Sampon DIY pe baza de bicarbonat de sodiu

Nu mai ești mulțumită de randamentul pe care îl dau șampoanele din comerț ori te îngrijorează substanțele toxice care se regăsesc în recipientele care îți promit un par sănătos și mătăsos? Ai putea încerca un șampon DIY, pe care îl poți prepara cu o investiție minimă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Podoaba capilară te preocupă în mod deosebit, însă nu mai știi ce să faci pentru că parul tău să arate bine și să fie sănătos? Produsele din comerț îți promit marea cu sarea, însă rezultatele se lasă așteptate. O mulțime de bloggerite de beauty, adepte ale unui stil de viață sănătos, precum și medicii dermatologi ne recomandă să dăm o șansă spălării pe cap cu bicarbonat de sodiu. Metoda la îndemână, ieftină și totodată testată de către specialiști, curățarea părului cu bicarbonat de sodiu merită încercată.

Este bicarbonatul de sodiu sigur pentru păr?

Răspunsul este da și nu. Totul depinde de părul și de scalpul tău. Dacă părul tău este lipsit de strălucire și nu are volum, bicarbonatul de sodiu poate fi de ajutor. Dacă părul tău este foarte uscat sau dacă ai un scalp sensibil, profesioniștii în domeniu îți recomandă să-l folosești cu moderație, deoarece bicarbonatul de sodiu poate fi prea dur și poate provoca ruperea firelor de păr și iritații la nivelul scalpului.

Potrivit hairstyliștilor, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pe majoritatea tipurilor de păr. Totuși, este important de menționat că, pe de o parte, părul are un nivel de pH între 4,5 și 5,0, care include sebumul produs de glandele sebacee care acoperă scalpul și părul. Această aciditate naturală împiedică creșterea bacteriilor în păr și scalp, lăsând cuticula închisă și sănătoasă. 

Pe de altă parte, bicarbonatul de sodiu are un pH de aproximativ 8,3, ceea ce îl face alcalin. Ce înseamnă asta pentru păr? Când bicarbonatul de sodiu intră în contact cu părul, acesta interacționează cu sebumul pentru a elimina excesul de ulei și acumularea de pe scalp și păr, neutralizează acizii, dizolvă murdăria și reziduurile de ulei și acționează ca un exfoliant blând.

Deși îndepărtează toate uleiurile, murdăria, transpirația și celulele moarte de pe firul de păr și de pe scalp, poate lăsa părul și scalpul deshidratate. De fapt, este mult mai alcalin decât șampoanele comerciale. Prin urmare, când folosim o substanță cu un pH mai mare decât ph-ul părului, substanța trebuie folosită cu moderație. În caz contrar, poate duce la ruperea firelor de păr. 

Există studii care confirmă că un pH ridicat, precum cel al bicarbonatului de sodiu, poate dăuna sănătății părului nostru, provocând iritații, încrețire, deteriorare a fibrelor părului și păr fragil 1. Alte studii au legat utilizarea produselor cu un pH de 9 sau mai mare de problemele de iritație a pielii, provocând și uscăciune prin îndepărtarea stratului de grăsime și a uleiurilor naturale care protejează pielea.

Din cauza tendinței sale de a fi abrazive, experții nu recomandă utilizarea bicarbonatului de sodiu în fiecare zi. Scalpul nostru are nevoie de sebum și ulei natural.

Folosirea moderată a bicarbonatului de sodiu poate curăța scalpul și părul, poate exfolia scalpul și poate reduce vopseaua semipermanentă a părului. 

Bicarbonatul de sodiu ajută părul să crească mai repede?

Chiar dacă ar putea oferi beneficii temporare părului la unele persoane, riscul de a provoca daune grave este prea mare pentru a recomanda utilizarea frecventă a acestuia. În plus, există multe mituri despre bicarbonatul de sodiu, inclusiv  presupusa utilizare a bicarbonatului de sodiu pentru căderea părului.

Unul dintre aceste mituri este afirmația că întărește părul și stimulează creșterea foliculilor de păr. Dar adevărul este că nu există un remediu la domiciliu capabil să oprească alopecia. Așa cum am văzut, bicarbonatul de sodiu este un agent foarte coroziv dacă este utilizat foarte des. 

Un alt mit apărut în jurul bicarbonatului de sodiu este că elimină părul gri, unele site-uri chiar recomandă amestecarea acestuia cu șampon. Să nu uităm că culoarea pielii și a părului nostru este determinată de prezența melaninei, un pigment care se găsește în interiorul fibrei părului; bicarbonatul acționează doar extern, așa că este imposibil ca acesta să ne influențeze culoarea părului și să modifice producția de melanină.

În concluzie, bicarbonatul de sodiu nu va schimba ritmul de creștere a părului, ceea ce este important de menționat, deoarece există informații greșite cu privire la faptul că bicarbonatul de sodiu ajută la creșterea părului. 

 

Ce beneficii are bicarbonatul de sodiu pentru păr

Poate echilibra pH-ul scalpului

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient exfoliant și, atunci când este utilizat împreună cu oțet de cidru de mere, poate echilibra și nivelul pH-ului scalpului. Potrivit specialiștilor, pH-ul natural tinde să fie puțin mai acid, dar un pH prea mare cauzează fragilitate, în timp ce un pH prea scăzut (mai acid decât normal) dăunează culorii șuvițelor. Ulterior, resetarea echilibrului pH-ului părului și scalpului poate ajuta la remedierea unui probleme ale părului, inclusiv mătreața, iritația scalpului, uscăciunea.

