Cum calatorim in pandemie?

In ziua de astazi, restrictiile au fost ridicate si numarul de persoane infectate, precum si cele de cazuri grave sunt in continua scadere. Din pacate, insa Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a declarat incheierea pandemiei, dar ne asteptam sau speram la acest lucru cat mai curand. Intrucat se apropie vacantele si iei în considerare călătoriile, ar trebui sa iei in continuare toate măsurile de precauție pentru a te proteja de virusul care inca mai persista, dar si alte virusuri generatoare de infectii respiratorii, inclusiv cel gripal sau sincitial, ce se dezvolta pe masura ce vremea se incalzeste.

Vaccinarea pe scară largă si mutatiile pe care le-a suferit coronavirusul, dar si cresterea gradului de imunizare naturala a populatiei au avut efecte pozitive  în limitarea pandemiei.

Între timp, continuă să iei măsuri de precauție ca să te protejezi pe tine și pe ceilalți, dacă trebuie  să călătorești. Chiar dacă ești complet vaccinat și este mai puțin probabil să iei și să transmiți COVID-19, atunci cînd calatorești, ține cont de toate măsurile de precauție, de la purtarea maștilor de protecție, până la igenizarea mâinilor si distanțare. În special în călătoriile internaționale sau în călătoriile pe distanțe lungi, alege să porți o mască medicală cu protecție înaltă, așa cum este masca virucidă

Înainte de a călători

Pe măsură ce faci planuri de călătorie, ia în considerare următoarele întrebări:


•    Ai un risc crescut de boală severă? Oricine poate lua COVID-19, dar adulții în vârstă și persoanele de orice vârstă cu anumite afecțiuni medicale prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă a COVID-19.
•    Trăiești cu cineva care prezintă un risc crescut de boală severă? Dacă te infectezi în timp ce călătorești, poți răspândi virusul la persoanele cu care locuiești când te întorci, chiar dacă nu ai simptome.
•    Cazarea sau destinația ta au cerințe sau restricții pentru călători? Chiar dacă ai fost complet vaccinat, trebuie să respecți regulile de testare și călătorie locale, de stat și federale.
•    Verifică cerințele, restricțiile și situațiile locale. Unele guverne de stat, locale și teritoriale au cerințe speciale - purtarea măștilor, testarea, carantina obligatorie. Ferește-te de surprize neplăcute și întârzieri verificând restricțiile la destinație și oriunde ai face escală.

Reține că restricțiile se pot schimba rapid în funcție de condițiile locale.Fii atent la actualizări pe măsură ce călătoria ta se apropie.

Rămâi în siguranță atunci când călătorești

Dacă nu te-ai vaccinat si nu ai trecut prin boala in ultimele luni, urmează acești pași pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți atunci când călătorești:

•    Păstrează cât mai mult posibil o distanță de 2 metri între tine și ceilalți.
•    Evită contactul cu oricine este bolnav.
•    Limitează contactul cu suprafețele frecvent atinse, cum ar fi balustradele sau  butoanele liftului. Dacă trebuie să atingi aceste suprafețe, utilizează dezinfectant pentru mâini sau spală-ți mâinile după aceea.
•    Poartă o mască de față în spațiile publice interioare și în aer liber, unde există un risc ridicat de transmitere a COVID-19, cum ar fi la un eveniment aglomerat sau la o întâlnire mare.
•    Evită să atingi ochii, nasul și gura.
•    Acoperă-ți gura și nasul în caz de tuse și strănut.
•    Curăță-ți mâinile des. Este deosebit de important după ce ai mers la baie, înainte de a mânca și după ce ai tușit, strănut sau suflat nasul.
•    Spală-ți mâinile des cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
•    Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, utilizează un dezinfectant pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool. 
•    Abține-te de la mâncare sau băutură în transportul public. În acest fel poți purta masca tot timpul.
•    Ai grijă și în cazul transportului aerian. Datorită modului în care aerul circulă și este filtrat pe avioane, teoretic, majoritatea virușilor nu se răspândesc ușor. Cu toate acestea, zborurile aglomerate îngreunează distanțarea socială. În plus, călătoriile cu avionul implică petrecerea timpului terminalele aeroportului, ceea ce te poate aduce în contact apropiat cu alte persoane.

Siguranța în hoteluri și alte spații de cazare

Industria hotelieră recunoaște că turiștii sunt îngrijorați de riscurile asociate coronavirusului și de siguranța sanitară. Consultă site-ul web al oricărui lanț hotelier pentru a afla informații despre cum își protejează oaspeții și personalul. 

