Weekend la salina: 3 escapade benefice (si) pentru sanatate

O escapadă la munte este oricând binevenită, iar dacă vrei ca sistemul tău respirator să fie complet curățat și pregătit, nu doar pentru sezonul rece, este ideal să vizitezi o salină în orice anotimp. Terapia cu aerosoli salini este extrem de benefică pentru sistemul respirator, fiind recomandată în tratarea afecțiunilor precum astmul, bronșita, traheobronșita, laringita alergică, rinita, rinosinuzita.

Aerosolii salini curăță sistemul respirator de infecții, fiind extrem de eficienți în tratarea afecțiunilor respiratorii. Bolile respiratorii cronice sunt printre cele mai frecvente boli netransmisibile la nivel mondial, în mare parte din cauza expunerii pe scară largă la stimuli nocivi de mediu, precum și factori genetici și de stil de viață.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dintre acestea, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și astmul sunt cele mai răspândite, afectând atât copiii, cât și adulții, cu o prevalență globală de 3,9%, respectiv 3,6%. BPOC și astmul sunt, de asemenea, principalele cauze de deces asociate cu bolile respiratorii cronice la nivel mondial.  

Tratamentul bolii pulmonare obstructive cronice și astmului bronșic este destul de complex, deoarece nu există tratament. Prin urmare, tratamentul acestor boli are ca scop controlul simptomelor, prevenirea progresiei bolii, restabilirea activităților zilnice ale pacientelor și minimizarea impactului bolii asupra calității vieții.

În mod tradițional, tratamentul este farmacologic, dar pacienții pot beneficia și de abordări de tratament non-farmacologic. Deoarece BPOC și astmul sunt puternic influențate de factori de mediu, cum ar fi fumul de tutun, polenul, mucegaiurile și alți aeroalergeni, este logic că modificarea mediului ar putea fi benefică. 

 

Agravarea BPOC și astmul poate fi influențată de factori de mediu, inclusiv de bioaerosoli. Bioaerosolii, adică particulele aeropurtate de origine biologică, includ o gamă largă de organisme și substanțe, cum ar fi bacterii, ciuperci, viruși, polen și spori. 

Aceste particule pot duce la apariția unor boli respiratorii, inflamații, reacții alergice și infecții atunci când sunt inhalate. Prin urmare, măsurile de mediu care includ reducerea alergenilor din casă (de exemplu, curățarea casei sau controlul acarienilor de praf) și/sau eliminarea iritanților (de exemplu, evitarea fumatului pasiv) sunt adesea recomandate în gestionarea astmului. De asemenea, au fost propuse strategii mai avansate de modificare a mediului, cum ar fi reabilitarea medicală în spa-uri, climatoterapia la altitudine mare și speleoterapia.

Ce este speleoterapia sau terapia cu sare

Speleoterapia este o terapie care presupune inhalarea aerului sărat din minele de sare. Principalul ingredient activ în speleoterapie sunt particulele de aerosoli de NaCl, care pătrund în toate straturile tractului respirator. Pe lângă proprietățile lor antibacteriene și antiinflamatorii, particulele de sare facilitează și transportul mucociliar și reduc nivelurile de imunogloblină E (IgE). 

Se pare că aceasta este o terapie destul de veche, de pe la 1843, când un medic polonez pe nume Feliks Boczkowski a observat că lucrătorii minelor de sare nu aveau probleme respiratorii sau boli pulmonare în comparație cu alți mineri. 

Aproape o sută de ani mai târziu, un german pe nume Karl Hermann Spannagel a observat că sănătatea pacienților săi s-a îmbunătățit după ce s-au ascuns în saline pe când încercau să se apere de bombardamentele puternice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Vestea beneficiilor terapiei cu sare s-a răspândit în Europa de Est, unde se găsesc numeroase saline. 

Studiile clinice au confirmat că terapia cu sare este o opțiune eficientă pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea parametrilor funcționali în sinuzită, bronșiectazie, bronșită cronică, astm bronșic ușor și moderat și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). 

Efectul pozitiv al speleoterapiei se observă, spun oamenii de știință, de obicei după 3-4 săptămâni de tratament cu o ședere zilnică într-o peșteră timp de 3-6 ore, în funcție de temperatura din mediul subteran. 

Un studiu controlat randomizat s-a concentrat pe exercițiile de iarnă combinate cu speleoterapia pentru pacienții cu alergii și astm bronșic, indicând o îmbunătățire a calității vieții și a simptomelor alergice. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin efectele specifice ale speleoterapiei. Un alt studiu mai vechi a evidențiat dovezile științifice limitate care susțin eficacitatea speleoterapiei în tratarea bolilor cronice ale căilor respiratorii, subliniind necesitatea mai multor cercetări.

