Depresia de sezon: cauze, simptome si tratament

Depresia de iarna este o depresie sezoniera si afecteaza atat persoanele care au mai suferit de depresii in trecut, cat si persoane care nu au tendinte depresive.

Majoritatea oamenilor de stiinta sunt de parere ca depresia de iarna este asociata cu modul in care corpul raspunde la lumina naturala. Pentru ca ziua este mai scurta pe timp de iarna, lipsa luminii naturale produce dezechilibre de natura hormonala in organism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lumina naturala are rolul de a inceta productia de melatonina (n.r. hormonal care se ocupa de somn), facandu-ne sa ne trezim. Iar lipsa luminei permite secretia de melatonina pentru timp indelungat, provocand o stare de letargie, precum si simptome specifice depresiei.

Simptomele depresiei de iarna sunt urmatoarele:
• Tendinta de a dormi mai mult
• Dificultati la trezire
• Stare de somnolenta pe perioada intregii zile
• Lipsa energiei
• Apetit crescut si crestere in greutate
• Pofta de nestapanit de zahar, carbohidrati si alcool
• Pierderea interesului pentru activitatile sociale, dar si pentru sex
• Dorinta de izolare
• Probleme de concentrare

Pentru a preveni, dar si pentru a combate depresia de iarna, tine cont de sfaturile de mai jos:

Expune-te la lumina naturala

Pentru a diminua simptomele depresiei sezoniere, indicat ar fi sa ne expunem cat mai mult la lumina naturala. Asta inseamna sa petrecem mai mult timp in aer liber pe timpul zilei, inainte de a se intuneca, dar si sa renuntam la acoperirea geamului cu jaluzele in orele pe care le petrecem la birou.

Fa sport

Exercitiile fizice au un impact extrem de benefic asupra psihicului, nu doar asupra fizicului tau. Oamenii de stiinta au descoperit ca 30 de minute de sport, practicat de 3 ori pe saptamana, are efecte miraculoase asupra depresiei. Sportul stimuleaza secretia de serotonina, care iti imbunatateste instantaneu starea de spirit.

Mai mult decat atat, poti dubla efectele benefice ale sportului, practicandu-l in aer liber. Astfel, combini beneficiile oferite de lumina naturala cu cele pe care exercitiile fizice le are asupra creierului tau.

Foloseste aromaterapia

Uleiurile esentiale au capacitatea de a influenta sistemul limbic, care este responsabil cu emotiile resimtite si ritmul circadian al organismului (n.r. ritm biologic intern cu durata de 24 de ore).

Uleiurile esentiale de cictrice au un efect energizant asupra organismului, dar iti si imbunatatesc starea de spirit. Pe de alta parte, uleiurile florale te ajuta sa combati tristetea si melancolia, dar si sa scapi de sentimentul de vina.

Uleiul esential de lavanda este unul dintre cele mai eficiente in cazul depresiei. Studiile realizate in domeniu au dovedit ca uleiul esential de lavanda are capacitatea de a combate depresia, indiferent de natura sa. Asadar, nu doar depresia de iarna poate fi combatuta ori prevenita cu uleiul esential de lavanda, ci si depresia postnatala ori stresul posttraumatic. Pentru efecte rapide, foloseste un dispozitiv de aromaterapie in care sa pui ulei esential de lavanda, chiar in camera in care dormi. Astfel, vei avea un somn odihnitor, dar te vei trezi plina de energie.

Uleiurile esentiale pot fi folosite in timpul unei bai fierbinti, pentru masaj sau prin ardere intr-un recipient de aromaterapie.

Mergi la medic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca metodele enuntate mai sus nu te ajuta sa te simti mai bine, iar gandurile depresive devin tot mai macinatoare, apeleaza la ajutor de specialitate. Un psihoterapeut te va face sa privesti lucrurile din alta perspectiva, ba iti poate prescrie chiar si anumite medicamente care te vor ajuta sa te reechilibrezi emotional. Nu respinge ideea aceasta din cauza unor idei preconcepute.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0