De cat somn avem nevoie? Specialistii ne spun adevarul

Unele persoane ar trebui sa doarma intre 7 si 9 ore pe zi, pentru a-si asigura o sanatate optima, potrivit expertilor in somn. Cu toate acestea, perioada de somn indicata pentru copii, tineri si adulti trebuie sa fie ajustata in functie de varsta.

  • Copilul nou-nascut - 17 ore pe zi, fiind distribuite pe tot parcursul zilei
  • Sugar de o luna - minim 8 ore si jumatate noaptea si 7 ore repartizate dimineata si in timpul zilei
  • Sugar de doua luni - de la 10-11 ore pe noapte si 5 ore in timpul zilei
  • Sugar de 5 luni - 11 ore in timpul noptii si in timpul zilei aproximativ 3h 45 min
  • Copil de 2-3 ani - 11 ore pe timp de noapte si 2 ore in timpul zilei
  • Copil de la 3 la 12 ani - 10 ore pe noapte
  • Adolescenti de la 12 la 18 ani - 9 ore pe noapte
  • Adulti cu varsta de peste 18 ani - 7 pana la maxim 8 ore pe noapte
  • Varstnici de la 65: pana la 9 ore, impartite intre zi si noapte

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mai important poate, decat numarul de ore, este calitatea acestor ore de somn. Pentru a dormi bine ai nevoie de un loc care ofera securitate si liniste pentru un somn odihnitor, care promoveaza starea de bine si echilibrul mental si fizic.

Privarea de somn poate avea consecinte devastatoare pentru organism, cum ar fi tulburarile de memorie, oboseala excesiva si stresul.

 

 

Unele persoane care nu se odihnesc bine noaptea, prefera sa recupereze cu cateva ore in timpul zilei, ceea ce nu este tocmai un obicei sanatos. Reprizele mici de somn in timpul zilei si un somn de cateva ore pe timp de noapte nu sunt suficiente pentru a detoxifia creierul si organsimul, pentru ca somnul trebuie sa treaca prin cinci etape:

  • Etapa 1: dureaza aproximativ 15 minute si se caracterizeaza prin procesul de adormire, atunci cand muschii incep sa se relaxeze si creierul nu este complet oprit;
  • Faza 2: faza de un somn superficial, cand inima si rata respiratorie scad, temperatura corpului incepe sa coboare;
  • Faza 3: organismul initiaza etapa de somn profund, metabolismul incetineste si toate organele functioneaza mai lent;
  • Etapa 4 este faza de somn profund, atunci cand organismul incepe de fapt, sa-si restabileasca energia, starea de functionalitate celulara si produce hormoni legati de refacerea celulara.
  • Etapa 5 sau REM: in acest stadiu apar visele si creierul retine informatiile importante primite in timpul zilei si elimina amintirile inutile.

 

Deci, visarea este un indicator important ca memoria functioneaza bine, iar cand o noapte de somn este intrerupta la jumatate, este probabil sa fie, de asemenea, tulburat si noaptea urmatoare, deoarece organismul nu mai poate urmari corect fazele de somn.

Cum obtinem un somn bun?

Pentru a dormi mai bine, ar trebui sa se evite consumul de cafea si produse care contin cafeina dupa ora 17, cum ar fi ceaiul verde, cola si ciocolata, deoarece cofeina previne oboseala si initiaza semnalizarea substantei nervoase

In plus, ar trebui sa aveti o rutina de adormire si trezire, respectand orele de munca si de odihna, intr-un mediu linistit si intunecos, deoarece intunericul stimuleaza producerea hormonului melatonina, responsabil pentru instalarea somnului. In unele cazuri de tulburari de somn, poate fi necesar sa luati melatonina sub forma de capsule pentru a va ajuta sa adormiti mai bine, un supliment care are in plus si efect antiaging.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0