Un somn mai bun cu practici ayurvedice

În filosofia Ayurveda, somnul este un instinct de bază al vieții, esențial pentru toate ființele vii. Avem nevoie de somn pentru a ne recupera și energiza corpul, mintea și spiritul. În Ayurveda, somnul este unul dintre cei trei piloni ai unei stări de sănătate optime, cunoscut drept nidra. 

Tipuri de somn

Potrivit practicilor ayurvedice, somnul și alte funcții ale corpului sunt determinate de trei tipuri constituționale, cunoscute drept dosha-uri. Cele trei dosha-uri sunt:

-    Vata (vânt)
-    Pitta (foc)
-    Kapha (apă și pământ)

Somnul este dominat de kapha, care e responsabil pentru senzația de oboseală a organismului. 

În Charaka Samhita, culegerea de scrieri sanscrite despre Ayurveda, se menționează șase tipuri de somn, care pot fi determinate de anumiți factori externi și sunt clasificați astfel:

-    Somn natural fără dezechilibre externe
-    Somn cauzat de depresie
-    Somn cauzat de consumul de mâncare în exces, în special de alimente hiperpalatabile, precum ciocolată, brânză sau alimente prăjite
-    Somn generat de extenuare fizică și mentală
-    Somn generat de anumite boli cronice
-    Somn cauzat de anumite dezechilibre sau leziuni la nivelul organismului

Ceasul ayurvedic

Somnul natural se află în echilibru cu ceasul ayurvedic, care se axează pe momentul potrivit de culcare, durata somnului și momentul ideal de trezire. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În filosofia ayurvedică, o zi este împărțită în șase zone de câte patru ore, fiecare fiind dominată de către o dosha, și anume:

-    De la 6 am la 10 am, dosha dominantă este kapha
-    De la 10 am la 2 pm, dosha dominantă este pitta
-    De la 2 pm la 6 pm, dosha dominantă este vata
-    De la 6 pm la 10 pm, dosha dominantă este kapha
-    De la 10 pm la 2 am, dosha dominantă este pitta
-    De la 2 am la 6 am, dosha dominantă este vata

Conform ceasului ayurvedic, cel mai bun moment de trezire este înainte de răsăritul soarelui, iar de culcare – înainte de zece seara, atunci când kapha ia control asupra corpului. 

Este, de asemenea, important să lași un spațiu de minim două ore între cină și ora de culcare. Ora ideală pentru cină este șapte seara. Cu toate acestea, dacă mănânci o cină târzie, se recomandă să optezi pentru o masă ușoară și să lași să treacă două ore înainte de a te culca. 

Scurt ghid al celor trei dosha-uri

În practicile ayurvedice se încurajează anumite schimbări în stilul de viață pentru îmbunătățirea calității somnului, în funcție de dosha dominantă a fiecărei persoane. 

1. Vata

Excesul de vata înseamnă mult vânt, așa încât persoana cu dosha dominantă vata este caracterizată prin mișcare, ușurătate în acțiuni și o minte visătoare. 

Din punct de vedere al alimentației, persoanele dominate de vata trebuie să mănânce alimente care sporesc kapha în corp. Totodată, alimentația lor trebuie să cuprindă ingrediente energizante și rejuvenante, cum ar fi:

-    Lactate
-    Lapte de cocos
-    Supe și mâncăruri din carne
-    Avocado
-    Unt și ghee (grăsime animală)
-    Budincă de orez
-    Condimente precum nucșoară și cardamom

De asemenea, se recomandă persoanelor dominate de vata să mănânce alimente calde și să evite orice e foarte rece sau fierbinte. Dacă vata este perturbată la aceste persoane, pot dezvolta probleme de somn.

Așadar, experții în Ayurveda recomandă, pentru calmarea și menținerea vatei în echilibru, o dietă și un stil de viață în armonie cu această dosha.  

În ceea ce privește sporirea calității somnului, este indicat masajul la picioare, sau corporal, cu uleiuri răcoritoare și hrănitoare, precum uleiul de susan, mentă și eucalipt. 

Vata poate fi suprastimulată prin prea multă activitate fizică. Pentru a evita acest lucru, se recomandă limitarea timpului petrecut în fața televizorului și a utilizării telefonului înainte de culcare și evitarea exercițiului fizic pe timp de seară, atunci când vata se află la cote înalte.    

Pentru un somn odihnitor și liniștit, este important de ventilat dormitorul și de eliminat orice sursă de lumină. Un difuzor de uleiuri esențiale poate fi folosit, cu uleiuri de mușețel, lavandă sau portocală dulce, pentru facilitarea somnului. 

Recomandări pentru armonizarea vata:

-    Hrănește-ți corpul în mod corespunzător
-    Consumă alimente calde
-    Nu face sport sau nu depune efort intens cu o oră înainte de culcare

2. Pitta

Pentru persoanele cu pitta dominantă, problemele de somn pot apărea dacă stresul la muncă este crescut sau dacă regimul alimentar este foarte acid. 
În ceea ce privește alimentația, alimentele reci și proaspete, precum fructele și legumele, sunt cele mai indicate, alături de o cină ușoară. 

Din moment ce focul digestiv este puternic la persoanele cu pitta dominantă, se poate întâmpla frecvent ca acestea să se trezească în toiul nopții cu senzație de foame, mai ales dacă sar peste cină. 

Pentru acest tip de persoane, mai ales dacă mănâncă mult prea devreme înainte de culcare, o mică gustare mai târziu în seară le poate ajuta. Poate fi vorba chiar și numai de un pahar de lapte. 

Ora de culcare pentru persoanele cu pitta dominantă poate fi mai târzie, în jurul orei 11 pm. Pentru un somn cât mai bun, este recomandat un masaj la picioare cu o cremă onctuoasă. De asemenea, este indicat ca dormitorul să fie bine ventilat, cu o temperatură moderată. Aromaterapia cu uleiuri de iasomie sau trandafir poate fi de ajutor în stimularea somnului.

Recomandări pentru armonizarea pitta:

-    Bea un pahar de lapte înainte de culcare
-    Folosește aromaterapia
-    Culcă-te în jurul orei 11 pm
-    Încearcă masajul la picioare înainte de culcare
-    Consumă alimente cât mai proaspete pe parcursul zilei

3. Kapha

Persoanele cu kapha dominantă sunt influențate de apă și pământ. Alimentația acestora trebuie să includă alimente calde, precum supele și mâncărurile din legume. Dulciurile trebuie evitate la cină. 

O plimbare lejeră după cină poate contribui la stimularea digestiei. De asemenea, se recomandă persoanelor cu kapha dominantă să facă sport în mod regulat. 

Masajul, periajul uscat și meditația se numără printre practicile ce ar trebui îmbrățișate de aceste persoane, pentru stimularea metabolismului și relaxarea minții.  

În ceea ce privește somnul, persoanele cu kapha dominantă nu au, de regulă, dificultăți în a adormi. Trezitul foarte devreme este recomandat în acest caz. 

În ceea ce privește aromaterapia, uleiurile esențiale recomandate sunt cele de eucalipt, rozmarin și ghimbir. 

Recomandări pentru armonizarea pitta:

-    Trezește-te devreme
-    Consumă alimente calde, pe bază de legume 
-    Evită dulciurile la cină
-    Practică plimbările lejere după cină
-    Fă sport regulat


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - A Guide to Sleep Based on Your Ayurvedic Type
https://www.healthline.com/health/sleep/an-ayurvedic-guide-to-sleep 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0