din întristarea interioară autentică) și răsplată (încercarea cu adevărat de a corecta ce a fost greșit). Ai răbdare, deoarece aceste trei lucruri poate lua ceva timp și încrederea ta se poate dezvolta lent. Aceste trei, atunci când sunt prezente cu adevărat, fac loc celui de-al 4-lea R: reconcilierea.

Îți poți ierta partenerul pentru că ți-a trădat încrederea? 

Cu siguranță poți ierta persoana pentru acțiunile care au dus la despărțire. În plus, aspect adesea trecut cu vederea de majoritatea oamenilor, poți ierta persoana pentru că ți-a trădat încrederea. Aceasta este o rană pe care rareori ne dăm seama că o avem în interiorul nostru. Iertarea îți poate reduce mai mult furia.

Te-ai decis să îi mai dai o șansă, ce urmează?

Terapeuții de cuplu subliniază că, dacă o relație s-a încheiat, acest lucru se întâmplă dintr-un motiv bine întemeiat. Iar în cele mai multe ocazii, când cuplurile decid să mai încerce o dată și să repare relația, decizia se dovedește a fi idee proastă. Dacă ai dubii și vrei să acorzi o altă șansă relației voastre, mai jos îți prezentăm trei situații când cea mai bună mișcare este să te împaci cu un fost iubit.

Amândoi v-ați schimbat

Trebuie să analizezi și să privești la rece cum ești tu și cum este fostul tău partener. Dacă nu poți să evidențiezi anumite lucruri pe care le-ai descoperit la voi doi, în mod garantat relația se va termina în același mod. Cu alte cuvinte, dacă poți să scoți în evidență și să recunoști care sunt lucrurile pe care le-ai învățat din primul eșec al relației încheiate și vezi modul în care aceste lucruri v-au ajutat pe amândoi să va dezvoltați că indivizi, poate nu este o idee rea să aveți o a două "primă întâlnire".

Situația s-a schimbat

Dacă despărțirea voastră ar putea fi descrisă că fiind ceva de genul "pur și simplu nu era momentul potrivit pentru noi doi", poate ar merita să revizuiești împăcarea, dacă circumstanțele care au dus la despărțire s-au schimbat între timp. De multe ori, relațiile se încheie datorită unor factori legați de mediul înconjurător, precum distanță și carieră.

Poate că ar fi cazul să încercați din nou să aveți o relație dacă, de exemplu, el se mută înapoi în oraș, pentru că nu mai e nevoit să își facă masteratul în altă zonă a țării sau dacă tu ai acceptat un job nou, care nu te mai face să muncești 100 de ore pe săptămâna. Trebuie să te asiguri că lucrurile s-au schimbat într-adevăr, subliniază terapeuții de cuplu.

Mintea ta s-a schimbat

Dacă ai decis să pui capăt relației deoarece nu te simțeai fericită, iubita sau împlinită, acesta nu este un motiv să ștergi totul cu buretele doar pentru că nu poți găsi pe cineva mai bun ca fostul partener. Acesta este un motiv teribil pentru a va împăca, spun specialiștii în terapie de cuplu. Este important pentru voi doi să nu va împăcăți din motivele greșite.

Întrebarea esențială pe care trebuie să ți-o pui este "Ce anume s-a schimbat?". Dacă v-ați despărțit din motive de genul "Sunt tânără, ar trebui să ies în lume și să ies la întâlniri cât mai pot", nu este nicio problemă în reevaluarea sentimentelor tale, acum că ai testat terenul puțin și ai avut întâlniri și cu alți parteneri. Petrecând timp pe rețelele de dating, poate că acest lucru te-a ajutat să realizezi că fostul tău partener este, de fapt, ceea ce căutai de la bun început. Însă nu uita: acesta este un domeniu în care cheia succesului este să fii onestă cu tine.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Freedman, S. & Enright, 2017 - The use of forgiveness therapy with female survivors of abuse. Journal of Women’s Health

Freedman, S. R., & Enright, 1996 - Forgiveness as an intervention goal with incest survivors. Journal of Consulting and Clinical Psychology


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0