Secretele comunicarii nonverbale, dezvaluite

Comunicarea nonverbala consta in cumulul de mesaje transmise fara a se folosi cuvintele. Acest tip de comunicare este alcatuit din mai multe elemente precum: limbajul trupului, tonalitatea vocii, atingerile ori contactul vizual.

Comunicarea nonverbala poate fi o arma imbatabila daca este stapanita asa cum trebuie, asta pentru ca numai o mica parte din creier poate percepe acest tip de comunicare. Asadar, poti folosi secretele comunicarii nonverbale pentru a-ti face discursul credibil, pentru a convinge oamenii ca ai dreptate dar si pentru a obtine lucrurile pe care le ceri in cadrul unei discutii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Specialistii sustin ca acest tip de comunicare constituie doua treimi din intreg procesul de comunicare.

Cum te ajuta comunicarea nonverbala

  • Intareste spusele pe cale verbala. Spre exemplu, daca atuci cand faci o afirmatie tii capul sus, iar umerii drepti si adopti o expresie de convingere pe chip, vei convinge interlocutorul ca ai dreptate
  • Transmite mesaje de natura emotionala
  • Consolideaza legatura dintre oameni
  • Asigura un feedback din partea interlocutorului
  • Regleaza fluxul comunicarii. Spre exemplu, o privire poate da de inteles ca vrei sa intervii in cadrul unei discutii

 

Daca vrei sa te faci inteleasa atat in discutiile de natura personala, cat si in discutiile pe care le porti la serviciu, ar trebui sa te folosesti de comunicarea nonverbala. Cu cat o vei stapani mai bine, cu atat vei avea mai putine probleme in relatiile cu cei din jur, indiferent de natura relatiei pe care o ai cu acestia.

Iata 3 secrete de pret, care te vor ajuta sa transmiti exact ce iti doresti atunci cand comunici cu cineva.

Atunci cand spui ceva, foloseste tonul potrivit

Probabil ca ai auzit deja ca “tonul face muzica” ori ca “vorba dulce, mult aduce”. Cand vorbesti, foloseste un ton clar, lipsit de inflexiuni ale vocii. Inflexiunile vocii tradeaza lipsa de incredere, emotivitate, iar interlocutorul va percepe acest ton ca fiind un semn de neincredere in propriile afirmatii.

O greseala frecvent intalnita la capitolul vorbirii consta si in intonatia nepotrivita. Majoritatea tinerilor nu au suficienta incredere in propriile opinii asa ca au teninta de a formula orice afirmatie sub forma de interogatie, pentru a se asigura ca nu gresesc. Ei bine, aceasta este o greseala.

Gaseste-ti postura ideala

Postura corpului adoptata in timp ce vorbesti are, de asemenea, un rol esential in comunicare.  In functie de postura adoptata, interlocutorii ori publicul, dupa caz, te vor percepe intr-un anumit fel.

Spre exemplu, mainile incrucisate sunt perfecepute ca fiind semne ale dorintei de a te apara, o postura cocosata, cu umerii aplecati, te va face sa pari slab, nesigur, iar o postura neglijenta va da impresia ca esti plictisit.

Daca stai in picioare, pozitia ideala arata astfel: picioarele usor indepartate, drepte, mainile pe langa corp, spatele drept si privirea in sus.

In cazul in care stai jos, tine-ti picioarele lipite de pamant, apropiate si usor orientate catre spate. Spatele trebuie sa fie de asemenea drept si barbia usor ridicata.

Mentine contact vizual

Contactul vizual are un rol foarte important atunci cand porti o discutie si este absolut esential atunci cand faci cunostinta cu o persoana ori cand o feliciti sau aplauzi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile au dovedit ca mentinerea contactului vizual pret de 3-5 secunde in timpul discutiei, din cand in cand, este mai mcsult decat suficienta.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0