Bune maniere: 15 reguli de eticheta actuale

Societatea e in continua schimbare asa ca si regulile de eticheta trebuie actualizate. Codul bunelor maniere in varianta clasica nu se va schimba niciodata, insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne adaptam manierele la aceste vremuri.

Bunele maniere joaca un rol esential in viata sociala, acestea pastrand o ordine si impartind oamenii in mai multe clase.

Iata ce reguli de eticheta ar trebui sa respecti pentru a nu fi catalogat drept nepoliticos:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pune-ti telefonul pe silentios si tine-l in geanta sau in buzunar atunci cand ai companie la masa. Este nepoliticos sa lasi interlocutorul sa vorbeasca cu tine in timp ce tu te uiti la ecranul telefonului.

Daca ai intarziat la un eveniment organizat precum o conferinta sau un curs de yoga, aseaza-te in cel mai accesibil loc pentru a ii deranja cat mai putin pe ceilalti. In cazul in care nu ai ajuns la timp, nu e cazul sa iti cauti un loc in primul rand.

In cazul in care constati ca vei intarzia la o intalnire mai mult de 15 minute, anunta cat poti de repede, ideal cu cel putin cu o ora inainte.

Nu fotografia persoanele din jurul tau pentru a publica apoi fotografiile pe retelele de socializare, fara a le cere acordul inainte. Este un gest extrem de nepoliticos.

Atunci cand cinezi la restaurant, nu iti pune geanta pe un scaun de langa tine sau in poala. Geanta trebuie asezata pe podea, in dreapta ta. Daca nu vrei sa o pui jos, o poti agata de spatarului propriului scaun. Daca ai un clutch de dimensiuni reduse, il poti aseza pe masa.

Servetul nu este un servetel! Asadar, il vei folosi numai pentru a-ti sterge colturile gurii in timpul mesei, nu pentru alte activitati cum ar fi suflatul nasului ori stersul urmelor de machiaj de pe ten.

Atunci cand cineva iti trimite un mesaj lung, nu ii rapunde printr-un singur cuvant precum “Da” sau “Ok”. Fie suna interlocutorul si raspunde-i la mesaj, fie raspunde-i folosind macar o propozitie.

Daca primesti un mesaj pe sms sau whatsapp, nu lasa interlocutorul pe "seen", fa un mic efort de a formula un raspuns, chiar daca nu ai timp sa scrii pe loc, asigura-l ca reflectezi si vei reveni mai tarziu cu raspunsul mai detaliat.

Verifica in urmatoarea perioada sectiunea de comentarii dupa ce ai postat ceva si fii pe faza cand cineva comenteaza pe pagina ta sociala sau iti adreseaza o intrebare, este nepoliticos sa ii lasi mai mult de 24 de ore fara nicio reactie.

Evita sa folosesti prescurtarile atunci cand comunici pe mesagerie cu persoane mai putin apropiate.

Daca iti confirmi participarea la un eveniment, nu ai voie sa lipsesti. Gazda evenimentului te-a luat in calcul la aranjarea mesei, precum si la preparatele servite.

Atunci cand esti invitat la un eveniment, nu te prezenta niciodata cu mana goala. Fie ca alegi un buchet de flori sau un ghiveci cu o floare, o sticla de vin,  un platou cu prajituri, gestul tau va fi apreciat de gazda.

Fa efortul de a nu vorbi la telefon cand te afli in vizite, in principal la masa, dar chiar si  in mijloacele de transport in comun, pentru a nu-i deranja pe cei din jur cu discutia ta. Daca este vorba despre o urgenta, asigura-te totusi ca nu vorbesti tare.Daca esti la masa, scuza-te si poarta conversatia in alta camera sau pe un hol.

Daca asculti muzica la casti in public, asigura-te ca ai introdus bine castile in ureche pentru a nu obliga persoanele din jur sa iti asculte muzica.

Atunci cand mergi pe trotuar, intr-un pasaj sau chiar intr-un magazin, mergi pe partea dreapta. Astfel, vei evita lovirea celor care vin din sens opus.

Cand suni pe cineva in mod neasteptat, intreaba daca interlocutorul poate vorbi. Programul incarcat pe care toti il avem nu ne permite sa vorbim minute in sir de fiecare data cand ne-am dori. Asadar, este o dovada de bun simt verificarea disponibilitatii interlocutorului.

Nu iti expune problemele personale pe Facebook, in vazul tuturor, mai ales daca te-ai imprietenit si cu colegii de serviciu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci cand copilul tau este invitat sa se joace in casa altcuiva, cand te duci sa il iei acasa, nu uita sa te oferi sa ajuti la curatenie sau macar sa te adresezi politicos daca gazda are nevoie de ceva sau daca poti duce gunosiul strans dupa copii, mai ales daca au desfasurat activitati creative.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0