Constatări contrastante arată că, în timp ce unele studii estimează eficacitatea clinică a speleoterapiei la 97,3% cu perioade de remisie de lungă durată, altele solicită mai multe studii controlate randomizate cu urmărire pe termen lung pentru a trage concluzii, în special în contextul astmului cronic. 

Terapia cu sare sau speleoterapia este recomandată ca terapie complementară și pacienților cu expunere prelungită la microbiota umidității aerului din interior, care poate provoca leziuni ale mucoasei respiratorii. Terapia cu sare este sigură și bine tolerată.

Cum funcționează terapia cu sare

Se pare că particulele minuscule de sare care sunt inhalate duc la distrugerea microorganismelor din plămâni și chiar la reducerea inflamației și diminuarea mucusului. Când particulele fine de sare sunt inhalate, acestea cad pe căptușeala căilor respiratorii și atrag apă în căile respiratorii, diminuând cantitatea mucusului, făcându-l mai ușor de dislocat și expulzat – împreună cu agenții patogeni și poluanții.

Particulele uscate de sare stimulează ușor mișcarea naturală a cililor, care ne ajută să ne menținem căile respiratorii curate de mucus și murdărie, astfel încât să putem respira cu ușurință. Dar cu ajutorul sării, acest proces este accelerat.  

Pentru piele, sarea uscată poate absorbi impuritățile, poate regla nivelul pH-ului și poate susține bacteriile „bune” ale pielii, reducând inflamația și susținând exfolierea și regenerarea naturală.
De asemenea, aceste medii sunt lipsite de alergeni și, prin urmare, sunt bune pentru persoanele cu alergii care le afectează plămânii.

Saline din România pe care le poți vizita într-un weekend

Salina Slănic Prahova

Amplasată la 118 kilometri distanța de București, la salina de la Slănic Prahova poți ajunge într-o oră și jumătate dacă pleci din Capitală. Dacă înainte intrarea în salină se făcea cu ajutorul unui lift, acum transportul turiștilor se face cu microbuze. Iar acestea circulă din 30 în 30 de minute. Mina Unirea, cea care se vizitează, se află la o adâncime de 208 metri și se poate vedea încă din anul 1970.
În interiorul salinei te poți bucura de activități precum voleiul, handbalul, tenisul de masă sau carting. Dacă ajungi la Slănic Prahova ar fi păcat să nu vizitezi și Muntele de Sare, grota Miresei, mănăstirile Crasna, Cheia sau Suzana.

Salina Praid

Ceva mai departe de București, la puțin peste 300 de kilometri distanță, te așteaptă Salina Praid, amplasată exact la poalele munților Gurghiului. Această salină se află la o adâncime de 120 de metri și accesul se face cu un autobuz care parcurge o distanță de un kilometru și jumătate către inima munților.

Aerul din salina Praid este renumit pentru efectele sale benefice în special în cazul pacienților astmatici ori suferinzi de alte afecțiuni respiratorii. Specialiștii recomandă un tratament de 18 zile în salina Praid pentru rezultate de durată, însă și o singură zi petrecută în salină este benefică pentru căile respiratorii.

În interiorul salinei Praid turiștii au ocazia de a se distra în primul parc de aventură amplasat într-o salină, din întreaga Europa. Așadar, dacă ai copii, poți să fii sigur că aceștia nu se vor plictisi, ba chiar vei întâmpină dificultăți în a-i convinge să plecați.

Pe timp de toamnă accesul în salină se face începând cu ora 8 dimineața, iar ultima intrare este la 16:30. Accesul în salină se face din jumătate în jumătate de oră cu autobuzul.

Salina Turda

Puțin peste 400 de kilometri trebuie să parcurgi din Capitală pentru a ajunge la salina de la Turda, una dintre cele mai renumite saline din Europa. În salina Turda exploatarea a încetat în anul 1932, însă această salină a fost redeschisă pentru turiști și pentru tratament în 1992. În urma cu 7 ani, în 2010, salina Turda s-a redeschis după o serie de renovări făcute cu sprijinul fondurilor europene.

Salina Turda a devenit, în urma acestor renovări, un obiectiv turistic de interes internațional. Aerul salin cu efecte terapeutice, muzeul mineritului în sare, dotările moderne și lacul subteran pe care se pot face plimbări cu barca au transformat salina Turda în cea mai vizitată salină din România.

Indiferent de salina pe care alegi să o vizitezi, efectele curative sunt aceleași. Dacă ai copii mici, fă-ți timp și du-i într-un weekend într-o salină pentru a le oferi ocazia să beneficieze de efectele terapeutice ale aerului salin. Iar dacă nu știi dacă tipul acesta de tratament ți se potrivește, poți să te consulți cu medicul de familie. Tot el îți poate recomanda și salina la care să mergi. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Salt Therapy as a Complementary Method for the Treatment of Respiratory Tract Diseases, With a Focus on Mold-Related Illness”, Altern Ther Health Med. 2021, Anita A Wasik, Tamara Tuuminen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34726628/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0