Cele mai populare 10 fructe exotice: ce beneficii au, cum le alegi si cum le consumi?

În ultimii ani, în supermarketuri sunt din ce în ce mai căutate fructele exotice, cum ar fi ananas, avocado sau kiwi, care de multe ori înlocuiesc merele sau perele din coșul de cumpărături al românilor. Iată care sunt beneficiile pe care le au cele mai populare fructe exotice pe care le găsești în magazine, dar și cum se consumă acestea.

Fructele exotice sunt acele fructe care provin din regiuni tropicale sau subtropicale și sunt adesea considerate neobișnuite sau rare în anumite părți ale lumii. Acestea au devenit din ce în ce mai populare odată cu globalizarea, datorită diversității lor de arome, culori, texturi și proprietăți nutriționale. Multe dintre ele pot fi consumate ca atare sau pot fi adăugate în diverse preparate culinare, inclusiv în deserturi, băuturi și mâncăruri exotice.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Avocado 

Avocadoul intră primul pe lista de fructe exotice pe care o facem în acest articol, deoarece pare să fi câștigat inimile românilor, mai ales pe cele ale adepților unei alimentații sănătoase și preocupați de diversitatea gastronomică. Acest fruct este bogat în grăsimi sănătoase și, cu toate că are destul de multe calorii, este nu doar gustos, ci și foarte sățios. Fructul de avocado ajută la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și susține nivelul sănătos de colesterol bun (HDL), contribuie la reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea constipației, dar și la la menținerea sănătății pielii și a ochilor.

Cum mănânci avocadoul?

Poți consuma un avocado fie ca atare, tăiat într-o salată de legume și condimente, ori într-un sendviș cu un ou fiert, salată verde și muștar, de exemplu. De asemenea, este foarte bun sub formă de sos guacamole – adică pasat și amestecat cu ceapă tocată, zeamă de lămâie, pătrunjel și roșii proaspete tăiate cubulețe. Unele persoane preferă să-l folosească în băuturi gen smoothie de fructe și legume sau în deserturi, amestecat în creme.

Dacă vrei să îl mănânci simplu, s-ar putea să ți se pară grețos sau prea uleios, de aceea e important ca, dacă îl mănânci doar cu o felie, două de pâine, să pui pe feliile de avocado puțină sare, puțină zeamă de lămâie și, eventual, un pic de pudră de usturoi.
Pentru a putea consuma un avocado, acesta trebuie să fie copt (dacă e prea tare, înseamnă că nu e copt încă) iar asta înseamnă că textura sa, când îl apești ușor prin coajă, este moale: împinge ușor cu degetele în coaja fructului, dacă observi că degetele par să se afunde puțin, înseamnă că avocado-ul din mâna ta e tocmai bun de mâncat.

Rodie

Considerată superfruct, rodia are o mulțime de proprietăți benefice, datorită conținutului mare de vitamine, minerale și antioxidanți. Aceasta ajută la reducerea riscului de cancer, de boli cardiovasculare și totodată susține detoxifierea organismului. 

Cum mănânci rodia?

Rodia este unul dintre acele fructe exotice care se consumă prin scoaterea boabelor (semințelor) din coajă. Bobițele de rodie pot fi mâncate că atare, dar pot fi consumate și în smoothie-uri, deserturi sau sucuri naturale. 

Curățarea unei rodii poate părea complicată din cauza structurii sale unice, dar, de fapt, este destul de simplă. Alege o rodie care este coaptă și are o coajă strălucitoare și netedă. Începe prin a spăla bine rodia sub apă curentă pentru a îndepărta orice murdărie sau reziduuri de pe coajă. Folosind un cuțit ascuțit, taie aproximativ 1-2 cm din partea de sus a rodiei, astfel încât să se formeze o suprafață plată.

După ce ai tăiat vârful, poți să tai și partea de jos a rodiei, astfel încât să se formeze o bază plană. Apoi, folosind același cuțit, fă o tăietură ușoară pe tot diametrul rodiei, fără a tăia complet coaja. Această tăietură superficială va facilita despărțirea mai ușoară a rodiei în segmente. Cu degetele sau cu ajutorul cuțitului, trage ușor de marginile tăieturii făcute anterior, astfel încât să se deschidă rodia în segmente. 

În interiorul fiecărui segment vei găsi semințe înconjurate de membrane subțiri. Folosind degetele sau o linguriță, îndepărtează cu grijă semințele și membranele. Rodia poate păta, așa că este bine să fii precaut și să folosești un tocător sau o suprafață care nu se va păta permanent.

Ananas

Consumat mai ales în curele de slăbire, dar și pe post de desert, deoarece ajută la digestie, ananasul este de mare ajutor în lupta cu kilogramele în plus, dar contribuie și la o mai bună stare de sănătate datorită conținutului de vitamine, minerale și nutrienți.

Cum mănânci ananasul?

Ananasul este consumat după îndepărtarea cojii și a cotorului de pe mijloc. Cel mai simplu este să îl speli bine, apoi să tai un capac în partea de sus și unul în partea de sus. Îl pui pe un tocător ca să fie stabil și cureți coaja cu cuțitul, de sus în jos, apoi îndepărtezi punctele maronii care vor rămâne pe pulpă. Ulterior, ananasul poate fi apoi feliat sau tăiat cubulețe, în funcție de preferințele fiecăruia (se scoate mijlocul, pentru că este lemnos).

