Durerea lombara din timpul calatoriei cu avionul - cum o ameliorezi pe timpul zborului?

În timpul călătoriei cu avionul te poți confrunta subit cu o criză de dureri lombare, care transformă călătoria într-un chin. Iată de ce apare durerea lombară când zbori cu avionul, dar și ce măsuri poți lua pentru a o combate și a o preveni.

Durerile de spate pot da bătăi de cap în timpul sau după călătoria cu avionul atât persoanelor care au deja probleme lombare și se confruntă adesea cu asemenea simptome, cât și persoanelor care nu s-au confruntat până la momentul zborului cu dorsalgii joase. Să vedem de ce apare durerea lombară când mergi cu avionul, cum o tratezi și ce se poate face pentru a o preveni.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce este declanșată durerea lombară în timpul călătoriei cu avionul?

O serie de factori pot contribui la declanșarea durerilor lombare în timpul zborului:

Postura

Postura inconfortabilă, care mărește presiunea pusă pe vertebre și pe discurile intervertebrale este principalul vinovat. Zborurile lungi sunt și mai dăunătoare pentru spate, presiunea fiind menținută în timpul acestora pentru mai mult timp.

Anxietatea

Anxietatea specifică zborului, mai ales în cazul persoanelor care au fobii precum claustrofobia sau teama de înălțime, poate, de asemenea, să fie corelată cu durerea lombară. Stresul și încordarea determină tensionarea zonei lombare, favorizând astfel declanșarea durerilor din cauza contracturii musculare.

Bagajele

Bagajele cărate înainte de îmbarcare contribuie și acestea la apariția durerii. Atunci când ridici greutăți, zona lombară este suprasolicitată, și așa poate să apară durerea lombară nu neapărat pe loc, ci și la câteva ore după ridicarea greutăților.

Cum să calmezi durerea lombară din timpul zborului cu avionul?

Ideal ar fi să previi durerile de spate, însă dacă nu ai avut succes din acest punct de vedere și durerea lombară s-a instalat deja în timpul zborului cu avionul, iată ce poți face pentru a o ameliora, astfel încât să te simți cât mai confortabil pentru restul călătoriei.

Oferă sprijin zonei lombare

Dacă nu ai la tine o pernă pentru zona lombară, rulează o pătură din avion (există dacă zborul este unul lung) sau, dacă nu, un pulover ori un hanorac, pe care ți-l vei așeza la spate, între zona lombară și spătarul scaunului, astfel încât spatele să beneficieze de susținere suplimentară. Odată susținută zona lombară, musculatura spatelui se va relaxa, iar astfel durerea de spate este calmată.

Ia o pastilă

Este bine să ai la tine medicamente dacă știi că ai probleme cu durerile de spate. Antiinflamatoarele, poate chiar și un relaxant muscular, vor reduce durerea resimțită și te vor ajuta să îți recapeți confortul și starea de bine.

Folosește comprese reci sau calde

Dacă durerea nu îți dă pace și e foarte greu de suportat, roagă un însoțitor de bord să îți umple o sticlă cu apă caldă ori o pungă cu câteva cuburi de gheață. Aplică această compresă caldă sau rece pe zona lombară și menține-o timp de 15 minute. Vei observa că durerea va mai scădea. Dacă pe timpul zborului cu avionul durerea lombară se intensifică din nou, mai apelează o dată la însoțitorii de bord pentru o compresă improvizată.

Mișcă-te

Foarte important este ca, atunci când ai dureri lombare, să nu stai într-o postură foarte mult timp, mai ales în șezut. Ridică-te de pe scaun și, în măsura în care e posibil, plimbă-te pe culoarul dintre scaune. Poți merge, de asemenea, spre spatele avionului, pentru a verifica dacă există un spațiu în care să poți face câteva genuflexiuni și exerciții de stretching, care să detensioneze zona lombară și nu numai.

Ia în calcul câteva exerciții de respirație

Inspiră profund, numărând până la 5, apoi expiră lin, până când dai tot aerul afară. Repetă exercițiul de 10 ori, concentrându-te să inspiri și să expiri cât mai lent. Acest exercițiu de respirație îți relaxează sistemul nervos și musculatura, ameliorând durerea resimțită.

Ascultă muzica

După ce ai încercat unul dintre remediile de mai sus sau mai multe, pune-ți căștile în urechi, închide ochii și ascultă muzică pentru a te relaxa și pentru a-ți distrage atenția de la durerea care nu îți dă pace, dar care este în curs de calmare. În acest fel, timpul va trece mai plăcut și te vei simți ceva mai bine.

Cum poți să previi durerea lombară când călătorești cu avionul?

Prevenirea durerii lombare în timpul călătoriilor cu avionul poate fi realizată printr-o combinație de pregătire înainte de zbor, menținerea unei posturi corecte în avion și mișcarea regulată. Când zbori doar o oră sau două, de obicei nu apar astfel de probleme, însă dacă timpul de zbor este mai lung sau mult mai lung de atât, e nevoie să iei câteva măsuri. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

Dacă ai de făcut o călătorie lungă, de mai multe ore, rezervă în măsura posibilităților un loc cu mai mult spațiu pentru picioare sau măcar unul lângă culoar, pentru te putea întinde și mișca mai ușor în timpul călătoriei.

