Postul la pacientii cu hepatita C – recomandari si contraindicatii

Hepatita C este o boală infecțioasă cauzată de virusul C, care afectează ficatul. Complicațiile cele mai grave care pot apărea ca urmare a infecției de durată cu virusul hepatitei C (VHC) sunt ciroza și cancerul la ficat sau carcinomul hepatocelular. Ce alimente de post sunt recomandate în caz de hepatită C?

În cazul ficatului bolnav de hepatita C, este recomandată o dietă sănătoasă, care să nu suprasolicite acest organ deja afectat de infecția virală. Așadar, grăsimile de origine animală sunt oricum contraindicate pacienților cu hepatită C, iar în cazurile avansate de boală hepatică, este indicat să se renunțe complet la carnea roșie.

Acest lucru înseamnă că postul pe o perioadă limitată este benefic pacienților care suferă de această boală, precum și de alte afecțiuni hepatice, întrucât reprezintă un soi de detoxifiere a ficatului. Un alt avantaj al consumului de alimente de post constă în faptul că este exclus complet consumul de băuturi alcoolice, despre care se știe că sunt extrem de dăunătoare ficatului, mai ales dacă acesta este deja afectat de o boală hepatică precum hepatita C.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Postul este potrivit pentru persoanele cu hepatita C dacă nu se află în tratament

Pacienții care suferă de hepatita C prezintă risc crescut de diabet de tip 2, dar și de steatoză hepatică (boala ficatului gras), ceea ce înseamnă că alegerile alimentare sunt extrem de importante pentru aceștia. Postul este recunoscut pentru proprietățile sale terapeutice, valabile și pentru afecțiunile hepatice. Mare atenție însă dacă există afecțiuni asociate.

În cazul în care pacientul urmează un tratament antiviral pentru eliminarea virusului hepatitic C, nu e indicat să se țină post, întrucât organismul este slăbit de tratamentul agresiv și are nevoie de o dietă diversificată, care să conțină și proteine de origine animală.

În ceea ce privește postul negru însă, situația nu mai este aceeași la pacienții cu hepatita C. Postul negru scade nivelul de zahăr din sânge, reduce energia, afectează sistemul imunitar și poate cauza probleme serioase pacienților care au ficatul afectat de hepatita C. De asemenea, atât în cultura creștină, cât și în alte religii, copiii, femeile însărcinate, dar și bolnavii sunt îndemnați să nu țină post.

Alimente de post utile în hepatita C

Dacă ții post în această perioadă și suferi de hepatita C, iată ce alimente de post, cu efect antiinflamator, poți consuma pentru a reduce inflamația de la nivelul ficatului:

Fructe de pădure

Fructele de pădure conțin cantități mari de antioxidanți care combat inflamația. Poți consuma zmeură, coacăze, afine sau mure, toate au același efect benefic.

Turmeric

Curcumina, substanța activă din turmeric, are puternice efecte antiinflamatoare, comparabile chiar cu cele ale hidrocortizonului.

Cartof dulce

Antocianinele din cartoful dulce combat inflamația, iar studiile făcute pe animale confirmă eficiența acesteia.

Ulei de măsline

Polifenolii din uleiul de măsline au proprietăți protectoare împotriva inflamației.

Paste integrale

Pastele integrale reprezintă o sursă excelentă de fibre și nutrienți și ar trebui consumate zilnic, în special în timpul postului. Orezul, quinoa, făina integrală și ovăzul sunt alimente de post, care hrănesc organismul și pot fi consumate la orice masă din zi, cu moderație. Este ideal ca acestea să înlocuiască făina albă, produsele de panificație și pe cele de patiserie.

Hidratarea este extrem de importantă atât pe timpul postului, cât și în general. Este recomandat consumul de 8 pahare de apă pe zi, dar se poate hidrata organismul și prin consumul de ceaiuri sau supe.

Este important ca pacienții care au fost diagnosticați cu hepatita C să ceară sfatul medicului specialist înainte de a lua decizia de a ține post.

Cum se tratează hepatita C?

Infecția cronică cu hepatita C se dezvoltă la 75% dintre pacienții cu infecție acută și duce la ciroză în 20 până la 30% dintre cazuri; de asemenea, unii pacienţi cu ciroză dezvoltă carcinom hepatocelular.

Pentru hepatita C acută nu există tratament, doar monitorizare din partea medicului, dar pentru hepatita C cronică există tratamente medicamentoase care vindecă majoritatea cazurilor. În prezent, pacienții sunt tratați cu antivirale cu acțiune directă cu ținte specifice, cum ar fi proteazele sau polimerazele.

Tratamentul pentru hepatita C variază în funcție de genotip, dar include utilizarea unuia sau a mai multor medicamente antivirale cu acțiune directă, uneori cu ribavirină, astfel:

Regimurile de primă linie pentru genotipul 1 al virusului hepatitic 1 includ Ledipasvir / sofosbuvir, Elbasvir/grazoprevir, Velpatasvir/ sofosbuvir și Glecaprevir / pibrentasvir. 

Pentru genotipul 2, se recomandă una dintre următoarele combinații:
Combinație cu doză fixă de sofosbuvir 400 mg/velpatasvir 100 mg o dată pe zi timp de 12 săptămâni;
Combinație cu doză fixă de glecaprevir 300 mg/ pibrentasvir 120 mg o dată pe zi timp de 8 până la 12 săptămâni, în funcție de istoricul tratamentului anterior și de gradul de fibroză hepatică.

Pentru genotipul 3, tratamentele de primă linie includ:
Combinație cu doză fixă de sofosbuvir 400 mg/velpatasvir 100 mg o dată pe zi timp de 12 săptămâni;
Combinație cu doză fixă de glecaprevir 300 mg/ pibrentasvir 120 mg o dată pe zi timp de 8 până la 16 săptămâni, în funcție de istoricul tratamentului anterior și de gradul de fibroză hepatică.

Pentru genotipul 4, tratamentele de primă linie includ:
Combinație cu doză fixă de ledipasvir 90 mg/ sofosbuvir 400 mg oral o dată pe zi timp de 12 săptămâni;
Combinație cu doză fixă de elbasvir 50 mg/grazoprevir 100 mg oral o dată pe zi timp de 12 săptămâni;
Combinație cu doză fixă de velpatasvir 100 mg/ sofosbuvir 400 mg o dată pe zi timp de 12 săptămâni;
Combinație cu doză fixă de glecaprevir 300 mg/ pibrentasvir 120 mg o dată pe zi timp de 8 până la 12 săptămâni, în funcție de gradul de fibroză hepatică.

Pentru genotipurile 5 și 6, tratamentele de primă linie includ:
Combinație cu doză fixă de ledipasvir 90 mg/ sofosbuvir 400 mg oral o dată pe zi timp de 12 săptămâni;
Combinație cu doză fixă de velpatasvir 100 mg/ sofosbuvir 400 mg o dată pe zi timp de 12 săptămâni;
Combinație cu doză fixă de glecaprevir 300 mg/ pibrentasvir 120 mg o dată pe zi timp de 8 până la 12 săptămâni, în funcție de gradul de fibroză hepatică.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Hepatitis C, Chronic
https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/hepatitis/hepatitis-c,-chronic


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0