Secretele comunicarii nonverbale, dezvaluite

Comunicarea nonverbală constă în cumulul de mesaje transmise fără a se folosi cuvintele. Acest tip de comunicare este alcătuit din mai multe elemente precum: limbajul trupului, tonalitatea vocii, atingerile ori contactul vizual. Secretele comunicării nonverbale sunt multe, ar fi nevoie de un curs întreg pentru așa ceva, însă e bine să știm măcar câteva dintre ele.

Comunicarea poate fi o armă imbatabilă dacă este stăpânită așa cum trebuie, deoarece numai o mică parte din creier poate percepe acest tip de comunicare. Așadar, poți folosi secretele comunicării nonverbale pentru a-ți face discursul credibil, pentru a convinge oamenii că ai dreptate dar și pentru a obține lucrurile pe care le ceri în cadrul unei discuții. Specialiștii susțin că acest tip de comunicare constituie două treimi din întreg procesul de comunicare.

Recomandările Experților DOC

Ce este comunicarea nonverbală?

Comunicarea nonverbală se referă la transmiterea și recepționarea de informații prin mijloace care nu implică utilizarea cuvintelor. Este un aspect important al interacțiunii umane și poate include o varietate largă de semnale, cum ar fi limbajul corpului, expresiile faciale, gesturile, postura, tonul vocii, contactul vizual, proximitatea fizică și alți indicatori nonverbali. Comunicarea nonverbală este adesea folosită în paralel cu comunicarea verbală și poate completa sau chiar modifica înțelesul mesajelor transmise prin cuvinte.

Expresiile faciale

Felul în care ne mișcăm mușchii feței poate transmite emoții și stări de spirit. De exemplu, un zâmbet poate indica amabilitate sau bucuria revederii, în timp ce o frunte încruntată poate indica supărare sau confuzie.

Limbajul corpului

Mișcările corpului, postura și gesturile pot furniza informații despre starea emoțională, nivelul de confort sau discomfort, sau intențiile unei persoane.

Tonul vocii și modul de vorbire

Cum sună vocea unei persoane, ritmul vorbirii, volumul și tonalitatea pot influența modul în care este perceput mesajul transmis.

Contactul vizual

Privirea directă sau evitarea contactului vizual pot comunica nivelul de încredere, interes, sinceritate sau lipsa ei într-o interacțiune.

Proximitatea fizică

Distanța fizică între persoane în timpul unei conversații poate indica gradul de intimitate sau de confort în relație.

Cum te ajută comunicarea nonverbală?

Comunicarea noverbală este de folos în mai multe feluri:

  • Întărește spusele pe cale verbală. Spre exemplu, dacă atunci când faci o afirmație ții capul sus, umerii drepți și adopți o expresie de convingere pe chip, vei reuși să convingi mai repede interlocutorul că ai dreptate.
  • Reglează fluxul comunicării. Spre exemplu, o privire poate da de înțeles că vrei să intervii în cadrul unei discuții.
  • Transmite mesaje de natură emoțională.
  • Consolidează legătura dintre oameni.
  • Asigură un feedback din partea interlocutorului.

Dacă vrei să te faci înțeleasă atât în discuțiile de natură personală, cât și în discuțiile pe care le porți la serviciu, ar trebui să te folosești în toate ocaziile de comunicarea nonverbală. Cu cât o vei stăpâni mai bine, cu atât vei avea mai puține probleme în relațiile cu cei din jur, indiferent de natură relației pe care o ai cu aceștia.

Uneori, comunicarea nonverbală poate transmite altceva decât cea verbală. Expresiile faciale și limbajul corpului pot transmite emoții intense sau stări de spirit care pot să nu fie explicit exprimate verbal. De exemplu, o persoană întrebată ce face poate răspunde că este bine sau mulțumită, dar expresia facială tristă sau nemulțumită sau postura (brațe încrucișate sau frământarea mâinilor) să sugereze exact contrariul. 

Modul în care este rostit un mesaj poate influența semnificația acestuia. De exemplu, o frază rostită cu un ton plăcut poate indica entuziasm sau înțelegere, în timp ce aceeași frază rostită cu un ton mai aspru sau cu un zâmbet sarcastic poate avea un înțeles complet diferit. 

3 dintre secretele comunicării nonverbale

Iată 3 secrete de preț, care te vor ajuta să transmiți exact ce îți dorești atunci când comunici cu cineva.

Atunci când spui ceva, folosește tonul potrivit

Probabil că ai auzit deja că „tonul face muzica” ori că „vorba dulce, mult aduce”. Când vorbești, folosește un ton clar, lipsit de inflexiuni ale vocii. Inflexiunile vocii trădează lipsa de încredere, emotivitatea, furia, nemulțumirea etc. iar interlocutorul va percepe acest ton ca fiind un semn de neîncredere în propriile afirmații sau ca fiind agresiv.

O greșeală frecvent întâlnită la capitolul vorbirii constă și în intonația nepotrivită. Majoritatea tinerilor nu au suficientă încredere în propriile opinii așa că au tendința de a formula orice afirmație sub formă de interogație, pentru a se asigura că nu greșesc. Ei bine, aceasta este o greșeală.