Kiwi

Bogat în vitamina C, kiwi-ul este unul dintre acele fructe exotice, alături de citrice, care susține activitatea sistemului imunitar. Totodată, acesta este o sursă excelentă de fibre dietetice, îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv și este benefic pentru sănătatea pielii și a rinichilor.

Cum mănânci kiwi-ul?

Pentru a fi mâncat, kiwi trebuie să fie copt. Se poate verifica acest aspect prin palparea fructului - dacă este ușor moale, e copt. Se spală bine, se îndepărtează coaja cu un cuțit, apoi fructul se poate consuma. Și acesta poate avea o parte un pic mai tare care nu se poate mesteca.

Mango

Un fruct de mango onține vitamine, minerale și antioxidanți de preț. Vitamina C, vitamina A și compușii fenolici ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Datorită conținutului ridicat de vitamina C, mango-ul poate sprijini sistemul imunitar, ajutând la prevenirea și combaterea infecțiilor. Vitamina A și carotenoizii susțin sănătatea ochilor și pot contribui la prevenirea problemelor de vedere legate de vârstă. Mango-ul este relativ sărac în calorii și conține fibre, ceea ce poate contribui la senzația de sațietate și poate ajuta în gestionarea greutății. 

Cum mănânci un mango?

Poate fi dificil să cureți un fruct de mango din cauză că are o coajă foarte groasă. Îți va fi mai ușor să tai fructul pe jumătate, apoi să crestezi pulpa acestuia cu un cuțit, formând mici cubulețe, și să o scoți apoi cu ajutorul unei linguri. Trebuie să te asiguri însă că fructul este foarte copt.

Litchi

Fructele litchi au apărut și în magazinele din România de mai mulți ani și e bine de știut că sunt extrem de sănătoase, fiind printre fructele cu cea mai mare concentrație de polifenoli. Fructul conține o cantitate semnificativă de vitamina C, vitamina B6 și compuși fenolici, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la prevenirea bolilor cronice și a îmbătrânirii premature.

Cum mănânci litchi?

Pentru a mânca fructul litchi, trebuie să crestezi ușor coaja acestuia în vârf, pentru a putea ajunge la miez. Sâmburele nu se va consuma.

Fructul pasiunii

Plin de vitamine și minerale, fructul pasiunii sau maracuja susține activitatea sistemului imunitar, stimulează digestia și poate reduce tensiunea arterială, dacă este consumat în cadrul unei alimentații nutritive. Fructul pasiunii conține o cantitate semnificativă de fibre, care ajută la menținerea sănătății digestive, reglează tranzitul intestinal și contribuie la senzația de sațietate, este o sursă excelentă de vitamina C și mai conține și vitaminele A, B2, B3 și B6, dar și mici cantități de fier.

Cum mănânci fructul pasiunii?

Pentru a consuma acest fruct, îl vei tăia în două, după care vei scoate interiorul cu ajutorul unei linguri și poți consuma semințele fie ca atare, fie, de exemplu, cu un iaurt grecesc.

Banană

Acest fruct este atât de popular printre români, încât de multe ori uităm că este tot pe lista de fructe exotice. Banana este foarte hrănitoare și sățioasă, bogată în potasiu, magneziu, fibre, vitaminele B6 și B9, reglează nivelul de zahăr din sânge, îmbunătățește digestia, susține sănătatea rinichilor și crește buna-dispoziție. Compoziția de zaharuri naturale, cum ar fi glucoza, fructoza și sucroza furnizează energie, bananele fiind o gustare excelentă înainte de a face exerciții fizice.

Curmale

Acestea se consumă deshidratate, însă tot fructe exotice sunt. Conținutul mare de fibre fac din curmale un bun aliat al sistemului digestiv. Curmalele conțin o cantitate mare de antioxidanți de preț, precum flavonoidele, carotenoidele ori acidul fenolic. Mare atenție însă la cantitatea de curmale consumată, întrucât acestea au o densitate calorică mare. E mai înțelept să consumi ca gustare una-două curmale între mese, alături de o lingură de nuci sau semințe, când ai poftă de ceva dulce. Acestea se mănâncă fără sâmburele din mijloc, care va fi îndepărtat.

Smochine

Dacă am menționat curmalele, nu puteam omite smochinele, care pot fi consumate crude sau uscate ori făcute dulceață. Acestea sunt cele mai vechi fructe, fiind descoperite rămășițe ale acestora care datează de mii de ani. Aceste fructe exotice combat constipația, pot reduce colesterolul din sânge și totodată ajută la menținerea valorilor normale ale tensiunii arteriale. Smochinele se consumă ca atare, uscate - sau spălate bine înainte dacă sunt crude.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Are certain fruits healthier than others? 
https://www.health.harvard.edu/blog/are-certain-fruits-healthier-than-others-202201312677
JAHA - Avocado Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in US Adults
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.024014
Studiul „Avocado Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in US Adults”, apărut în Journal of the American Heart Association. 2022; https://doi.org/10.1161/JAHA.121.024014, autori: Lorena S. Pacheco et al. 
NCBI - The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267416/
Studiul „The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review”, apărut în Eur J Nutr. 2018; 57(8): 2659–2676. Published online 2018 Feb 22. doi: 10.1007/s00394-018-1627-z, autori: David P. Richardson, Juliet Ansell,  Lynley N. Drummond


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0