Acționează ca un șampon uscat

Pe de o parte, majoritatea șampoanelor uscate conțin tot felul de ingrediente sintetice și alcool. Pe de altă parte, bicarbonatul de sodiu nu conține parabeni, lauril sulfat de sodiu, dietanolamină, coloranți sau parfumuri, ca majoritatea șampoanelor de pe piață, ceea ce îl face o alternativă mai curată.

Degresează părul

Unul dintre cele mai mari beneficii ale folosirii pe păr a bicarbonatului de sodiu este eliminarea acumulării de sebum și orice reziduuri lăsate de produsele de îngrijire a părului.  

Te scapă de mătreață

Cu o îngrijire adecvată și regulată a părului, poți elimina cu ușurință mătreața. Pentru asta, poți apela cu încredere la bicarbonatul de sodiu. Tot ce trebuie să faci este să aplici 1 lingură de bicarbonat de sodiu pe părul umed și pe scalp. Așteaptă un minut, apoi clătește bine cu apă. Repetă procedeul doar o dată pe săptămână.

Alternativ, amestecă sucul proaspăt stors de la 1 lămâie cu 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Aplică pasta pe scalp, las-o să acționeze timp de 2 până la 3 minute și apoi clătește-ți părul cu apă din abundență. Repetă acest remediu o dată pe săptămână pentru a îți menține scalpul fără mătreață.

Nu are aditivi chimici

Utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru spălarea părului vine, de asemenea, ca o alternativă binevenită la șampoanele comerciale care conțin mulți aditivi nocivi, cum ar fi parabeni, siliconi, parfumuri artificiale, culori etc.

Neutralizează mirosul

Toate acele reziduuri pe care le lasă produsele de îngrijire a părului combinate cu transpirația pot avea ca rezultat un miros neplăcut. Aplicarea bicarbonatului de sodiu ajută la absorbția acestui miros.

Cum prepari un șampon DIY pe bază de bicarbonat de sodiu

Pentru a prepara un șampon DIY eficient pentru toate tipurile de par, ai nevoie de:

  • O sticlă goală de șampon
  • 1 parte de bicarbonat de sodiu și 3 părți de apă

Amestecă ingredientele și depozitează amestecul în recipientul de șampon gol. Udă-ți părul cu apă din abundență, ca atunci când folosești un șampon obișnuit. Aplică apoi șamponul DIY, începând de la rădăcină, către vârfuri. Lasă-l să acționeze preț de 3 minute, apoi clătește părul.

La început ți se va părea ciudat să speli părul fără să folosești spuma făcută de șamponul obișnuit, însă vei observa că acest șampon este extrem de eficient.

Dacă vrei ca rezultatul să fie de-a dreptul uimitor, clătește-ți părul cu un amestec făcut dintr-o parte de oțet de mere și patru părți de apă. Poți adăuga chiar și câteva picături de ulei esențial de mentă, lavandă sau vanilie, pentru un miros plăcut.

Spălând parul cu șamponul DIY pe bază de bicarbonat de sodiu, acesta va fi degresat, în timp ce clătindu-l cu amestecul de apă și oțet va căpăta strălucire.

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit, de asemenea, și pe post de șampon uscat. Aplicat pe rădăcina firelor de păr, bicarbonatul de sodiu absoarbe sebumul în exces. Folosește mișcări circulare pentru a masa scalpul după aplicarea bicarbonatului de sodiu, pentru a te asigura că acesta acționează pe întreaga suprafață a scalpului.

Folosit pe post de șampon uscat, bicarbonatul de sodiu nu numai că absoarbe sebumul în exces, însă oferă și un plus de volum părului tău.

Pont: Dacă îți dorești că parul tău să crească mai repede, ai putea să pui câteva picături de ulei de ricin în șamponul făcut din apă și bicarbonat de sodiu. Uleiul de ricin stimulează creșterea părului. De asemenea, acesta are și proprietăți antifungice, care împiedică dezvoltarea micozelor la nivelul scalpului.

Și dermatita seboreică poate fi ameliorată sau chiar vindecată de uleiul de ricin așa că ai un motiv în plus să introduce acest ulei natural în rutina ta de beauty.

Cum este corect să-ți speli părul cu bicarbonat de sodiu

Inițial, trebuie să îndepărtezi de pe păr toate reziduurile acumulate pe scalp și pe  firele de păr. Pentru aceasta, ai nevoie de o lingură de bicarbonat de sodiu amestecată într-o cană de apă.

Este posibil să trebuiască să te speli cu această soluție de trei-patru ori până când vezi simți că părul este curățat în profunzime. Treptat, continuă să scazi cantitatea de bicarbonat de sodiu în cazul în care folosești doar 1/2 sau 1/4 linguriță la un pahar cu apă. Această cantitate va viza doar sebumul de pe scalp fără a-l deteriora.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The Shampoo pH can Affect the Hair: Myth or Reality?”, Int J Trichology. 2014 Jul-Sep, Maria Fernanda Reis Gavazzoni Dias, Andréia Munck de Almeida, Patricia Makino Rezende Cecato, Andre Ricardo Adriano, Janine Pichler
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158629/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0