Unele bune practici includ:

•    Proceduri îmbunătățite de curățenie
•    Măsuri de distanțare socială
•    Purtarea unei măști virucide

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Exista la ora actuala astfel de masti cu efect virucid, de tipul Cidaltex care poseda o tehnologie superioara cu o eficacitate antivirală și antibacteriană de 99,99%, filtrare avansată de tip FFP2 care reduce riscul de transmitere prin picături și aerosoli, testată în laboratoare acreditate din Franța. Acestea au 4 straturi protectoare, proiectate astfel incat asigura:

- Eficacitate a Filtrării Bacteriene* >98%
- Presiune diferențială < 60 Pa / cm2
- Rezistența la stropire cu presiuni > 16kPa
- Penetrarea aerosolilor lichizi și solizi **<6%
- Scurgere către interior medie<8%

Prin tehnologie inovativa de decontaminare a aerului respirat, mastile virucide Cidaltex actioneaza asupra dezactivarii virusului SARS-CoV-2, conform testelor:

- >4 log (99,99% din limita de detecție) la 20 min pentru Coronavirus uman 229E
- Eficacitate 99,99% la 20 de min pentru SARS-CoV-2 (tulpina hCoV-19/France/OCC-IHAP-VIR12/2020)

Aceasta masca este deosebit de utila cand calatoresti cu avionul, mergi in spitale, policlinica sau in centrele de testare, vizitezi o ruda infecatta sau care s-a intors recent dintr-o calatorie din strainatate sau esti nevoit sa stai mult timp in  locuri aglomerate unde pericolul infectarii este foarte mare.


•    Plata cu cardul
•    Protocol în cazul în care un oaspete se îmbolnăvește, cum ar fi închiderea camerei pentru curățare și dezinfectar

Și alte locații care oferă servicii de cazare de vacanță își îmbunătățesc în această perioadă serviciile  atunci când vine vorba de curățenie. Ei s-au angajat să respecte liniile directoare ale instituțiilor de sănătate publică, cum ar fi utilizarea măștilor și mănușilor la curățare și menținerea unui interval de așteptare între cazarea oaspeților.

Odată ce ajungi la camera pe care ai închiriat-o, dacă nu ești vaccinat, dezinfectează suprafețele care sunt cel mai frecvent folosite, cum ar fi clanțele ușii, întrerupătoarele de lumină, blaturile, mesele, birourile, telefoanele, telecomenzile și bateriile. Spală farfuriile, paharele, paharele și vesela (altele decât articolele din plastic preambalate) înainte de utilizare.

Ce pui în bagajul de călătorie? 

Când este timpul să îți faceți bagajele pentru călătorie, ia toate medicamentele de care ai nevoie în timpul sejurului, dar și aceste lucruri esențiale pentru o călătorie în condiții de siguranță, în aceste timpuri:

•    Mai multe măști virucide, care oferă o protecție superioară
•    Șervețele
•    Dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool (cel puțin 60% alcool)
•    Șervețele dezinfectante (cel puțin 70% alcool) pentru suprafețe
•    Termometru

Ce trebuie să știe persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire

Oricine se poate îmbolnăvi grav de virusul care cauzează COVID-19, dar medicii și experții avertizează că adulții în vârstă și persoanele de orice vârstă cu anumite afecțiuni medicale prezintă un risc crescut de boli severe.

Condițiile care cresc riscul dezvoltării unei forme grave de COVID-19 includ cancer, boli renale cronice, boli pulmonare obstructive cronice, sindrom Down, probleme cardiace, sistem imunitar slăbit, obezitate, sarcină, fumat și diabet de tip 2.

Călătoriile vă cresc riscul de a te infecta și de a răspândi COVID-19. Dacă nu ești vaccinat, să rămâi acasă este cel mai bun mod de a te proteja pe tine și pe ceilalți de COVID-19. Dacă totuși trebuie să călătorești, discută cu medicul și întreabă-l despre orice măsuri de precauție suplimentare pe care ar trebui să le iei, în funcție de condițiile tale de sănătate.

Reține, siguranța e pe primul plan!

Chiar și planurile cele mai bine stabilite pot fi amânate atunci când te îmbolnăvești. Rămâi acasă dacă tu sau vreunul dintre tovarășii tăi de călătorie: 

•    Sunteți bolnav sau credeți că aveți COVID-19, chiar dacă nu aveți simptome
•    Așteptați rezultatele unui test COVID-19
•    Ați fost diagnosticat cu COVID-19 chiar dacă nu aveți simptome
•    Ați fost în preajma cuiva suspectat sau diagnosticat de COVID-19 în ultimele 14 zile, chiar dacă persoana respectivă nu avea simptome


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

https://www.health-shop.com/RO/cidaltex-ffp-medical

 

How to protect yourself and others. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/prevention.html

Domestic travel during COVID-19. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/travel-during-covid19.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0