Durerea testiculara: cauze, simptome si tratament

Durerea testiculară este durerea localizată la nivelul unui testicul ori la nivelul ambelor testicule. Această durere poate iradia din zona pântecelor sau a abdomenului. De ce poate apărea o durere testiculară și ce opțiuni de tratament există?

Testiculele sunt organele reproducătoare în formă de ou, aflate în interiorul unei pungi subțiri de piele numită scrot. Durerea testiculară, care poate afecta bărbații de orice vârstă, se poate simți în unul sau în ambele testicule, deși, uneori, cauza durerii ar putea fi în altă zonă, cum ar fi stomacul. O durere testiculară poate fi acută sau cronică, iar dacă durează mai mult de o oră, trebuie cerut ajutor medical.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze, factori de risc, prevalență și incidență durere testiculară

Durerea testiculară poate să apară din mai multe cauze, având în vedere că testiculele sunt extrem de sensibile la durere și chiar și o accidentare ușoară poate provoca durere sau disconfort. Acest tip de durere poate fi resimțit la nivelul testiculelor propriu-zise, însă poate totodată și să fie resimțită la nivelul epididimului (organul care susține canalul prin care trece sperma, precum și țesuturile din partea din spate a testiculelor).

Cauze

Durerea testiculară poate să apară, cum spuneam, din diverse motive, începând de la inflamarea epididimului și până la afecțiunile renale. Iată care sunt cele mai comune cauze:

  • Neuropatie diabetică
  • Efect secundar al unor medicamente precum antibioticele sau cele folosite în chimioterapie
  • Epididimită
  • Cangrenă
  • Hidrocel
  • Hernie inghinală
  • Prostatită
  • Cancer testicular
  • Vasectomie
  • Infecție de tract urinar
  • Accidentare

Există mai multe afecțiuni care se manifestă și prin durere testiculară, așa că este nevoie de un consult medical, analize și teste pentru ca medicul să stabilească motivul exact al durerilor testiculare și opțiunile de tratament.

Studiul VITALISsCE

Factori de risc

Băieții și bărbații de orice vârstă pot suferi dureri testiculare, riscul fiind mai mare pentru cei care fac o muncă fizică grea și pentru cei care practică sporturi de contact. 

Prevalență și incidență

Nu există multe date statistice legate de durerea testiculară în general, unele cercetări arătând că incidența ar fi între 0,5 și 2,5% dintre cazurile semnalate la departamentele medicale de urgență.

Simptome durere testiculară

Durerea testiculară poate fi resimțită permanent sau temporar, în anumite momente precum la urinare sau în timpul contactului sexual. O rănire bruscă are ca rezultat o durere ascuțită, urmată de o durere surdă. Durerea asociată cu epididimita se poate agrava cu timpul. Pietrele la rinichi pot provoca dureri ascuțite în spate care se răspândesc la testicule și spre vârful penisului. 

Durerea testiculară poate fi acompaniată de inflamație, sensibilitate la atingere sau înroșire, dar și de dureri abdominale. Dacă apare și febra, e necesar să se ceară ajutor medical de urgență. 

Diagnosticare durere testiculară

Pentru stabilirea cauzei apariției durerii testiculare, medicul va face o examinare fizică, anamneză, precum și un set complex de analize și teste. Analizele de sânge și sumarul de urină fac parte din analizele recomandate în caz de durere testiculară. Și metodele de diagnostic imagistic sunt folosite pentru identificarea cauzei durerilor testiculare. Tomografia computerizată, radiografia și ecografia pot fi folosite de medic în scopul stabilirii diagnosticului corect.

Remedii la domiciliu pentru durerea testiculară

În timpul tratamentului recomandat de medic pentru vindecarea cauzei durerilor testiculare, pacientul poate ameliora durerea cu ajutorul unor remedii la îndemână.

O baie caldă

O baie caldă va stimula circulația sangvină la nivelul testiculelor și va ameliora durerile resimțite. Poți folosi, dacă nu ai timp pentru o baie relaxantă, și comprese calde puse pe zona dureroasă.

Lenjerie intimă adecvată

Alege lenjeria intimă care oferă susținere testiculelor, astfel încât acestea să fie protejate. Poți folosi un slip suspensor, pe care îl folosesc în general sportivii astfel încât să îți protejeze zona intimă în timpul activităților fizice solicitante. Găsești un asemenea articol vestimentar fie în magazinele specializate în articole sportive, fie în farmacii.

Diuretice naturale

Dacă durerea testiculară este cauzată de o infecție urinară, diureticele pot fi de ajutor. Consumă ceaiuri, suc natural de merișoare sau cireșe, despre care se știe că au efect diuretic. Astfel, este accelerat procesul de eliminare a bacteriilor care cauzează infecția urinară.

Comprese cu gheață

Compresele cu gheață pot fi folosite atunci când durerea testiculară este asociată cu inflamația. Dacă testiculele se umflă, aplică comprese cu gheață, care contribuie la dezinflamarea zonei și calmează totodată durerea.

Tratament durere testiculară

Dacă remediile la domiciliu nu funcționează, durerea testiculară are nevoie de tratament medical. În caz de răni, traumatisme sau orhită, se pot prescrie calmante (acetaminofen sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv aspirina, ibuprofenul și naproxenul). Orhita sau epididimita cauzate de o infecție bacteriană trebuie tratate cu antibiotice sau antiinfecțioase prescrise de medic. Pentru a trata durerile testiculare nervoase, se utilizează antidepresive triciclice, precum amitriptilina.

Operația nu este de obicei necesară pentru durerea testiculară, dar dacă este vorba de o afecțiune de urgență, cum ar fi torsiunea testiculară sau cancerul testicular, atunci se va indica intervenție chirurgicală. Tipurile de intervenții chirurgicale pentru durerea testiculară în funcție de cauză includ:

Torsiune testiculară

Această operație este efectuată pentru a desface cordonul spermatic și a restabili fluxul de sânge către testicul.

Chirurgie de reparare a herniei

Această procedură corectivă se efectuează dacă hernia nu poate fi împinsă înapoi în abdomen sau micșorată.

Microdenervarea cordonului spermatic

Acest tip de operație presupune tăierea nervilor care trec prin cordonul spermatic, ceea ce adesea vindecă durerea testiculară.

Epididimectomie

Epididimul poate fi îndepărtat în caz de dureri cronice, dar nu este o procedură des întâlnită.

Vasovasostomia 

Vasovasostomia este inversarea unei vasectomii la bărbații care suferă de dureri testiculare după ce au făcut o vasectomie, dar în majoritatea cazurilor nu este necesară.

Operație pentru cancerul testicular

În acest caz, se îndepărtează testiculul. După operație, acesta este examinat la microscop pentru a putea fi identificat tipul de cancer testicular și a se stabili dacă pacientul are nevoie de un tratament suplimentar.

Cum se previne durerea testiculară?

Controale medicale periodice ajută la prevenirea durerii testiculare prin depistarea unor potențiale cauze. D asemenea, dacă se practică sporturi de contact sau se efectuează munci periculoase pentru zona inghinală, se recomandă purtarea lenjeriei intime cu protecție inghinală (se găsește în magazinele cu profil sportiv).

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Testicular Pain
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/16292-testicular-pain
NIH - Acute Scrotum Pain 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470335/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0