Găsește-ți postura ideală

Postura corpului adoptată în timp ce vorbești are, de asemenea, un rol esențial în comunicare. În funcție de postura adoptată, interlocutorii ori publicul, după caz, te vor percepe într-un anumit fel. Spre exemplu, mâinile încrucișate sunt perfecepute ca fiind semne ale dorinței de a te apăra, o postură cocoșată, cu umerii aplecați, te va face să pari slab, nesigur, iar o postură neglijentă va da impresia că ești plictisit sau dezinteresat. 

Dacă stai în picioare, poziția ideală arată astfel: picioarele ușor îndepărtate, drepte, mâinile pe lângă corp, spatele drept și privirea în sus. În cazul în care stai jos, ține-ți picioarele lipite de pământ, apropiate și ușor orientate către spate. Spatele trebuie să fie de asemenea drept și bărbia ușor ridicată.

Menține contactul vizual

Un altul dintre secretele comunicării nonverbale este contactul vizual direct. Contactul vizual are un rol foarte important atunci când porți o discuție și este absolut esențial atunci când faci cunoștință cu o persoană ori când o feliciți sau aplauzi. Studiile au dovedit că menținerea contactului vizual preț de 3‑5 secunde în timpul discuției, din când în când, este mai mult decât suficientă. 

Sigur, e normal să mai privești scurt pe lângă tine, mai ales dacă te afli cu interlocutorul într-o mulțime, unde oamenii vă ating în trecere sau poate cineva vă face un semn, însă nu este politicos ca, atunci când te adresezi cuiva, să te uiți prea mult în jos, în sus sau pe lângă tine.

Cum îți dai seama că un interlocutor te minte?

Detectarea minciunilor în timpul unei conversații față în față poate fi dificilă, deoarece oamenii pot avea diverse moduri de a gestiona stresul și anxietatea, care pot fi interpretate greșit drept semne de minciună. Cu toate acestea, există unele semnale nonverbale și comportamentale pe care le poți observa, dar trebuie să fii precaut în a face interpretări definitive, deoarece aceste semne pot varia și pot fi influențate de diferiți factori.

Iată câteva posibile indicii ale minciunii, deși acestea nu sunt garanții absolute:

Contact vizual excesiv sau insuficient

Unele persoane care mint pot evita contactul vizual, în timp ce altele pot încerca să mențină un contact vizual excesiv. Ambele comportamente pot, însă, indica, anxietate sau disconfort, nu neapărat minciună, de aceea trebuie analizate în context (subiectul discutat, cât de bine cunoști persoana respectivă, mediul în care vă aflați etc.).

Gesturi nervoase

Persoanele care mint pot să aibă unele ticuri nervoase, cum ar fi atingerea feței des, jucatul cu părul sau mișcări necontrolate ale mâinilor. La fel ca mai sus, deși aceste gesturi pot sugera că persoana minte, la fel de bine pot fi gesturile unei persoane timide sau care suferă de anxietate socială.

Schimbări în tonul vocii

Variațiile neașteptate ale tonului vocii, cum ar fi schimbările bruște de înălțime sau de viteză a vorbirii, pot indica stres sau anxietate asociate cu minciuna. Atenție, însă, să nu fie vorba doar de o grabă reală - de exemplu, persoana a fost chemată de cineva și dorește să plece mai repede.

Modificări ale limbajului corpului

Postura și mișcările corpului pot dezvălui stresul sau disconfortul asociat cu minciuna, în sensul că persoana poate părea brusc rigidă sau tensionată (corpul îi „îngheață” într-o poziție, ca și cum dacă stă nemișcată nu i se poate detecta minciuna).

Incoerența poveștii

Persoanele sincere vor avea o poveste coerentă și logică, în timp ce mincinoșii pot avea dificultăți în a-și păstra consistența sau pot adăuga detalii multe și inutile pentru a masca minciuna. De asemenea, dacă le ceri să-ți mai spună o dată o anumită parte din poveste, cei care mint vor folosi cel mai probabil fix aceleași cuvinte ca prima dată, pentru că este o poveste pe care și-au construit-o și au învățat-o pe de rost.

Reacții neașteptate la întrebări simple

O persoană care minte poate avea dificultăți în a răspunde direct la întrebări simple sau ar putea evita elegant răspunsurile directe, ducându-te cu discursul în zone în care se simte mai sigură. Iar dacă insiști să revii la întrebarea ta, tinde să reacționeze cu nervozitate.

Schimbări în limbajul corporal

În timp ce spun o minciună, la unele persoane se pot observa schimbări în limbajul corpului, cum ar fi încrețirea frunții, ridicarea umerilor, privitul rapid în mai multe direcții sau alte semnale de disconfort.

Pe de o parte, cum spuneam, este important să reții că aceste semne nu sunt garanții ale minciunii, iar interpretarea lor trebuie făcută cu precauție. Pe de altă parte, unele persoane sunt antrenate să controleze aceste semnale, așa că poți să nu le citești nimic în ton, privire sau postură.. Este întotdeauna indicat să analizezi și contextul și să te gândești la cât de bine cunoști persoana și cum se poartă de obicei înainte de a trage concluzii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mental Health Forst Aid - 6 Ways to Improve Your Non-verbal Communication Skills
https://www.mentalhealthfirstaid.org/external/2018/06/6-ways-to-improve-your-non-verbal-communication-skills/ 
Forensics  Colleges - Top 10 signs that someone is lying
https://www.forensicscolleges.com/blog/resources/10-signs-someone-is-lying


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0