Cele mai populare 10 fructe exotice: ce beneficii au, cum le alegi si cum le consumi

In supermarketuri sunt din ce in ce mai cautate fructele exotice, care de multe ori inlocuiesc merele sau perele din cosul de cumparaturi al romanilor. Iata care sunt beneficiile celor mai populare fructe exotice pe care le gasesti in magazine, dar si cum le consumi!

Avocado – in ultimii ani, avocado pare sa fi castigat inimile romanilor, mai ales pe cele ale adeptilor unei alimentatii sanatoase. Acesta este bogat in continutul de grasimi sanatoase si, cu toate ca are destul de multe calorii, acesta este preferat pentru ca e si foarte satios.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Avocado se consuma fie ca atare, alaturi de legume, condimente ori paine, fie sub forma de sos guacamole – adica pasat, cu ceapa tocata, zeama de lamaie, patrunjel si poate chiar si rosii. Pentru a putea consuma avocado, acesta trebuie sa fie copt, iar asta inseamna ca textura sa este moale – impinge usor cu degetele in coaja fructului, daca observi ca degetele par sa se afunde, inseamna ca avocado-ul din mana ta e tocmai bun de mancat.

Rodia – considerata superfruct, rodia are o multime de proprietati benefice, datorita continutului mare de vitamine, minerale si antioxidanti. Aceasta reduce riscul de cancer, de boli cardiovasculare si totodata sustine detoxifierea organismului. Rodia este consumata prin indepartarea cojii si scoaterea boabelor (semintelor). Bobitele de rodie pot fi mancate ca atare, dar pot fi consumate si in smoothie-uri, deserturi sau sucuri naturale.

Ananasul – consumat mai ales in curele de slabire, ananasul este de mare ajutor in lupta cu kilogramele in plus. Acesta contine vitamine, minerale si nutrienti din belsug. Enzimele din ananas stimuleaza digestia.

Ananasul este consumat dupa indepartarea cojii si a cotorului de pe mijloc. Acesta poate fi feliat sau taiat cubulete, in functie de preferintele fiecaruia.

Kiwi – bogat in vitamina C, kiwi sustine activitatea sistemului imunitar. Totodata, acesta este o sursa excelenta de fibre dietetice, asigura un somn odihnitor si totodata este benefic pentru pielea ta.

Pentru a fi mancat, kiwi trebuie sa fie copt. Se poate verifica prin palparea fructului – daca este usor moale, e copt. Se indeparteaza coaja cu un cutit, apoi se consuma fructul.

Banana – acest fruct este atat de popular printre romani, incat de multe ori uitam ca este un fruct exotic. Banana este foarte hranitoare, regleaza nivelul de zahar din sange, imbunatateste digestia si totodata imbunatateste sanatatea rinichilor.

Mango – contine vitamine, minerale si antioxidanti de pret si totodata imbunatateste sanatatea ochilor. Mango reduce riscul de cancer si este extrem de sanatos.

Poate fi dificil sa cureti mango din cauza ca are o coaja foarte groasa. Iti va fi mai usor sa tai mango pe jumatate, apoi sa crestezi pulpa acestuia cu un cutit, formand mici cubulete, si sa o scoti apoi cu ajutorul unei linguri. Trebuie sa te asiguri insa ca fructul este foarte copt.

Curmale – acestea se consuma deshidratate, insa tot fructe sunt. Continutul mare de fibre fac din acestea un bun aliat al sistemului digestiv. Curmalele contin o cantitate mare de antioxidanti de pret, precum flavonoidele, carotenoidele ori acidul fenolic. Mare atentie insa la cantitatea de curmale consumata, intrucat acestea au o densitate calorica mare.

Acestea se mananca fara samburele din mijloc, care va fi indepartat.

Smochine – daca am mentionat curmalele, nu puteam omite smochinele. Smochinele sunt cele mai vechi fructe, ramasite ale acestora care dateaza de peste 5000 de ani fiind descoperite. Acestea combat constipatia, pot reduce colesterolul din sange, dar mentin totodata si tensiunea arteriala. Smochinele se consuma ca atare.

Litchi – fructele litchi au aparut si in magazinele din Romania de cativa ani. Acestea sunt extrem de sanatoase, fiind printre fructele cu cea mai mare concentratie de polifenoli.

Pentru a consuma fructul litchi, trebuie sa crestezi usor coaja acestuia in varf, pentru a putea ajunge la miez. Samburele nu se va consuma.

Fructul pasiunii – plin de vitamine si minerale, fructul pasiunii sustine activitatea sistemului imunitar, stimuleaza digestia si reduce tensiunea arteriala.

Pentru a consuma acest fruct, il vei taia in doua, dupa care vei scoate interiorul cu ajutorul unei linguri si ii vei manca semintele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0