Îmbracă-te cât mai confortabil, cu haine care permit pielii să respire, care nu îți limitează mișcarea, nu te strâng, nu te incomodează și pe cât posibil fără centuri care să nu te lase să respiri sau să te împiedice să stai normal pe scaun. Poartă încălțăminte confortabilă, în care să nu te simți încorsetat.

Când îți depozitezi bagajul în compartimentul de deasupra capului, fă-o cu grijă pentru a evita solicitarea spatelui. Dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita să ceri de la un vecin de scaun sau de la însoțitorii de zbor. 

Ia-ți cu tine o pernuță lombară sau un prosop rulat pe care să-l plasezi la baza spatelui, deoarece te poate ajuta să îți menții coloana vertebrală într-o poziție naturală și să previi tensiunea în zona lombară.

Asigură-te că în majoritatea timpului stai cu spatele drept și bine sprijinit de spătarul scaunului. Păstrează genunchii îndoiți la un unghi de 90 de grade și evită să îți încrucișezi picioarele, deoarece acest lucru poate duce la o postură incorectă. 

Execută câteva exerciții de întindere stând pe scaun. Întinde-te ușor cu brațele în sus sau rotește-ți umerii și gâtul pentru a reduce tensiunea acumulată sau întoarce-te umerii spre stânga ori spre dreapta, menținând trunchiul fix. Mai poți să te apleci ușor în față, arcuind spatele ca o pisică, după care să revii la poziția inițială.

Dacă zborul este lung, încearcă să te ridici și să te plimbi prin avion dintr-un capăt în altul după fiecare oră. Acest lucru ajută la prevenirea rigidizării musculare și îmbunătățește circulația. 

Bea apă și înainte, și pe parcursul zborului. Consumul de apă este important pentru a menține mușchii și articulațiile bine hidratate și pentru a preveni crampele și rigidizarea, dar de multe ori evităm să bem prea multe lichide când călătorim cu avionul. 

Cum îți scazi riscul general de a te confrunta cu durerea lombară?

  • Dacă ai muncă de birou, asigură-te că scaunul și biroul sunt la înălțimea corectă. Spatele ar trebui să fie drept, cu umerii relaxați, iar picioarele să fie plate pe podea sau pe un suport pentru picioare. Ridică-te și mergi măcar 5 minute la fiecare oră.
  • Dacă lucrezi stând mult în picioare, menține o poziție dreaptă, cu greutatea distribuită uniform pe ambele picioare. Evită să stai mult timp în aceeași poziție și ia pauze în care să te așezi măcar 5 minute la fiecare oră.
  • Fie că este vorba de munca la birou, de condus sau de activitățile casnice, asigură-te că echipamentele și mobilierul pe care le folosești sunt ergonomice și nu solicită coloana vertebrală. 
  • Întărește mușchii abdominali și lombari! Exercițiile care întăresc mușchii trunchiului sunt esențiale pentru a susține coloana vertebrală, iar exercițiile de întindere mențin flexibilitatea și reduc tensiunea din zona lombară. Activitățile fizice regulate precum mersul pe jos, înotul sau ciclismul îmbunătățesc circulația și ajută la menținerea greutății corporale optime, pentru a nu suferi de presiune asupra coloanei din cauza kilogramelor în plus.
  • Când ridici un obiect greu, îndoaie-ți genunchii și coboară-te în poziția de ghemuit, menținând spatele drept. Ridică folosind mușchii picioarelor, nu pe cei ai spatelui.
  • O saltea care oferă un suport bun poate face diferența în prevenirea durerilor de spate apărute în timpul somnului. Salteaua nu ar trebui să fie nici prea moale, nici prea tare. 
  • Stresul poate duce la tensiune musculară și dureri în tot corpul, inclusiv în zona lombară. Practici precum yoga sau orice alt tip de mișcare făcut regulat ajută foarte mult la reducerea stresului psihic și a tensiunilor fizice.
  • Poartă încălțăminte confortabilă, care oferă suport adecvat pentru picioare și coloană. Evită să mergi zilnic pe tocuri prea înalte și evită orice încălțăminte care nu susține bine piciorul.  
  • Dacă durerea lombară este severă sau apare des și simți că îți reduce calitatea vieții, mergi la medicul de familie pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat sau o trimitere la ortoped. Este posibil ca acesta să îți recomande în continuare ședințe de fizioterapie sau kinetoterapie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Spine-Health - 9 Quick Back Pain Tips for Airplane Rides
https://www.spine-health.com/blog/9-quick-back-pain-tips-airplane-rides
OASH - Prevent Back Pain
https://health.gov/myhealthfinder/healthy-living/safety/prevent-back-pain


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0